Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém při startu Windows

kunasch (15)|10.9.2008 20:46
Při startu Windows se mi objeví hláška:
Warning! CPU has been changed or overclock fail. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!
Pokud zmáčknu F1, tak se PC sekne. Pekud zmačknu DEL, naběhne Bios, kde loudnu tovární nastavení a pak PC normálně nastartuje. Akorát je rozhozený čas a datum (pokaždé prosinec 2002) a tím jsou spojené další problémy. Pokud nenastavím čas a datum, některé programy po mně chtějí zadat znovu seriové číslo, nemohu otevřít některé stránky na netu, že není stránka certifikovaná atd...
Prosím o radu a pomoc! S díky Vinš J.
FJ08 (29)|10.9.2008 21:08
A taktoval si ty nebo to proběhlo samovolně??? Taky mě toto potkalo. Chtel sem dostat celerona C Northwood 2GHz na 3GHz:-). No vyřešil sem to tak, že. Vytahnul sem CMOS baterii nebo muzes nachvili prehodit jumper na desce vedle ni a pak ho zase vratit tim se restartuje pamet biosu. Pak jsem si zkontroloval takty cpu a ve windows si nastavil cas. Pak restartnul. A vše bylo ok.
astec (1823)|10.9.2008 21:12
Zkusil bych vyměnit baterii na desce.
kevin00 (10238)|10.9.2008 23:11
Ten čas se při nahrání Defaultu Bios změní. Nastav čas a vše by mělo být OK. Zkontroluj pořádně, co je nastatveno v Bios. Taktoval jsi ? Když dáš Defaul a necháš to opakuje se problém nebo to jede ? Pokud ano není co řešit, nastav jednu položku Biosu po druhé a sleduj, jak se to bude chovat.
kunasch (15)|11.9.2008 20:30
Procesor jsem nikdy netaktoval, v Biosu mám nastaveno chod pocitace na Optimal. Dnes jsem zkusil vyměnit baterii, tak uvidíme, co to provede!
Petr S. (1220)|11.9.2008 21:39
No vidíš, a to právě může být ten problém. Optimální nastavení (Load Optimized Defaults) ti totiž nastaví hodnoty na ty vyšší možné - někdy to ani nemusí všechny komponenty unést, což může přinést nestabilitu a další problémy. Doporučuji nastavit základní nastavení (Load Setup Defaults) nebo rovnou resetovat BIOS (jak to správně uděláš nalezneš například v našem FAQu).

Pokud by tě zajímalo o BIOSu něco víc, koukni do mého úvodního článku celé série, který před jistou dobou vyšel.
kunasch (15)|12.9.2008 10:39
Díky všem za rady.
Vyměnil jsem baterii k Biosu a maká zase jako Fík!
Petr S. (1220)|12.9.2008 11:07
Asi při té výměně došlo k vyresetování BIOSu :) Má to sice delší zapomínací čas, ale možné to je.
astec (1823)|12.9.2008 11:41
[QUOTE=kunasch;160679]Díky všem za rady.
Vyměnil jsem baterii k Biosu a maká zase jako Fík![/QUOTE]

Není zač. Stačí se optat.....
pcmaker (354)|12.9.2008 21:33
No neraduj se predcasne. To, ze odesel Lithiovy monoclanek, ktery vydrzi jinak i 10 let muze mit i jinou, vaznejsi pricinu. Napr. vadna soucastka, ktera zapricinuje zvyseny odber a rychlejsi vybijeni clanku. Taky jsem videl vadnou serii zakladnich desek, kde vyrobce osadil misto odporu 10MOhmu 10kOhmu a byl pruser, protoze proud z clanku se zvysil 1000x a tim se vybil behem nekolika tydnu. Cas ukaze.
Petr S. (1220)|12.9.2008 21:44
To záleží především na tom, jak dlouho předtím nebyla baterie měněna. Každopádně jsem ji do této chvíle již u pěkné řádky počítačů měnit musel. Zas taková vzácnost to není, i když na denní pořádku samozřejmě také ne :)
astec (1823)|13.9.2008 10:35
Naprosto souhlasím. V průměru měním na servise tak 1 baterii do měsíce. Mezi mými ovečkami je ta frekvence asi také taková. A je jedno, jestli je to rok stará mašina, nebo 7 let. Prostě je to jen baterie. A dle evidence u mých oveček se ta výměna ještě neopakovala.
kunasch (15)|13.9.2008 13:49
Snad už nebude problém. Je fakt, že když jsem baterii vyndal, tak jsem na jazyk citil minimální napětí a po pár hodinách nebylo na článku napětí žádné. To taky asi vysvětluje, proč mi počítač po resetu Biosu naběhl a pak jsem několikrát PC zapnul a vypnul a vše bylo v pořádku. Ale druhý den opět PC nenaběhlo a musel jsem opět resetovat Bios. Teď jsem komp zapnul po cca 40 hodinách bez provozu a naběhl běží bezproblémově:-D
Přeci jen, je to 7 let stará deska, nemůžu čekat zázraky, ale maká!!!
astec (1823)|13.9.2008 14:26
Díky za snahu mně ocenit RB, která se ale minula účinkem. Pokud chceš někojho ocenit tímto způsobem, tak musíš mít tuším 15 příspěvků, jinak ten dotyčný dostane 0 a ještě se mu strhne xx kreditů. Jsou tady na fóru lidi co jsou na to hákliví......

Ale i tak mně potěšilo Tvoje ocenění. Většinou nikdo neřekne ani dík.
kunasch (15)|13.9.2008 14:44
To se omlouvám, jsem tady zajíc, tak se musím ještě učit!!!
Ještě jednou díky!!!!!
astec (1823)|13.9.2008 14:49
Tak tedy jen počkej zajíci... :-)