Problém při startu Windows
Při startu Windows se mi objeví hláška:
Warning! CPU has been changed or overclock fail. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!
Pokud zmáčknu F1, tak se PC sekne. Pekud zmačknu DEL, naběhne Bios, kde loudnu tovární nastavení a pak PC normálně nastartuje. Akorát je rozhozený čas a datum (pokaždé prosinec 2002) a tím jsou spojené další problémy. Pokud nenastavím čas a datum, některé programy po mně chtějí zadat znovu seriové číslo, nemohu otevřít některé stránky na netu, že není stránka certifikovaná atd...
Prosím o radu a pomoc! S díky Vinš J.
Warning! CPU has been changed or overclock fail. Please re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!
Pokud zmáčknu F1, tak se PC sekne. Pekud zmačknu DEL, naběhne Bios, kde loudnu tovární nastavení a pak PC normálně nastartuje. Akorát je rozhozený čas a datum (pokaždé prosinec 2002) a tím jsou spojené další problémy. Pokud nenastavím čas a datum, některé programy po mně chtějí zadat znovu seriové číslo, nemohu otevřít některé stránky na netu, že není stránka certifikovaná atd...
Prosím o radu a pomoc! S díky Vinš J.
A taktoval si ty nebo to proběhlo samovolně??? Taky mě toto potkalo. Chtel sem dostat celerona C Northwood 2GHz na 3GHz:-). No vyřešil sem to tak, že. Vytahnul sem CMOS baterii nebo muzes nachvili prehodit jumper na desce vedle ni a pak ho zase vratit tim se restartuje pamet biosu. Pak jsem si zkontroloval takty cpu a ve windows si nastavil cas. Pak restartnul. A vše bylo ok.
Ten čas se při nahrání Defaultu Bios změní. Nastav čas a vše by mělo být OK. Zkontroluj pořádně, co je nastatveno v Bios. Taktoval jsi ? Když dáš Defaul a necháš to opakuje se problém nebo to jede ? Pokud ano není co řešit, nastav jednu položku Biosu po druhé a sleduj, jak se to bude chovat.
Procesor jsem nikdy netaktoval, v Biosu mám nastaveno chod pocitace na Optimal. Dnes jsem zkusil vyměnit baterii, tak uvidíme, co to provede!
No vidíš, a to právě může být ten problém. Optimální nastavení (Load Optimized Defaults) ti totiž nastaví hodnoty na ty vyšší možné - někdy to ani nemusí všechny komponenty unést, což může přinést nestabilitu a další problémy. Doporučuji nastavit základní nastavení (Load Setup Defaults) nebo rovnou resetovat BIOS (jak to správně uděláš nalezneš například v našem FAQu).
Pokud by tě zajímalo o BIOSu něco víc, koukni do mého úvodního článku celé série, který před jistou dobou vyšel.
Pokud by tě zajímalo o BIOSu něco víc, koukni do mého úvodního článku celé série, který před jistou dobou vyšel.
[QUOTE=kunasch;160679]Díky všem za rady.
Vyměnil jsem baterii k Biosu a maká zase jako Fík![/QUOTE]
Není zač. Stačí se optat.....
Vyměnil jsem baterii k Biosu a maká zase jako Fík![/QUOTE]
Není zač. Stačí se optat.....
No neraduj se predcasne. To, ze odesel Lithiovy monoclanek, ktery vydrzi jinak i 10 let muze mit i jinou, vaznejsi pricinu. Napr. vadna soucastka, ktera zapricinuje zvyseny odber a rychlejsi vybijeni clanku. Taky jsem videl vadnou serii zakladnich desek, kde vyrobce osadil misto odporu 10MOhmu 10kOhmu a byl pruser, protoze proud z clanku se zvysil 1000x a tim se vybil behem nekolika tydnu. Cas ukaze.
To záleží především na tom, jak dlouho předtím nebyla baterie měněna. Každopádně jsem ji do této chvíle již u pěkné řádky počítačů měnit musel. Zas taková vzácnost to není, i když na denní pořádku samozřejmě také ne :)
Naprosto souhlasím. V průměru měním na servise tak 1 baterii do měsíce. Mezi mými ovečkami je ta frekvence asi také taková. A je jedno, jestli je to rok stará mašina, nebo 7 let. Prostě je to jen baterie. A dle evidence u mých oveček se ta výměna ještě neopakovala.
Snad už nebude problém. Je fakt, že když jsem baterii vyndal, tak jsem na jazyk citil minimální napětí a po pár hodinách nebylo na článku napětí žádné. To taky asi vysvětluje, proč mi počítač po resetu Biosu naběhl a pak jsem několikrát PC zapnul a vypnul a vše bylo v pořádku. Ale druhý den opět PC nenaběhlo a musel jsem opět resetovat Bios. Teď jsem komp zapnul po cca 40 hodinách bez provozu a naběhl běží bezproblémově:-D
Přeci jen, je to 7 let stará deska, nemůžu čekat zázraky, ale maká!!!
Přeci jen, je to 7 let stará deska, nemůžu čekat zázraky, ale maká!!!
Díky za snahu mně ocenit RB, která se ale minula účinkem. Pokud chceš někojho ocenit tímto způsobem, tak musíš mít tuším 15 příspěvků, jinak ten dotyčný dostane 0 a ještě se mu strhne xx kreditů. Jsou tady na fóru lidi co jsou na to hákliví......
Ale i tak mně potěšilo Tvoje ocenění. Většinou nikdo neřekne ani dík.
Ale i tak mně potěšilo Tvoje ocenění. Většinou nikdo neřekne ani dík.