Smaže Linux HDD?
Ano a taky ti shoří celý počítač :rolleyes:
Nevídím důvod proč by se něco mazalo, samozřejmě kromě disku nebo oddílu kam linux instaluješ. Zkus ale použít mozek a položit dotaz trochu jinak: co máš teď za systém, jak máš rozdělené disky, kam chceš ten linux instalovat, jaký linux to má být ....
Zjevně s tím nemáš moc zkušeností, pro začátek bych tedy doporučil zkusit nějakou live verzi, která se bootuje přímo z CD, takže o data na disku strach mít nemusíš.
Nevídím důvod proč by se něco mazalo, samozřejmě kromě disku nebo oddílu kam linux instaluješ. Zkus ale použít mozek a položit dotaz trochu jinak: co máš teď za systém, jak máš rozdělené disky, kam chceš ten linux instalovat, jaký linux to má být ....
Zjevně s tím nemáš moc zkušeností, pro začátek bych tedy doporučil zkusit nějakou live verzi, která se bootuje přímo z CD, takže o data na disku strach mít nemusíš.
Ja bych spis doporucoval nainstalovat si virtualbox a provozovat tu masinu virtualne.
Jo jasně sry....moc zkušeností fakt nemam. Na počítač takřka nechodim. Ale mam tu Windows XP a chtěl bych instalovat Ubuntu 8.04. Jenže když sem byl s instalací v poslední kroku napsalo mi něco o formátování a toho sem se lek.
Disky mam dva : 160GB s OS a 320Gb kam bych chtel nahrat ten linux.
Jo ten vitual zkusim ale nevim jestli to moje jaksi postarsi PC rozdejcha.
Disky mam dva : 160GB s OS a 320Gb kam bych chtel nahrat ten linux.
Jo ten vitual zkusim ale nevim jestli to moje jaksi postarsi PC rozdejcha.
[QUOTE=ahoja;160870]Jo ten vitual zkusim ale nevim jestli to moje jaksi postarsi PC rozdejcha.[/QUOTE]
A to je?
A to je?
Ještě se zeptám, proč chceš vlastně Linux? Ne, že by byl špatný, ale pokud to chceš jen zkusit, tak už tu bylo zmiňováno to Live CD - Ubuntu ho má, takže nevidím problém.
Spustíš to z CD a žádná ztráta dat nehrozí :thumb
Spustíš to z CD a žádná ztráta dat nehrozí :thumb
[QUOTE=cool.user;160873]A to je?[/QUOTE]
AMD Athlon 64 3200 2.01(mam na 2.25)Ghz , 512 Ram , 400W zdroj , grafika 7600 Gt.
AMD Athlon 64 3200 2.01(mam na 2.25)Ghz , 512 Ram , 400W zdroj , grafika 7600 Gt.
[QUOTE=kane.shw;160875]Ještě se zeptám, proč chceš vlastně Linux? Ne, že by byl špatný, ale pokud to chceš jen zkusit, tak už tu bylo zmiňováno to Live CD - Ubuntu ho má, takže nevidím problém.
Spustíš to z CD a žádná ztráta dat nehrozí :thumb[/QUOTE]
jj ale kdyz sem zkoušel nešli mi načist žádné data z disků....nevedel bys co s tim?
Spustíš to z CD a žádná ztráta dat nehrozí :thumb[/QUOTE]
jj ale kdyz sem zkoušel nešli mi načist žádné data z disků....nevedel bys co s tim?
[QUOTE=ahoja;160877]jj ale kdyz sem zkoušel nešli mi načist žádné data z disků.[/QUOTE]
To imho proto ze ubuntu ve vychozim stavu neumi cist z ntfs disku (ale jen me imho, pokud se pletu tak me opravte)
[QUOTE=ahoja;160876]AMD Athlon 64 3200 2.01(mam na 2.25)Ghz , 512 Ram , 400W zdroj , grafika 7600 Gt.[/QUOTE]
CPU by bylo ok, ale ram je celkem malo... (na virtualni masinu)
To imho proto ze ubuntu ve vychozim stavu neumi cist z ntfs disku (ale jen me imho, pokud se pletu tak me opravte)
[QUOTE=ahoja;160876]AMD Athlon 64 3200 2.01(mam na 2.25)Ghz , 512 Ram , 400W zdroj , grafika 7600 Gt.[/QUOTE]
CPU by bylo ok, ale ram je celkem malo... (na virtualni masinu)
Ubuntu myslím číst umí, akorát pro zápis myslím je třeba nainstalovat ntfs3g (ale možná že v osmičce už jsou, s tou jsem nedělal).
Spíš je problém v tom, že buď live CD nemountuje disky, nebo mountuje, ale Ahoja nevěděl, kde je najít.
Ahoja, nabootuj z live CD a koukni se do složky /media. Pokud tam budou data, tak ok, pokud ne, tak tam musíš založit adresář, a do něj disky namountovat pomocí příkazu
mount -t ntfs /dev/hda1 /media/adresář
data z toho disku by se pak měli v tom adresáři objevit.
(data z druhé a další partition an tom disku budou /dev/hda2, popř. 3 atd, další disk je hdb, hdc...)
Pokud to jsou sata disky, tak je možnost, že to budou místo hda1 sda1 apod.
Spíš je problém v tom, že buď live CD nemountuje disky, nebo mountuje, ale Ahoja nevěděl, kde je najít.
Ahoja, nabootuj z live CD a koukni se do složky /media. Pokud tam budou data, tak ok, pokud ne, tak tam musíš založit adresář, a do něj disky namountovat pomocí příkazu
mount -t ntfs /dev/hda1 /media/adresář
data z toho disku by se pak měli v tom adresáři objevit.
(data z druhé a další partition an tom disku budou /dev/hda2, popř. 3 atd, další disk je hdb, hdc...)
Pokud to jsou sata disky, tak je možnost, že to budou místo hda1 sda1 apod.