Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Moznosti BIOSu

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Mohli byste prosim popsat moznosti BIOSu MB? Konkretne me zajima moznost snizit napeti procesoru a pripadne snizit jeho frekvenci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Z tohoto co jsi napsal soudím, že by jsi chtěl asi podtaktovat CPU že? Z jakého důvodu? (Úspora energie?)

    No ono to máš tak: Každý typ MB se liší i biosem a říct jak to máš udělat to nejde. Prostě jdi do biosu a tam to musíš najít, není to nic složitého! Ale v některých starších deskách se toto nastavit v biosu nedá vůbec.

    Napětí je většinou v biosu popsané: CPU voltage [ hodnota ]
    A násobič: CPU multiplier [ hodnota ]
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od tgfh
    Z tohoto co jsi napsal soudím, že by jsi chtěl asi podtaktovat CPU že? Z jakého důvodu? (Úspora energie?)

    No ono to máš tak: Každý typ MB se liší i biosem a říct jak to máš udělat to nejde. Prostě jdi do biosu a tam to musíš najít, není to nic složitého! Ale v některých starších deskách se toto nastavit v biosu nedá vůbec.

    Napětí je většinou v biosu popsané: CPU voltage [ hodnota ]
    A násobič: CPU multiplier [ hodnota ]
    Každá deska je v tomhle směru jiná, tgfh to napsal správně, nejjednodušší by bylo, kdybys napsal jakou doma máš desku -a ještě poznámka, ne všechny desku umí upravovat napětí CPU, zvlášť pokud je to nějaká starší deska.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    On to napsal do sekce FIC Spectra, toho jsem si nevšiml. Možná myslí MB spectry, potom teda hups . O FIC Spectru jsem se nezabýval, takže jestli myslíš MB spectry tak teda nevím...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od tgfh
    On to napsal do sekce FIC Spectra, toho jsem si nevšiml. Možná myslí MB spectry, potom teda hups . O FIC Spectru jsem se nezabýval, takže jestli myslíš MB spectry tak teda nevím...
    Aha, tak to je zas tím, že dělám deset věcí najednou, vůbec jsem si nevšiml žě je tohle v sekci FIC Spectra Tak to se omlouvám a neznám odpověď, tuhle desku jsem v reálu neměl k dispozici, ale tam by mohlo jít lecos poladit. K tomuto by se mohl vyjádřit Spectra Support

    A ještě jednou se omlouvám, jdu si ke krbu pro kyblík a budu si celej večer sypat popel na hlavu
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    78

    Citace Původně odesláno od vavri
    Mohli byste prosim popsat moznosti BIOSu MB? Konkretne me zajima moznost snizit napeti procesoru a pripadne snizit jeho frekvenci.
    Typ P4M-915GD1 určený pro Spectru má modifikovaný a značně redukovaný BIOS. Jeho možnosti byly popsány v recenzi Spectry.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Podle me je skoda, ze MB ve Spectre neumoznuje alespon snizeni voltaze, coz by mohlo trsku snizit spotrebu procesoru na jadre Prescot. Dival jsem se na stranky FIC a nemaji tam ke stazeni zadny jiny BIOS.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    78

    Citace Původně odesláno od vavri
    Podle me je skoda, ze MB ve Spectre neumoznuje alespon snizeni voltaze, coz by mohlo trsku snizit spotrebu procesoru na jadre Prescot. Dival jsem se na stranky FIC a nemaji tam ke stazeni zadny jiny BIOS.
    Pokud se Spectrou hodláte pomáhat NASA s výpočty letů vesmírných těles, je Vaše připomínka jistě oprávněná, ale v tomto případě bych se spíše snažil najít vhodnou modernější desku, lépe úplně jiný počítač.
    Běžný uživatel - rozumějte člověk který si chce pustit televizi, sem tam DVD a prohlédnout fotky z dovolené - ani nebude vědět že má nějakou možnost hýbat s napětím a vlastně ani nebude mít proč. Spectra tyto úlohy zvládne s rezervou a navíc téměř bezhlučně. Uvedu příklad: po čtyřhodinovém přehrávání HD videa byla teplota ve skříni 41° C a teplota CPU 51° C - zdá se vám to na Prescott a takovéto integrované řešení příliš? Při běžné práci pod Windows (textový procesor, spreadsheet, surfování, atp.) je teplota hluboce pod čtyřicítkou.
    Mrzí mě, že spoustu přispěvovatelů zde se snaží ostatním vnutit svůj názor který mají nepodložený - zkušeností a měřením například. Rovněž nechápou primární funkci Spectry správně a snaží se ji tlačit do sfér pro které není určena.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Sve dotazy jesem nepokladal s umyslem nekomu vnucovat svuj nazor. Od tohoto zarizeni ocekavam hlavne malou, popripade nulovou hlucnost. Sam tezko muzete poprit, ze snizeni voltaze procesoru ma nemaly vliv na jeho spotrebu. Pro me to byl posledni argument, jestli si Spectru koupit nebo ne. Pokud bych mel moznost toto zajimave zarizeni vyzkouset, mozna bych vam dal zapravdu. Mozna je Spektra v teto konfiguraci opravdu ticha a zadna uprava voltaze neni potreba. Pokud je vase subjektivni hodnoceni hlucnosti stejne jako moje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    78

    Citace Původně odesláno od vavri
    Sve dotazy jesem nepokladal s umyslem nekomu vnucovat svuj nazor. Od tohoto zarizeni ocekavam hlavne malou, popripade nulovou hlucnost. Sam tezko muzete poprit, ze snizeni voltaze procesoru ma nemaly vliv na jeho spotrebu. Pro me to byl posledni argument, jestli si Spectru koupit nebo ne. Pokud bych mel moznost toto zajimave zarizeni vyzkouset, mozna bych vam dal zapravdu. Mozna je Spektra v teto konfiguraci opravdu ticha a zadna uprava voltaze neni potreba. Pokud je vase subjektivni hodnoceni hlucnosti stejne jako moje.
    Pak na to ovšem jdete zcela z opačné strany. Proč chcete hned něco modifikovat (voltáž) a říkáte že je škoda, že tato možnost tu není, aniž byste si ověřil zda je vůbec nutná? Pokud Vám jde o malou hlučnost proč se rovnou nezeptáte jakou hlučnost Spectra vlastně má? Mimochodem lze tyto hodnoty vyžádat od FIC (jedna je nastíněna ve FAQ) kde nejsou dány subjektivním hodnocením (což by snad postrádalo smysl!), ale měřením.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    29

    Potvrzuji, jediné dva ventilátory ve zdroji jsou zřejmě zapojeny do serie a tak nejsou slyšet, nejhlasitější je dvd mechanika, když vložím dvd. Teploty budu zkoumat, ale zdá se, že je vše v pořádku. S ohledem na vnitřní uspořádání doporučuji vybrat dobře harddisk, myslím že se o tom někde ve článcích o HTPC psalo.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. sietove prepojenie ... ake mam moznosti ?
    Od hihinko v sekci Sítě
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 09-04-2011, 10:28
  2. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-10-2010, 14:04
  3. Pridani moznosti skryti obrazku v podpisu
    Od Salamander v sekci Fórum a magazín SHW
    Reakcí: 113
    Poslední příspěvek: 20-11-2009, 01:06
  4. RM CLock - Odkud se berou moznosti nastaveni Voltaze
    Od vavri v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 18-01-2009, 15:08
  5. Pomoc pri vybere zdroja (3 moznosti)
    Od RoSi™ v sekci Zdroje
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 08-01-2008, 20:30