Ahoj, potřebuji radu zkušenějších - nějak jsem zůstal na mrtvém bodě a potřebuji pomoct s rozhodováním.
Hledám monitor primárně pro grafiku (úprava fotografií), předpokládám, že využiju AdobeRGB i sRGB, ale z velké části pracuji i jako programátor, takže ocením větší plochu.
Aktuálně mám 3 favority, připadnou mi ale víceméně vyrovnané..
1. Samsung XL20
Pokud vím, v dané ceně kolem 17.000,- je to špička v barvách, vynikající LCD podsvícení, pokrytí gamutu 114%, v ceně i s kalibrační sondou a stínítkem.
Naopak má hlučný větráček a "pouze" 1600x1200 (toto rozlišení používám a je mi už docela těsné).
2. HP LP2475w
V posledních dnech neskutečnou vychvalovaný low-end zázrak, zatím jsem bohužel neměl možnost číst recenzi okem grafika, navíc logika napovídá, že za 12.000,- a s větší plochou musí být zákonitě horší než XL20, jen nedokážu posoudit v čem...
3. NEC 2690WUXi
Profi monitor běžně prodávaný za 25k a víc, mám teď docela lákavou nabídku nákupu nového za podstatně nižší cenu <20k. Ovšem bez 14-denní lhůty na vrácení a rizikem nedostatečného vyzkoušení při nákupu.
Přesto že jde HW o stejnou řadu jako špičkový SpectraView a recenzích ho všude vychvalují, v diskusích se příliš často objevují negativní zkušenosti s pískáním/bzučením zdroje a podsvícení a velkým štěstím na dobrý kus.
Moje využití bude cca z 20% úprava fotografií a zbytek práce s textem, samozřejmě občas nějaký ten HD film ale na video film rozhodně nehledám. Hry nehraju, input-lag mě celkem nezajímá, vstup stačí DVI.
Poraďte prosím který by jste vybrali, event. proč![]()