Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ultramon - problém

razzo (33)|26.9.2008 16:43
zdravim, mám k jednomu počítači připojeny dva monitory a potřeboval jsem, aby každý monitor byl na sebe nazávislý. Toho se mi podařilo částečně dosáhnout programem "ultramon", v tom by problém nebyl, háček je v tom, že po restartu pc se mi obraz rozhodí (rozlišení 800x600 a 4bity barev), pomůže jen přeinstalovat grafiku a vše je zase normální do dalšího restartu, potom musím dělat vše znovu. reinstaloval jsem win a zjistil, že za to může program ultramon, nejdřív jsem měl UltraMon 2.7.1, poté UltraMon v3.0.2 a u obou je stejný problém. je toto normální? nebo dělám něco špatně?

win xp
grafika GF 7600

předem děkuji za rady
trodas (1753)|26.9.2008 21:47
Hmmm, to vypada jako ze je UltraMon rozhozen detekci monitoru od Windowsu... Me to delalo podobnej brajgl, kdyz jsem zapinal PC bez monitoru a po navratu domu jsem zapnul k bezecimu PC monitor. Okamzite se nainstaloval jako "novy" znovu...
Vylomil jsem na VGA konektoru pin 15 kde se dela detekce (monitor ID bit 3) a od te doby zadny problem.

Mozna ti pomuze to same?

Tahle rada je ti asi k nicemu, pokud mas ty monitory pres DVI misto klasickeho D-SUBu, alias VGA...
didaktik (132)|26.9.2008 22:00
Dana grafika by mela umet takovy rezim sama o sobe (resp. jeji ovladace - dualview, tedy pokud se bavime o tom ze kazdy monitor ma mit svoje rozliseni, obnovovaci frekvenci, hloubku barev).
Staci v Nvidia Control Panelu, nebo v konfiguraci nView, projit nastaveni vice monitoru (Set up multiple display).
Tohle uz uspesne pouzivam peknych par let a posledni grafika, s kterou jsem tak nejak pracoval a tento rezim (sama o sobe) nezvladala, byla standardni GF6600 od Gigabite (typovy oznaceni uz po me nechtejte).
Jenom pro info, dvouportove NVidiacke karty od Asusu uz to zvladaly minimalne od GF5200 (utra).
razzo (33)|27.9.2008 21:33
o nastavní dualview vím, ale potřebuji, aby na obou monitorech byla zobrazena pracovní lišta nejlépe se startem a aby se na obou lištách objevily stejné programy, které se jsou spuštěné, což uměl ultramon.

jinak mám jeden monitor s DVI a druhý s VGA, takže stím nic neudělám.
Logout (4018)|27.9.2008 21:46
Jako myslíš aby obraz na obou monitorech byl identickej? To by měla grafika umět taky...
didaktik (132)|27.9.2008 21:48
Jo to grafika umi taky, ale tady hadam bude problem v ruznem rozliseni a obnovovaci frekvenci na obou monitorech. Chce to neco co umi vytvaret vice virtualnich ploch a klonovat je nezavisle na rozliseni . . .
Richmond (8084)|27.9.2008 21:55
To by mela umet taky, jen je potreba mit nainstalovany ovladace pro monitor, popr. mit nastaveny vlastni rozliseni a obnovovaci frekvence. Problem je snad jen v liste se startem ktera se nezobrazuje na druhym monitoru, ale to prave resi UltraMon ;-)
didaktik (132)|27.9.2008 21:58
Ale ted me napada, co takhle na to pouzit VNC (treba UltraVNC, ten zvlada i HW akcelerovane vykreslovani, i kdyz zazraky taky asi nedokaze).
Nastavi se dualview, nastartuje se klient ultravnc (musi se povolit logická smyčka - loopback, aby to fungovalo na jednom PC) na lokale, ktery bude zobrazovat plochu prvniho desktopu a toto okno se hodi ve fulscreenu na druhy monitor.
Nevim na co se to pouziva a jestli by takoveto reseni stacilo . . .

Edit: Pri pouziti tohoto reseni take zalezi na tom jak moc velky rozdil je mezi rozlisenim u tech dvou monitoru. VNC klienti umi ruzne upravy zobrazeni, ale takova 24" zobrazena "v plnem rozliseni 1:1" na 19" by asi nevypadala moc idealne.
razzo (33)|27.9.2008 21:59
[QUOTE=Logout;164889]Jako myslíš aby obraz na obou monitorech byl identickej? To by měla grafika umět taky...[/QUOTE]

jen aby byla identicka pracovni lista, zbytek plochy potrebuji mit ruznou

nejspis myslis klonovani..
Logout (4018)|27.9.2008 22:57
Zkus todle, ale možná to nebude úplně ono...
http://www.mediachance.com/free/multimon.htm
Jinak ještě na jiný věci se hodí displayfusion,
ale ta dva taskbary neumí...
didaktik (132)|27.9.2008 23:01
A taky by se dalo zkusit vice virtualnich ploch metodou rozsireni monitoru, v tomto pripade by nemelo ruzne rozliseni atd. vadit. Jenom si nejsem jisty tou identickou listou start.
Richmond (8084)|27.9.2008 23:13
DisplayFusion pouzivam na rozdeleni wallpaperu na vic monitoru nebo prirazeni kazdemu monitoru jiny wallpaper + sestelovani, umi tusim jeste menit wallpapery v nastavenych intervalech, tim ale jeho nasazeni konci...
8638048dea06d158ce.jpg
Logout (4018)|27.9.2008 23:30
No, klíčová vlastnost, proč jsem si ho naisntaloval je možnost přetahávat maximalizovaný aplikace na jinej monitor. Dál umí definovat klávesový zkratky pro přesouvání oken na jinej monitory (navíc klávesový zkratky s win klávesou, takže se netlučou...) a pár dalších věcí...
Richmond (8084)|28.9.2008 00:54
Mas pravdu, na to bych malem zapomel :mistake Ctrl+Win+A, Ctrl+Win+S jsou moje nejpouzivanejsi zkratky... V mziku hodit aplikaci na druhej monitor, maximalizovat a uz jede filmek na sekundaru... Sem myslel ze je to primo v nView, ale pak mi doslo ze ted jedu na UMPC a ten nema nVidii :notsure
razzo (33)|28.9.2008 21:16
všem díky moc za rady...nakonec používám "multimon taskbar pro" a nastavení v nview