Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: Začátky programování

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    Tak nějak se začít musí a jelikož v naší škole zrušili C (idioti), tak se učí jenom Java (při oboru si pak každej orientuje na C/Assembler, webovky atd.), ale tím nebudu zatěžovat. Po několika názorech zkušenějších mám v plánu začít v Javě (je snažší na pochopení)...udělat si takové ty základy, naučit se "programatorsky přemýšlet" a pak přejít na C a další použitelné jazyky. No a jelikož učení se programovat je velmi velmi strastipná cesta, tak tu mám teda první problémy, které jsem prostě nevyřešil.
    Javu dělám ve vývojových nástrojích a když potřebuju něco rychlého, tak použiju nastavenej PSpad. Naštěstí vše funguje, ale moc rád bych si zkusil, jaké je to udělat "postaru" přes příkazový řádek
    Podle tutoriálů, učebnice od Herouta prostě přes cmd:

    1. Přeložím (javac.exe) -vytvoří se bytovej "jmeno.class"
    javac jmeno.java
    2. Spustím (java.exe)
    java jmeno

    jenomže já jako vůl musím nejdříve nadefinovat cestu k těm kompilatorům atd. a potom teprve nastavit cestu k souborům...tedy
    c:\blba\blba bla\javac.exe c:\pokusy\jmeno.java
    Jak se tedy "zaregistrují" tyhle programy do OS, abych hned napsal javac/java a cestu k souborům? Třeba ve 98SE mi to po instalaci JDK funguje ihned, ale v XP to musím dělat takhle složitě. Poradíte někdo prosím? Vím, že je to totální trapárna (a hned tak na začátku), ale já jsem na to opravdu nepřišel
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Imho musíš nastavit cestu k těm kompilátorům (klasická proměnná prostředí PATH, nastavuje se v pravym na tento počtač, vlastnosti, rozšířené).
    Možná pak ještě bude potřeba nastavit nějaká proměnná, kde hledat javovský třídy, tuším CLASSPATH.

    Další možnost je naisntalovat a používat nějaký IDE, vcelku slušnej je Javabuilder od Borlandu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Nevím, na Javu používám perfektní vývojové prostředí Netbeans IDE (www.netbeans.org), funguje v Linuxu i ve Windows a PSPAD+příkazová řádka je imho jen zbytečným krokem k počítačovému středověku. Spousta vychytávek mi v jiných vývojových prostředích vč. MS Visual C++ chybí. Ale je to věc názoru. Také bych Javu nezatracoval, zrovna na učení se programátorsky přemýšlet a objektově orientované programování mi přijde lepší než C++.

    EDIT: Netbeans a eclipse jsem nesrovnával, po týdnu používání mi to přirostlo k srdci a neměl jsem potřebu přecházet. Možná je hlavním důvodem bojů SWT vs. SWING.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 06-10-2008 v 23:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Nebo eclipse. S netbeans je asi srovnatelne. Delam v eclipse asi 4 roky. Netbeans jsem nejak neprisel na chut. Mozna jsem to zkousel kratkou chvili. S eclipse jsem spokojen.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    Nevím, na Javu používám perfektní vývojové prostředí Netbeans IDE (www.netbeans.org), funguje v Linuxu i ve Windows a PSPAD+příkazová řádka je imho jen zbytečným krokem k počítačovému středověku. Spousta vychytávek mi v jiných vývojových prostředích vč. MS Visual C++ chybí. Ale je to věc názoru. Také bych Javu nezatracoval, zrovna na učení se programátorsky přemýšlet a objektově orientované programování mi přijde lepší než C++.
    Souhlasim se vsim co rekl. V C++ se musis starat navic o mnoho veci, ktere dela java engine za tebe. Zase jsi ale vice svazan a v necem zase mnohem volnejsi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, základní problém javy na učení je, že na cokoli (tzn. i např. na jednoduchej algoritmus)
    musíš napsat třídu - navíc se statickou metodou. To pro začátečníka příliš vhodný není:
    vysvětlit člověkovi, kterej neprogramoval, co je třída, statická metoda atd... je poměrně
    složitý a navíc zbytečný. Algoritmy prostě moc dobře objektově psát nejdou.
    (taky se primárně učej dle školy buď v pascalu, C, nebo třeba lispu).

    To, že java engine spoustu věcí řeší je bonus, ale taky někdy ne - když to musíš řešit,
    tak máš (i při použití vysokoúrovňovejch jazyků) ponětí, co se uvnitř děje a nenapíšeš tak
    prasečinu (zbytečně pomalej kód - a že jsem jich už viděl).

    Imho pro výuku programování je asi nejlepší na začátku nějakej jednoduchej
    (asi spíš typovej, ale s tim si nejsem jistej) jazyk (asi ten pascal je nakonec na to
    možná nejlepší) a po zvládnutí základů simultáně C pro nízkoúrovňový věci a pak
    něco objektovýho (ať už java, C#, smalltalk...).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Pro zacatek je asi pascal dobry. begin .. end a to co je mezi tim se spusti. u javy to mas podobne. Stejne jako u C. Dulezite je delat si programky a necekat ze te to nauci ve skole. jak uz umis jeden jazyk, tak neni takovy problem pridat druhy. Nejtezsi je asi zacit.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    mtejska: Jenže začít se učit programovat pomocí "napiš tam todle, ono to bude fungovat" je imho cesta do programátorských pekel. Programující člověk by se měl učit rozumět tomu, co napíše: a to u pascalu jde bez problémů, u javy je to pro začátečníka dosti složité.
    Co se týče toho, že když člověk umí, je jazyk vlastně jedno, ale souhlasím na 100% - teda "normálních jazyků, i když umíš c, javu a c#, tak ti zvládnutí prologu/lispu chvíli trvat bude :-D. Ale objektově se dá psát i v Basicu, když člověk chce... V některejch jazycích to lze akorát "přehlednějším zápisem".
    A stejně tak, že důležitý je začít a něco psát. Jen doporučuju prohlížení kódu zkušenějším programátorem, ať se neučíš zbytečně zlozvyky...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Pascal je dobry na nauceni zakladu. Je to vlastne jenom "anglictina". C a Java maji kratsi zapis.
    "Napis tam tohle ...", tim se prece vzdycky zacina. pokud nevis ze program zacina az za begin a konci end a jeste navic tam musi byt tecka a u procedur pred beginem nemusi. Super byl turbo pascal na robotronech. To byly vlastne XTecka, ale od soudruhu z NDR. Ted nevim jestli je nejake takove jednoduche prostredi pro pascal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Nejde o to, že by tam nebylo něco, co se člověk nemusí naučit nazpaměť. Jde o to, že jde jednoduše a srozumitelně vysvětlit každej znak v programu. Což je u začátečníka s javou dost problém - a vede to
    k "biflování programů". Jinak souhlas, k ničemu jinýmu než naučení základů to neni - jakmile program přesáhne rozsah jednoho souboru, tak od pascalu utýct k něčemu rozumnýmu, kde jsou lepší nástroje na strukturování kódu. Ale to je IMHO tak za rok (u nadanýho člověka) tradiční výuky.

    Free prostředí pro pascal je vcelku dost, např. free-pascal, dev-pascal apod. I když možná starej dobrej
    borland pascal 7.0 je nejlepší :-) - pamatuju se, že se mi tenkrát ty windowsovský ide přišlty takový neohrabaný (furt se přepínat z windows do fullscreenu dosu a zpět).
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    Tak tedy dělám v Netbeansu (6.1) a asi u něho zůstanu.
    Přesto mi nedá spát jeden nevyřešený problém ohledně nastavování cest v systémových proměných. Jak v uživatelských tak v systémových jsem nastavil cesty...u mě C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_07\bin

    Pro mě nepochopitelný problém je, že v příkazovém řádku java funguje, ale příkaz na kompilátor javac mi stále hlásí hlášku "javac není názvem vnitřního...atd", takže kompilaci musím dělat otravně ručně. Sice jak říkám, že se už trápím jenom v NetBeansu, ale přesto bych rád věděl, kde je problém.
    Samozřejmě zase někde ve mně
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    javac by mel byt v bin jdkacka. javac ti blbne v command line?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    ano je v "binu", vždyt jsem napsal, že jsem cestu definoval do binu v JDK.
    Když jsem si to pak "postaru" zkoušel v cmd tak třeba spouštěč java funguje, ale kompilator javac ne. Pořád to hlasí, že to není příkaz.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Mozna blbost, ale odkud jsi spoustel command line? Pokud jsem neco zmenil v enviroment variables a mel pusteny total commander tak se zmena v TC neporjevila dokud jsem ho nerestartoval. Tj pokud jsem spustel cmd z TC tak se zmeny projevily az po zavreni a otevreni TC.
    PS: ted jsem zkousel javac. v path mam taky cestu do jdk\bin a javac se hlasi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238


    tohle nastavený je tam dlouho a od té doby proběhlo pár restartů PC
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. začátky (nastavení ITALC
    Od oju v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 18-02-2013, 12:45
  2. Programování na Androidu, lze?
    Od jozka.1 v sekci Programování
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 19-04-2011, 13:24
  3. programování GPGPU
    Od klouda v sekci Programování
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 10-07-2010, 14:13
  4. Začátky programování
    Od Belbas v sekci Programování
    Reakcí: 36
    Poslední příspěvek: 26-07-2009, 17:16
  5. Programování v C#
    Od Alamaster v sekci Programování
    Reakcí: 35
    Poslední příspěvek: 01-05-2008, 14:52