Teplota GPU 6800 Ultra (NV40)
Zdravím,
chci se zeptat, zda je teplota u GF 6800 Ultra (NV40) 60 stupňů v idle / 85 load normální? Takty jsou 425 MHz jádro, 550 alias 1 100 MHz paměť. Mě osobně se zdá dost vysoká v idle i při zátěži. SensorsView (v3.1) a GPU-Z (v0.2.8) se na těchto teplotách shodnou, větráček dle GPU-Z běží na 50 % (default). Pomocí RivaTuneru (v2.11) jsem zkoušel otáčky ventilátoru na kartě zvýšit (65, 75, 85, 95 %), ale žádná změna (po 30 minutách teplota v idle klesla o 1 stupeň). Při snížení otáček na minimum (25 %) však teplota rapidně vzrostla. Vše jsem tedy vrátil do defaultu. SpeedFan (v4.35) mi otáčky větráčku na GPU nedetekuje.
Teplota CPU (2800+, ClawHammer) je 36 stupňů idle / load nepřesáhne 50ku
Teplota v case je max 40 stupňů (žádný přídavný ventilátor bohužel nemám, vzduch v ní neproudí)
Ovladače ForceWare178.13
Případně jak teplotu GPU snížit, když to nejde zvýšením otáček ventilátoru? :notsure
chci se zeptat, zda je teplota u GF 6800 Ultra (NV40) 60 stupňů v idle / 85 load normální? Takty jsou 425 MHz jádro, 550 alias 1 100 MHz paměť. Mě osobně se zdá dost vysoká v idle i při zátěži. SensorsView (v3.1) a GPU-Z (v0.2.8) se na těchto teplotách shodnou, větráček dle GPU-Z běží na 50 % (default). Pomocí RivaTuneru (v2.11) jsem zkoušel otáčky ventilátoru na kartě zvýšit (65, 75, 85, 95 %), ale žádná změna (po 30 minutách teplota v idle klesla o 1 stupeň). Při snížení otáček na minimum (25 %) však teplota rapidně vzrostla. Vše jsem tedy vrátil do defaultu. SpeedFan (v4.35) mi otáčky větráčku na GPU nedetekuje.
Teplota CPU (2800+, ClawHammer) je 36 stupňů idle / load nepřesáhne 50ku
Teplota v case je max 40 stupňů (žádný přídavný ventilátor bohužel nemám, vzduch v ní neproudí)
Ovladače ForceWare178.13
Případně jak teplotu GPU snížit, když to nejde zvýšením otáček ventilátoru? :notsure
Teplota je to stale prijatelna. Kdyz se podivas na nektere zcela pasivni gk tak uvidis ze ty nemaj problem jet i nekolik let pri teplotach 100+ a vic stupnu pri burnu.
Snizeni teplot? Vymena chladice, pripadne vycisteni soucasneho + nova pasta.
Suma sumarum, pokud nemas s pc nejaky problemy tak jen preventivne vycisti chladic od prachu a neresil bych to byt tebou.
Snizeni teplot? Vymena chladice, pripadne vycisteni soucasneho + nova pasta.
Suma sumarum, pokud nemas s pc nejaky problemy tak jen preventivne vycisti chladic od prachu a neresil bych to byt tebou.
Problémy zatím nepozoruji. Používám kartu necelé tři dny. Na základě těch teplot mám však obavy o to, jak dlouho vydrží fungovat bez artefaktů atp. Druhá věc je to, že nechci mít v case takový zdroj tepla. Chladič je tam myslím originální. Zabírá slot AGP a PCI, ventilátor jsem před vložením GPU vyčistil od prachu. Nová pasta je dobrý nápad, který vyzkouším. Avšak domnívám se, že teplota klesne (pokud vůbec) jen nepatrně. Druhá varianta je výměna chladiče. Jaký by byl vhodný/nejvhodnější na tento typ GPU?
//EDIT: Tento (Arctic-Cooling NV Silencer 5) tam je nyní.
Pak mě ještě vrtá hlavou, proč je tam defaultně vytížení FANu pouze 50 %? :notsure
//EDIT: Tento (Arctic-Cooling NV Silencer 5) tam je nyní.
Pak mě ještě vrtá hlavou, proč je tam defaultně vytížení FANu pouze 50 %? :notsure
[QUOTE=Michal Koláček;168322]Problémy zatím nepozoruji. Používám kartu necelé tři dny. Na základě těch teplot mám však obavy o to, jak dlouho vydrží fungovat bez artefaktů atp.[/QUOTE]
Myslim, ze vydrzi na tech teplotach, jsou celkem bezne u stock chladice.
[QUOTE]Druhá věc je to, že nechci mít v case takový zdroj tepla.[/QUOTE]
Tak ji dej pryc :confused: nebo si vyres vetrani skrine, jinak Ti nepomuze ani novy chladic.
[QUOTE]Chladič je tam myslím originální. Zabírá slot AGP a PCI, ventilátor jsem před vložením GPU vyčistil od prachu. Nová pasta je dobrý nápad, který vyzkouším. Avšak domnívám se, že teplota klesne (pokud vůbec) jen nepatrně. Druhá varianta je výměna chladiče. Jaký by byl vhodný/nejvhodnější na tento typ GPU?[/QUOTE]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
nebo pasivni [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[QUOTE]Pak mě ještě vrtá hlavou, proč je tam defaultně vytížení FANu pouze 50 %? :notsure[/QUOTE]
Je to nastaveno v BIOSu karty. Muzes to zmenit leda nejakym upravenym BIOSem, ale stejne to zrejme nepomuze.
Myslim, ze vydrzi na tech teplotach, jsou celkem bezne u stock chladice.
[QUOTE]Druhá věc je to, že nechci mít v case takový zdroj tepla.[/QUOTE]
Tak ji dej pryc :confused: nebo si vyres vetrani skrine, jinak Ti nepomuze ani novy chladic.
[QUOTE]Chladič je tam myslím originální. Zabírá slot AGP a PCI, ventilátor jsem před vložením GPU vyčistil od prachu. Nová pasta je dobrý nápad, který vyzkouším. Avšak domnívám se, že teplota klesne (pokud vůbec) jen nepatrně. Druhá varianta je výměna chladiče. Jaký by byl vhodný/nejvhodnější na tento typ GPU?[/QUOTE]
nebo pasivni [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[QUOTE]Pak mě ještě vrtá hlavou, proč je tam defaultně vytížení FANu pouze 50 %? :notsure[/QUOTE]
Je to nastaveno v BIOSu karty. Muzes to zmenit leda nejakym upravenym BIOSem, ale stejne to zrejme nepomuze.
[QUOTE=ioannis;168328]Tak ji dej pryc :confused: nebo si vyres vetrani skrine, jinak Ti nepomuze ani novy chladic.[/QUOTE]
Myslel jsem to tak, že chci tuto GPU, ale nechci, aby tak topila. Oproti mé původní Radeon 9600 Pro je přeci jen výkonnější :p Zkusím novou pastu a přidám zadní ventilátor v case. Stejně by mě ale zajímala reakce ohledně teplot někoho, kdo kartu vlastní/vlastnil. Najde se někdo takový?
Myslel jsem to tak, že chci tuto GPU, ale nechci, aby tak topila. Oproti mé původní Radeon 9600 Pro je přeci jen výkonnější :p Zkusím novou pastu a přidám zadní ventilátor v case. Stejně by mě ale zajímala reakce ohledně teplot někoho, kdo kartu vlastní/vlastnil. Najde se někdo takový?
Mel jsem 6800GS taktovanou nad Ultru a na ni ten NVsilencer. Teplota nepresahla 70 v loadu. Ultru jsem ale nemel.
Jeste me napada, ze ten chladic muze byt uvnitr upchany a pak nepomuze ani vetrak na 100%.
Ta karta se da i podtaktovat, alespon v Iddle. To snizi teplotu pokud nebudes hrat.
Ta karta se da i podtaktovat, alespon v Iddle. To snizi teplotu pokud nebudes hrat.
[QUOTE=Michal Koláček;168322]Pak mě ještě vrtá hlavou, proč je tam defaultně vytížení FANu pouze 50 %? :notsure[/QUOTE]
Protoze ma nekdo rad tve usi :D
Protoze ma nekdo rad tve usi :D
Co se tyka teplot, mam doma nejakou low end kartu s pasivem (pouze kvuli tv vystupu), myslim ze nVidia 6600 LE. V klidu mam teploty kolem 70-80, kdyz poustim nejake video tak 90 u her pres 100. Karta jede v pohode, myslim ze kdyby se prehrala, tak se vypne (nebo shori :)).