Umíte (nebo se učíte) programovat?
odklikol som "teprve se učím". Učim sa programovať už par rokov, ale stale mi to akosi nejde :) Na strednej to bol Pascal, teraz Delphi. No sranda to veru neni, ja som skor na hardware ako na software :D
zatim neumim a neucim se, ale chci co nejdriv zacit, abych treba neco umel do budouciho povolani (jsem na stredni)
Pouze HTML, okrajově a povrchně ještě PHP a XML. Chvilku jsem pokoušel i Basic, každopádně se programování nikdy nemíním profesionálně věnovat, jen když mám chuť tak trošku pokouším webovky, toť vše.
Pokud se mezi programování bere i (X)HTML s CSS tak občas programuju (hlavně když je čas což teď není). Chvíli jsem se učil PHP ale potom jsem s tím nějak přestal.
Programovat se chci určitě učit. Hlavně až bude víc času.
Programovat se chci určitě učit. Hlavně až bude víc času.
na zakladce BASIC, na stredni PASCAL, VISUAL BASIC pro excel (z toho uz skoro nic neumim) a ted C (takovy sirsi zaklady), bash a od leta mi zacina java
EDIT: jo a jeste teda HTML a lehoucce CSS
EDIT: jo a jeste teda HTML a lehoucce CSS
Nějakej ten základ v Packalu, ve škole teď C++ a z dřívějška samozřejmě HTML ( Notepad + "všema deseti" rules :) ).
[QUOTE=mech13]na zakladce BASIC, na stredni PASCAL, VISUAL BASIC pro excel (z toho uz skoro nic neumim) a ted C (takovy sirsi zaklady), bash a od leta mi zacina java
EDIT: jo a jeste teda HTML a lehoucce CSS[/QUOTE]
Tak to závidim že už na základce jsi se učil programování (nemyslim (X)HTML apod.). My jsme ješte nebrali ani HTML natož aby jsme se učili v Basicu.
EDIT: jo a jeste teda HTML a lehoucce CSS[/QUOTE]
Tak to závidim že už na základce jsi se učil programování (nemyslim (X)HTML apod.). My jsme ješte nebrali ani HTML natož aby jsme se učili v Basicu.
[QUOTE=Kerry]Tak to závidim že už na základce jsi se učil programování (nemyslim (X)HTML apod.). My jsme ješte nebrali ani HTML natož aby jsme se učili v Basicu.[/QUOTE]
tak ono to bylo takovy nic moc: par prikazu v DOSu - ktery sem stejne umel (nevedel sem jak naformatovat disketu na 360KB:o ), a v tom Basicu to bylo jenom takovy precti vstup secti napis mozna dokonce nejake IF ale to uz nevim jiste...
tak ono to bylo takovy nic moc: par prikazu v DOSu - ktery sem stejne umel (nevedel sem jak naformatovat disketu na 360KB:o ), a v tom Basicu to bylo jenom takovy precti vstup secti napis mozna dokonce nejake IF ale to uz nevim jiste...
na prumce Assembler (XT), QBasic (XT/286), Turbo Pascal (386+), pak dlouho nic, vsechno zapomenuto, ted PHP, HTML a podobny kravinky.
[QUOTE=paia]na prumce Assembler (XT), QBasic (XT/286), Turbo Pascal (386+), pak dlouho nic, vsechno zapomenuto, ted PHP, HTML a podobny kravinky.[/QUOTE]
hups... tak na assembler sem jeste zapomel... snad toho uz vic nebude...
hups... tak na assembler sem jeste zapomel... snad toho uz vic nebude...
No, prešiel som si všeličím... najlepšie to podchytia moje ukázka, ktoré mám na webe, ktorý tiež patrí k prezentácii mojej práce.
Zhodnotím to tak, že som začal Pascal-om, následne som prešiel na Delphi, kde som začal neskoršie využívať čisté API, no a tým som pochopil, o čom tie Delphi vlastne sú a začali mi vadiť, keď som pracoval na TICQlib projekte, čo je vlastne komponenta pre Delphi, ktorá sprístupňuje komunikáciu cez ICQ protokol, pričom Delphi mi vadili najmä v implementácii ICQ klienta. :) Keďže išlo o diplomovú prácu, po skončení štúdia som sa na projekt vykašlal a vrhol som sa na čisté C a WinAPI, určitý čas som si radšej upravoval zdrojáky Mirandy, čo mi dosť pomohlo a zvýšilo prehľad v programovaní pod Windows.
Samozrejme, na škole som zabrdol do ASM, trošku som kutil v AutoLISPe- fuj, to nechutné zátvorkovanie mi naháňa husiu kožu. :) Robili sme i s C++, no tento jazyk proste nemusím, všetky rutiny som písal radšej v C.
Profesionálne som robil IS s využitím C#, ADO.NET, COM+ a MS SQL. Zopár systémových utilitiek pre zjednodušenie práce na tomto projekte - tu som vytvoril Simple DebugView (C+WinAPI, windows), freelib (C+WinAPI, console), Lazy coder - generátor kódu pre načítavanie dát medzi strednou a databázovou vrstvou (C# + WinForms).
Momentálne pracujem na veľmi starom projekte, ktorého korene siahajú hlboko do minulého storočia... :) a všetko je robené v ANSI C s využitím Oracle. Keďže dobre platia, tak to snáď ešte nejakú chvíľku vydržím, no poviem na rovinu, to čo by som napr. v Delphi, či C# WinForms spravil za 30 minút, to tu robím 3 dni a ešte to nie je ono. To je tak, keď sa nepoužívajú štandardné a trhom overené API a nástroje.
Zhodnotím to tak, že som začal Pascal-om, následne som prešiel na Delphi, kde som začal neskoršie využívať čisté API, no a tým som pochopil, o čom tie Delphi vlastne sú a začali mi vadiť, keď som pracoval na TICQlib projekte, čo je vlastne komponenta pre Delphi, ktorá sprístupňuje komunikáciu cez ICQ protokol, pričom Delphi mi vadili najmä v implementácii ICQ klienta. :) Keďže išlo o diplomovú prácu, po skončení štúdia som sa na projekt vykašlal a vrhol som sa na čisté C a WinAPI, určitý čas som si radšej upravoval zdrojáky Mirandy, čo mi dosť pomohlo a zvýšilo prehľad v programovaní pod Windows.
Samozrejme, na škole som zabrdol do ASM, trošku som kutil v AutoLISPe- fuj, to nechutné zátvorkovanie mi naháňa husiu kožu. :) Robili sme i s C++, no tento jazyk proste nemusím, všetky rutiny som písal radšej v C.
Profesionálne som robil IS s využitím C#, ADO.NET, COM+ a MS SQL. Zopár systémových utilitiek pre zjednodušenie práce na tomto projekte - tu som vytvoril Simple DebugView (C+WinAPI, windows), freelib (C+WinAPI, console), Lazy coder - generátor kódu pre načítavanie dát medzi strednou a databázovou vrstvou (C# + WinForms).
Momentálne pracujem na veľmi starom projekte, ktorého korene siahajú hlboko do minulého storočia... :) a všetko je robené v ANSI C s využitím Oracle. Keďže dobre platia, tak to snáď ešte nejakú chvíľku vydržím, no poviem na rovinu, to čo by som napr. v Delphi, či C# WinForms spravil za 30 minút, to tu robím 3 dni a ešte to nie je ono. To je tak, keď sa nepoužívajú štandardné a trhom overené API a nástroje.
Jednodušší věci naprogramovat zvládnu a okolí to o mně bohužel ví. :-(
Mimochodem, programovat != umět programovací jazyk.
Mimochodem, programovat != umět programovací jazyk.
Ja sa už programovaním zaoberám niekoľko rokov, ale len posledných pár mesiacov to beriem trošku vážnejšie.
Pred rokmi som začal programovať pre mňa v tej dobe úžastnom Pascale, ku ktorému som po čase pridal aj symbolické inštrukcie. V Pascale som robil množstvo malých programčekov, nejaký primitívny "databázový" systém a zopár hier, čoho sa držím dodnes. Jediný rozdiel je, že teraz programujem v C++ a grafiku robím cez Direct3D a, kvôli newindowsovým OS, aj cez OpenGL.
Pred rokmi som začal programovať pre mňa v tej dobe úžastnom Pascale, ku ktorému som po čase pridal aj symbolické inštrukcie. V Pascale som robil množstvo malých programčekov, nejaký primitívny "databázový" systém a zopár hier, čoho sa držím dodnes. Jediný rozdiel je, že teraz programujem v C++ a grafiku robím cez Direct3D a, kvôli newindowsovým OS, aj cez OpenGL.
V minulosti Pascal (to byly casy :)) a ted Visual Basic (kvuli ASP strankam - upravoval jsem jedny tak jsem se to musel naucit) a Java ... ale ty uz jenom rekneme prumerne...
U mě vede C#.
Programuji hlavně ASP.NET aplikace a winforms aplikace pro obsluhu a monitorování telefonních ústředen.
Programuji hlavně ASP.NET aplikace a winforms aplikace pro obsluhu a monitorování telefonních ústředen.
Částečně jsem si vytvářel menší programy v BASICu (výpočet trafa,zkoušení z Angličtiny,morseovka,různé výpočty aj.)
No... já jsem na tom celkem slabě... HTML, CSS, trochu JavaScript, malinko JAVA, malinko PHP a potom skoro mizivě VisualBasic. Jinak bohužel nic.
Mno tak takový zkušenosti bohužel nemám - začal jsem klasicky, tzn na gymplu Pascal a Delphi.... sám sem se učil C# a aji si tim vydelal naky penízky;) jinak teď na vš (ČVUT) jsem dělal Javu a C++ ....momentálně se učím ASP.NET, a musím říct že mi nejvíc sedí technologie .Netu, tzn ASP.NET v kombinaci s C# ... a samozdřejmě nějaký ten JavaScript, XML, HTML do toho...
Taky se pridam svoji troskou do mlyna
zacal jsem sam qBasic, potom na gymplu Pascal+assembler a castecne HTML
Na vysce (FiMUNI) postupne C, C++, JAVA a ted se chystam na Perl, ale clovek to postupne hodne zapomina
ale jak uz tu nekdo rekl
umet programovaci jakyk != umet programovat
tudis si staci pres vikend sednout a podivat se an syntax
zacal jsem sam qBasic, potom na gymplu Pascal+assembler a castecne HTML
Na vysce (FiMUNI) postupne C, C++, JAVA a ted se chystam na Perl, ale clovek to postupne hodne zapomina
ale jak uz tu nekdo rekl
umet programovaci jakyk != umet programovat
tudis si staci pres vikend sednout a podivat se an syntax
hmm asi sem tu jedinej, kterej je pořád na základce...
no (x)html mi nečiní problémy css použít umim a teďka se trápim s PHP, njn ale ta lenost....už bych se jenom hrabal v kompu a pařil Counter-strike...
no (x)html mi nečiní problémy css použít umim a teďka se trápim s PHP, njn ale ta lenost....už bych se jenom hrabal v kompu a pařil Counter-strike...
troufnu si říct, že tu určitě nejsi jediný, ale spíš jeden z mála, co se to nebojí říct a za což jsi v mých očích stoupnul:thumb
no tak c++,java,assembler :),html,css,od kazdyho trosku,zakladni veci zvladnu,ted se uz spis obcasne venuju css a html
Ne, proti základce nic nemám a věřím že nikdo tady na fóru, radši to nebudem rozpitvávat:D. -myslel jsem to tak, že na internetu hned nepoznáš, jestli se bavíš s 11letým nebo 21letým když se ten 11letej vydává za 21letýho..... Chápeš?:D -jsou ale metody jak to téměř bezpečně poznat:thumb
[QUOTE=XKrik]hmm asi sem tu jedinej, kterej je pořád na základce...
no (x)html mi nečiní problémy css použít umim a teďka se trápim s PHP, njn ale ta lenost....už bych se jenom hrabal v kompu a pařil Counter-strike...[/QUOTE]
Já jsem taky ješět na základce ;). S PHP jsem se nějakou dobu učil a potom jsem nějak přestal. Ale plánuju zase začít.
no (x)html mi nečiní problémy css použít umim a teďka se trápim s PHP, njn ale ta lenost....už bych se jenom hrabal v kompu a pařil Counter-strike...[/QUOTE]
Já jsem taky ješět na základce ;). S PHP jsem se nějakou dobu učil a potom jsem nějak přestal. Ale plánuju zase začít.
Za celý život jsem napsal asi tak osm programů a všechny ve Fortranu, za cílem zisku zápočtu v nějakém předmětu. Ten nejlepší a nejkomplikovanější program co jsem kdy stvořil, byl program na řešení diferenciální rovnice: používala se Adamsova metoda, několik prvních funkčních hodnot bylo určeno metodou Runge-Kutta. Srandičky, žádné pořádné programování, ale co chtít po fyzicích, že.
Jinak nesouhlasím s názorem, že umět programovat znamená umět programovací jazyk. To vážně ne. Jediná možnost jak se naučit dobře programovat je psát programy a podle oblasti programování i znát případné metody (Tím mám na mysli hlavně matematické metody.).
Jinak nesouhlasím s názorem, že umět programovat znamená umět programovací jazyk. To vážně ne. Jediná možnost jak se naučit dobře programovat je psát programy a podle oblasti programování i znát případné metody (Tím mám na mysli hlavně matematické metody.).
Na škole nás učili C++, jinak když se pokouším něco vytvořit, tak to je pro jednočipové mikrokontroléry, na ně je vhodnější ASM, ale já používám C a prostředí Keil uVision
pro všechny... v (X)HTML a CSS se neprogramuje ;)
dělám v PHP a SQL
začínám s C#, ale na to nemám skoro vůbec čas
ve škole děláme v Assembleru (to není programování, ale otročina :D), C a Pascalu
dělám v PHP a SQL
začínám s C#, ale na to nemám skoro vůbec čas
ve škole děláme v Assembleru (to není programování, ale otročina :D), C a Pascalu
Ze střední Pascal, Delphi, PHP, teď se učíme Haskell, ale ještě jsem nepřišel na to, jak v něm nějaký rozumný program napsat (nicméně vnitrosemestrálku jsem napsal na plný počet bodů). V jarním semestru se vrhnu na C. Můj největší problém je se k tomu dokopat, potom už to většinou není tak těžké.
Já jsem začínal u Turbo Pascalu, pak jsem pokračoval u objektivního Delphi, ale to mě tenkrát moc nebralo (sice mi to celkem šlo, ale až zas tolik mě to nebavilo) :-) - svou budoucnost zkrátka nevidím u programování ale u Hardware :-D .
Teď co jsem začal tak trošku fušovat do C# mě to začlo i celkem bavit a momentálně vyvíjím takovou multifunkční kalkulačku... Teď do ní budu dávat počítání s maticemi :-D :-D
Teď co jsem začal tak trošku fušovat do C# mě to začlo i celkem bavit a momentálně vyvíjím takovou multifunkční kalkulačku... Teď do ní budu dávat počítání s maticemi :-D :-D
[quote=Petr S.]Teď co jsem začal tak trošku fušovat do C# mě to začlo i celkem bavit a momentálně vyvíjím takovou multifunkční kalkulačku... [/quote]
Takže používaš C# s WinForms... no, tento jazyk má i iné vymoženosti, ale páči sa mi, že kto sa venoval dlhšiu dobu Delphi, neprišiel o vedomosti a dokáže ich využiť u WinForms. Hold, to bude tým, kto vedie tento projekt, a na čom pracoval v minulých rokoch... :p
Takže používaš C# s WinForms... no, tento jazyk má i iné vymoženosti, ale páči sa mi, že kto sa venoval dlhšiu dobu Delphi, neprišiel o vedomosti a dokáže ich využiť u WinForms. Hold, to bude tým, kto vedie tento projekt, a na čom pracoval v minulých rokoch... :p
[QUOTE=eraser]Takže používaš C# s WinForms... [/QUOTE]
Nene ;-) zatím nepoužívám :o
Zatím totiž programuju jen v konzoli... Ale brzo na WinForms přejdu taky :-)
Nene ;-) zatím nepoužívám :o
Zatím totiž programuju jen v konzoli... Ale brzo na WinForms přejdu taky :-)
Potom by som ti určite doporučoval knihu, resp. knihy o WinForms, ktoré má na svedomí Win-GURU Charles Petzold.
Základy PHP, SQL, Delphi (OP)... a co se týče (X)HTML, myslím,že by se to taky dalo považovat za programovací jazyk:)... ale věnuji se raději HW:)... HW je prostě HW :)
umim celkem obstojne c/dobry veci pouzivam z c++ a v budoucnu se tim chci zabyvat na prof urovni, jinak nepiste ze umite html pac to podle me nema s programovanim nic spolecnyho proboha