PC se většinou nerozběhne...
Díky předem za náměty. Staré PC - MB Jetway V400DBL, zdroj EC ATX-300 (A XP2100+, 512M, R9250, 80G).
Po stisknutí spouštěcího tlačítka se na krátký okamžik rozsvítí kontrolky a rozbíhá se ventilátor. Pak je ale většinou konec. Pro další pokus musím vytáhnout síťovou šňůru z PC a znovu zapojit (jinak se při dalším pokusu neděje vůbec nic). Po cca 10 - 15 pokusech se většinou PC normálně rozběhne a vše funguje ok. Někdy se PC rozběhne i při prvním pokusu. Jakoby zdroj někdy neměl sílu na rozběhnutí PC :-) ??
Na desce byly "vypouklé" el. kondíky - viz foto - 6 ks u ventilátoru jsem vyměnil (nemělo vliv), zbývají ještě tři podezřelé kousek vedle (neměnil jsem - neměli zatím v místním obchodě potřebné hodnoty 1500M/16V).
Prosím o doporučení postupu
- vyměnit zmíněné 3 kondíky ?
- zkusit Clear CMOS ?
- zkusit snížit zatížení zdroje při rozběhu odpojením HD, CD a DVD mechanik ?
- jiná doporučení kromě výměny MB :-( ?
- v čem bude asi závada ? - zdroj, MB, jiné ?
Po stisknutí spouštěcího tlačítka se na krátký okamžik rozsvítí kontrolky a rozbíhá se ventilátor. Pak je ale většinou konec. Pro další pokus musím vytáhnout síťovou šňůru z PC a znovu zapojit (jinak se při dalším pokusu neděje vůbec nic). Po cca 10 - 15 pokusech se většinou PC normálně rozběhne a vše funguje ok. Někdy se PC rozběhne i při prvním pokusu. Jakoby zdroj někdy neměl sílu na rozběhnutí PC :-) ??
Na desce byly "vypouklé" el. kondíky - viz foto - 6 ks u ventilátoru jsem vyměnil (nemělo vliv), zbývají ještě tři podezřelé kousek vedle (neměnil jsem - neměli zatím v místním obchodě potřebné hodnoty 1500M/16V).
Prosím o doporučení postupu
- vyměnit zmíněné 3 kondíky ?
- zkusit Clear CMOS ?
- zkusit snížit zatížení zdroje při rozběhu odpojením HD, CD a DVD mechanik ?
- jiná doporučení kromě výměny MB :-( ?
- v čem bude asi závada ? - zdroj, MB, jiné ?
No, osobne bych tipoval zdroj, zkus ho rozdelat a zcheckovat kondiky v nem ...
a ty zbyly kondiky na desce by to taky chtelo vymenit ....
a ty zbyly kondiky na desce by to taky chtelo vymenit ....
-Clear CMOS na 99,9% nepomůže.
-Správně píšeš....."zkusit snížit zatížení zdroje při rozběhu odpojením HD, CD a DVD mechanik"....nechat jen cpu, ram, VGA
-vyzkoušet jiný zdroj
kDYŽ TOHLE NEPOMŮŽE, ŠEL BYCH PO TĚCH KONDÍKÁCH.
-Správně píšeš....."zkusit snížit zatížení zdroje při rozběhu odpojením HD, CD a DVD mechanik"....nechat jen cpu, ram, VGA
-vyzkoušet jiný zdroj
kDYŽ TOHLE NEPOMŮŽE, ŠEL BYCH PO TĚCH KONDÍKÁCH.
Ty 3 fialové kondenzátory přímo u napájecího kabelu nevypadaj dobře, ty je nutné určitě vyměnit. A mam obavu že ve zdroji to bude vypadat ještě hůře.
Clear CMOS na to nebude mít vliv.
Clear CMOS na to nebude mít vliv.
Zatím můžeš aspoň snížit FSB na 100 MHz, sice přijdeš o část výkonu ale třeba to bude ochotněji startovat. Ty kondíky na desce - je možné že jsou špatné nejen ty nafouklé ale i další, jen to na nich není vidět (vyschlý elektrolyt). Ale výměna všech kondíků se nevyplatí, to je lepší sehnat jinou desku.
Příčina bude určitě ve zdroji. Vzhledem k tomu, že asi nebude nejkvalitnější, tak za ty roky zlikvidoval i kondenzátory na desce. Typuju, že za chvíli se už PC nespustí vůbec.
=> vyměnit zdroj, kondíky a bude to ok.
=> vyměnit zdroj, kondíky a bude to ok.
zdroj, toco tam mas vypada na nejaly levny smecko...
kondiky jsi tam napajel jaky? jestli Jamicony nebo Hitana, tak se nedivim, ze ti to nejede :-D
kondiky jsi tam napajel jaky? jestli Jamicony nebo Hitana, tak se nedivim, ze ti to nejede :-D
Díky všem za bleskové rady ! Zkusím odpojit HD a mechaniky a vyměnit tedy ty 3 kondíky. Dovolím si laický dotaz ke zdroji. Bude možno v případě potřeby vyměnit nynější EC ATX-300 např. za zdroj Coolermaster ATX passive PFC V1.3, 380W, bulk viz http://www.planetapc.cz/main.aspx?CLS=PRODUCT&PRO_ID=227026
tento má zřejmě KONEKTORY:
- 1x 20+4 pin pro MB
- 1x 4pin +12V
- 1x 4pin FDD
- 2x SATA
- 4x 4pin molex
nebo jaký jiný (levný) zdroj aby připojení pasovalo ke starému PC ... ?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
?
tento má zřejmě KONEKTORY:
- 1x 20+4 pin pro MB
- 1x 4pin +12V
- 1x 4pin FDD
- 2x SATA
- 4x 4pin molex
nebo jaký jiný (levný) zdroj aby připojení pasovalo ke starému PC ... ?
?
no klidne ten coolermaster nebo treba nejaky levny 300-350W fortron... GLN piskaji, tak zkus THN-P.
ty kondiky mas jaky?
ty kondiky mas jaky?
S výrobcem těch šesti kondíků, co jsem je vyměnil už dříve, si nejsem jistý, musím se podívat doma. Ale pravděpodobně to bude stejný výrobce jako u těch třech dalších co jsem koupil před chvílí a zkusím je teprve vyměnit - jsou černé a je na nich v oválu značka J.d
kareloo ako pisal:
[QUOTE=Compkilla;169815]vyměnit zdroj, kondíky a bude to ok.[/QUOTE]
Presne tak. Iny zdroj /tie 350W Fortrony budu dostatocne/, plus vymenit kondiky.
Najvacsi problem bude asi s vymenou kondikov, pripadne zhananie vhodnych kondikov
- o tom sa mozes docitat v inom temate
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14302-faq-kondenzatory-a-co-s-nimi
[QUOTE=Compkilla;169815]vyměnit zdroj, kondíky a bude to ok.[/QUOTE]
Presne tak. Iny zdroj /tie 350W Fortrony budu dostatocne/, plus vymenit kondiky.
Najvacsi problem bude asi s vymenou kondikov, pripadne zhananie vhodnych kondikov
- o tom sa mozes docitat v inom temate
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14302-faq-kondenzatory-a-co-s-nimi
Tak jsem zkoušel rozběh PC bez odpojených HD a mechanik CD a DVD. Výsledek je, že při odpojeném napájení HD se PC rozběhlo vždy. S připojeným HD asi jednou z 12 pokusů. Na co to napovídá ? Slabý zdroj či může být nějaký problém i v HD ?
Co se týká kondíků - dík za odkaz na článek, je to tedy věda. 6 kondíků co jsem tam dal už dřív (problém se jejich výměnou neodstranil) jsou na fotce - výrobce dle loga nepoznám. Další nové tři, které jsem ještě nestačil vyměnit, jsou na dalším fotu.
Co se týká kondíků - dík za odkaz na článek, je to tedy věda. 6 kondíků co jsem tam dal už dřív (problém se jejich výměnou neodstranil) jsou na fotce - výrobce dle loga nepoznám. Další nové tři, které jsem ještě nestačil vyměnit, jsou na dalším fotu.
[QUOTE=kareloo;170122]Tak jsem zkoušel rozběh PC bez odpojených HD a mechanik CD a DVD. Výsledek je, že při odpojeném napájení HD se PC rozběhlo vždy. S připojeným HD asi jednou z 12 pokusů. Na co to napovídá ? Slabý zdroj či může být nějaký problém i v HD ?
Co se týká kondíků - dík za odkaz na článek, je to tedy věda. 6 kondíků co jsem tam dal už dřív (problém se jejich výměnou neodstranil) jsou na fotce - výrobce dle loga nepoznám. Další nové tři, které jsem ještě nestačil vyměnit, jsou na dalším fotu.[/QUOTE]
Hovorili sme KONDIKY + ZDROJ. Nie iba kondiky....
Ten HDD funguje dobre mimo PC ? Ak ano a bol vymeny zdroj, tak blbnut moze aj s poskodenym,
alebo zle zatlacenym datovym kabelom.
Ad kondiky. Okolo socketu si tam dal kondiky pre vseobecne pouzitie a to este z tych horsich do 85 stupnov. Vhodne by boli LowESR kondiky, alebo v horsom pripade vseobecne s lepsimi parametrami. Neboli tam nahodou 6,3V alebo 10V kondiky okolo socketu ? Ak ano, tak by boli vhodnejsie 6,3V kondiky. Inac 25V kondiky uz nemusia byt celkom najvhodnejsie.
Co se týká kondíků - dík za odkaz na článek, je to tedy věda. 6 kondíků co jsem tam dal už dřív (problém se jejich výměnou neodstranil) jsou na fotce - výrobce dle loga nepoznám. Další nové tři, které jsem ještě nestačil vyměnit, jsou na dalším fotu.[/QUOTE]
Hovorili sme KONDIKY + ZDROJ. Nie iba kondiky....
Ten HDD funguje dobre mimo PC ? Ak ano a bol vymeny zdroj, tak blbnut moze aj s poskodenym,
alebo zle zatlacenym datovym kabelom.
Ad kondiky. Okolo socketu si tam dal kondiky pre vseobecne pouzitie a to este z tych horsich do 85 stupnov. Vhodne by boli LowESR kondiky, alebo v horsom pripade vseobecne s lepsimi parametrami. Neboli tam nahodou 6,3V alebo 10V kondiky okolo socketu ? Ak ano, tak by boli vhodnejsie 6,3V kondiky. Inac 25V kondiky uz nemusia byt celkom najvhodnejsie.
Tak jsem vyměnil ty tři kondíky a zatím se zdá být zatím vše ok. Možná náhoda, uvidíme. Pokud se závada objeví znovu, vyměním zdroj.
K dotazům - původní kondíky byly skutečně na nižší napětí. Dal jsem jsem tam takové, jaké nejbližší jsem mohl sehnat v místních obchodech (kapacita stejná, ale na vyšší napětí), přes net se mi je nechtělo objednávat a čekat. Na výběr jsem opravdu neměl. K výměně jsem použil obyčejnou trafopájku.
K dotazům - původní kondíky byly skutečně na nižší napětí. Dal jsem jsem tam takové, jaké nejbližší jsem mohl sehnat v místních obchodech (kapacita stejná, ale na vyšší napětí), přes net se mi je nechtělo objednávat a čekat. Na výběr jsem opravdu neměl. K výměně jsem použil obyčejnou trafopájku.
Velmi, velmi casto je prave za poskodene kondiky na doske zodpovedny zdroj, ktoremu napr. zacnu odchadzat jeho kondiky, zacne byt nestabilny a prejavi sa to na doske vyduvanim kondikov a nestabilitou.: Preto vsetci radia vymenit zdroj.:thumb
Ono sa moze kludne stat, ze Ti odidu aj ine suciastky, ak to budes prevadzkovat s poskodenym zdrojom a zdroje EC maju casto problem aj z vyroby nove :thumbdown.
Ale ak uz chces setrit za kazdu cenu :idea, otvor si ten EC zdroj a pozri sa, ci nema niekde vydute kondiky. Daju sa vymenit a stabilizujes tak zdroj /pripadne recapovat vsetky vacsie kondiky ako 200uF za nove, alebo sa daju aj mierne posilnit/.
Na pripadne hrube otestovanie funkcnosti zdroja by mohol posluzit aj tento ATX tester zdrojov /sam ho pouzivam/, ktory vsak musi merat pod zatazou.
Na ten tester sa roznia nazory :D , ale odporucam radsej precitat si a urobit vlastny nazor:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/18322-vyhozene-penize-testery-zdroju-za-par-stovek-kc
Ono sa moze kludne stat, ze Ti odidu aj ine suciastky, ak to budes prevadzkovat s poskodenym zdrojom a zdroje EC maju casto problem aj z vyroby nove :thumbdown.
Ale ak uz chces setrit za kazdu cenu :idea, otvor si ten EC zdroj a pozri sa, ci nema niekde vydute kondiky. Daju sa vymenit a stabilizujes tak zdroj /pripadne recapovat vsetky vacsie kondiky ako 200uF za nove, alebo sa daju aj mierne posilnit/.
Na pripadne hrube otestovanie funkcnosti zdroja by mohol posluzit aj tento ATX tester zdrojov /sam ho pouzivam/, ktory vsak musi merat pod zatazou.
Na ten tester sa roznia nazory :D , ale odporucam radsej precitat si a urobit vlastny nazor:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/18322-vyhozene-penize-testery-zdroju-za-par-stovek-kc
Pokud má v sobě zdroj také nafouklé kondenzátory, zničí ty na desce velmi brzy znova.
Takže se přidávám s radou zdroj otevřít a zkontrolovat.
Takže se přidávám s radou zdroj otevřít a zkontrolovat.