Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC se většinou nerozběhne...

kareloo (6)|15.10.2008 10:15
Díky předem za náměty. Staré PC - MB Jetway V400DBL, zdroj EC ATX-300 (A XP2100+, 512M, R9250, 80G).
Po stisknutí spouštěcího tlačítka se na krátký okamžik rozsvítí kontrolky a rozbíhá se ventilátor. Pak je ale většinou konec. Pro další pokus musím vytáhnout síťovou šňůru z PC a znovu zapojit (jinak se při dalším pokusu neděje vůbec nic). Po cca 10 - 15 pokusech se většinou PC normálně rozběhne a vše funguje ok. Někdy se PC rozběhne i při prvním pokusu. Jakoby zdroj někdy neměl sílu na rozběhnutí PC :-) ??
Na desce byly "vypouklé" el. kondíky - viz foto - 6 ks u ventilátoru jsem vyměnil (nemělo vliv), zbývají ještě tři podezřelé kousek vedle (neměnil jsem - neměli zatím v místním obchodě potřebné hodnoty 1500M/16V).
Prosím o doporučení postupu
- vyměnit zmíněné 3 kondíky ?
- zkusit Clear CMOS ?
- zkusit snížit zatížení zdroje při rozběhu odpojením HD, CD a DVD mechanik ?
- jiná doporučení kromě výměny MB :-( ?
- v čem bude asi závada ? - zdroj, MB, jiné ?
100_6746.JPG 100_6753.JPG
Salamander (6177)|15.10.2008 10:20
No, osobne bych tipoval zdroj, zkus ho rozdelat a zcheckovat kondiky v nem ...
a ty zbyly kondiky na desce by to taky chtelo vymenit ....
fanynek (2048)|15.10.2008 10:39
-Clear CMOS na 99,9% nepomůže.
-Správně píšeš....."zkusit snížit zatížení zdroje při rozběhu odpojením HD, CD a DVD mechanik"....nechat jen cpu, ram, VGA
-vyzkoušet jiný zdroj
kDYŽ TOHLE NEPOMŮŽE, ŠEL BYCH PO TĚCH KONDÍKÁCH.
speedsnail (4876)|15.10.2008 10:42
Ty 3 fialové kondenzátory přímo u napájecího kabelu nevypadaj dobře, ty je nutné určitě vyměnit. A mam obavu že ve zdroji to bude vypadat ještě hůře.

Clear CMOS na to nebude mít vliv.
johny__g (6387)|15.10.2008 10:46
Zatím můžeš aspoň snížit FSB na 100 MHz, sice přijdeš o část výkonu ale třeba to bude ochotněji startovat. Ty kondíky na desce - je možné že jsou špatné nejen ty nafouklé ale i další, jen to na nich není vidět (vyschlý elektrolyt). Ale výměna všech kondíků se nevyplatí, to je lepší sehnat jinou desku.
Compkilla (22)|15.10.2008 11:15
Příčina bude určitě ve zdroji. Vzhledem k tomu, že asi nebude nejkvalitnější, tak za ty roky zlikvidoval i kondenzátory na desce. Typuju, že za chvíli se už PC nespustí vůbec.
=> vyměnit zdroj, kondíky a bude to ok.
ICEBOSS (3435)|15.10.2008 12:36
zdroj, toco tam mas vypada na nejaly levny smecko...

kondiky jsi tam napajel jaky? jestli Jamicony nebo Hitana, tak se nedivim, ze ti to nejede :-D
kareloo (6)|15.10.2008 12:43
Díky všem za bleskové rady ! Zkusím odpojit HD a mechaniky a vyměnit tedy ty 3 kondíky. Dovolím si laický dotaz ke zdroji. Bude možno v případě potřeby vyměnit nynější EC ATX-300 např. za zdroj Coolermaster ATX passive PFC V1.3, 380W, bulk viz http://www.planetapc.cz/main.aspx?CLS=PRODUCT&PRO_ID=227026
tento má zřejmě KONEKTORY:
- 1x 20+4 pin pro MB
- 1x 4pin +12V
- 1x 4pin FDD
- 2x SATA
- 4x 4pin molex
nebo jaký jiný (levný) zdroj aby připojení pasovalo ke starému PC ... ?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
?
ICEBOSS (3435)|15.10.2008 12:50
no klidne ten coolermaster nebo treba nejaky levny 300-350W fortron... GLN piskaji, tak zkus THN-P.

ty kondiky mas jaky?
kareloo (6)|15.10.2008 14:21
S výrobcem těch šesti kondíků, co jsem je vyměnil už dříve, si nejsem jistý, musím se podívat doma. Ale pravděpodobně to bude stejný výrobce jako u těch třech dalších co jsem koupil před chvílí a zkusím je teprve vyměnit - jsou černé a je na nich v oválu značka J.d
KEOSAN (958)|15.10.2008 14:46
kareloo ako pisal:
[QUOTE=Compkilla;169815]vyměnit zdroj, kondíky a bude to ok.[/QUOTE]

Presne tak. Iny zdroj /tie 350W Fortrony budu dostatocne/, plus vymenit kondiky.

Najvacsi problem bude asi s vymenou kondikov, pripadne zhananie vhodnych kondikov
- o tom sa mozes docitat v inom temate
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14302-faq-kondenzatory-a-co-s-nimi
kareloo (6)|16.10.2008 08:33
Tak jsem zkoušel rozběh PC bez odpojených HD a mechanik CD a DVD. Výsledek je, že při odpojeném napájení HD se PC rozběhlo vždy. S připojeným HD asi jednou z 12 pokusů. Na co to napovídá ? Slabý zdroj či může být nějaký problém i v HD ?
Co se týká kondíků - dík za odkaz na článek, je to tedy věda. 6 kondíků co jsem tam dal už dřív (problém se jejich výměnou neodstranil) jsou na fotce - výrobce dle loga nepoznám. Další nové tři, které jsem ještě nestačil vyměnit, jsou na dalším fotu.
sest.JPG tri.JPG
fanynek (2048)|16.10.2008 08:54
Zdroj.
KEOSAN (958)|16.10.2008 16:23
[QUOTE=kareloo;170122]Tak jsem zkoušel rozběh PC bez odpojených HD a mechanik CD a DVD. Výsledek je, že při odpojeném napájení HD se PC rozběhlo vždy. S připojeným HD asi jednou z 12 pokusů. Na co to napovídá ? Slabý zdroj či může být nějaký problém i v HD ?
Co se týká kondíků - dík za odkaz na článek, je to tedy věda. 6 kondíků co jsem tam dal už dřív (problém se jejich výměnou neodstranil) jsou na fotce - výrobce dle loga nepoznám. Další nové tři, které jsem ještě nestačil vyměnit, jsou na dalším fotu.[/QUOTE]

Hovorili sme KONDIKY + ZDROJ. Nie iba kondiky....

Ten HDD funguje dobre mimo PC ? Ak ano a bol vymeny zdroj, tak blbnut moze aj s poskodenym,
alebo zle zatlacenym datovym kabelom.

Ad kondiky. Okolo socketu si tam dal kondiky pre vseobecne pouzitie a to este z tych horsich do 85 stupnov. Vhodne by boli LowESR kondiky, alebo v horsom pripade vseobecne s lepsimi parametrami. Neboli tam nahodou 6,3V alebo 10V kondiky okolo socketu ? Ak ano, tak by boli vhodnejsie 6,3V kondiky. Inac 25V kondiky uz nemusia byt celkom najvhodnejsie.
pcmaker (354)|16.10.2008 18:13
Pouzivas k vymene mikropajku, trafopajku, nebo neco jineho (silnejsiho)? Prip. jine nastroje?
kareloo (6)|17.10.2008 09:32
Tak jsem vyměnil ty tři kondíky a zatím se zdá být zatím vše ok. Možná náhoda, uvidíme. Pokud se závada objeví znovu, vyměním zdroj.
K dotazům - původní kondíky byly skutečně na nižší napětí. Dal jsem jsem tam takové, jaké nejbližší jsem mohl sehnat v místních obchodech (kapacita stejná, ale na vyšší napětí), přes net se mi je nechtělo objednávat a čekat. Na výběr jsem opravdu neměl. K výměně jsem použil obyčejnou trafopájku.
KEOSAN (958)|18.10.2008 10:14
Velmi, velmi casto je prave za poskodene kondiky na doske zodpovedny zdroj, ktoremu napr. zacnu odchadzat jeho kondiky, zacne byt nestabilny a prejavi sa to na doske vyduvanim kondikov a nestabilitou.: Preto vsetci radia vymenit zdroj.:thumb

Ono sa moze kludne stat, ze Ti odidu aj ine suciastky, ak to budes prevadzkovat s poskodenym zdrojom a zdroje EC maju casto problem aj z vyroby nove :thumbdown.

Ale ak uz chces setrit za kazdu cenu :idea, otvor si ten EC zdroj a pozri sa, ci nema niekde vydute kondiky. Daju sa vymenit a stabilizujes tak zdroj /pripadne recapovat vsetky vacsie kondiky ako 200uF za nove, alebo sa daju aj mierne posilnit/.

Na pripadne hrube otestovanie funkcnosti zdroja by mohol posluzit aj tento ATX tester zdrojov /sam ho pouzivam/, ktory vsak musi merat pod zatazou.

Na ten tester sa roznia nazory :D , ale odporucam radsej precitat si a urobit vlastny nazor:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/18322-vyhozene-penize-testery-zdroju-za-par-stovek-kc
speedsnail (4876)|18.10.2008 12:04
Pokud má v sobě zdroj také nafouklé kondenzátory, zničí ty na desce velmi brzy znova.
Takže se přidávám s radou zdroj otevřít a zkontrolovat.
kareloo (6)|18.10.2008 20:51
Tak závada se objevila znovu. Po neděli vyměním zdroj a budu informovat o výsledku. Díky mockrát za asistenci !
fanynek (2048)|19.10.2008 09:32
Po kolikátý ti to píšu? Vyměň zdroj. Tos měl udělat, jako PRVNÍ!!!