Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Poraďte router (Gb, WiFi,..)

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    v této oblasti se moc neorientuju, takže jdu s prosbou o radu...

    Budu zavádět internet do rodinného domku, cca 2 patra, 2 bytové jednotky + zahrada kolem 800m2.
    Internet půjde od poskytovatele po WiFi (anténa na budově). Vnitřní rozvody po metalice + výhledově něco na pokrytí zahrady kvůli NB (druhá anténa ?)
    Potřebuju hlavně trochu použitelný firewall - možnost definice více pravidel.

    Uvažoval jsem i o podpoře Web kamerky, pokud by šlo řešit např. sledování objektu s možností kontroly přes internet (bez zapnutého PC).

    Ideální by byla i podpora nějakého toho stahování na pozadí třeba na připojený disk/flash po USB, ale to už není podmínkou.

    Cenová představa je asi do 3k, nějaké tipy
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Hmmm, bejt tebou koupim wifi router a gigabitovej switch zvlášť. Nkovej standard neni schválenej, případnej upgrade tak vyjde levnějc, budeš mít víc portů (router by měl čtyři, switch nejmíň osm)...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Hmm, Gbit switch mám jeden bezprizorní na stole, ale s portama problém nebude. V první fázi tam budou zapojeny jenom 3 PC. Jen ten router nejsem schopný vybrat...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, porty Ti dojdou v okamžiku, kdy se rozhodneš, že po bytě různě uděláš zásuvky....
    No a router - nějakej linksys, sou osvědčený.
    Pokud si chceš hrát víác firewallem atd., tak bych doporučil nějaký alternativní firmware - tam můžeš
    konfigurovat přímo linuxovej firewall, shaper atd.... Dobrý zkušenosti mam s dd-wrtem, pro hardcore
    uživatele linuxu je asi nejlepší openwrt.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    jj, doma to mám tak tak udělaný (zásuvky). Co se týká routeru, tak doma mám nějaký SMC a spokojenost, největší omezení je v tom, že umí jen 8 pravidel FW, což je zoufale málo. Vím že některý mají dynamickou tabulku podle volné paměti, ale zjistit tuto informaci od výrobce/prodejce je nemožné, proto hledám na fóru.
    Základy jako omezení provozu podle hodin, filtrování MAC a podobné mají snad všechny, to neřeším.
    Alternativní firmware přece taky nejde použít kdekoliv (?), a taky tohle nepatří zrovna do parametrů které e-shopy uvádí.
    S wifi jsem analfabet, takže co jsem pochopil z info na e-shopech, dvě antény neznamenají 2 wifi připojení, ale jen lepší pokrytí. Existuje tedy router do kterého připojít anténu providera a zároveň druhou pro pokrytí domu ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele hippouss
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    248

    tak net z anteny ze strechy svedes kabelem do routeru (nebo pres tu elektriku jestli to mas svedeny tak) a na kterej si pak pichnes PC pres kabel na pevno plus si pak nastavis wifi na routeru na dalsi sireni signalu po baraku
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Pokud uz nemas ten domek postaveny, tak vsude dej hady. (husi krky) Mam me natazene ve skoro kazde mistnosti kolem dokola. Pak se tahaji dobre jakekoli kabely.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Citace Původně odesláno od hippouss Zobrazit příspěvek
    tak net z anteny ze strechy svedes kabelem do routeru (nebo pres tu elektriku jestli to mas svedeny tak) a na kterej si pak pichnes PC pres kabel na pevno plus si pak nastavis wifi na routeru na dalsi sireni signalu po baraku
    Rozumim tomu spravne tak, ze antena providera bude jedine pripojene Wifi do routeru, takze bude slouzit na prijem WAN a zaroven vysilani LAN po baraku
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele hippouss
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    248

    jj tak, WAN od providera do routeru a dal po LANu pccka a na routeru nastavis svoji vlastni WiFi sit pro pokryti baraku, takze az bdues s NB na zahrade na lehatku tak se budes pripojovat k netu pres router takze bude slouzit jako brana
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Aha, tak to je celkem dulezity detail, ktery jsem doted nevedel. Takze diky za objasneni.
    Ted bych jeste uvital nejaky ten tip na konkretni router.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Aby to bylo korektni, potrebujes 2 radia - jedno na prijem od poskytovatele, druhe pro notas. A tady zacina tvoje smula, protoze takove routery normalne nejsou. Ale poskytovatele obvykle dodavaji i Wifi klienta, tzn. neco, co prijme WIFI signal a ty ho doma pripojis obycejnym ethernetovym kabelem a nic nekonfigurujes. Poskytovatel, ktery to dela jinak je potencialni sebevrah, protoze ho nejspis budou permanentne otravovat zakaznici, kteri si sami rozdrbali konfiguraci...

    Pokud to je tvoje situace, tak ti staci obycejny bezdratovy router, protoze potrebujes vlastnimi silami pokryt pouze zahradu. Pokud budes opravdu resit i pripojeni od poskytovatele, doporucil bych Routerboard, pripadne Alix, coz znamena pristup "udelej si sam" - vyberes si desku, radiokarty, krabici, napajeni a software, slozis, nainstalujes, nakonfigurujes. Cena takoveho reseni by byla spis 4 nez 3 tisice.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Tosuja: díky, už se v tom začínám orientovat. Špatná zpráva je pro mě to, že musím přijmout řešení od providera. Takto to mám řešeno doma a myslel jsem si, že se vyhnu použití další OEM krabičky bez značky a nálepky za 1.500,-
    Alix znám (tedy vím o co jde), ale do toho se pouštět nebudu. Takže k anténě providera dám něco z tohoto, nebo tohoto výběru a na rozvedení po domě, WiFi po zahradě a vlastní nastavení firewallu si koupím de-facto druhý router?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele hippouss
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    248

    A jaky je reseni od providera teda? Co vsechno ti poskytnul pripadne prodal (antenu,wifi klienta)?

    Z toho budes vychazet co vsehno jeste dokoupit...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Provider si za 3000 namontuje antenu a da mi noname krabicku s jednim LAN portem. Tak zni nabidka, pricemz asi polovina ceny je udajne za tu krabicku. Neumim to popsat, neco podobneho mam doma a je to plastova krabicka velikosti asi CD, bez popisu a bez oznaceni vyrobce. Z jedne strany tam jde antena a napajeni, z druhe zasuvka na Eth.
    Proto za ty penize chci koupit radeji neco konkretniho.

    Druhy router (s WiFi) bude slouzit jako firewall a prokryti okoli domu. Kvuli absenci info to vidim zatim na pokusne nakupy + vraceni do 14 dnu i kdyz me to vytaci. Zatim zadny prodejce mi nebyl schopny sdelit parametry firewallu, ani predvest na prodejne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    skoro bych si tipl, ze to v noname krabicce bude Routerboard, pripadne wispStation, nanoStation. Dva roky zpet jsem delal pro jednoho mensiho svycarskeho poskytovatele internetu a tam jsme na stozary valili WRAPy (nebo desky z Linksysu WRT54GS) ve vodotesnych krabicich. Vypada to zvenci podobne - zadne popisky, jenom kabely. Neprekvapilo by mne, kdyby to bylo tady podobne. Necekam, ze by tam dali nejaky tezky noname, protoze zakaznik stejne zaplati plnou cenu zarizeni a navic se aspon trosku znackova a overena vec nebude tak kazit, tj. nebude potreba tak moc dusit techniky jezdenim po kraji.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 17-12-2013, 19:11
  2. DSL router + wifi router - nefunguje
    Od SlezY83 v sekci Sítě
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-04-2011, 14:48
  3. ADSL WIFI router a WIFI karta
    Od daemon64 v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 07-12-2008, 00:57
  4. WiFi router Canyon CN-WF514, nejde wifi
    Od rik_upce v sekci Sítě
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 08-04-2008, 13:18
  5. HELP - ADSL router a Wifi router
    Od mad_fido v sekci Sítě
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 06-04-2008, 16:16