Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herná zostava okolo 20.000,-SK

R Peter R (29)|20.10.2008 19:57
Dobrý deň,

chcel by som poradiť s výberom komponentov na upgrade mojho staršieho počítača (tj. mám skrinku, HDD, DVD mechaniku - to všetko zostáva), chcem teda novú základnú dosku, grafickú kartu, procesor, pamäte RAM a zdroj, prípadne podľa potreby chladič procesoru, alebo chladič VGA. Čosi som skúsil poskladať, celkom sa mi to páči, no neviem či to bude navzájom kompatibilné a či sa nedá za tie peniaze nájsť aj niečo lepšie. Vychádza to okolo 21.000,-SK, takže by potrebovala o tú tisícku odtučniť, no neviem kde. Mám ale jeden "problém", komponenty si môžem vyberať iba z jedného obchodu s pomerne obmedzeným výberom - http://sktechnik.ekatalog.biz. Toto som teda vybral:

1)Základná doska GIGABYTE EP43-DS3
http://sktechnik.ekatalog.biz/zbozi/gigabyte-ep43-ds3/detail.aspx?p=z:123452
Cena s DPH: 2829,80 SK

2)Procesor Intel Core 2 Duo E8400 (3GHz)
http://sktechnik.ekatalog.biz/zbozi/cpu-intel-core-2-duo-e8400-box-3ghz-/detail.aspx?p=z:111510
Cena s DPH: 5007,50 SK

3)Grafická karta Gigabyte 260GTX 896MB
http://sktechnik.ekatalog.biz/zbozi/gigabyte-260gtx-896mb/detail.aspx?p=z:123568
Cena s DPH: 8197,90 SK

4)Pamäte RAM 4GB Kingston HyperX CL5 800MHz
http://sktechnik.ekatalog.biz/zbozi/4gb-ddr2-800mhz-cl5-kingston-hyperx-cl5-kit-2x2gb/detail.aspx?p=z:95491
Cena s DPH: 1832,60 SK

5)Zdroj ENERMAX LIBERTY 500W
http://sktechnik.ekatalog.biz/zbozi/enermax-liberty-500-w-cablemanagement/detail.aspx?p=z:95319
Cena s DPH: 2787,00 SK

6)Chladič CPU Arctic Cooling Freezer 7 PRO
http://sktechnik.ekatalog.biz/zbozi/chladic-cpu-arctic-cooling-freezer-7-pro-soc-775/detail.aspx?p=z:67507
Cena s DPH: 533,10 SK

Celková cena s DPH: 21.187,90SK

Takže k využitiu- chcem ho najmä na náročnejšie hry (Assasins Creed, GTA IV, Mafia II, CoD4, Crysis...), ale aj na grafiku v Photoshope, občasnú úpravu videa v Pinacle, pozeranie filmov.
Chcel by som zostať pri kombinácii Intel-nVidia, nechcem meniť overené...
Nie som si istý, či tam je dostatočný zdroj - chcel by som ho mať aj na ďalšie upgradované PC (zrejme iba výmena GK) a taktiež neviem či je matičná doska vhodná...
A ešte jedna vec- OC by som chcel procesor vytiahnuť na 3,33GHz (úroveň E8600), GTX260 by som chcel dať jadro na 650MHz, pamäte netuším (na úrovni ASUS GTX260 TOP) a tak neviem, či nebude treba vymeniť chladič...
Bolo by najlepšie, keby zostava vydržala 2 roky v aktuálnej podobe, potom by som vymenil grafiku (investícia tak do 8.000,-SK) a potom ďalšie 2 roky. Išlo by to?
Chcem aby bola zostava tichá, pretože ju chcem mať zapnutú aj v noci - sťahovanie torrentov a tiež aby ma nerušila pri pozeraní filmov...

Za vašu pomoc vám už voprec veľmi pekne ďakujem ;)
Deee-aN (3834)|20.10.2008 20:18
Nějaký zvláštní důvod pro tenhle obchod? Nabídka je dost omezená.
Deska EP35 DS3L
RAM z důvodu úspory 4GB DDR2-800MHz Kingston kit 2x2GB
zdroj... škoda, že nemají PRO82+...

Ale je to z nouze ctnost, jak říkám, malý výběr...
R Peter R (29)|20.10.2008 20:25
1.dôvod - bohužial je to najvybavenejší obchod v Žiline a objednávať "na diaľku" nechcem.
2.dôvod - poznám sa s majiteľom, mám servis zadarmo, žiadne "výstupy" ohľadne blômb - do skrinky sa môžem pozerať koľko chcem :) a najmä, mám tam 15% vernostnú zľavu.
SamecP (1751)|20.10.2008 20:26
Ten zdroj je opravdu škoda.Tenhle Enermax je už starej model a nebylo na něj moc chváli..Možná bych snad radči vzal Fortron Blue Storm II 500W.Jinak s těma změnama co napsal deeean je je to fajn sestava.
EDIT:Píšeš,že chceš tichou sestavu.Jaký je tvůj disk a skříň?Pokud to je nějaká papírová skříň a starší disk tak pravděpodobně budou rezonovat plechy a vytoužené ticho nebude.Utišení disku je docela jednoduché (Pověšení na gumy,molitanová podložka,antivibrační rámeček) ,ale chce to kvalitní skříň.
speedsnail (4876)|20.10.2008 20:46
Zdroj: Enermax Modu82 mají v nabídce takže by určitě mohli objednat i ten Enermax Pro82 425+ nebo 525+ který by byl pro sestavu zcela ideální. Pokud ne, vzal bych raději Modu 425+ než ten Libery
Paměti by určitě stačili obyč 4Gb 800Mhz..

Zbytek mi přijde OK, nic lepšího se v tom eshopu vybrat nedá :-/
R Peter R (29)|20.10.2008 21:06
Pevný disk mám Western Digital WD 2500KS - nie je zrovna najtichší, no v tom obchode sa popýtam na nejakú "technológiu" stíšenia HDD. Ale tak to je najmenší problém - zvuk "škrabkania" disku mi až tak nevadí. Špecifikáciu skrinky nemôžem nikde nájsť, viem len výrobcu -DeLUX a maximálne môžem poskytnúť pár fotografií:

P.S. - Ďakujem za pomoc s obrázkami ;)
P1010007.JPG P1010009.JPG P1010013.JPG
SamecP (1751)|20.10.2008 21:14
No tahle skříň moc kvalitně nevypadá.Hodila by se Cetus YY-5601 je to pevná,poctivá skříň za pár korun,ale limit máš už celkem nahnutej,tak nevim.Určitě by byla pro novou tichou sestavu dobrá..
R Peter R (29)|20.10.2008 21:17
Mimochodom - ešte ma tak napadlo, aký je rozdiel medzi tou mnou vybratou doskou s chipsetom P43 a tou, čo ste mi poradili vy - chipset P35. Nie je novší chipset stabilnejší, prípadne, nebude problém s rozpoznaním procesora a s OC?
Deee-aN (3834)|20.10.2008 21:19
Značku Delux se mi snažili nacpat jako špičkovou značku v jednom místním kamenném krámě :):confused::D.
Vzádu to vypadá na prostor pro dva 92mm fany. Chtělo by to Nexusy, nebo Xilence RedWings nebo Airen RedWing. A nasadit na antivibrační "bolty". Stojej pár kaček (sorry, ojro) a fungujou.
P.S.: dole v "Dalších volbách" je tlačítko "Spravovat přílohy".

EDIT: P35 je odladěný, stabilní. Chtěj poslední revizi. Problémy bych neočekával.
SamecP (1751)|20.10.2008 21:20
Právě,že je to skoro naopak.Chipset P35 je už dokonale vyladěný,méně topí takže se s OC pravděpodobněji dostaneš výš.A podpora nových procesorů je taky dobrá,vydávají se nové biosy,takže se nemusíš bát..
R Peter R (29)|20.10.2008 21:27
A nebude problém ani do budúcna? Hovorím, že by som chcel aby CPU+MB prežilo 2GPU :) Či napríklad GPU neinklinujú k niečomu, čo už na 35 nie je ale na 43/45 je? Asi trepem blbosti :D Mimochodom - tá case čo si mi odporučil sa mi ani len trošku nepáči, radšej si nechám súčasnú aj za cenu väčšej hlučnosti. Nebolo by možné spraviť nejaké odhlučnenie skrinky? Nejaké penové obloženeie na bočnice, alebo také niečo?

EDIT: To zelené "čudo" na zadnej stene case je Arctic Cooling Freezer (neviem aký :D) a je hodne tichý, povedal by som že nepočuteľný - pokiaľ je case zavretá a vsunutá v stole, ani o ňom neviem... Dostal som ho k case ako "darček" :D Je zlý nápad dokúpiť k nemu ešte jeden?
speedsnail (4876)|20.10.2008 22:00
Desku P43 klidně nech, gigabyte jsou všechny v pohodě a třeba se někdy může PCI-EX 2.0 hodit. (k tomu inklinujou grafiky jak říkáš a P35 to nemá).

Hlavně pořešit ten zdroj.
Deee-aN (3834)|20.10.2008 22:02
[quote=R Peter R;171904]A nebude problém ani do budúcna? Hovorím, že by som chcel aby CPU+MB prežilo 2GPU :) Či napríklad GPU neinklinujú k niečomu, čo už na 35 nie je ale na 43/45 je? Asi trepem blbosti :D Mimochodom - tá case čo si mi odporučil sa mi ani len trošku nepáči, radšej si nechám súčasnú aj za cenu väčšej hlučnosti. Nebolo by možné spraviť nejaké odhlučnenie skrinky? Nejaké penové obloženeie na bočnice, alebo také niečo?

EDIT: To zelené "čudo" na zadnej stene case je Arctic Cooling Freezer (neviem aký :D) a je hodne tichý, povedal by som že nepočuteľný - pokiaľ je case zavretá a vsunutá v stole, ani o ňom neviem... Dostal som ho k case ako "darček" :D Je zlý nápad dokúpiť k nemu ešte jeden?[/quote]
To přežití CPU+MB odvisí od toho, za jak dlouho budeš pořizovat další GPU. Jde hlavně o to, aby se nová GPU dala zapojit do MB (PCI-E). Chipset (35,43,45) s tím nemá až tak dalece co dělat.
Ztišovacích materiálů je hodně, kamarád, co má ten krám, by měl vědět. Ale jsou to peníze navíc.
Tady na šestém obrázku je vidět, jak mám zavěšený HDD na gumách za cca 20Kč. Ztišení disku jnak stojí řádově stovky...
Pokud je "zelené čudo"(:D:thumb) tiché, přidej další. S tou novou kartou budeš potřebovat hnát teplý vzduch pryč.
BTW, píšeš, že máš case vsunutý ve stole... pozor, aby teplý vzduch šel pryč a aby se nenasával zpátky!
R Peter R (29)|21.10.2008 14:31
On je vsunutý v stole, no ten stôl ho kryje len z ľava, prava, zhora a zdola- vpredu a vzadu má voľno, takže predný vetrák môže veselo nasávať studený vzduch a zadný vetrák zas veselo teplý vzduch vyfukovať von :) To PCI-EX 2.0 je konkrétne na čo? Viem tak čo je PCIe a ďalej moje znalosti končia :(
ICEBOSS (3435)|21.10.2008 16:58
PCIe 2.0 kvuli kompatibilite grafik. sice vyrobci uvadi, ze 2.0 grafiky v 1.0 Pcie jedou, ale 100% to neni. jinak poskladany dobre, zdroj enermax pro82+ a bednu YY cetus 5601, ma USB nabore, coz je pro bednu pod stolem vyhoda :)
R Peter R (29)|21.10.2008 19:44
Bola by to výhoda, keby som nemal medzi vrchom počítača a spodkom stola medzeru menej ako 5cm, takže tam ten kábel nenacpem, ani keby som sa ... :D Ale je tu jedno drastické riešenie - dalo by sa odrezať kúsok tej poličky nad PC, no také brutálne zásahy kvôli viac-menej ničomu ;) Si radšej kúpim klapky na uši :D