Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ztráta dat přepsáním

J@n (3)|22.10.2008 17:11
Zdravím vespolek,
ačkoli vím, že toto téma zde již bylo několikrát probíráno, prosím o pomoc či radu. "Provedl" jsem následující: pomocí programu DrvClonerXP jsem udělal zálohu (spíše bitovou kopii) syst. disku mého syna na HDD, na kterém jsem sám měl uloženy své zálohy. Tím došlo k přepsání dat vč. MFT. Pomocí sw GetDataBack se mi podařilo něco málo obnovit, ale je toho žalostně málo. Chci se vás tedy zeptat, zda je možné obnovit i přepsaná data. Používají snad "profesionální záchranáři dat" nějaký - běžným smrtelníkům nedostupný - sw? Zkusil jsem i TestDisk, ale provedl jsem pouze "hlubší analýzu", netroufnul jsem si jít dál. Jen pro doplnění: disk je zformátován systémem NTFS a je na něm pouze jediná partition.
Děkuji za jakoukoli odpovědˇ.
KEOSAN (958)|22.10.2008 17:55
Obecne sa hovori, ze az 3-nasobne prepisanie dat je akoze minimalne bezpecne. Ale po prepise dat VELMI POCHYBUJEM o ich spatnej obnove, nehovoriac este komplet bez poskodenia v celku /ako povodne/. Teoreticky nejake obnovovanie dat spominaju technologicky vyspele laboratoria trojpismenkovych agentur :)

Mozes skusit nejake firmy, co sa zaoberaju profesionalnou obnovou dat... Ak sa toho prepisalo iba malo, urcite fragmenty sa mozu zachranit, ale asi nie vsetko. Ak ma vsak format suboru byt neposkodeny, tak to tazko. Naviac, cena za obnovu by bola riadne vysoka, vysledok neisty...
J@n (3)|23.10.2008 09:03
Díky za reakci - právě informace typu "disk je třeba přesat až 6x, aby nebylo možné data obnovit" mě vedly k úvaze, že by to mohlo jít nějak vrátit... U "profesionálů" jsme měli disk z firemního PC (vadná elektronika disku) - úspěšnost záchrany byla 100%, cena mimo mé soukromé možnosti. Program DrvClonerXP jbyla naprosto neuvážená volba (v tomto případě). Takový Norton Ghost alespoň upozornil, že disk bude kompletně přepsán. Je to tvrdé ponaučení - nepoužívat sw, když přesně nevíš, co dělá.
Aigor (201)|23.10.2008 09:48
S obnovou dat mám nějaké zkušenosti, ale v tomto případě to vidím dost nereálně.
Přepsal jsem si začátek disku a kalkulace od dvou firem na obnovu byla pětimístná částka, přičemž se jednalo POUZE O NEPŘEPSANÁ DATA.
Osobně jsem byl u obou firem a pokud vím, tak na obnovu používají "jen" klasický SW co známe také. Spec. vybavení nastupují až ve chvíli, kdy řeší mechanickou závadu a je potřeba rozebrat disk.
Pokud potřebuješ obnovit skutečně přepsaná data, IMHO to v ČR neumí nikdo, takže to bude trvat hodně dlouho a budeš muset asi prodat dům, auto i rodinu...
Tedy ano JDE TO, ale ne pro normální smrtelníky :thumbdown
J@n (3)|23.10.2008 13:07
To Aigor: jj, vypadá to, že na data můžu zapomenout. Nicméně když jsem byl s výše zmíněným firemním diskem u profi záchranářů, byl přede mnou chlapík, který přišel o účetní data z asi poněkud větší firmy a ten by zřejmě byl ochoten navštívit (a patřičně zaplatit) i "technologicky vyspělé laboratoře trojpísmenkových agentur", jak o nich píše KEOSAN o pár řádků výše...