Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Win XP 32bit vs. 64 bit a 4GB RAM

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    28

    mám zase jeden hloupej dotaz. včera sme u kamoše instalovali XP na novy pocitac, co si privezl, vsechno probehlo v poradku. Jediny co se ukazalo, tak ve vypisu pameti byla hodnota 3,25GB RAMky, ale on tam ma dva moduly po 2GB, tzn 4GB. jinej kamos mu rekl, ze musi mit 64bitovej operacni system, na to aby mu to podporovalo cely 4GB RAMky. Tak me zajima, jestli nevite jakej je rozdil mezi 32bitovejma XPeckama a 64bitovejma. cim se to lisi...diky za postrehy
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele SamecP
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    1,755

    Liší se v podpoře RAM jak ti kamarád řekl a v tom,že na 64b systém nenainstaluješ uplně všechno,protože např ten program co instaluješ musí mít podepsané ovladače Microsoftem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Citace Původně odesláno od SamecP Zobrazit příspěvek
    Liší se v podpoře RAM jak ti kamarád řekl a v tom,že na 64b systém nenainstaluješ uplně všechno,protože např ten program co instaluješ musí mít podepsané ovladače Microsoftem.
    Nemusi, ale pak musis vypnout kontrolu podepsanych ovladacu. Ale to je "Hack".

    Ale i tak se ti numusi podarit zprovoznit vsechny aplikace, zvlaste ty ktere se chovaji k systemu nekorektne, nebo sahaji primo na hardware. Zrovna si ale na zadnou takovou, kterou jsem nerozjel nevzpominam.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od Bili Zobrazit příspěvek
    Tak me zajima, jestli nevite jakej je rozdil mezi 32bitovejma XPeckama a 64bitovejma. cim se to lisi...diky za postrehy
    Databáze řešení problémů....
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    Jen bych dodal, ze ceske Xpcka jsou pouze 32bit. Pokud budes chtit 64bit OS, tak jedine Eng. verze XP nevo Vistu, ta je v cestine. Zatim jsem nerozjel akorat stary Corel8 a Serious Sam2.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    9

    namakají ještě hodně starý hry jako revolt ale to je spíš problem vist jak 64 bitu ale jinak je přínos znatelnej jen s ovladačema pro x64 XP je problem je jich dost malo proto pokud 64bit tak asi jen visty
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,267

    Rozdíl mezi 32bitovým a 64bitovým systémem:

    Počet bitů udává, kolik je počítač schopen jedné aplikaci (vláknu) přiřadit operační paměti.
    U 32bitového systému je to 2 na 32 (nenašel jsem horní index ), což je 2 GB na aplikaci a 4 GB pro celý systém (včetně paměti graf. karty, cache HDD, apod.). U 64 bitového systému je to 2 na 64. Windows Vista jsou omezena 128 GB RAM.

    Windows XP a Vista používají naprosto jiný přístup k operační paměti.

    Windows XP:
    Načte se cca 500 MB dat do paměti RAM, které jsou důležité pro chod systému a dále se nerozšiřují. To v praxi znamená, že zvýšení operační paměti nepřinese velké zvýšení výkonu a programy se načítají stále pomalu. Výhodou je, že operační systém poběží i na starších strojích.

    Windows Vista:
    Samotný operační systém spotřebuje i víc jak 1 GB paměti, pro data potřebná pro běh systému. Dále pak operační systém monitoruje spuštěné aplikace a programy a nahrává si je do operační paměti. Pokud pak program spustíte, spustí se velmi rychle. Pokud operační paměť potřebuje pro jiný program, odstraní z operační paměti nepoužívaný program a nahraje do něj program právě spouštěný či operační paměť uvolní celou pro jiná data. Proto Windows Vista dokáží zabrat i 3 GB RAM. Programy, které se při stratu systému nahrají do operační paměti, se dají označit za nejvíce používané (přehrávač hudby, internetový prohlížeč, apod.)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Vista jsou omezena 128 GB RAM.
    Neni zcela pravda.
    Vista Home Basic x64 dokaze vyuzit maximalne 8GB ram
    Vista Home Premium x64 dokaze vyuzit maximalne 16GB ram
    Vista Bussine x64, Enterprise x64 a ultimate x64 dokazi vyuzit 128GB ram
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,267

    Citace Původně odesláno od cool.user Zobrazit příspěvek
    Neni zcela pravda.
    Vista Home Basic x64 dokaze vyuzit maximalne 8GB ram
    Vista Home Premium x64 dokaze vyuzit maximalne 16GB ram
    Vista Bussine x64, Enterprise x64 a ultimate x64 dokazi vyuzit 128GB ram
    Ano, o tomto rozdělění využití operační paměti dle edic Windows Vista vím. Šlo spíše o srovnání max. hodnot využití operační paměti pro XP a Vista. Ale je dobře, že jsi to upřesnil
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows 7: Win 7 32bit na 64bit
    Od nofx_01 v sekci OS Windows
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 30-12-2010, 15:02
  2. GeForce: W7 32bit+GTS250 MSI 2/3D
    Od konecnyvopa v sekci Grafické karty
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 23-02-2010, 18:19
  3. 64bit vs 32bit
    Od sheira v sekci OS Windows
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 20-02-2008, 11:28
  4. 64 nebo 32bit?
    Od Daran v sekci OS Windows
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 09-12-2007, 16:00
  5. XP 32bit s 4 GB pměti ?
    Od Bag v sekci OS Windows
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 06-11-2007, 21:34