Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Problem se zobrazenim u 22" CRT IBM ThinkVision C220P

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    mam problem u meho 22" CRT IBM C220P. je to vskutku pekny kousek (novy, ovsem preci jen pouzivany) a nerad bych se s nim loucil ba naopak.. rad bych ho vytunil aby slapal na 100%.. koupil jsem ho jiz repas. co se tyce barev podava je opravdu skvele, k tomu jeden dotaz.. jak poznam, ze je monitor pred "vysvicenim"?
    k problemu: na prave strane a hlavne dole (nejvice v pr. dolnim rohu a vubec ve vsech rozich) podava obraz (coz je viditelne hlavne u textu a hran) rozmazane a je videt mirne "barevne spektrum" (cim vice ke stredu tim je mensi). korekce convergence nepomaha. k tomu dodavam, ze ostrost uprostred monitoru je o mnoho lepsi nez v rozich (hlavne na prave strane - tak cca 10 cm od pr. okraje k nemu). nevim v cem je problem. z IBM podopory jsem nainstaloval i prislusny ovladac a problem pretrvava. podotykam, ze nemam kvalitni grafiku, mam starou TNT Riva 16MB (...). zrejme to muze byt problem, ale predchozi 19" ADI tak maznuta nebyla. dalsi vec: nemam originalni datovy kabel. jak moc muze kabel (a jeho stineni) hrat v zobrazovani velkou roli?? a grafarna (muze souviset s mym problemem s "rohy" a vubec jak moc ovlivni kvalitu zobrazeni monitoru?? slysel jsem neco i o vn blocich (ze pry u IBM odchazeji casteji nez treba u Eiza, ale co clovek to jiny nazor..). ptam se.. co je to vn blok?
    byl bych rad kdyby mi tu kdokoli pomohl nejen s informacemi zda-li tento problem je v samotnem monitoru, ci buhvijakem nastaveni nebo v HW, ale i s primou pomoci (popr. servis atd.).
    opravdu bych tento problem rad vyresil!
    diky za odp.
    Alex
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    kvalita kabelu u D-Sub je obcas dost rozdilna. Obecne plati prvidlo ze cim tlustsi kabel je tim je lepsi (zni to divne a tak trosku "lamersky", ale je to tak. Dulezite je mit na obou koncich stineni - takovy valecek na konci kabelu). Dale, pokud mate 22" tak predpokladam, ze mate rozliseni 1600x1200 a vice. Toto rozliseni je pro grafickou kartu Riva TNT jiz dost vysoke a jeji prevodniky to nemusi zvladat. ovsem to by byl obraz maznuty cely a ne jen v rozich. Pokud v rozich pozorujete oddelene barevne slozky (nejlepsi je zjistovat v Nokia testu), tak to ma na svedomi konvergence. Nektere monitory maji v OSD moznost seridit konvergenci po blocich (obvykle obraz rozdeli na 9 dilu), pokud tam toto mate, tak mate realnou sanci obraz spravit. Pokud ne, tak jedina moznost je rozebrat monitor a trosku poskadlit potiky (pozor na vysoke napeti!!!! ), tato operace je vsak jiz celkem narocna, protoze jakekoli jemne pootoceni ma za nasledek celkove rozhozeni obrazu a pote tra klidne pul dne nez se vam to podari vratit.
    Nejdriv bych zkusil monitor na nejakem kvalitnim kabelu a dobre graficke karte. Az potom bych zacal resit nastaveni samotneho monitoru.
    Chyba v SW casti to urcite nebude.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    diky za odpoved a radu. rozhodne ja sam se do pripadneho ladeni urcite poustet nebudu, na to se necitim. myslim, ze ten kabel by mohl hrat svou roli jelikoz na jedne strane stineni chybi.. takze pokoupim novy, stejne tak se chystam na grafarnu.
    jinak nekolikrat za s sebou jsem zkusil degauss a mam dojem, ze leva cast se vice vyostrila.. nokii jsem si uz ztahnul. na nekterych testech je to vyborne videt.. prava strana a hlavne jeji dolni roh zlobi (je to rozpite).
    na mem IBM C220P konvergence po blocich neni. je to skoda.. take me napadlo, ze kdyz uz je u tohoto monitoru moznost ladit v rozich teplotu barev, tak by tam mohla byt jednotliva konvergence pro kazdy roh zvlast.. ale kdyby kdyby..

    jinak za predpokladu, ze kabel ani grafarna nezabere myslite si, ze problem neni v HW monitoru, ale pouze spociva v dobrem vylazeni??
    co se tyce lazeni a servisu.. muzete mi poradit kde jsou na takove veci nejlepsi spilmachri (jsem z Prahy)? myslim tim hlavne servis kde temto vecem opravdu rozumi a jsou spolehlivi.

    taky jsem zpozoroval moire na prouzkovanem testu u modre, cervene,.. a bile, ale u zelene barvy ne. co to znamena (odbornikovy test rekne co a jak ja jsem vicemene laik..)? ovsem musim upozornit, ze muj monitor obraz podava skvele.

    jeste dotaz.. jake mate zkusenosti se zobrazovacim softwarem jako treba DarkAdapted, Monitor Asset Manager, RefreshForce nebo treba UltraMon (atd.)? jsou tu nejake obecne realne nevyhody tohoto softwaru, prip. co lze doporucit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Pokud nezabere ani kabel, ani grafika, tak je tu jeste moznost jej trosku zlepsit zasahem uvnitr monitoru. Bohuzel servis, ktery by se na toto primo zameroval asi neexistuje :-(

    Ohledne moire, tezko posoudit takto na dalku bez osobni zkusenosti. Nejspis to bude zpusobeno tim ze zelena barva se strefuje do mrizky o neco lepe nez modra a cervena.
    Je treba si uvedomit zeCRT monitory nikdy nebudou mit dokonalou geometrii obrazu a zalezi na tom jestli geometrie je ci neni dostatecna. Pokud se jedna o drobne neduhy tak je treba ani nema smysl resit, protoze je stejne nevyresite. Pokud je to neco co jine trinitron monitory nedelaji, tak by to resit chtelo. Konvergence je tedy v rozich jaka? Zkuste napriklad vyfotit.

    Edit:// zapomel jsem na ty utilitky. Asi tak, jsou to dost rozdilne SW a jako kazdy SW je otazkou uzivatele zda mu vyhovuje. UltraMon neni spatnej (v jednoduchosti je sila).
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Kovač: 15-06-2006 v 23:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    myslim si, ze geometrie na mem monitoru je jak rikate dostacujici. to zminovane moire je znatelne ovsem jen v testu, jinak ho nezaznamenavam. chapu, ze nemohu chtit dokonalost pokud neni ani technicky mozna.
    jen me na mem IBM "trapi" to mirne rozpiti na prave strane (cca 10 cm od okraje k nemu)! jak to sakra vyresit?

    jeste k jedne veci.. myslite, ze LCD monitory jsou v tomto ohledu napred tedy co se tyce geometrie apod.? z meho postrehu vychazi LCD lip na text, ale podavani barev je hodne podprumerem.. (hovorim o LCD ke kterym jsem se dostal, tedy zrejme uzivatelske typy). jak si stoji profi LCD dnes v porovnanim s profi CRT ohledne, co vitezi na jakem poli?

    a posledni dotaz, ktery tu ted mam.. nevite jaky typ obrazovky ma me IBM C220P? je to NEC Diamondtron, Diamond Pro nebo neco jineho?
    jaky je mezi temito typy rozdil? je jinou skupinou i Trinitron a ty ostatni od nej jsou jen odvozene?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Trinitron a Diamondtron jsou prakticky stejne. Je to podobne jako u MVA a PVA, tyto dve technologie vznikly pouze kvuli licencim.
    Rozdil mezi Diamondtron a Diamond Pro je hlavne v jasu. Diamond Pro ma o dost vetsi jas (muze byt az dvojnasobny) a tak jsou potlaceny odlesky a podobne neduhy CRT monitoru. Je to zkratka dalsi asi posledni krucek ve vyvoji CRT monitoru.

    To jakou ma obrazovku IBM C220P se mi bohuzel nepodarilo zjistit, ale dle parametru bych to tipoval na Diamontron.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    jeste nejake dotazy..

    A/ co je to MVA a PVA?
    jinak pokud rozumim tak diamontron je vlastne naprosto totozny trinitron. je to tak? jake monitory maji napr. diamontron pro?
    a slo by nekde zjistit jakou obrazovku ma tento IBM ThinkVIsion C220P monitor??

    B/
    do jake miry muze realne datovy kabel a jeho stineni ovlivnit zobrazeni CRT monitoru?? mam tim na mysli predevsim podani (ostrost) textu, podani barev, konvergenci, atd..
    je mi jasne, ze velkou roli hraje samozrejme graficka karta. tedy, opet se chci zeptat jak konkrtene graficka karta ovlivnuje tyto veci (podani textu, podani barev, konvergenci, atd..)?! jsou zde opravdu velke rozdily?
    a dalsi dotaz..

    C/
    jak volit grafickou kartu v navaznosti na nejlepsi zobrazeni na monitoru?? jake parametry u ni ji predurcuji k nejlepsim vysledkum??
    pokud mam tedy tento profesionalni CRT monitor IBM ThinkVision C220P ktery ma doporucene zobrazeni 1600x1200, ktera rada/y graf. karet je pro DTP/CAD aplikace nejlepsi???

    diky za vase odpovedi!
    Sub
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Citace Původně odesláno od Subtech
    jeste nejake dotazy..

    A/ co je to MVA a PVA?
    jinak pokud rozumim tak diamontron je vlastne naprosto totozny trinitron. je to tak? jake monitory maji napr. diamontron pro?
    a slo by nekde zjistit jakou obrazovku ma tento IBM ThinkVIsion C220P monitor??
    MVA a PVA jsou vyrobni technologie LCD monitoru :-)
    viz. http://www.svethardware.cz/technolog...oce-2005/12352

    diamondtron a trinitron jsou totozne. Rozdil je podobny jako u MVA a PVA (licencni poplatky )

    Diamondtron PRO maji napriklad posledni monitory Dell napr P1230, nebo Diamond Pro 2070 Super Bright ( http://www.agora.cz/agora/agora.nsf/...256C45002DC17B )

    rozdil Diamond PRO a Diamontron je opravdu pouze v kontrastu a jasu. Diamond PRO ma vyssi jas i kontrast, tim ale veskere vyhody konci.

    Vas monitor ma nejspis Diamontron. Zjistite to tak ze kdyz se podivate na nejaky Trinitron ci Diamondtron monitor, tak bude podobne jasny. Pokud by u neho byla bila barva o hodne zarivejsi tak je to Diamond PRO (coz nebude).


    Citace Původně odesláno od Subtech
    B/
    do jake miry muze realne datovy kabel a jeho stineni ovlivnit zobrazeni CRT monitoru?? mam tim na mysli predevsim podani (ostrost) textu, podani barev, konvergenci, atd..
    je mi jasne, ze velkou roli hraje samozrejme graficka karta. tedy, opet se chci zeptat jak konkrtene graficka karta ovlivnuje tyto veci (podani textu, podani barev, konvergenci, atd..)?! jsou zde opravdu velke rozdily?
    a dalsi dotaz..
    Kabel se znacne podili na kvalite obrazu. Je treba si dat pozor pri vyberu aby byl kvalitne stineny. Dejte si take pozor na to aby na kebalu nebyl uzel, prekrizen nebo smotan do klubicka. Pote vznikaji duchy v obraze - v pripade mene kvalitne stineneho kabelu.

    Pokud mate kabel ktery se bez vetsi namahy ohne do oblouku o polomeru cca 3cm tak je to nejspis kvalitni kabel. Za predpokladu ze ma na obou koncich stineni.

    Citace Původně odesláno od Subtech
    C/
    jak volit grafickou kartu v navaznosti na nejlepsi zobrazeni na monitoru?? jake parametry u ni ji predurcuji k nejlepsim vysledkum??
    pokud mam tedy tento profesionalni CRT monitor IBM ThinkVision C220P ktery ma doporucene zobrazeni 1600x1200, ktera rada/y graf. karet je pro DTP/CAD aplikace nejlepsi???

    diky za vase odpovedi!
    Sub
    Obecne jsou nejlepsi na obraz graficke karty Matrox.
    U obecne znamejsich ATI a nVidia je to tezsi.
    Stare karty nVidia (az do rady 5) nemeli tak kvalitni obraz. U techto karet temer plati, ze cim starsi tim horsi obraz. nVidia Riva TNT mela obraz dostatecny pouze do rozliseni 1280x1024 a i tak to nebyla zadna slava. nVidia GeForce 1 a 2 jsou na tom o neco lepe, ale nic moc. U techto karet hodne zalezelo na vyrobci jaky pouzil RAMDAC, obvykle to byli ty nejlevnejsi a to se projevilo na obrazu.
    U novych (rada 6 a 7) je obraz jiz hodne slusny a temer se vyrovna i Matroxu.

    Karty ATI jsou na tom o neco lepe. Prakticky jakykoli Radeon (klidne i Radeon 7200) maji obraz opravdu dobry a neni se ceho bat.

    Pro CAD je dobre mit profi grafickou kartu. Profi programy jako jsou Catia, ProE atd. (jsem strojar proto uvadim pouze strojni programy.. ostatni moc neznam :-) ) spolupracuji s profi kartami daleko lepe a to klidne kdyz je ona profi karta stejne rychla ci dokonce pomalejsi nez hracska grtaf. karta. O neco lepe jsou v tomto ohledu karty nVida, protoze jejich OpenGL ovladac je daleko lepsi.

    Na DTP bych doporucil Matrox. Tam jde primarne o kvalitu obrazu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    dalsi dotazy..

    A/
    tento IBM C220P monitor ma D-SUB i DVI vstup, ovsem DVI je typu DVI-A, tedy analogove. chci se zeptat v cem spociva nevyhoda tohoto DVI-A oproti klasickemu DVI? je mi jasne, ze obraz je analogovy (nekonvertovany do digitalu).. takze je prenos pres DVI-A stejny jako kdybych pouzil prenos pres VGA kabel??

    B/
    to, ze monitor nezvlada DVI digitalne je dano cim? je na vine monitor a v cem? samozrejme kabel pro DVI-A muzu pouzit stejny, tedy jakykoliv, je to tak?

    C/
    klasicke DVI je mineno digitalnim, je to tak?
    slysel jsem tez DVI-I.. to je co?

    D/
    je zde nejaky rozdil v zobrazeni pri pouziti VGA (D-SUB) a DVI? a VGA (D-SUB) a DVI-A?

    dekuji prosim za vase odpovedi
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    61

    Citace Původně odesláno od Subtech
    C/
    klasicke DVI je mineno digitalnim, je to tak?
    slysel jsem tez DVI-I.. to je co?
    Ano. Klasicke DVI jak ty rikas DVI-D je uzpusobeno pouze k prenosu digitalniho signalu. Naproti tomu DVI-I je schopno prenaset jak analogove tak digitalni video data. Diky tomu si muzes na grafiku dat redukci DVI->D-sub a pripojit CRT

    Citace Původně odesláno od Subtech
    D/
    je zde nejaky rozdil v zobrazeni pri pouziti VGA (D-SUB) a DVI? a VGA (D-SUB) a DVI-A?
    Rozdil urcite bude. Pri pouziti D-sub dochazi k dvoji konverzi dat (viz jpg) a zcela urcite bude kvalita obrazu umerna kvalite pouzitych prevodniku.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: dvifig3large.jpg 
Zobrazení: 180 
Velikost: 21.2 KB 
ID: 12   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: dvifig4large.jpg 
Zobrazení: 187 
Velikost: 13.9 KB 
ID: 13  
    Naposledy upraveno uživatelem ctrl_j: 29-06-2006 v 12:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Citace Původně odesláno od Subtech
    dalsi dotazy..

    A/
    tento IBM C220P monitor ma D-SUB i DVI vstup, ovsem DVI je typu DVI-A, tedy analogove. chci se zeptat v cem spociva nevyhoda tohoto DVI-A oproti klasickemu DVI? je mi jasne, ze obraz je analogovy (nekonvertovany do digitalu).. takze je prenos pres DVI-A stejny jako kdybych pouzil prenos pres VGA kabel??
    Presne tak, prenos signalu je stejny. Dokonce nekdo rika ze prenos analogoveho signalu pres DVI kabel je mene kvalitni. Je to nejspis tim, ze je i samotny kabel uzpusoben pro prenost digitalniho signalu a tak je analogovy jen jako doplnkovy a mene stineny.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    B/
    to, ze monitor nezvlada DVI digitalne je dano cim? je na vine monitor a v cem? samozrejme kabel pro DVI-A muzu pouzit stejny, tedy jakykoliv, je to tak?
    Je to dano tim ze monitor v sobe nema DA prevodnik obrazu (RAMDAC). Kdyby byl v monitoru, tak je mozne i do CRT privest ciste digitalni signal.
    Vyhodu by to melo pouze v tom ze by vyrobce monitoru mohl pouzit kvalitni RAMDAC a kvalita obrazu by teoreticky byla lepsi. Ale jen teoreticky.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    C/
    klasicke DVI je mineno digitalnim, je to tak?
    slysel jsem tez DVI-I.. to je co?
    Prehled konektoru najdete v priloze. DVI vzniklo pro prenos digitalniho signalu a analogovy je tam jako jakasi snaha o sjednoceni obou signalu do jednoho konektoru.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    D/
    je zde nejaky rozdil v zobrazeni pri pouziti VGA (D-SUB) a DVI? a VGA (D-SUB) a DVI-A?

    dekuji prosim za vase odpovedi
    Teto otazce nejak nerozumim. Pokud myslite jaky je rozdil pri pouziti D-SUB a DVI (digital). Tak u DVI je obvykle rozdil patrny az od rozliseni 1600x1200 u monitoru s rozlisenim 1280x1024 je rozdil nepatrny, samozrejme zalezi na pouzite graficke karte, ale o tom jsem tu uz psal.
    Pri pouziti DVI-A (analog) je obraz totozny s D-Sub mozna lehce horsi (zalezi na kabelu).
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: dvi.jpg 
Zobrazení: 281 
Velikost: 83.0 KB 
ID: 14  
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    A/
    - takze je tu moznost, ne jen teoreticka ale i prakticka, ze prenos analogoveho signalu pres DVI-A se muze naprosto rovnat kvalite prenosu pres VGA?? ci byt dokonce lepsim..?
    - co ovlivnuje tyto procesy a jak lze poznat a docilit nejlepsiho zobrazeni pres DVI-A tak, aby se rovnalo "normalnimu" VGA prenosu?

    B/
    - pokud je prenos pres DVI-A co mate (ctrl_j) na mysli temi prevodniky? kde se fyzicky nachazeji? ma je karta, kabel i monitor?
    - podle ceho lze poznat a nasledne volit takovyto kvalitni 'prevodnik'?

    C/
    - jak sebekvalitnejsi analogovy prenos vychazi ve srovnani s digitalnim?
    - zajimalo by me, v cem jak pisete je zobrazeni od 1600x1200 u digitalu vyrazne lepsi a zda-li a proc se mu analog nemuze vyrovnat?
    -obecne jsem zaregitroval, ze LCD mivaji lepsi zobrazovani textu, ovsem hure vychazeji na "motion pictures" nebo barvy. muze se s tim (pokud se nemylim mame tu rok 2006...) obecne souhlasit? tato teze zrejme ovsem nebude patit pro top high-end LCD.. hm?

    D/
    - pokud je u graficke karty DVI-I vystup je tedy timto primo zaruceno, ze budu moci tento obojetny vystup pouzit pro CRT?
    - mohu z graficke karty majici i jine DVI rozhrani nez DVi-I ziskat analogovy vystup ?
    - miva vetsina grafickych karet DVI-D nebo DVI-I? jak na tom vychazeji ty nejnovejsi, zapominaji na CRT nebo mu tzv. stale davaji sanci prezit?

    E/
    - pokud chci pouzit pro grafickou kartu s DVI vystupem CRT monitor tak musi mit zasadne DVI-I (ci DVI-A) vystup??
    - pokud u vystupu graficke karty pouziji redukci 'DVI-D > VGA', ktere jsou take k mani, znamena to, ze touto "redukci" mohu takto lacino ziskat pres digitalni vystup analogovy.. nebo se pletu?

    F/
    mam tu ted pres sebou nejake Dell LCD a zjistil jsem, ze ma pouze D-SUB. myslel jsem, ze vsechny digitaly maji jen a pouze DVI, coz je vlastne jejich synonymem. konverzi dat je mozne aplikovat i reverzne.. - o tom je vlastne pokud se nemylim i Shanon-Kotelnikuv teorem..
    co na to ale kvalita takoveho LCD zobrazeni pres analogovy kabel?

    sorry for too many damn questions
    Sub
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Citace Původně odesláno od Subtech
    A/
    - takze je tu moznost, ne jen teoreticka ale i prakticka, ze prenos analogoveho signalu pres DVI-A se muze naprosto rovnat kvalite prenosu pres VGA?? ci byt dokonce lepsim..?
    - co ovlivnuje tyto procesy a jak lze poznat a docilit nejlepsiho zobrazeni pres DVI-A tak, aby se rovnalo "normalnimu" VGA prenosu?
    Osobne bych koupil kvalitni D-Sub kabel. Koupit kvalitni DVI kabel, ktery dobre vede analogovy signal je celkem problem a lze jej i tezko poznat.
    Teoreticky muze DVI-A vest signal stejne dobre. Lepe asi tezko.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    B/
    - pokud je prenos pres DVI-A co mate (ctrl_j) na mysli temi prevodniky? kde se fyzicky nachazeji? ma je karta, kabel i monitor?
    - podle ceho lze poznat a nasledne volit takovyto kvalitni 'prevodnik'?
    DA (digital to analog) prevodniky jsou v pripade analogoveho signalu na graficke karte. Pokud je na druhem konci LCD monitor tak tam je dalsi, tentokrat AD (analog to digital) prevodnik. Lze tezkorici jaky je kvalitni prevodnik. Je jich totiz strasna spousta a tak je lepsi zjistit jaky prevodnik ma dana karta a podle toho zjistit jaky je.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    C/
    - jak sebekvalitnejsi analogovy prenos vychazi ve srovnani s digitalnim?
    - zajimalo by me, v cem jak pisete je zobrazeni od 1600x1200 u digitalu vyrazne lepsi a zda-li a proc se mu analog nemuze vyrovnat?
    -obecne jsem zaregitroval, ze LCD mivaji lepsi zobrazovani textu, ovsem hure vychazeji na "motion pictures" nebo barvy. muze se s tim (pokud se nemylim mame tu rok 2006...) obecne souhlasit? tato teze zrejme ovsem nebude patit pro top high-end LCD.. hm?
    Tim jsem myslel to ze i sebekvalitnejsi analogovy signal je kabelem degradovat, a cim vyssi rozliseni, tim je to vice znat.
    LCD pripojene pres DVI maji text prakticky absolutne ostry (CRT jsou vzdy trosku rozmazane). To je proste fakt vychazejici z technologie.
    Co se tyce pohyblivych obrazku ("motion pictures" ) tak tam je i dnes CRT daleko lepsi. I ty nejrychlejsi LCD maji realnou odezvu az do 15ms. Kdezdo u CRT je odezva radove v mikrosekundach. Toto LCD nikdy zvladat tak dobre jako CRT nebude! A to ani high-end. Vyresi to az nova technologie OLED, ktera ma odezvu take prakticky nulovou (srovnatelnou s CRT). Takto pomalou odezvu jiz nema lidske oko sanci postrehnout.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    D/
    - pokud je u graficke karty DVI-I vystup je tedy timto primo zaruceno, ze budu moci tento obojetny vystup pouzit pro CRT?
    - mohu z graficke karty majici i jine DVI rozhrani nez DVi-I ziskat analogovy vystup ?
    - miva vetsina grafickych karet DVI-D nebo DVI-I? jak na tom vychazeji ty nejnovejsi, zapominaji na CRT nebo mu tzv. stale davaji sanci prezit?
    O preziti analogoveho signalu bych se jeste nejaky ten rok nebal (konec mu "vestim" tak za vice jak 5let).
    Dnes vsechny graficke karty ktere maji DVI vystup umoznuji pripojit i analogovy monitor. Tento status tu bude take jeste hodne dlouho. Ted se bude prechazet na HDMI resp. Display Port ale DVI na kartach bude jako primarni a HDMI ci Disp.Port jako sekundarni.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    E/
    - pokud chci pouzit pro grafickou kartu s DVI vystupem CRT monitor tak musi mit zasadne DVI-I (ci DVI-A) vystup??
    - pokud u vystupu graficke karty pouziji redukci 'DVI-D > VGA', ktere jsou take k mani, znamena to, ze touto "redukci" mohu takto lacino ziskat pres digitalni vystup analogovy.. nebo se pletu?
    Tato redukce vlastne pouze svede prislusne kontakty z DVI-A/DVI-I konektoru do D-Sub konektoru. Zadny cip ci prevodnik v teto redukci neni. Zkratka jen smotane kabely do spravneho konektoru
    Citace Původně odesláno od Subtech
    F/
    mam tu ted pres sebou nejake Dell LCD a zjistil jsem, ze ma pouze D-SUB. myslel jsem, ze vsechny digitaly maji jen a pouze DVI, coz je vlastne jejich synonymem. konverzi dat je mozne aplikovat i reverzne.. - o tom je vlastne pokud se nemylim i Shanon-Kotelnikuv teorem..
    co na to ale kvalita takoveho LCD zobrazeni pres analogovy kabel?
    Opet zslezi na pouzitych prevodnicich. Uprime nechapu prodejce proc si vlastne komplikuji praci tim ze daji pouze D-Sub a prevadi signal. Pro ne by bylo daleko jednoussi pouzit pouze DVI. Jde vsak nejspis o to ze levne panely jsou urceny pro levne PC a tam se predpoklada jeste stale velke procento PC pouze s analogovym vystupem.
    Neda se obecne rici ze kvalita obrazu je horsi u analogu.
    Jinak Shanon-Kotelnikuv teorem rika, ze vzorkovani signalu je mozne pouze pri pouziti minimalne 2x vzorkovaci frekvence. To vsak uz je zalezitost AD prevodniku v monitoru. V praxi se pouziva spise 5x vzorkovaci frekvence.
    Citace Původně odesláno od Subtech
    sorry for too many damn questions
    Sub
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Kovač: 30-06-2006 v 18:47
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    dik pavle za objasneni vsech mych otazek, ktery jsem mel. pred tydnem jsem si koupil taky IBM C220P za nejakych 4970 s dani s 2 letou zarukou a... parada. stary hyundai q910 leti z domu. ted uz aspon vim, k cemu je tam to DVI - sem koukal jak spadly z visne.

    Jinak u Q910 jsem mohl mit bliz nestinene repraky od veze (cca 20 cm), ted je mam tak 40 cm, aby mi monitor neovlivnovaly. Pouzivam 1600x1200@85Hz, protoze pri 100Hz byl obraz malinko min ostry.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Kovač
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    392

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS
    dik pavle za objasneni vsech mych otazek, ktery jsem mel. pred tydnem jsem si koupil taky IBM C220P za nejakych 4970 s dani s 2 letou zarukou a... parada. stary hyundai q910 leti z domu. ted uz aspon vim, k cemu je tam to DVI - sem koukal jak spadly z visne.
    Neni zac
    Citace Původně odesláno od ICEBOSS
    Jinak u Q910 jsem mohl mit bliz nestinene repraky od veze (cca 20 cm), ted je mam tak 40 cm, aby mi monitor neovlivnovaly. Pouzivam 1600x1200@85Hz, protoze pri 100Hz byl obraz malinko min ostry.
    To ze je Trinitron citlivejsi na magneticke pole je dano tim ze mrizka (maska) je daleko tenci nez u beznych bodovych (Invar) masek a tak i slabe magneticke pole ji vychyli a neudrzej ji ani ty dva dratky.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 05-10-2011, 20:45
  2. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 19-12-2010, 07:37
  3. Problem se zobrazenim a pameti po par hodinach behu notebooku
    Od hl.hl v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 28-11-2010, 18:48
  4. GeForce: Problém se zobrazením GK GeForce FX 5200
    Od Weluxis v sekci Grafické karty
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 25-10-2009, 13:07
  5. Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 23-08-2008, 23:53