ASUS M2A-MVP a SATA/300 - prosím o radu a pomoc!!!
Dobrý den,
mám problém s touto deskou a SATA/300 diskem WD 320GB.
Deska: http://www.asus.cz/products.aspx?l1=3&l2=101&l3=482&l4=0&model=1519&modelmenu=1
Jako pozustalost po predchozim systemu jsem mel IDE disk Seagate 160GB jako systemovy a disk SATA/300 WD 320GB na data. V BIOSu byl disk nastaven jako Native IDE a vse nejakou chvili fungovalo OK. Pak zacalo dochazet ke spomalovani disku SATA z UDMA6 až na režim PIO coz melo za nasledek vyrazne zpomaleni HDD a vytizeni procesoru na 100%.
Po chvili jsem zjistil ze by bylo dobre prepnout disk do rezimu SATA/150 - 150MB/s a tak jsem jej jumprem prepnul. Opet vse fungovalo OK az ted nedavno se veci zacli opet opakovat. Dokonce se disk za chodu Win XP sam odpojil a zmizel ze systemu.
Po restartu opet vse OK.
Nechapu co to dela a proc to dela
Rekl jsem si, ze nastal cas na kompletni reinstalaci systemu a ze rovnou disk zapnu do rezimu AHCI a SATA/300 - 300MB/s.
V biosu jsem nastavil rezim na AHCI, pri instalaci XP jsem zmacknul F6 a pres disketu podsunul ovladac "ATI RAID/AHCI Driver V2.5.1540.32" a nainstaloval system.
Vse by melo byt OK, nicmene neni.
System je nejaky nestabilni. Nekdy nenabehne, jindy jo, nekdy pri nabihani napise ze se vyskytla chyba ve WINDOWS/system32/drivers/system ale uz chybi nazev souboru ve kterem je chyba, atd.
Pak to resetnu a vse nabehne OK.
Dale mne udivuje, proc v HDtune nebo v Sandra Lite XII mi ani jeden z programu nevypise zadne informace o disku. Napr. HD tune je v tomto moc super programek, ale ted mi nevypise vubec nic.
Taky jsem cetl nejakou diskuzi na tema Intel ICH8 nebo ICH9 ale nerozumim tomu.
Na me desce je cipova sada AMD 480X CrossFire + ATI SB600, predpokladam tedy ze intelovske ovladace SATA stejne nemuzu pouzit. Je to tak??
Bohuzel desku i disk jsem kupoval z druhe ruky takze nemuzu tvrdit ze byly zcela v poradku.
Sam to nejsem schopen zjistit.
Prosim poradte jak dal postupovat?
Mam koupit novou desku?
Nebo jakym zpusobem mam zjistit zda-li disk je OK?
Dekuji vsem za rady.
bluegoof
mám problém s touto deskou a SATA/300 diskem WD 320GB.
Deska: http://www.asus.cz/products.aspx?l1=3&l2=101&l3=482&l4=0&model=1519&modelmenu=1
Jako pozustalost po predchozim systemu jsem mel IDE disk Seagate 160GB jako systemovy a disk SATA/300 WD 320GB na data. V BIOSu byl disk nastaven jako Native IDE a vse nejakou chvili fungovalo OK. Pak zacalo dochazet ke spomalovani disku SATA z UDMA6 až na režim PIO coz melo za nasledek vyrazne zpomaleni HDD a vytizeni procesoru na 100%.
Po chvili jsem zjistil ze by bylo dobre prepnout disk do rezimu SATA/150 - 150MB/s a tak jsem jej jumprem prepnul. Opet vse fungovalo OK az ted nedavno se veci zacli opet opakovat. Dokonce se disk za chodu Win XP sam odpojil a zmizel ze systemu.
Po restartu opet vse OK.
Nechapu co to dela a proc to dela
Rekl jsem si, ze nastal cas na kompletni reinstalaci systemu a ze rovnou disk zapnu do rezimu AHCI a SATA/300 - 300MB/s.
V biosu jsem nastavil rezim na AHCI, pri instalaci XP jsem zmacknul F6 a pres disketu podsunul ovladac "ATI RAID/AHCI Driver V2.5.1540.32" a nainstaloval system.
Vse by melo byt OK, nicmene neni.
System je nejaky nestabilni. Nekdy nenabehne, jindy jo, nekdy pri nabihani napise ze se vyskytla chyba ve WINDOWS/system32/drivers/system ale uz chybi nazev souboru ve kterem je chyba, atd.
Pak to resetnu a vse nabehne OK.
Dale mne udivuje, proc v HDtune nebo v Sandra Lite XII mi ani jeden z programu nevypise zadne informace o disku. Napr. HD tune je v tomto moc super programek, ale ted mi nevypise vubec nic.
Taky jsem cetl nejakou diskuzi na tema Intel ICH8 nebo ICH9 ale nerozumim tomu.
Na me desce je cipova sada AMD 480X CrossFire + ATI SB600, predpokladam tedy ze intelovske ovladace SATA stejne nemuzu pouzit. Je to tak??
Bohuzel desku i disk jsem kupoval z druhe ruky takze nemuzu tvrdit ze byly zcela v poradku.
Sam to nejsem schopen zjistit.
Prosim poradte jak dal postupovat?
Mam koupit novou desku?
Nebo jakym zpusobem mam zjistit zda-li disk je OK?
Dekuji vsem za rady.
bluegoof
Zkusil bych novejsi bios nebo alespon reset cmos ... idealne mozna zkusit disk zapojit do jineho pc a projet hd tunem zda bude fungovat ..
Kabelaz je 100% ok?
Kabelaz je 100% ok?
novy bios, ale napred otestovat pamet memtestem a taky vypis z hdtune smartu disku (prepni ho v biosu do ide rezimu)
Vše se zdá být OK. Ještě zkusím memtest.
Myslel jsem že ta deska již není v záruce, ale je - 36 měsíců.
Je koupena v alze - snad to půjde vyreklamovat.
Zda je chyba v desce nebo v disku - to bohužel nevim.
Nicméně abych ověřil a zkontroloval ten disk, našla by se nějaká dobrá duše v Praze u které bych si mohl ten disk připojit do SATA/300 rozhraní a otestovat?
Vím že to je neobvyklá prosba, ale budu rád když někdo pomůže.
Moc děkuji.
bluegoof
Myslel jsem že ta deska již není v záruce, ale je - 36 měsíců.
Je koupena v alze - snad to půjde vyreklamovat.
Zda je chyba v desce nebo v disku - to bohužel nevim.
Nicméně abych ověřil a zkontroloval ten disk, našla by se nějaká dobrá duše v Praze u které bych si mohl ten disk připojit do SATA/300 rozhraní a otestovat?
Vím že to je neobvyklá prosba, ale budu rád když někdo pomůže.
Moc děkuji.
bluegoof