Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: voltáž mobo a voltáž cpu asus P3V4X

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    27

    sehnal jsem si procesory do starší desky asus p3v4x s chipsetem via apollo pro 133a doslova za 50kč. V manuálu je dále uvedeno, že pokud dám do pc nepodporovaný procesor, může dojít k trvalému poškození pc. Proto bych si chtěl být jist maximální voltáží a podporou procesorů pro tento typ desky a budu rád kdyby se někdo našel ochotný mi pomoci. Doma mám ještě jednu novější sestavu s core 2 duo, ale starší sestavě chci zvýšit výkon dokud definitivně nedoslouží k zakladním pracovním činostem na pc. Vzhledem k použitým kondíkům se domnívám, že upgrade bude mít smysl,protože jsem si procházel zdejší forum (viz v příloze)

    Nestudoval jsem v oboru elektro, ale našel jsem podstatné informace na různých serverech, které by mi mohli pomoci k upgradu cpu pentium 3 coopermine
    Nemohu se dopátrat, které procesory (modely) jsou zprovoznitelné za pomocí biosu 1005. U této desky bylo možné stáhnout ještě jeden bios, ale jednalo se o beta verzi.

    Podle serveru http://www.anandtech.com/mb/showdoc....es&i=1182&p=13 umí mobo pracovat do 1.8V.
    Podle dalších zjištěných informací jsem se dopátral k tomu, že pouze novější chipsety via uměly pracovat s procesory Tualatin.Podle manuálu jsem zjistil, že deska podporuje SECC a SECC2 a SEPP a dále pak je napsána podpora coopermine cpu. V starší sestavě pc je nyní CPU Coopermine 600EB MHz pouzdro FCPGA.
    V manuálu jsem se nedočetl o podpoře jak FCPGA pouzder, ale také nic o FCPGA2 pouzdrech.
    Desku kterou vlastním není v revizi T, která by poté podporala jak Tualatin procesory s FCPGA2 pouzdry, tak procesory Coopermine s FCPGA2 pouzdrem.

    přidávám pár fotek, které by mohly pomoci k mému problému a to co přesně nainstalovat.

    1/redukce ASUS socket 370 (kondíky,celá redukce, jumpers,současný procesor funguje již 8 rokem,slot na desce)

    http://img100.imageshack.us/my.php?i...1010168vg1.jpg

    http://img222.imageshack.us/my.php?i...1010167mu6.jpg

    http://img222.imageshack.us/my.php?i...1010166cs3.jpg

    http://img243.imageshack.us/my.php?i...1010164rc2.jpg

    http://img100.imageshack.us/my.php?i...1010161mp7.jpg

    http://img225.imageshack.us/my.php?i...1010159ib9.jpg

    2/bios a možnosti
    Zde bych podotkl, že není možné s verzí biosu 1005 manualně nastavit Vcore a frekvenci

    http://img232.imageshack.us/my.php?i...1010153xm8.jpg

    http://img232.imageshack.us/my.php?i...1010154qh6.jpg

    3/ cpu-z

    http://img224.imageshack.us/my.php?i...1010156qv5.jpg

    4/ POST

    http://img224.imageshack.us/my.php?i...1010155xm1.jpg

    5/ Pro rejpaly jedná se o P3V4X

    http://img243.imageshack.us/my.php?i...1010145tp0.jpg
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    27

    Zapoměl jsem připsat, které cpu jsem sehnal:

    Intel Pentium III 1000 - RK80526PZ001256 (BX80526C1000256)

    http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL5FQ.html

    SL43J SL4CB SL4ZJ SL52P

    podle manuálu asus P3V4X 1.02 E525, který byl vydán před revizi biosu 1005 je uvedena jako nejvyšší podporovaná frekvence procesoru při 133MHz 866MHz. Pak jsem nový manuál nedohledal.
    chtěl bych využít minimálně cpu pentium 3 od 933MHz do 1GHz.

    Na internetových diskuzích se někdo zminoval, že 1GHz a 933MHz frekvence mu jede pod určitým typem procesoru.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Ten procesor do te desky klidne dej, urcite ti nedojde k poskozeni. Bios by si mel napajeni sam zdetekovat. Rodina CPU je v seznamu podporovanych pro tvou desku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    27

    http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL5FQ.html jsi si 100% jistý, podle toho serveru se jedná o jiný package FC-PGA2. FC-PGA2 jak jsem si četl na různých serverech není možné použít.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    27

    tento typ procesoru http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL5FQ.html jsem vložil do základní desky (bez chladiče) a po zapnutí pc naskočil POST, kde se objevil tento typ procesoru s přesně uvedenou frekvenci. Pak když mělo dojít ke spuštění windows xp restartoval se pc sám od sebe. Na chvilku jsem se dostal do windows xp pro. Do biosu jsem se nedostal.
    Pak jsem pc vypnul vzadu tlačítkem od zdroje.

    Je mi jasné, že procesor bez chladiče musel jít na dosti vysoké teploty, ale chladič který byl umístěn na pentium III 600EB MHz/256/133 byl přesně podle příloh na předchozím příspěvku.
    Proto se ptám kde sehnat chladič, který si sedne na právě zminovaný pentium III s 1GHz modelem SL5FQ.
    Kde bych ho mohl sehnat v bazaru?

    Musí to být ale klasický boxovaný chladič od intelu, protože ostatní chladiče jsou rozměrově dosti velké vzhledem k použité redukci (viz příloha v předchozím příspěvku)

    Proto předem děkuji za pomoc všem, neboť tyto chladiče se dosti špatně schánějí.

    takto by měl vypadat:
    http://download.intel.com/support/pr...hz_english.pdf

    Je to druhý obrázek v pravo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od token007 Zobrazit příspěvek
    ...jsem vložil do základní desky (bez chladiče) a po zapnutí...
    Bože Buď rád že ti neshořel

    Proč tam nedáš chladič z toho pomalejšího PIII a nenasadíš na něj akorát ventilátor ? Samozřejmě, že stejný chladič jako z nějakých dokumentů tam mít nemusíš, nevidím důvod. Intel dělal spoustu typů BOXů a všechny všude seděly. Můžeš sehnat i jakýkoliv jiný ze starších chladičů na Socket 370 (novější jsou větší). Na Aukru a tak podobně nebo u někoho v hromadě, poptej se v bazaru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    27

    po tom co byl v pc procesor http://www.cpu-world.com/sspec/SL/SL5FQ.html
    se zvyšila v zátěži teplota a dosahuje vysokých hodnot i s boxovaným chladičem.

    momentalně je v sestavě cpu 600EB MHz pentium III 1,65V s nainstalovaným boxem od intelu se zapojeným funkčním větráčkem.

    Potřebuji si koupit pastu na procesor, ale nevím, který druh a výrobce by to měl být vzhledem k sestavě, která se skládá ze základní desky slot 1 a redukci slotu 370.

    potřebuji nutně snížit teplotu, protože při zapnutí pc, začne pc vydávat dost hluku v okolí a po najetí systému po 30 sekundách se uklidní na teplotu 45 stupnů celsia
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    10

    A máš tam pastu nebo ne ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    27

    na procesoru jeho FCPGA byla přítomná pasta po odinstalaci cpu a po opětovné instalaci procesoru už neodvadí teplo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od token007 Zobrazit příspěvek
    na procesoru jeho FCPGA byla přítomná pasta po odinstalaci cpu a po opětovné instalaci procesoru už neodvadí teplo.
    No, neber si to zle, ale nemáš ani základní znalosti pro nějaké skládání...pasta i když jen sundáš chladič aby ses na něco podíval se musíš vždycky vyměnit. Osobně napřed papírovou utěrkou utřu zbytky a pak to přejedu technickým benzínem, dokud se mi nepřestanou dělat fleky na té utěrce. Záleží od pasty, některé ty hrůzy je potřeba dost hrubě drhnout, ale obvykle to jde. To na procesoru i chladiči. Více v tématu o utírání a nanášení, najdi si ho...pak nanést novou pastu, dobrá je Arctic Cooling MX-2, třebas v Alfě za pár korun.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    27

    1 otázka
    Když jsem provedl nesmyslný akt bez chladiče a větráku a v pc je přítomná redukce, myslím si, že redukce může mít mírně poškozené obvody. Poznali by jste to, pokud znovu vyfotím redukci?

    Nechci zjistit, že koupě pasty byla nakonec zbytečná, protože i po natření pasty se sniží teplota, ale samotná redukce je např. mírně poškozená.

    2 otázka

    Vím, že je to off topic, ale navazuje na kontext.

    Pokud zakoupím pastu Artic Cooling MX2 nebo jiného výrobce, jakým způsobem si zjistím, že pasta je nebo není kvalitní? Jak by vypadat neměla? Vím, že prodejce si nemůže dovolit prodávat takové zboží, ale stát se to může. Jde mi o to, že já pak v doprovodu zkušenějšího uživatele pc zažiji peklo na zemi při správném nanešení pasty na cpu.

    3 otázka

    Podle stránek intelu si můžu najít specifikaci modelů pentium III s různou voltáží a frekvencemi cpu
    a typu pouzdra. (Při výměně cpu bude vždy použito pouzdro FCPGA)

    Proč jsem napsal nasledující informace?

    Potřebuji si ověřit informaci o tom, že základní deska disponující příslušným typem patice určené pro osazení procesoru je nachylná na více obměn procesorů při styku se základní deskou, s tím že hraje v hlavní roli voltáž. Kolikrát je schopna deska si doslova zvyknout na obměnu procesoru se správně nanesenou pastou? Jak je schopna reagovat základní deska při změně procesoru s napětím z 1.65V na 1.75V?

    1 varianta - V desce bylo přítomný model SL45X a byl vyměněn za SL3VM

    2 varianta - V desce byl přitomný model SL45X a byl vyměněn za SL4M8

    3 varianta - V desce byl přitomný model SL45X a byl vyměněn za SL52P

    Intel® Pentium® III Processor 667 MHz
    SL4CJ - 1.7V
    SL45X - 1.65V

    Intel® Pentium® III Processor 733 MHz
    SL4ZL - 1.75V
    SL3VM - 1.65V
    SL4M8 - 1.7V

    Intel® Pentium® III Processor 800 MHz
    SL52P - 1.75V
    SL3Y2 - 1.65V
    SL4CD - 1.7V
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od token007 Zobrazit příspěvek
    Když jsem provedl nesmyslný akt bez chladiče a větráku a v pc je přítomná redukce, myslím si, že redukce může mít mírně poškozené obvody. Poznali by jste to, pokud znovu vyfotím redukci?
    Pokud tam není vyloženě nic opáleného, ne.

    Citace Původně odesláno od token007 Zobrazit příspěvek
    Pokud zakoupím pastu Artic Cooling MX2 nebo jiného výrobce, jakým způsobem si zjistím, že pasta je nebo není kvalitní? Jak by vypadat neměla? Vím, že prodejce si nemůže dovolit prodávat takové zboží, ale stát se to může. Jde mi o to, že já pak v doprovodu zkušenějšího uživatele pc zažiji peklo na zemi při správném nanešení pasty na cpu.
    Řešíš nesmysly, pasta je obvykle ve stříkačce s uzávěrem a navíc většinou v zataveném plastovém obalu. Větší množství (silikonová) bývá v „kyblíku“ s uzávěrem, myslím že přelepená nějakým papírem. Pokud bude obal poškozen, nechtěj to. Jestli chceš měnit CPU často, kup raději silikonovou, je jí tam za stejnou cenu hodně

    Citace Původně odesláno od token007 Zobrazit příspěvek
    Kolikrát je schopna deska si doslova zvyknout na obměnu procesoru se správně nanesenou pastou? Jak je schopna reagovat základní deska při změně procesoru s napětím z 1.65V na 1.75V?
    [/QUOTE]

    Pokud nějak výrazně neopotřebuješ slot, tak je to takřka neomezené...samozřejmě budeš-li procesory měnit každý den desetkrát, časem už můžou být problémy, nikdo ti nezaručí že ne.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. DDR3 paměti časování a voltáž
    Od primax v sekci Operační paměti
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 16-08-2014, 10:07
  2. DDR2: Nevadí malá voltáž?
    Od Benobi v sekci Operační paměti
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 07-11-2009, 22:00
  3. Procesory: Nevím jak snížit voltáž CPU
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 27-04-2009, 11:11
  4. Procesory: voltáž CPU
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 25-03-2009, 12:10
  5. Socket 775: Conroe - maximální voltáž
    Od Gouranga v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 25-03-2009, 05:42