který řadič - SAS DISK!
koupil jsem si 2x HDD (FSC) 15tis. ot.
PN: S26361-F3204-L573
(duvod je dobra cenova koupe).
Otazka ale zni:
1, Jak udelat aby mi sli provozovat na PC?
2, Kdyz jsou dva idealni by byl jeste raid. Jak na to?
Je mi jasne, ze je treba koupit radic. Ale jaky a jake kabely, bude to 100 fungovat?
Dale mam jeste OS Win Vista UL. x64 - nebude to problem?
Deska na ktere to chci provozovat: DFI Infinity nF Ultra II-M2
Rikam si jestli nemuze byt problem treba v rychlosti toho PCI-E (u radice se pise x4)
na zakladni desce mam 2x PCI-E ( prvni je x1 a druhy x16) - zde ale provozuji i grafickou kartu.
Díky odbornikum za podporu.
PN: S26361-F3204-L573
(duvod je dobra cenova koupe).
Otazka ale zni:
1, Jak udelat aby mi sli provozovat na PC?
2, Kdyz jsou dva idealni by byl jeste raid. Jak na to?
Je mi jasne, ze je treba koupit radic. Ale jaky a jake kabely, bude to 100 fungovat?
Dale mam jeste OS Win Vista UL. x64 - nebude to problem?
Deska na ktere to chci provozovat: DFI Infinity nF Ultra II-M2
Rikam si jestli nemuze byt problem treba v rychlosti toho PCI-E (u radice se pise x4)
na zakladni desce mam 2x PCI-E ( prvni je x1 a druhy x16) - zde ale provozuji i grafickou kartu.
Díky odbornikum za podporu.
1) koupit řadič, ceny jsou hádám od 6000-8000
2) řadič musí podporovat, konfigurace při bootu PC přes Fněco hned po BIOSu
Kabely jsou tuším (fakt spíš tuším) stejné jak SATA, disky provozujem v serveru v hotplug rámečcích a disk jsem rok neměl v ruce
Kompatibilita s Win je záležitostí konkrétního řadiče a driverů
Kabely jsou tuším (fakt spíš tuším) stejné jak SATA, disky provozujem v serveru v hotplug rámečcích a disk jsem rok neměl v ruce
Kompatibilita s Win je záležitostí konkrétního řadiče a driverů
[QUOTE=pavel_p;177065]1) koupit řadič, ceny jsou hádám od 6000-8000
Kompatibilita s Win je záležitostí konkrétního řadiče a driverů[/QUOTE]
1, chci opravdu reseni na miru a ne nastreli tohoto typu (jak to asi ma byt).
+ mel jsem napsat rovnou, ze ma predstava je urcite co nejlevnejsi radic, jen aby to podporoval.
Pr: koukal jsem na tento PN S26361-F3257-L8 (FSC)
http://www.asus.cd/fsc-raid-0-1-sas-based-on-lsi-megaraid-8port/
ten by to zvladl?
2, na disk sem ted koukal, nema pripojeni stejne jako SATA, jaky kabel tedy?
3, Psal jsem schvalne ze mam OS Vista x64 - proto chci radic ktery to podporuje.
Kompatibilita s Win je záležitostí konkrétního řadiče a driverů[/QUOTE]
1, chci opravdu reseni na miru a ne nastreli tohoto typu (jak to asi ma byt).
+ mel jsem napsat rovnou, ze ma predstava je urcite co nejlevnejsi radic, jen aby to podporoval.
Pr: koukal jsem na tento PN S26361-F3257-L8 (FSC)
http://www.asus.cd/fsc-raid-0-1-sas-based-on-lsi-megaraid-8port/
ten by to zvladl?
2, na disk sem ted koukal, nema pripojeni stejne jako SATA, jaky kabel tedy?
3, Psal jsem schvalne ze mam OS Vista x64 - proto chci radic ktery to podporuje.
Nepises jestli ty disky chces pouzivat jako systemove. V prve rade doporucuju najit nejaky radic, napr. levny je [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Kabely musis koupit kazdopadne SAS, ale s ohledem na typ radice (nektere maji kazdou koncovku jinou), v tom nehledej problem. Je to bizuterie, kterou ti kazdy schopny obchodnik vybere ke kupovanemu radici.
Pri pozadavku na RAID nebo podporu bootovani se musis obratit na vyrobce, stahnout si manual, nebo specifikace a tam si to najit. Obavam se, ze tohle ti tady nikdo hledat nebude. Bohuzel SAS radice (navic low-end trida) jsou u nas trochu exotika, takze obchodnici o tom sami moc nevi a popisky neodpovidaji (copy-paste).
Pokud radic je PCIe x4, tak to na 90% pouzit v PCIe x1 nemuzes (jsou vyjimky, ale pak jde do haje cely prinos rychlejsich SAS disku). Prostuduj si taky manual desky, casto se rychlost druhe PCIe pro grafiku sdili s dalsim z PCIe slotu, abys nebyl ve finale zklaman z rychlosti.
Podporu OS Vista x86/x64 musi avizovat vyrobce radice v support/drivers sekci. Pokud se tim hlasite a viditelne nechlubi, tak ji nema, nebo neni odladena. Pro klid je lepsi vybrat radic s podporu certifikovanych ovladacu, ale tech je jako safranu a rozhodne nejsou nejlevnejsi.
Pri pozadavku na RAID nebo podporu bootovani se musis obratit na vyrobce, stahnout si manual, nebo specifikace a tam si to najit. Obavam se, ze tohle ti tady nikdo hledat nebude. Bohuzel SAS radice (navic low-end trida) jsou u nas trochu exotika, takze obchodnici o tom sami moc nevi a popisky neodpovidaji (copy-paste).
Pokud radic je PCIe x4, tak to na 90% pouzit v PCIe x1 nemuzes (jsou vyjimky, ale pak jde do haje cely prinos rychlejsich SAS disku). Prostuduj si taky manual desky, casto se rychlost druhe PCIe pro grafiku sdili s dalsim z PCIe slotu, abys nebyl ve finale zklaman z rychlosti.
Podporu OS Vista x86/x64 musi avizovat vyrobce radice v support/drivers sekci. Pokud se tim hlasite a viditelne nechlubi, tak ji nema, nebo neni odladena. Pro klid je lepsi vybrat radic s podporu certifikovanych ovladacu, ale tech je jako safranu a rozhodne nejsou nejlevnejsi.
[QUOTE=Aigor;177089]Pokud radic je PCIe x4, tak to na 90% pouzit v PCIe x1 nemuzes (jsou vyjimky, ale pak jde do haje cely prinos rychlejsich SAS disku). Prostuduj si taky manual desky, casto se rychlost druhe PCIe pro grafiku sdili s dalsim z PCIe slotu, abys nebyl ve finale zklaman z rychlosti.[/QUOTE]
Obvykle se tam hlavně nevejde, chybí výřez. Do druhého PCIe x16 by ale snad jít měl. Zbytek souhlas, chce to zjišťovat na stránkách výrobce, případně se zeptat.
Možnost je ještě koupit desku, která už má integrovaný SAS řadič, nicméně bys musel pořídit i CPU a paměti a cenově by to bylo horší.
Obvykle se tam hlavně nevejde, chybí výřez. Do druhého PCIe x16 by ale snad jít měl. Zbytek souhlas, chce to zjišťovat na stránkách výrobce, případně se zeptat.
Možnost je ještě koupit desku, která už má integrovaný SAS řadič, nicméně bys musel pořídit i CPU a paměti a cenově by to bylo horší.
No to musela byt fakt vyhodna koupe, kdyz se ti vyplati kupovat jeste radic... Dva urvane teple a male serverove disky nacpane do desktopu.... Zjevne ti nejde o ticho a za ten vykon to fakt nestoji. No, tvoje rozhodnuti.
SATA a SAS konektor jsou stejne (konecne, kdo se podiva na obrazek na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], tak to uvidi). Je to logicke, protoze SATA disk je mozne pripojit k SAS radici pouhym zastrcenim do konektoru, radic si s tim poradi. Opacne (SAS do SATA) to nejde, SATA radic to neumi.
Radic by ti stacil i se slotem PCIe x1, sice by se tim zrejme omezil spickovy vykon, ale to je stejne jenom hodnota pro benchmarky, ktera s normalnim provozem disku (docela dost seekovani) moc nesouvisi. Konecne, nic vetsiho do sveho x1 slotu nestrcis, pokud ten slot nema vhodny zarez...
SATA a SAS konektor jsou stejne (konecne, kdo se podiva na obrazek na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], tak to uvidi). Je to logicke, protoze SATA disk je mozne pripojit k SAS radici pouhym zastrcenim do konektoru, radic si s tim poradi. Opacne (SAS do SATA) to nejde, SATA radic to neumi.
Radic by ti stacil i se slotem PCIe x1, sice by se tim zrejme omezil spickovy vykon, ale to je stejne jenom hodnota pro benchmarky, ktera s normalnim provozem disku (docela dost seekovani) moc nesouvisi. Konecne, nic vetsiho do sveho x1 slotu nestrcis, pokud ten slot nema vhodny zarez...