Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IP

j1rka (154)|3.11.2008 22:15
Zdravím,

Mužete mi PLS poradit? Když se připojim k internetu tak mám pokažde jinou ip adresu např. teď se dívám že mám například x.x.y.y ale když odpojím modem a znovu jej připojim tak to číslo y.y se vždy změní (někdy je vojmístne a někdy troj)

Čím to? neměla by ip adresa být stejná?

Muže to byt tím že modem nepřipojuji pomocí t-mobilovského web'n'walk ale pomocí start-> připojit (řeším pomocí zástupce)-to se mi nějak nezdá to přece nemuže mít vliv nebo jo?

Není s tím potom problém když se někam nechávám automaticky přihlašovat? Třeba fora atd. Muže to nějak vadit? Jakože pak když někdo dostane tu mou ip tak by se mohl na ten muj učet dostat nebo to tak nefunguje?

Mužete mi to prosím objasnit. Díky.
mstejska (2912)|3.11.2008 22:18
IP adresa je ti dynamicky pridelovana poskytovatelem, pokud od nej nemas trvale pridelenu statickou ip adresu. Za tu se vestsinou plati. A nekteri poskytovatele ji vubec neprideluji. (Nebo nechteji)
j1rka (154)|3.11.2008 22:27
No :D To asi bude trochu složitější :D

Ale jde mi hlavně o to přihlašování to se přece řídí podle IP ne? No ale třeba adresu kterou jsem měl dneska muže třeba zítra zase získat někdo jiný a tím se tam taky automaticky přihlásí.

"Není s tím potom problém když se někam nechávám automaticky přihlašovat? Třeba fora atd. Muže to nějak vadit? Jakože pak když někdo dostane tu mou ip tak by se mohl na ten muj učet dostat nebo to tak nefunguje?"
astec (1823)|3.11.2008 22:29
přihlašuješ se pomocí jména a hesla ne podle IP
Jiziii (796)|3.11.2008 22:31
Tvou IP nikdo nedostne tvoje sítová karta má svou IP adresu a ta se nemění
mění se ti jen IP připojení (mel bys mýt aktivní IP), pasivní se nemění
j1rka (154)|3.11.2008 22:31
No jasně:D
Ale jde mi o automatické přihlašení kdy jen najedu na stranku a jsem už přihlášen.
Ta stránka to zjistí přece pomocí ip že tuto ip s tím číslem ma přihlasit k tomu učtu a tak mě k němu přihlásí automaticky bez zadavaní přihlašovacích udaju nebo to tak není?
j1rka (154)|3.11.2008 22:33
Síťová karta? No ja se přihlašuju pomocí t-mobile modemu který se připojí pomocí USB takže to přez síťovku nijak nepřipojí nebo ne?
Jiziii (796)|3.11.2008 22:34
No pokud myslíš to co já třeba přihlášení na SHW tak jméno a heslo si pamatuje prohlížeč
Jiziii (796)|3.11.2008 22:36
j1rka: No tak máš IP v tom modemu :)
cool.user (2822)|3.11.2008 22:37
[QUOTE=j1rka;178310]No jasně:D
Ale jde mi o automatické přihlašení kdy jen najedu na stranku a jsem už přihlášen.
Ta stránka to zjistí přece pomocí ip že tuto ip s tím číslem ma přihlasit k tomu učtu a tak mě k němu přihlásí automaticky bez zadavaní přihlašovacích udaju nebo to tak není?[/QUOTE]

Ne, tohle funguje pomoci cookies. Kdyby to bylo podle IP tak by to bylo hodne hloupe kdyz verejnu IP muze sdilet vic klientu.
j1rka (154)|3.11.2008 22:38
No myslím to že jsem třeba na některé stránce kde je přihlašovací formulář.
Zadám udaje (už.jm. a heslo) a třeba pod formulářem je políčko typu "Přihlásit mě automaticky při každé návštěvě" nebo zapamatovat přihlášení (nebo přihlašovat automaticky, atd.) a poté již na te stránce nemusím se přihlašovat a už jsem přihlášen automaticky pokažde když na stranku najedu.

Toto si pamatuje prohlížeč??
cool.user (2822)|3.11.2008 22:39
Ano, cookies.
Jiziii (796)|3.11.2008 22:45
Jestli máš firefoxe tak tahle se můžeš přesvedčit ( s jiným prohlížečem ti neporadim :mad: )
Nástroje - možnosti - zabezpečení - zobrazit hesla
ukáže ti to seznam tvých hesel a jmen na kterou stránku pokuds dal zapamatovat
j1rka (154)|3.11.2008 22:46
Aha a ja si říkal k čemu ty "sušenky" jsou :D

Jsem si taky říkal že by bylo divné když mám pokažde jinou ip tak i přesto mě to vždy přihlásí.

Takže když ja zadám ty přihlašovací udaje a zaškrtnu to poličko tak se ty hodnoty uloží do cookies a z toho se to pak nějak vyplňuje takže ta ip k tomu nemá žádný vliv.
No jen je divné že to ovladá to zaškrtovátko na stránce když se to týka prohlížeče :)

P.S.: no a čím je potom zpusobene to že např. někde mi to nefunguje? A to i když zaškrtnu u formuláře tlačítko přitom jiným uživatelum to funguje (děla mi to jedna stranka jinak jinde to jde)
A taky to že po nějakém čase(třeba týden- měsíc) mě to automaticky odhlásí i když jsem to někdy dávno nastavil.
j1rka (154)|3.11.2008 22:47
No a nevíte jak se přesvědčit v opeře?
No kdyžtak to vyukouším na ff jelikož kvuli testování stranek jej mám taky :D
j1rka (154)|3.11.2008 22:58
Jiziii: no teď nevím jestli jste ale nemyslel správce hesel.

Já měl na mysli toto (to zaškrtávátko dole):

Což nyní nevím jak firefox ale třeba u opery mě to automaticky po zaškrtnutí přihlásí i když nepovolím uložení hesla pro stránku do správce hesel (takové to okno co pak se přihlašuji pomocí ctrl a enteru)
Logout (4018)|4.11.2008 00:14
Jiziii: [quote]
Tvou IP nikdo nedostne tvoje sítová karta má svou IP adresu a ta se nemění
mění se ti jen IP připojení (mel bys mýt aktivní IP), pasivní se nemění
[/quote]

Motáš věci dohromady. Síťová karta má MAC adresu. MAC adresa je záležitostí takzvané druhé síťové vrstvy, IP adresa třetí, tzn. spolu vůbec nesouvisí. Pokud by druhá vrstva byla řešená jinak než ethernetem (což tady je - připojení přes mobil), tak nemusí síťovka MAC adresu vůbec mít.

Něco jako pasivní a aktivní IP adresa neexistuje. Prostě každý připojení k síti má svojí IP adresu, buď je nastavená na pevno, nebo ji dostaneš (od serveru, routeru, nebo poskytovatele připojení) v okamžiku připojení (DHCP). I tak může bejt pevná, to se ale často u poskytovatele internetu platí.

Podle ip adres (ani MAC adres) co vím není přihlašování děláno u žádné webové strány.

-----

Co se týče automatického přihlašování, tak to je opravdu děláno pomocí cookies - server Ti pošle cookie (kterou mu při každé komunikaci s ním pošleš zpět) se zněním: automaticky mě přihlaš jako XY. Když pak vlezeš nepřihlášenej na stránku (a zašleš serveru tu cookie zpět), tak server si ji přečte a přihlásí Tě.

Ukládání hesla je ale jiná funkce: ta si k danému formuláři zapamatuje uživatelské jméno a heslo. Je to čistě "vychytávka" prohlížeče, server neví o tom, že se někdo přihlásil "automaticky" - ono Tě to taky ani nepřihlásí, jen Ti to předvyplní formulář.

PS: A jiziii, už prosím přestaň s těma bludama, nebo budu muset dát mínusák, už jich bylo fakt moc :-)
mstejska (2912)|4.11.2008 07:54
To Logout: "Pasivni a aktivni ip adresa" to je pojem z DC a podobnych sdileni. Ber to jako verejna, tj tve pc je videt z internetu a muze se k nemu pripojit kdokoli a privatni znamena ze je PC za branou a ip adresu dostava od ni a tohle pc z internetu nikdo nevidi. O tohle mu asi jde
j1rka (154)|4.11.2008 08:36
Aha :D
No mě je spíše divný proč se mění jen poslední dvě "řady čísla" např x.x.y.y kde x je vždy stejné a mění se jen ty čísla yy
cool.user (2822)|4.11.2008 09:19
Protoze provider ma nakoupeny (k dispozici) jisty rozsah IP adres.

Vis, mozna bude lepsi kdyz nebudes nad nekteryma vecma premyslet a budes je jen akceptovat ze proste sou. Stejnak nic nevymyslis.
mstejska (2912)|4.11.2008 09:24
Jedina moznost je pozadat providera o verejnou ip adresu. Ale to budes asi muset zaplatit.
Lax (97)|4.11.2008 10:27
[QUOTE=j1rka;178402]Aha :D
No mě je spíše divný proč se mění jen poslední dvě "řady čísla" např x.x.y.y kde x je vždy stejné a mění se jen ty čísla yy[/QUOTE]

Napiš sem ty x.x ... protože jsi u T-mobile, tak IMHO to bude z neveřejný sítě, takže kvůli rozsahu budou používat B masku, proto se mění ty 2 poslední čísla.