jojo mhc vlastne nic neni... pac kdyz se podivas na ten obrazek tak ja tam mas na pravo A,B,C a D tak kdyz u toho MCH dam treba 400Mhz tak mi to v multiplier (SPD) da pouze na vyber ruzny hodnoty jen z D (rekvence) a zas kdyz dam treba v MCH 333Mhz tak v SPD mi to nabidne pouze B hodnoty...
btw kdyz tam u MCH necham auto tak v SPD mam vsechny hodonoty ze vsech frekvenci A,B,C a D snad si pochopil :-)
vsak ja sem je nasel ale ram mi vic jak pres 836Mhz nejde ale to je divny normalne by to melo jit zkousel sem to s maximalnim napetim a def. taktem u CPU a porad nic
a ty ramky proste museji jit vis tady se to i pise :-/
Každý modul má kapacitu celých 2048 MB s typickou latencí CL4 (4-4-4-12) při napájecím napětí 1.8V a efektivní pracovní frekvencí 800 MHz (odpovídá PC6400). Paměti je též možná taktovat a se zvýšeným napětím 2.1V provozovat na frekvenci i 850 MHz bez zvýšení latence. Skvělou výsadou je podpora nVidia EPP technologie.
850Mhz bez zvyseni latence s 2.1V a ja mel dokonce 2.2V a nedostal sem se ani na 840Mhz :-/
Koukal jsem co deska vlastně umí a vypadá to, že si narazil na FSB wall (dle různých zdrojů je někde okolo FSB 420). Problém tedy není v pamětech, ale limitu desky.
Je to divný. Ty RAMky musí dát něco k 900MHz, i kdyby s CL5... Teoreticky to může být i limit FSB desky, ale to se mi zdá blbost, páč já to tlačíval přes 500MHz a hlavně takhle to nepoznáš. Zkus vyndat jeden pam. modul a zkus to jen s jedním.
Opět: CPU zvýšené Vcore, násobič pouze 6x, RAM dělička 2.0, zvýšené VRAM na 2,28V, přidal bych 0,1V i na FSB.
zase pomalejší...
Naposledy upraveno uživatelem fanynek: 27-10-2013 v 13:54
tak jsem zkousel jak si rekl jen s jednou ramkou a porad nic... btw na ramce mam nalepeno CL4 4.4.4.12 2T co je to 2T? jinak rad bych pridal 0,1V na FSB ale to jsem nikde nenasel :-/
Taky to tam nemůžu najít...
Tak nic, poslouchej dobře, najdeme strop pamětem, ať víme, že problém není v nich: nastav nízkou FSB (do 300Mhz... to ta deska dává, že jo :-) ). Nastav co nejnižší násobič CPU a Vcore klidně na auto. A teď nastav pamětem časování 5-5-5-18. A teď pomocí děličky nastav frekvenci pamětí na +-900Mhz (např. FSB 300MHz a dělička 3). A teď ještě nastav V RAM na 2,28V a jde se testovat.
Výsledkem bude Fr CPU 1,8GHz, RAm 900MHz CL5 a FSB 300Mhz. Chapiš?
Víš, co se mi taky stávalo? Že při kombinaci určité FSB a určité děličky to kravlo, jak prase i při nižších frekvencích, než když jsem tam měl potom daleko vyšší fr. s jinýmy fr. poměry.
Naposledy upraveno uživatelem fanynek: 27-10-2013 v 14:36
Zkus nechat voltáž a změň časování na 4-4-4-12. Když to bude OK, potom postupně snižuj voltáž při tomhle časování CL4.
Když to neudrží při časování CL4 ani při 2,3V, tak nech 5-5-5-18 a potom snižuj volty.
Najdeme max. stabilní nastavení RAM při těch 900MHz a pak se můžeme vrtat v BIOSu a zkusit pomoct té desce, aby zvládla vyšší FSB.
Podle testů je limit těchto modulů při 2.3V a CL5 zhruba mezi 1070-1100 MHz. Každopádně si mohl chytit kus s horšími čipy, které na tom jsou podstatně hůře.
To netusim, to je kus od kusu. Musis zkouset. Treba po 0,1V dolů a uvidíš...
Prvně zkus, jestli ti dají to CL4 při 900MHz, s nějakým slušným napětím. To by bylo echt fajné.
To reaktor: tyhle fr. imho řešit nemusí, bo mu to ta deska stopro nedá.