Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Prosim o radu

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    5

    Zdravim vsetkych,
    Kupil som si novy zdroj Fortron ATX 400W PNF ku svojej starsej pocitacovej zostave. V tejto starsej zostave je procesor Athlon XP 1900+. Zakladna doska je formatu ATX. Nie som si isty, ci som spravne zapojil napajanie dosky. Na zdroji je main power konektor pozostavajuci z 20 kolikov + dalsie 4 odpojitelne koliky a este je tam osobitne 12V power konektor. Ja som to zapojil tak, ze som do dosky zapojil iba 20 kolikov z main power konektora (tie zvysne 4 som nechal nezapojene) a este som do priestoru vedla procesora zapojil osobitny 12V power konektor (nie ten odpojitelny, ale ten samostatny). Je to takto zapojene spravne? Uz som to aj skusal spustit a vypada to, ze system funguje, ale myslim, ze sa mi zvysila teplota procesora a preto mam obavy, ci to mam spravne zapojene. Niekde som cital, ze by mozno stacilo zapojit iba ten 20 kolikovy main konektor a ze ten osobitny 12V power konektor uz netreba tak teraz naozaj neviem. Este ma zarazila jedna vec. Na tom 20 kolikovom main konektore chyba jeden kablik, koncovka sice pozostava z 20 kolikov, ale k jednemu z nich nevedie ziadny kablik. Nieje to nejaky problem? Chcem si byt isty, ze to mam zapojene spravne a ze pocitac mi este nejaku dobu posluzi. Bol by som naozaj vdacny za kazdu radu/nazor. Vopred dakujem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    125

    Jo zapojené to máš správně. Na svojem počítači taky tak jedu. Do toho 20-pin konektoru vede opravdu jen 19 kablíků.
    A teplota CPU se klidně mohla zvýšit tím, že'as třeba náhodou trochu bouchnul do chladiče a on se trochu posunul.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Zapojené to máš dobře, ono to snad ani jinak nejde. Teplota se ti asi zvýšila proto, že původní zdroj měl vyšší otáčky ventilátoru (a byl hlučnější) a díky tomu byl lepší průvan ve skříni. Kolik máš teď max. teplotu při zátěži?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    5

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Zapojené to máš dobře, ono to snad ani jinak nejde. Teplota se ti asi zvýšila proto, že původní zdroj měl vyšší otáčky ventilátoru (a byl hlučnější) a díky tomu byl lepší průvan ve skříni. Kolik máš teď max. teplotu při zátěži?
    Teplota procesora pri plnom vytazeni dosahuje az 70 °C, co sa mi zda prilis vela (je zaujimave, ze sa pocitac pri takej teplote sprava normalne a neresetne sa). Tu teplotu som pozeral v programe Everest. Je otazne, ci mi tu teplotu ukazuje spravne. Pri spusteni pocitaca, bez toho aby som nieco na nom robil je teplota az 60 °C, co sa mi zda tiez vela. Na procesore je iba hlucny boxovany chladic od AMD a jediny dalsi vetrak je ten na zdroji. Inac skrinu mam koli tej teplote radsej otvorenu. Je normalne, ze tie procesory Athlon XP (moj model 1900+) tak hriali/hreju alebo ja mam zly chladic na procesore? Obidvom dakujem za to uistenie ohladom prepojenia dosky so zdrojom.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Co jsem koukal, maximální přípustná teplota pro tenhle CPU je 85-95°C, takže jseš ještě celkem v pohodě. Nicméně je to už starší kousek.... Zkus znovu nanést pastu, jak psal Scream, mohl jsi při manipulaci s deskou ťuknout do pasivu a chladič "utrhnout". Těžko říct, jestli by se vyplatilo investovat do lepšího chlazení...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Teplotu to správně měřit může i nemusí. Sáhni na chladič jestli je na dotek horký. Pokud ano tak to měří +- dobře. Pokud ne tak to možná také měří dobře ale máš problém s přenosem tepla z CPU na chladič - vyschlá pasta, špatně nasazený chladič atd. Určitě bych zkusil chladič sundat, vyfoukat z něj prach, očistit základnu i procesor od zbytků té žvýkačky co tam AMD dává - lihem nebo techn. benzínem, nanést tenkou! vrstvu pasty (stačí obyč silikonová) na jádro a chladič znovu nasadit.
    Jestli můžeš, dej jeden odsávací ventilátor dozadu pod zdroj a zavři case (s otevřenou je chlazení paradoxně horší).
    Těch 70 stupňů je opravdu dost i na Athlon XP (máš jádro Palomino nebo T-bred?).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    5

    Citace Původně odesláno od deeean Zobrazit příspěvek
    Co jsem koukal, maximální přípustná teplota pro tenhle CPU je 85-95°C, takže jseš ještě celkem v pohodě. Nicméně je to už starší kousek.... Zkus znovu nanést pastu, jak psal Scream, mohl jsi při manipulaci s deskou ťuknout do pasivu a chladič "utrhnout". Těžko říct, jestli by se vyplatilo investovat do lepšího chlazení...
    To som nevedel, ze tieto procesory mali/maju za normalnych okolnosti pripustne take vysoke teploty. Predtym co som mal este Celeron tak ten mal pri zatazi s boxovanym chladicom max 40°C ak si dobre pamatam. Este asi pozriem nejaky novy chladic pre socket A, nejaky mensich rozmerov (nemam tam na chladic vela miesta). Ide o to, ze uz do tohto pocitaca moc investovat nechcem (uz tak som dal za novy zdroj 1000 Sk) lebo po novom roku, pocitam niekedy koncom februara (vtedy byvaju ceny ak sa nemylim najlepsie) si planujem kupit pocitac novy. To som chcel len do tej doby, aby mi este tento v pohode posluzil lebo dovtedy urcite novy kupovat nebudem a pocitac dennodenne potrebujem. A sebakriticky sa priznam, ze nemam vela zrucnosti, co sa tyka odstaranovania a opatovneho nasadzovania procesora, aby som to nahodou neodtrhol alebo nieco podobne.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    5

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Teplotu to správně měřit může i nemusí. Sáhni na chladič jestli je na dotek horký. Pokud ano tak to měří +- dobře. Pokud ne tak to možná také měří dobře ale máš problém s přenosem tepla z CPU na chladič - vyschlá pasta, špatně nasazený chladič atd. Určitě bych zkusil chladič sundat, vyfoukat z něj prach, očistit základnu i procesor od zbytků té žvýkačky co tam AMD dává - lihem nebo techn. benzínem, nanést tenkou! vrstvu pasty (stačí obyč silikonová) na jádro a chladič znovu nasadit.
    Jestli můžeš, dej jeden odsávací ventilátor dozadu pod zdroj a zavři case (s otevřenou je chlazení paradoxně horší).
    Těch 70 stupňů je opravdu dost i na Athlon XP (máš jádro Palomino nebo T-bred?).
    Joj to ti neviem povedat, ake ma procesor jadro. Som to pozeral teraz v tom Evereste a tam pise, ze typ procesora je AMD Athlon XP 1600 Mhz a oznacenie procesora je v tom Evereste uvedene Thorton tak neviem, ci to Everest zobrazuje spravne a krabicu od procesora uz davno nemam.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od Jack1 Zobrazit příspěvek
    To som nevedel, ze tieto procesory mali/maju za normalnych okolnosti pripustne take vysoke teploty.
    http://www.svethardware.cz/prehled-d...cesoru/22566-2 nebo viz obrázek:
    (píšou teplotu uvnitř jádra, otázka je, jak se liší od teplot z čidel)
    P.S.: je to na tobě, jestli půjdeš do výměny pasty, ale mohlo by se stát, že budeš kupovat nový komp o něco dřív. Nemluvě o tom, že výměna pasty zas není tak složitá.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Screenshot 2008-11-11_11-28-46.png 
Zobrazení: 55 
Velikost: 263.3 KB 
ID: 8211  
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    5

    Vsetkym velmi pekne dakujem za rady a postrehy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Thorton = jádro Barton s vykuchanou L2 cache, v podstatě je to obdoba jádra T-bred. Těch 85 - 95°C je maximum co CPU přežije, ne že by to byla běžná provozní teplota. Já osobně bych se snažil to dostat pod 60 stupňů v zátěži.
    Pokud by jsi chladič kupoval, tak stačí něco jako tento AC. Ale spíš bych jen vyměnil tu pastu a nechal to být, do upgradu to vydrží. S těma cenama v únoru (február) se uvidí jak na tom bude dolar.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Prosím o radu.
    Od eWort v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 29-08-2012, 12:06
  2. Prosím o radu
    Od mafra72 v sekci Zvukové karty a kodeky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 02-02-2009, 16:27
  3. LCD: prosim o radu
    Od ludekj v sekci Monitory
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 01-12-2007, 20:29
  4. Prosim o radu
    Od magnum55 v sekci Monitory
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 30-11-2007, 22:04
  5. Prosim o radu
    Od Gling-glo v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 13-03-2007, 17:35