Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 58

Téma: FAQ: přetaktování (zejména platforma intel LGA775)

  1. #16
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Tak jsem si tu pasáž přečetl ještě jednou, ale nějak mi z toho nevyplývá ta kombinace software/BIOS....respektive, proč pokud se tato potíž v biosu vyskytuje, proč do něj vůbec lézt (za tímto účelem). Také by mě zajímalo, jestli to třeba biosy některých výrobců nějakým způsobem neobchází. No...je to hodně stručně napsáno a na tu diskuzi v angličtině se nějak necítím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    No co jsem z toho pochopil, tak mi to přijde jako nějaké ochranné opatření nebo opatření, které třeba papírově zvýšilo taktovací možnosti (tedy výši maximální fsb) desky. A když se to potom provalilo a všichni dali najevo, že o takové věci nestojí, tak prostě vydali nový bios a je vše tak jak má...ale je to jen spekulace, každopádně bych se ani nedivil. Všichni už jsme zvyklí na různé triky.

    Jinak to, že v biosu není žádná položka, která by tyto vlastnosti mohla ovlivnit, ještě neznamená, že na to bios jako takový nemůže mít vliv...

    EDIT:
    Prostě mi přijde, že toto není pravidlo a že se to týká pouze této nebo několika desek...prostě mi to trochu smrdí...:-/
    (nakonec jsem se do té angličtiny pustil:-))
    Naposledy upraveno uživatelem SmartMole: 12-11-2006 v 01:48
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,559

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    Tak jsem si tu pasáž přečetl ještě jednou, ale nějak mi z toho nevyplývá ta kombinace software/BIOS....respektive, proč pokud se tato potíž v biosu vyskytuje, proč do něj vůbec lézt (za tímto účelem). Také by mě zajímalo, jestli to třeba biosy některých výrobců nějakým způsobem neobchází. No...je to hodně stručně napsáno a na tu diskuzi v angličtině se nějak necítím.
    Popravdě řečeno jsem si tudle otázku taky kladl, ale co jsem zatim četl, tak to dělá tímto způsobem většina lidí. Já čipset 965/975 bohužel nemám. Docela rád bych to vyzkoušel, ale nemůžu.

    Jestli to obchází to nevim, zatim jsem o to neslyšel.

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    No co jsem z toho pochopil, tak mi to přijde jako nějaké ochranné opatření nebo opatření, které třeba papírově zvýšilo taktovací možnosti (tedy výši maximální fsb) desky. A když se to potom provalilo a všichni dali najevo, že o takové věci nestojí, tak prostě vydali nový bios a je vše tak jak má...ale je to jen spekulace, každopádně bych se ani nedivil. Všichni už jsme zvyklí na různé triky.

    Jinak to, že v biosu není žádná položka, která by tyto vlastnosti mohla ovlivnit, ještě neznamená, že na to bios jako takový nemůže mít vliv...
    Ano šlo jen o to, aby ukázali, že taky dokážou dát 500MHz (na XS fóru dali dokonce 600MHz FSB), ovšem výkon nic moc.

    Ano ten BIOS mě taky udivuje, jestliže to udělali oni, tak proč ne nikdo jiný? Proč neoficiální BIOSy DFI tuto možnost neotevřely? Jo jsou to jen spekulace, možná tato možnost přišla až s novými čipsety, bůhví..

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    Prostě mi přijde, že toto není pravidlo a že se to týká pouze této nebo několika desek...prostě mi to trochu smrdí...:-/
    (nakonec jsem se do té angličtiny pustil:-))
    Kurňa nestíham quotovat.

    Docela bych to potřeboval od někoho otestovat (ideálně od Boboca), ale aby vykoušel i jiný frekvence než z grafu a jestli má někde propad ve výkonu. Thx všem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Jo jo...tak jsem si to čtu dál a opravdu to vypadá jako nějaké "šmélo" od Asusu. Co se týče latencí, tak je tam o nich jen jedna věta, ale spíš to vypadá, že fsb procesoru roste lineárně, ale NB se při nějaké frekvenci resetuje a znovu běží od 333Mhz, přičemž CPU fsb zůstává na námi nastavené hodnotě....no nevím, jak toho dosáhli, či je to vůbec pravda, ale Asus mi zadává další důvod, proč ho nemít rád (snad kromě jejich levných skříní a zdrojů...)

    No, ale opravdu by to chtělo vyjádření někoho, kdo tomu rozumí, páč tu klidně můžem kecat pěkné blbosti...:-)))
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,559

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    Jo jo...tak jsem si to čtu dál a opravdu to vypadá jako nějaké "šmélo" od Asusu. Co se týče latencí, tak je tam o nich jen jedna věta, ale spíš to vypadá, že fsb procesoru roste lineárně, ale NB se při nějaké frekvenci resetuje a znovu běží od 333Mhz, přičemž CPU fsb zůstává na námi nastavené hodnotě....no nevím, jak toho dosáhli, či je to vůbec pravda, ale Asus mi zadává další důvod, proč ho nemít rád (snad kromě jejich levných skříní a zdrojů...)

    No, ale opravdu by to chtělo vyjádření někoho, kdo tomu rozumí, páč tu klidně můžem kecat pěkné blbosti...:-)))
    Ne teď jsi to řekl přesně, jen to chce potvrdit i ostatní výrobce nebo jestli se jedná o vlastnost čipsetu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Ráno (respektive odpoledne) moudřejší večera! Takže jdu se psem a spát...snad se k tomu zítra vyjádří někdo, kdo tuší více. Brou noc
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,014

    P@pi, článek o přetaktování jsi napsal skvělě , a do článku o taktování AMD platforem se možná pustím já. Teď sice nemám moc času, ale uvidíme...
    Jinak jak říkám článek supr...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,559

    Poprosil jsem Boboca, aby nám na DS4 otestoval memory read benchmark z everestu a woalá:

    398MHz = 11 460MB/s
    402Mhz = 9 517 MB/s

    Stejné chování i prý 466MHz , přesně dle grafu.

    Takže ještě jeden obrázek od Tonyho (trošku jsem ho upravil):



    Jak je vidět, výkon paměťového řadiče je při 373MHz stejný jako při 422MHz.

    Díky boboco .
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,045

    Citace Původně odesláno od P@pi
    Poprosil jsem Boboca, aby nám na DS4 otestoval memory read benchmark z everestu a woalá:

    398MHz = 11 460MB/s
    402Mhz = 9 517 MB/s

    Stejné chování i prý 466MHz , přesně dle grafu.

    Jak je vidět, výkon paměťového řadiče je při 373MHz stejný jako při 422MHz.

    Díky boboco .
    Není za co, sám jsem velmi překvapen, protože jsem se o tomhle jvu poprvé dozvěděl až tady z Tvého článku . Normálně mám FSB na 486Mhz, to zrovna není moc optimální, tak jsem nastavil v Biosu 464MHz a zbytek zkusím nahnat softwarově, uvidím, jakej bude rozdíl -Nejsem zastáncem taktování FSB z prostředí Windows, ale co mi zbývá.... Jsem zvědav na rozdíl...

    EDIT: Tak když jsem nastavil těch 464MHz a zbytek "dotaktoval" pomocí Easy Tune ve Windows, výsledek byl naprosto stejný jako kdybych nastavil 486MHz přímo v BIOSu. Takže sem z toho krapet zmaten
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 12-11-2006 v 14:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Jo jo...přišlo mi to nějaké divné, že by v tom byl rozdíl (software/bios)...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,045

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    Jo jo...přišlo mi to nějaké divné, že by v tom byl rozdíl (software/bios)...
    Mně ani ne - pokud je Bios stavěn na to, že při 466MHz má zvednout latence chipsetu, software by tohle mohl obejít, očividně se ale tak nestalo. Je to vcelku jedno, každopádně zajímavé zjištění
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,045

    Citace Původně odesláno od P@pi
    Poprosil jsem Boboca, aby nám na DS4 otestoval memory read benchmark z everestu a woalá:

    398MHz = 11 460MB/s
    402Mhz = 9 517 MB/s

    Stejné chování i prý 466MHz , přesně dle grafu.

    Jak je vidět, výkon paměťového řadiče je při 373MHz stejný jako při 422MHz.
    Ještě jsem dnes stejný test provedl ve firmě na DS3 a stejný skok na hranici 400MHz. Takže opravdu vlastnost chipsetu
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    A víte někdo jak je na tom nForce 680 sli? Má podobný problém? Co jsem na ni četl recenzi v computeru (dobré záchodové čtení, ale občas se tam něco zajímavého najde...), tak vypadá velmi zajímavě...tedy hlavně pro přetaktování. Má hodně husté možnosti nastavení biosu, včetně rozdílné frekvence paměti a systémové sběrnice, a vůbec to vypadá, že pro přetaktování by to mohl být velmi zajímavý čip...no ale doufám, že to nebude mít podobné chyby jako nForce5!
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,559

    Co jsem o ní četl:

    FSB tušim okolo 500MHz a víc
    Ale prej stejný chyby jako nForce 4,5 apod.
    Spotřeba zhruba myslim okolo 10 - 30 W víc než 965P

    Ty chyby nevim, moc se v tom zatim nidko nešťoural.

    EDIT:
    http://www.pcper.com/article.php?aid...=expert&pid=21 = spotřeba idle 12W / burn 27W oproti 965P, 975X má ještě nižší spotřebu
    http://vr-zone.com/?i=4215&s=14 = 488MHz FSB
    Naposledy upraveno uživatelem P@pi: 14-11-2006 v 22:25
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,045

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    A víte někdo jak je na tom nForce 680 sli? Má podobný problém? Co jsem na ni četl recenzi v computeru (dobré záchodové čtení, ale občas se tam něco zajímavého najde...), tak vypadá velmi zajímavě...tedy hlavně pro přetaktování. Má hodně husté možnosti nastavení biosu, včetně rozdílné frekvence paměti a systémové sběrnice, a vůbec to vypadá, že pro přetaktování by to mohl být velmi zajímavý čip...no ale doufám, že to nebude mít podobné chyby jako nForce5!
    Zatím o tomle čipsetu nemám žádné informace, každopádně s NF4 jsem byl i přes neustálou kritiku spokojen, uvidíme jak se tenhle chipset ujme, nemuselo by to dopadnout zle, zvlášť když P@pi uvádí, že s FSBčkem se dostali kolem 500MHz
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední