Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie

Zobrazit výsledky hlasování: Kontrolujete pravidelně stav vašeho disku?

Hlasujících
41. Pro hlasování se musíte přihlásit
  • Ano, prakticky denně

    2 4.88%
  • Ano, alespoň jednou týdně

    8 19.51%
  • Ano, ale zcela nepravidelně

    24 58.54%
  • Ne, nikdy mě to ani nenapadlo

    7 17.07%
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 43

Téma: Kontrolujete zdraví svého disku?

  1. #1
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Zajímalo by mě, jestli si pomocí S.M.A.R.T analýzy hlídáte konzistenci vašich pevných disků. Dá se tím velice snadno předejít ztrátě dat, stačí pravidelně kontrolovat stav Vašeho HDD například pomocí SpeedFAN --> S.M.A.R.T --> Online Analysis. Zjistíte jestli Váš disk dělá chyby, jestli nemá problémy s roztáčením ploten, atd. atd. Pokud je něco v nepořádku, v on-line analýze Vás hned upozorní (samozřejmě anglicky). Důležité je mít Fitness i Performance nad 90%.

    Já osobně kontroluji disk velmi často - případná ztracená data mi nikdo nenahradí. Mám nový Seagate ST3320620AS a překvapuje mě velké množtsví chyb které jako nový disk při práci dělá (Seek Error Rate a chyby v rámci ECC korekce chyb). Předtím jsem měl WD3200KS v porovnání s tímto mým novým Seagate pracoval WD zcela bezchybně (dokud nezačalo zlobit roztáčení ploten).
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 12-11-2006 v 00:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Takovej dotaz/narážka/zkušenost:

    disk Seagate ST340016A, 40GB, 7200ot, 2MB

    VIA chipset (KT133) => zdraví a výkon odhadem na 5% (jedno políčko)
    intel chipset (i915G) => zdraví a výkon odhadem na 95% (všechny bez jednoho políčka)

    Odpověď: nekontroluji, protože všechny disky se mi za dva roky ani nehly
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od P@pi
    Takovej dotaz/narážka/zkušenost:

    disk Seagate ST340016A, 40GB, 7200ot, 2MB

    VIA chipset (KT133) => zdraví a výkon odhadem na 5% (jedno políčko)
    intel chipset (i915G) => zdraví a výkon odhadem na 95% (všechny bez jednoho políčka)

    Odpověď: nekontroluji, protože všechny disky se mi za dva roky ani nehly
    Tak to je zajímavé Pak se v tom má člověk vyznat
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele first.indian
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    705

    Citace Původně odesláno od P@pi
    disk Seagate ST340016A, 40GB, 7200ot, 2MB
    Mam uplne ten samej disk! Mam na nem system uz asi 5 let mozna i vic fakt uz si to ani nepamatuju mam ho od doby co jsem mel Celeron 433MHz a to uz jsou roky Ted na nem mam Windows XP a za par minut na nej pujde Vista RTM Zacinam si myslet ze ten disk me jednou prezije (Performance ma na max a fitness v pulce uz roky)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od boboco
    Zajímalo by mě, jestli si pomocí S.M.A.R.T analýzy hlídáte konzistenci vašich pevných disků. Dá se tím velice snadno předejít ztrátě dat, stačí pravidelně kontrolovat stav Vašeho HDD například pomocí SpeedFAN --> S.M.A.R.T --> Online Analysis. Zjistíte jestli Váš disk dělá chyby, jestli nemá problémy s roztáčením ploten, atd. atd. Pokud je něco v nepořádku, v on-line analýze Vás hned upozorní (samozřejmě anglicky). Důležité je mít Fitness i Performance nad 90%.

    Já osobně kontroluji disk velmi často - případná ztracená data mi nikdo nenahradí. Mám nový Seagate ST3320620AS a překvapuje mě velké množtsví chyb které jako nový disk při práci dělá (Seek Error Rate a chyby v rámci ECC korekce chyb). Předtím jsem měl WD3200KS v porovnání s tímto mým novým Seagate pracoval WD zcela bezchybně (dokud nezačalo zlobit roztáčení ploten).
    No tak to tě potěším/nepotěším, protože mám přesně ten samý seagate a jeho Fitness i Performance mám na 93% s úplně stejnými problémy, co máš ty...navíc se mi nelíbí teplota, která dosahuje i 42°C, což oproti SAMSUNG SP1614C, který mám jako druhý disk je asi tak o 7°C více (a to ten samsung mám výš, takže naopak by měl být teplejší)!

    Zajímavé je, že se po prvím týdnu výsledky smart zlepšili z 91% na 93%, ale dál se to už nehýbe.

    Jinak ten Samsung mám dva roky a Performance a Fitness mám stále na 100%. Ty jsou holt někde jinde! :-) O hlučnosti ani nemluvě...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele first.indian
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    705

    No mam 2xSeagate ST3320620AS v RAID 0 a musim uznat ze vykon sice podavaji slusny ale rvou a poti se u toho jak... no nevim k cemu to prirovnat a nebyt sprosty tak radsi k nicemu Pro jistotu je ofukuju dvema 80mm vetraky
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od first.indian
    No mam 2xSeagate ST3320620AS v RAID 0 a musim uznat ze vykon sice podavaji slusny ale rvou a poti se u toho jak... no nevim k cemu to prirovnat a nebyt sprosty tak radsi k nicemu
    Citace Původně odesláno od SmartMole
    No tak to tě potěším/nepotěším, protože mám přesně ten samý seagate a jeho Fitness i Performance mám na 93% s úplně stejnými problémy, co máš ty...navíc se mi nelíbí teplota, která dosahuje i 42°C, což oproti SAMSUNG SP1614C, který mám jako druhý disk je asi tak o 7°C více (a to ten samsung mám výš, takže naopak by měl být teplejší)!
    No jsem docela rád, že to množství chyb není jen u mého kusu -že by tajemství kolmého zápisu? WD za celý svůj život (8 měsíců) neudělal ani tisícinu procenta chyb co tenhle Seagate za první týden provozu. Jinak díky za reakce a co se té hlučnosti týče... Zpočátku jsem byl velmi mile překvapen, vzápětí mé překvapení vystřídalo zklamání - dal jsem test RANDOM čtení a to "chroupání" je šílený! -rychlost ale velmi slušná. Jinak porovnávat teplotu dvou různých disků moc nejde, čidla mohou měřit naprosto jinak. Tady se přikláním k tomu během provozu na ně sáhnout a porovnat subjektivní pocit teploty -případně použít externí teplotní čidla. Ten můj Seagate má lepší teploty než WD co jsem měl dříve. V tuhle chvíli kolem 37°C, max. zátěži 41°C.
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 12-11-2006 v 09:28
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    Někdy kouknu když už spustím kvůli něčemu jinému nějaký ten software, jinak kontroluju tak maximálně množství prachu kolem diků
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od boboco
    Jinak porovnávat teplotu dvou různých disků moc nejde, čidla mohou měřit naprosto jinak. Tady se přikláním k tomu během provozu na ně sáhnout a porovnat subjektivní pocit teploty -případně použít externí teplotní čidla. Ten můj Seagate má lepší teploty než WD co jsem měl dříve. V tuhle chvíli kolem 37°C, max. zátěži 41°C.
    Jinak samozřejmě první co mě napadlo, bylo vadné čidlo a hned jsem si je osahal! :-)) No a potvrdilo se mi to, co čidla ukazují...řekl bych, že problém těchto disků bude v tom, že je to nová technologie a ještě ji nemají tak zvládnutou...je to holt stejné jak u většiny jiného hardwaru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    Jinak samozřejmě první co mě napadlo, bylo vadné čidlo a hned jsem si je osahal! :-)) No a potvrdilo se mi to, co čidla ukazují...řekl bych, že problém těchto disků bude v tom, že je to nová technologie a ještě ji nemají tak zvládnutou...je to holt stejné jak u většiny jiného hardwaru.
    Tak to je možné Já zase tenkrát koupil horkou novinku WD2500KS a byl nádherně tichý a studený. Potom jsem ho prodal, koupil si ten samý a ejhle, jako kdybych měl doma jiný disk. Vyšší teploty, hluk... Vymněnil jsem ho za WD3200KS a tím jsem si taky zrovna moc nepomohl... Takže je to dosti zvláští jak se stejné disky mohou lišit... Pomalu si začínám myslet, že je to s HDD stejné jako s dobrými a špatnými kousky u CPU, GPU atd...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Frog
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    537

    ano, tak na SMART nedám dopustiť, nie však každy den
    Zaujimaju ma najmä parametre:
    Spin Up Time - čas na roztočenie platni
    Spin retry Count - pripady kedy sa platne neroztocili
    a ešte Power Cycle Count - počet zapnuti disku
    a pre zaujimavost a porovnanie s kamosmi aj Power On Hours count - kolko hodin bol disk v prevádzke
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    eraser

    Pravideľnejšie si checkujem HDD na notebooku, aktuálny S.M.A.R.T. result vyzerá takto.

    Trošku ma zarazili CRC chybky, pretože potom sa mi disk prepína do PIO módu a spätné aktivovanie UDMA musím vykonať ručne.

    Ešte sem doplním výsledky môjho 40 GB veterána od Maxtoru, ktorý mám vo workstation-e a 2.5" disk z firemného notebooka.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od eraser
    Pravideľnejšie si checkujem HDD na notebooku, aktuálny S.M.A.R.T. result vyzerá takto.

    Trošku ma zarazili CRC chybky, pretože potom sa mi disk prepína do PIO módu a spätné aktivovanie UDMA musím vykonať ručne.

    Ešte sem doplním výsledky môjho 40 GB veterána od Maxtoru, ktorý mám vo workstation-e a 2.5" disk z firemného notebooka.
    Tak to se podívej jak vypadá "chybovost" prakticky pár dnů starého Seagate co mám doma : http://www.hddstatus.com/hdrepshowre...ation=9C3B8C73
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér Avatar uživatele Renus
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    88

    Nekontroluju pravidelně,jen když mám podezření,což je asi jednou za rok,tak zkontroluju všechno v kompu) Víckrát ne,protože se mi komponenty často mění...viz upgrade
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    eraser

    No, tak tu je doplnenie toho Maxtor-u. Ten disk má tak 5 rokov.

    A tu je ten disk z firemného notebooka.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 12-11-2006 v 14:18
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Ukaž svého vodníka
    Od ales-van-prag v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 16-06-2014, 13:58
  2. Jak zjistit stav (zdraví) Hardwaru
    Od matata v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 22-07-2013, 16:25
  3. Jak často obměňujete HW svého PC?
    Od boboco v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 52
    Poslední příspěvek: 22-07-2012, 17:12
  4. Jakou myš máte u svého PC?
    Od husky14 v sekci Ankety v magazínu
    Reakcí: 32
    Poslední příspěvek: 21-07-2011, 13:06