Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problem s nahranim biosu

milan85 (17)|15.11.2008 21:27
zdravím, potřeboval bych jednu malou radu. Mam problem s biosem. Po zapnuti pc se mi objevi jen BIOS ROM CHECKSUM ERROR a do windows ani do biosu se nedostanu. Zkousel jsem par navodu co jsem nasel na netu. Nahral jsem na disketu awdflash a nejnovejsi verzi biosu, po startu jsem spustil awdflash a vsechno se zdalo byt v poradku,ale pak se objevila hlaska ze bios je nejak chraneny (BIOS Flash protection). poradite mi prosim nekdo jestli se to da obejit nejakym prikazem, nastavenim jumperu nebo jinak.
všem předem děkuju za jakoukoliv radu.
Deee-aN (3834)|15.11.2008 21:52
Zkusil bych CLEAR CMOS. Způsob provedení záleží na typu tvé MoBo a stopro bude popsaný v manuálu.
odb (505)|16.11.2008 12:19
BIOS Flash protection je ochrana proti prepísaniu BIOSu. Vypnutie ochrany je buď v BIOSe alebo jumperom na doske (alebo kombinácia oboch), záleží od dosky. Ak by si mal s tým problém napíš typ dosky. Dokiaľ ju nevypneš BIOS nepreflashuješ.
milan85 (17)|16.11.2008 12:49
Taky jsem uz nevidel jiné řešení než resetovat CMOS. Přehozením jumperů se mi to nepodařilo, tak jsem to zkusil softwarove pomocí uniflash.exe. Když ted spustim awdflsh a chci nahrat novy bios tak se objevil dalsi problem, vyskakuje na me hlaska "The program file's part number does not match with your system", jestli to dobre chapu tak mam spatnou, nekompatibilni verzi biosu. Abych dodal i nejaky podrobnosti o mem PC, mám
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] základní deska je m2n68-la ale ted jaký mám nahrat bios, jestli ten pro všechny HP DX2450 ze stránek HP, nebo bios přímo pro tuhle desku od asusu. Problém s tím biosem od HP je že tam není žádný .rom soubor a zdá se mi, že to jde flashovat jen z windows kam já se nedostanu.
Deee-aN (3834)|16.11.2008 13:00
Zkusil bych ten BIOS od Asusu, ale ještě dřív bych to zkusil hodit na hlavu HP/Alze. Pokud jsi to koupil hotový, IMHO je to na reklamaci. Zkus napsat SZ Matheaskovi, dělá v Alze v reklamačním (nebo čem).
MiBa (195)|16.11.2008 16:13
Na HP PC je treba použiť BIOS zo stránky HP.
Stiahni si update BIOSu, premenuj príponu EXE na ZIP a pozri si čo všetko obsahuje update. U toho HP sa nepoužíva ROM súbor.
Akou klávesou sa pokúšaš dostať do BIOSu? U HP je to F10 (nie Del).
milan85 (17)|16.11.2008 19:12
děkuji všem za rady, už se mi to překvapivě podařilo vyřešit. Stáhnul jsem nejnovější bios ze stránek HP, v extrahovanem souboru jsem prejmenoval soubor NA35.17, který jediný velikostí odpovídal souboru pro aktualizaci biosu na NA35.ROM. Po nabootovani a spuštěni awdflash i když jsem v to vůbec nedoufal, tak se začal nahrávat nový bios a ted už je vše konečně v pořádku.