Problém s vytížením CPU
Dobré den,
Pořídil jsem si Pentium 4 HT 2,6 GHz a MB Epox EP-4PDA2+.
Vše jsem dal dohromady a všechno fungovalo OK. Po nainstalování Win, driverů a programů jsem spustil Mozillu a projížděl stránky. Po chvíli jsem si nemohl nevšimnout jak se celý PC začal sekat a začal pracovat pomalu. Tak jsem ho restartoval a řek jsem si že zkusím hru. Jenže po pár minutách kdy to jelo plynule najednou začal PC nehorázně zasekávat, tak jsem hru vypnul, podívám na vytížení CPU a i když jsem nic na PC nedělal tak výkon druhého vlákna (ve správci úloh je jako druhé jádro u HT) v jádru byl na max a neklesal. První vlákno pylo cca na 2/3 z max.
Pokud to pomůže tak moje sestava
Procesor: Intel Pentium 4 HT 2,6 GHz
MB: Epox EP-4PDA2+
RAM: 1 GB (4x 256 MB)
GK: Ati Radeon HD2600Pro
Zdroj: Nejmenovaný 300W
HDD: Seagate ST3160812A 160 GB
Ocením jakoukoli radu.
Pořídil jsem si Pentium 4 HT 2,6 GHz a MB Epox EP-4PDA2+.
Vše jsem dal dohromady a všechno fungovalo OK. Po nainstalování Win, driverů a programů jsem spustil Mozillu a projížděl stránky. Po chvíli jsem si nemohl nevšimnout jak se celý PC začal sekat a začal pracovat pomalu. Tak jsem ho restartoval a řek jsem si že zkusím hru. Jenže po pár minutách kdy to jelo plynule najednou začal PC nehorázně zasekávat, tak jsem hru vypnul, podívám na vytížení CPU a i když jsem nic na PC nedělal tak výkon druhého vlákna (ve správci úloh je jako druhé jádro u HT) v jádru byl na max a neklesal. První vlákno pylo cca na 2/3 z max.
Pokud to pomůže tak moje sestava
Procesor: Intel Pentium 4 HT 2,6 GHz
MB: Epox EP-4PDA2+
RAM: 1 GB (4x 256 MB)
GK: Ati Radeon HD2600Pro
Zdroj: Nejmenovaný 300W
HDD: Seagate ST3160812A 160 GB
Ocením jakoukoli radu.
Tak se v task manageru podivej ktery proces ti zere to cpu. (Mozna nemas zobrazeny sloupecek %cpu time) tak si ho zobraz a podivej se ktery proces ma nejvice %.
Nemuze to byt indexovani obsahu? Nejaky malware, virus? Antivirak nerika nic? Nemas naistalovane nejake "crackle" programy? Cracky jsou dost casto zdrojem takovychto smejdu.
Jak říkám, na starym Sempronu jsem měl nainstalovaný úplně to samý a nic to nedělalo.
Jako antivir mam ESS na licenci a žádný virus mi neobjevil. Pokud stahuju cracky, tak mi ihned ESS hlásí, pokud je crack zavirovaný (ale většinou cracky nepoužívám).
Jako antivir mam ESS na licenci a žádný virus mi neobjevil. Pokud stahuju cracky, tak mi ihned ESS hlásí, pokud je crack zavirovaný (ale většinou cracky nepoužívám).
Dělá to celý PC. Prostě jakmile dělam něco malinko náročnějšího na CPU tak mi začne ukazovat vytížení 80-100% (sinžuje to první vlákno) a začne se sekat PC
Co jsi měl za procesor předtim?
Máš možnost zkusit procesor v jiném PC?
/edit: Jak je starý ten zdroj?
Máš možnost zkusit procesor v jiném PC?
/edit: Jak je starý ten zdroj?
předtím jsem měl AMD Sempron 2500+ (cca 1750 MHz bez taktů)
Vyzkoušet v jiném PC možnost nemám.
Zdroj? asi 3-4 roky - před rokem v tom byly vyměněný nějaký součástky než se to dalo do toho Semprona.
Vyzkoušet v jiném PC možnost nemám.
Zdroj? asi 3-4 roky - před rokem v tom byly vyměněný nějaký součástky než se to dalo do toho Semprona.
Nevím jestli je možné, aby to dělalo tyhle věci, ale zkusil bych sestavu pustit s jiným zdrojem.
Co všechno jsi v PC měnil?
Co všechno jsi v PC měnil?
Měnil jsem jen procesor a desku.
Ok zkusím ten zdroj..
Přijel bratr a řekl mi, že zdrojem to nebude, tak to teď zkoušíme.
Nejdřív šla ven USB karta a pokud to nepůjde, tak půjde ven i jedna 256MB paměť.
Říkal, že prej něco posílá k procesoru chybný data a ten je vrací a proto je to tak vytížený.
Ok zkusím ten zdroj..
Přijel bratr a řekl mi, že zdrojem to nebude, tak to teď zkoušíme.
Nejdřív šla ven USB karta a pokud to nepůjde, tak půjde ven i jedna 256MB paměť.
Říkal, že prej něco posílá k procesoru chybný data a ten je vrací a proto je to tak vytížený.
Pokud jsi zkusil již i reinstall systému a problém přetrvává, tak jediný co zbývá je zdroj (300W noname zdroj na HD2600Pro mi nepřijde jako ideální volba) a ještě tedy deska - jsi si jistý, že je bezproblémová?
A nepřehřívá se ten procesor? Jestli ano, pak by to mohlo být vysvětlením snížení výkonu z důvodu vkládání prázdných cyklů.
Tak to nejspíš bylo tím, že byly v dualu jedna ddr 266 a jedna ddr 400 (i když takhle mi to tam dal bratr a já sem říkal že to nebude dobrý)
Zkusím to ještě rozjet na nějakou náročnější aplikaci.
Procesor je úplně OK.. dokonce jsem mu raděj i přidal otáčky..
Desta fungovala rok na slabším celeronu bezproblémově.
Ta karta jela na tom zdroji už od června a bez problémů. Je to 2600Pro verze a ta je pokud vim míň náročná na zdroj.
Zkusím to ještě rozjet na nějakou náročnější aplikaci.
Procesor je úplně OK.. dokonce jsem mu raděj i přidal otáčky..
Desta fungovala rok na slabším celeronu bezproblémově.
Ta karta jela na tom zdroji už od června a bez problémů. Je to 2600Pro verze a ta je pokud vim míň náročná na zdroj.
Tak to těmi ramkami neni.. až odjede bratr zkusím to na jeho zdroji ale pokud to neni zdroj, tak už nevím..
tak to už asi opravdu vypadá na zdroj - P4 na 2,6Ghz žere imho víc než Sempron na 1,7GHz. Takže zdroj dostává víc zabrat a nedokáže to dostatečně nakrmit. Jinak už fakt nevim. Ještě zkus otestovat RAMky memtestem.
Ale i kdyby to zdrojem nebylo, tak bych ho vyměnil - je to časovaná bomba :)
Ale pořád to neřeší to 80% zatížení od systému....
Ale i kdyby to zdrojem nebylo, tak bych ho vyměnil - je to časovaná bomba :)
Ale pořád to neřeší to 80% zatížení od systému....
Ja bych jako prvni zkusil dat nejnovejsi BIOS. Pak bych se zameril na procesor. Podival se, jestli nema zespodu ohnutou nejakou nozicku a jestli dobre sedi chladic. Pak zkontrolovat vsechna napeti (BIOS, Multimetr) a nafoukle kondy. MB bych si radeji vymontoval a testoval na stole. Jinak nejvetsim zdrojem obtizi byvaji pameti RAM.