Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Síťové uložiště + záloha v malé síti

Withman (1337)|17.11.2008 23:18
Ahoj,

mám menší firemní síť (3 PC s Vista), ve které se pracuje se sdílenými daty (momentálně jsou data uložena na jednom PC a přes sdílení dostupná pro zbylá PC), což je ale velmi nevyhovující pro danou síť (riziko ztráty, pomalá odezva, rychlost), takže potřebuji vyřešit, kam umístit sdílená data + jejich pravidelnou zálohu (momentálně se jedná o cca 1GB dat - doc., xls., pdf, atd.).

Napadl mě nějaký NAS box s RAIDem, kde by data byla přístupná + zálohovaná na druhý disk. Inu nápad to není špatný, pokud by odešel disk, tak by se rovnou vyměnil a fungovalo se dál. Avšak pokud by odešel NAS box a musel by na RMA, tak je to veliký problém.

Napadlo mě tedy, že na NAS box by byl ještě připojený externí USB disk (3,5"), kam by se kopíroval celý obsah NAS boxu. Otázka je, zda by to nějaký NAS box uměl. :notsure V případě, že by odešel NAS box, tak by se externí disk připojil k jednomu PC a nasdílel se (dočasné řešení do vyřešení RMA NAS boxu).

Další a jednodušší řešení by bylo pořídit nějaký server, kde by se data ukládala a byla přístupná s RAIDem a na tom poté připojený USB disk a např. přes Norton Ghost zálohováno. Problém je v tom, že cena tohoto zařízení je mnohem vyšší. Počítám, že by se nesmělo jednat o nějaký bastl PC sestavy, např. s Atomem apod., ale o kvalitní server s NBD servisem (např. Dell, nejlevnější je za cca 20k bez OS) a také o to, aby toto celé řešení bylo user-friendly.

Nevím, zda pořídit třeba rovnou 2ks NAS boxu, kde jeden NAS box by se zálohoval na druhý či podobně. Nic víc mě nenapadá, NAS box jsem v ruce neměl a bohužel nevím, co dané zařízení zvládá. Pokud budete mít nějaké řešení, budu velmi rád. Díky! :)
pas!k (3765)|18.11.2008 06:01
Volil bych rozhodne prvni reseni .. na 1gb skladat server je neekonomicke .. Jinak ten usb disk prece nemusis pripojovat k nas zarizeni ale k jedne z tech 3 stanic. Pro to co jsi popsal ti bohate staci cobian i kdyz ghost by byl lepsi u tech zaloh je dobre kazde rano kontrolovat nejake reporty zda probihaji ty zalohy ok .. takze nejaky ghost nebo acronis..
Withman (1337)|18.11.2008 07:37
To je vlastně pravda. Koukal jsem, že Norton Ghost může kopírovat z/na externí HDD, takže by to určitě šlo.

Teď je ještě otázka co za NAS box....:notsure
pas!k (3765)|18.11.2008 08:20
V tom ti bude muset poradit nekdo kdo tomu rozumi :)
Jako inspiraci muzes pouzit tento clanek ale v nas boxech se neorientuji .. https://www.svethardware.cz/recenze-test-nas-boxu-1-cast/18133

Jinak co se tyce tech zalohovacich softu zkus se podivat sem.. http://www.acronis.cz/download/trial-verze/

Muzes si vyzkouset nejaky trial .. osobne na firme pouzivam echo server a jsem s tim moc spokojeny ..
Withman (1337)|18.11.2008 18:11
Nějaké další nápady, či názory.? Budu velmi rád! :)
Limoto (162)|18.11.2008 18:57
1GB? To je tak na připíchnutí flashky k routeru :D
Withman (1337)|18.11.2008 19:18
1.) Rychlost takto připojeného flashdisku je velmi mizerná
2.) Flashdisk není naprosto vhodný jako uložiště dat
3.) Neustálý zápis a čtení by brzy flashdisk zničil
4.) Nikdo neříká, že to bude stále 1GB dat

:stupid
eraser (0)|18.11.2008 20:03
Ak chceš cenovo slušný NAS box s podporou 1 Gbps a RAID, čiže zrejme by si isto volil RAID 1 (mirroring), tak potom ti odporúčim Raidsonic IB-NAS4220, avšak over si, akú verziu MB dostaneš. Ak to bude v1.2, tak nemusíš nič riešiť a potom si už len vyber vhodné SATA disky, ak by si mal nižšiu verziu, môžeš naraziť na problémy s kompatibilitou.

Inak SATA disky by sa mali kupovať od rôznych výrobcov, prípadne od rovnakého, no s iným modelovým označením. Dôvod je jasný - pravdepodobnosť, že naraz zlyhajú dva výrobne rôzličné disky je ďaleko menšia, než dva disky z rovnakej série.
Withman (1337)|18.11.2008 20:21
[QUOTE=eraser;184495]Ak chceš cenovo slušný NAS box s podporou 1 Gbps a RAID, čiže zrejme by si isto volil RAID 1 (mirroring), tak potom ti odporúčim Raidsonic IB-NAS4220, avšak over si, akú verziu MB dostaneš. Ak to bude v1.2, tak nemusíš nič riešiť a potom si už len vyber vhodné SATA disky, ak by si mal nižšiu verziu, môžeš naraziť na problémy s kompatibilitou.

Inak SATA disky by sa mali kupovať od rôznych výrobcov, prípadne od rovnakého, no s iným modelovým označením. Dôvod je jasný - pravdepodobnosť, že naraz zlyhajú dva výrobne rôzličné disky je ďaleko menšia, než dva disky z rovnakej série.[/QUOTE]

Ahoj, děkuji za info. Na tech Raidsonic se ještě podívám. 1Gbps nepotřebuji, páč v té síti není žádný gigabitový switch. Disky jsem chtěl dát asi 160GB či 320GB, napadly mne RAID Edition od WD, ale máš pravdu, že dát dvě rozličné řady taky není vůbec špatný nápad. :thumb
Withman (1337)|21.11.2008 07:33
Ještě nějaké další návrhy.?
jaaara (3)|4.2.2009 23:12
Řeším podobný problém a narazil jsem na tohle:

i-Tec MySafe NAS pro 3,5" SATA HDD - Dual Bay/RAID funkce
http://www.comdis.cz/index.php?lng=cz&pid=4&kid=9&skid=52&id=MYSAFENAS

Vypadá to zajímavě a je to o něco levnější než ten Raidsonic, sice to nabízí hafo prodejců, ale na praktické informace a zkušenosti jsem zatím nenarazil.
Založil jsem k tomu téma tady:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/29934-i-tec-mysafe-nas-zkusenosti
astec (1823)|5.2.2009 14:28
V několika firmách o cca stejném počtu PC toto řeším šikovným prográmkem cobian backup - někdo na něj upozornil přede mnou, a to tak, že určená data v tento čas prostě překopíruji mezi jednotlivými PC. Pokud je takto málo dat tak proč ne. Nebo přidám do jedné mašiny disk a kopíruji na něj. Kvůli 1 GB dat skutečně nemá smysl něco řešit.