Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 28 z 28

Téma: Rozvod internetu v bytě

  1. #16
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,846

    Citace Původně odesláno od Michal Koláček Zobrazit příspěvek
    OT 4 EditorPO: Proč nelze použít WDS?
    1. Pri WDS idu prenosove rychlosti na polovicu. Predpokladam, ze uz od ISP ma dost shapovanu rychlost, takto by mal este nizsiu.
    2. wifi rozhranie pouziva na spojenie s AP providera. AP moze byt vzdialene od 50m az napriklad do 2000m, alebo aj viac. Vacsinou sa preto pouziva smerova antena niekde na streche, pripadne na balkone, kde je taktiez otocena smerom od bytu, takze ma smerom dnu minimalne vyzarovanie.

    Teda pouzitie dalsieho AP zariadenia v byte je v tomto pripade jedine mozne riesenie. Aj tu moze nastat problem, pokial bude medzi AP a notebookom viac prekazok (stien), ale to sa da vyriesit vhodnym umiestnenim AP v byte. Cez jednu stenu by to este malo fungovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    eraser

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Nemusi sa starat o IP rozsah.
    Samozrejme, že sa musí, pretože ak má pridelené od providera 2 adresy pre počítače, resp. 2+1, čiže dva počítače a jedno AP, tak v tomto prípade potrebuje ešte navyše adresu pre ďalšie AP.

    V každom prípade by som preto doporučil kúpiť wifi router, takže sa vytvorí NATko a človek nemusí riešiť otázku voľných, resp. pridelených IP adries providerom.

    Citace Původně odesláno od Michal Koláček Zobrazit příspěvek
    OT 4 EditorPO: Proč nelze použít WDS?
    Mal som dvoch rôznych wifi providerov a WDS sa používal, takže nereálne to nie je. Jednalo sa v podstate o bridge mód a provider ho používal z toho dôvodu, aby sa zabezpečila transparentnosť AP, tzn. žiadny užívateľ danej wifi siete nemohol pristúpiť na zaradené AP v danej sieti. V každom prípade WDS viedlo k problémom s kompatibilitou, takže i to bol dôvod, prečo som musel pri prechode k druhému providerovi vymeniť svoj Linksys za Ovislink.

    V každom prípade, wifi v dnešnej dobe naráža na fyzikálne hranice a nie je neobvyklé, ak sa nájdu 802.11b siete, na ktorých je zavesených na 20-30 užívateľov na jedno AP. Potom sa netreba čudovať veľkým odozvám, výpadkom, zníženej pripustnosti apod. Ale v každom prípade wifi siete boli výborným krokom k postupnému zrýchlovaniu a zlacňovaniu Internetu pre domácnosti, no ich čas pre komerčné využitie pomaličky nadobúda svoj koniec. Momentálne je na výslní domáca, čiže privátna wifi, avšak moc tým nadšený nie som, pretože sa jedná skorej o prerážanie voľného 2.4 GHz pásma, pretože je samozrejmosťou, že 802.11b/g/n majú len 3 frekvencie, ktoré si navzájom neintereferencujú. Sú to 1, 6, 11, no a pokiaľ z domu vystrelím sken, tak mi je do plaču. Ale ešte viac nad ľudmi, ktorí si svoje wifi nedokážu zabezpečiť.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 20-11-2008 v 00:37 Důvod: doplnenie WDS...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,846

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    Samozrejme, že sa musí, pretože ak má pridelené od providera 2 adresy pre počítače, resp. 2+1, čiže dva počítače a jedno AP, tak v tomto prípade potrebuje ešte navyše adresu pre ďalšie AP.
    Mas pravdu, 5460 nema s defaultnym firmware NAT, sprava sa ako Bridge. Ale nie je problem to zmenit a flashnut novy firmware. APPRO je vyborny produkt, ktory z 5460 urobi router. Potom mu bude stacit len 1 IP adresa na wifi rozhrani. Na LAN rozhrani si zada vlastne rozsahy.
    Ja APPRO pouzivam na 1120. Bez problemov. http://www.appro.cz

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    Mal som dvoch rôznych wifi providerov a WDS sa používal, takže nereálne to nie je.
    Nepisal som, ze je to nerealne. Len v tomto pripade nepouzitelne. Beztak je WDS maximalna prasacina, ktora spomali siet, zablokuje jeden kanal v celej oblasti atd.....

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    ...pretože je samozrejmosťou, že 802.11b/g/n majú len 3 frekvencie, ktoré si navzájom neintereferencujú. Sú to 1, 6, 11, no a pokiaľ z domu vystrelím sken, tak mi je do plaču. Ale ešte viac nad ľudmi, ktorí si svoje wifi nedokážu zabezpečiť.
    S tymi frekvenciami to nie je az take zle. V praxi staci odstup jedneho kanalu. Zbytok sa da vyriesit smerovymi antenami, zmenou polarizacie a primeranym vykonom.
    Pracujem pre jedneho ISP, ktory, kym nevybudoval optiku, tak mal v celom meste len wifi siet. Orem neho boli v meste dalsi traja ISP. Aj bez toho, aby sa dohadovali na frekvenciach, boli schopni zabezpecit relativne rychle a stabilne spojenie. Problemy nastali az masovym rozsirenim wifi techniky v rukach neznalych mladeznikov, ktori si budovali vlastne lokalky a kaslali na nejake odstupy, maximalne vykony a pod. Ale aj s tymi sme si vedeli poradit.

    Budem ti trochu oponovat, pretoze wifi nenaraza dramaticky na fyzikalne hranice. Stale je vo vyvoji. V praxi sa pouzivaju niekolkokilometrove spoje s prenosovou rychlostou aj nad 50Mbit/s. Na kratsie lokalne vzdialenosti sa dosahuju niekolkonasobne vyssie rychlosti. Zavedenim optiky do domacnosti s naslednym instalovanim routerov s wifi rozhranim sa penetracia wifi AP niekolkonasobne zvysila, ale stale sa to este neblizi k nejakemu kolapsu wifi eteru. Dufam, ze tomu tak skoro ani nebude. Inak mrkni na http://www.skfree.net/, je to projekt neziskovej broadband telekomunikačnej siete v Slovenskej Republike. Som jej clenom uz nejaky ten rok.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 20-11-2008 v 13:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    eraser

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Mas pravdu, 5460 nema s defaultnym firmware NAT
    Ak ide o 5460v2, tak NAT tam je, len až s príchodom firmware e11 vytvorili router mód i s podporou QoS, tak že jednen LAN port je WAN portom.


    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Problemy nastali az masovym rozsirenim wifi techniky v rukach neznalych mladeznikov, ktori si budovali vlastne lokalky a kaslali na nejake odstupy, maximalne vykony a pod.
    Práve na to narážam...

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    nad 50Mbit/s
    To je v dnešnej dobe stále slabota, možno by to bolo primerané pre jedného užívateľa, ale ak sa má pripojenie zdieľať, tak jednoznačne, dráty sú dráty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    8

    Samozrejme, že sa musí, pretože ak má pridelené od providera 2 adresy pre počítače, resp. 2+1, čiže dva počítače a jedno AP, tak v tomto prípade potrebuje ešte navyše adresu pre ďalšie AP.
    Další IP adresu mít nemusí a dokonce ani nemusí používat NAT. Stačí když tomu druhému AP dá ip adresu z jiného rozsahu. Příde akorát o možnost jednoduše toto AP konfigurovat (při konfiguraci bude muset nastavit PC do stejného rozsahu sítě jako AP). Jelikož AP se chová zjednodušeně jako bezdrátový switch (HUB), tak ke své činnosti nepotřebuje vlastní IP. Ta je tam jen pro přístup ke konfiguračnímu rozhraní.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    20

    Byla to pro mne moc odborná diskuse.Chci se zeptat zda mohu použít tento.Mám možnost tento koupit levněji.
    http://www.i4shop.net/cz/iobchod/Cat...a=1595&it=9543
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,846

    Citace Původně odesláno od frmolak Zobrazit příspěvek
    Byla to pro mne moc odborná diskuse.Chci se zeptat zda mohu použít tento.Mám možnost tento koupit levněji.
    http://www.i4shop.net/cz/iobchod/Cat...a=1595&it=9543
    teoreticky ho mozes pouzit, aj ked je to hlavne ako AP, ale funguje aj v klient mode

    predtym ale pre istotu konzultuj s tvojim ISP ohladom IP adries

    alebo rovno na LAN rozhrani noveho AP nastav IP, ktoru mas teraz na notebooku
    tu mas potom cesky manual link
    Naposledy upraveno uživatelem EditorPO: 23-11-2008 v 22:25
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Citace Původně odesláno od frmolak Zobrazit příspěvek
    Byla to pro mne moc odborná diskuse.Chci se zeptat zda mohu použít tento.Mám možnost tento koupit levněji.
    http://www.i4shop.net/cz/iobchod/Cat...a=1595&it=9543
    ...ehm, opravdu se nechci nikoho dotknout, ale pokud to pro tebe byla až moc odborná diskuze, nebylo by nejlepší se spojit s tvým poskytovatelem internetu, co on na to? Třeba nabízí daleko pohodlnější řešení, o kterém nevíš. Za optání nic nedáš a pak nám to tu můšeš předhodit a my ti zhodnotíme jestli se ti to vyplatí, či ne....

    Good Luck
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,846

    Citace Původně odesláno od kane.shw Zobrazit příspěvek
    nebylo by nejlepší se spojit s tvým poskytovatelem internetu, co on na to?
    suhlasim, dobry navrh, mozno ti za mierny doplatok vymeni sucasny router za vhodnejsi pre tvoju potrebu, mozno aj zdarma :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    20

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    teoreticky ho mozes pouzit, aj ked je to hlavne ako AP, ale funguje aj v klient mode

    predtym ale pre istotu konzultuj s tvojim ISP ohladom IP adries

    alebo rovno na LAN rozhrani noveho AP nastav IP, ktoru mas teraz na notebooku
    tu mas potom cesky manual link
    Mám možnost tento přístroj koupit použitý za cca. 300Kč.Levněji to asi nepůjde.Nevím, jestli by s tím zřizovatel mého připojení souhlasil.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,846

    Citace Původně odesláno od frmolak Zobrazit příspěvek
    Mám možnost tento přístroj koupit použitý za cca. 300Kč.Levněji to asi nepůjde.Nevím, jestli by s tím zřizovatel mého připojení souhlasil.
    skus to, aj ked uz asi bol v prevadzke ... wifi zariadenia su dost nachylne na elektrostaticke vyboje v ovzdusi, burky a podobne ... mozno uz ma daco za sebou
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    20

    Tak jsem zase zde.Wifi síť běží.Zatím mám nastavenou mac adresu noteboku,ale je to prý slabé zabezpečení.Potřeboval bych poradit s větším zabezpečením.Na tomto přístroji lze nastavit kódování.Jde mě o to, že kdybych to zvoral jestli kódování odstranim resetem přístroje.Děkuji za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Nastavit nejlíp WPA2 + AES zabezpečení (pokud to podporujou všechny bezdrátový síťovky) a co nejdelší náhodný heslo. Špatný taky neni vypnout DHCP, změnit výchozí rozsah 192.168.0.1 (apod.) na nějakej jinej (třeba 192.168.123.x) a přidělovat IP ručně (ale já mám DHCP zapnutý, je to pohodlnější, spolíhám na WPA2 a 63 znakový náhodně vygenerovaný heslo, ani MAC adresy nemám omezený, protože pokud už by se tam někdo dokázal dostat, tak dokáže poměrně jednoduše obejít i MAC adresy - jsou vidět v odchycených paketech).

    Resetem by se mělo nastavit všechno na routeru do výchozího nastavení, včetně zabezpečení (tj. pokud se něco nepovede, všechno se smaže a lze začít znova).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12