Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 27

Téma: Zapojení 4-pinových ventilátorů Nexus

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    9

    Zdravím, potřeboval bych poradit. Pořídil jsem si, v dobrém úmyslu kontrolovat otáčky, ventilátor Nexus D12SL-12 PWM a to dva kusy s tím, že je umístím do přední a zadní části skříně. Mám desku Gigabyte GA-MA770-DS3 (rev. 2.0) s tím, že jsou tam celkem 3 konektory pro ventilátory. Problém je, že oba Nexusy mají 4-pinový konektor a na desce jsou pouze dva 4-pinové konektory (z toho jeden je pro ventilátor CPU) a jeden 3-pinový. Chápu to dobře, že jsem udělal blbost, že jsem koupil dva 4-pinové ventilátory (tím pádem musím koupit ventilátor bez řízení otáček) anebo můžu jeden z nich zapojit do toho 3-pinové konektoru na desce s tím, že sice příjdu o řízení otáček, nicméně ventilátor v pohodě poběží?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    muzes ho klidne zapojit do 3pinu a ani o rizeni otacek bys nemusel prijit pokud umi deska regulovat sama vetrak.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    9

    Tak to by bylo fajn. Ještě jeden dotázek - tentokrát k chladiči Arctic-Cooling Freezer 64 Pro PWM. Všimnul jsem si, že od výrobce je na něm tepelná pasta. Je dostačující nebo to mám seškrábnout a dát tam novou? A mám dát pastu také na nový procesor nebo stačí když je na chladiči? Asi hloupé dotazy, ale pořídil jsem si nové PC a chystám se ho skládat, tak nechci udělat zbytečnou chybu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Klidně je zapoj (bacha jakej vodič necháš volnej) a v BIOSu se zkus podívat na typ regulace. Mohly by tam být možnosti PWM a Voltage. Ta volba Voltage by ti mohla umět zregulovat i 3pin fany.... ale nevím to 100%
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od jirmond Zobrazit příspěvek
    Tak to by bylo fajn. Ještě jeden dotázek - tentokrát k chladiči Arctic-Cooling Freezer 64 Pro PWM. Všimnul jsem si, že od výrobce je na něm tepelná pasta. Je dostačující nebo to mám seškrábnout a dát tam novou? A mám dát pastu také na nový procesor nebo stačí když je na chladiči? Asi hloupé dotazy, ale pořídil jsem si nové PC a chystám se ho skládat, tak nechci udělat zbytečnou chybu.
    Tepelna pasta na AC je zcela OK.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,050

    @jirmond: Ta pasta je víc než gut. Předenčírem jsem tenhle chlaďák dával a byl jsem fakt mile překvapený.
    Naposledy upraveno uživatelem fanynek: 20-11-2008 v 16:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    33

    Citace Původně odesláno od jirmond Zobrazit příspěvek
    Zdravím, potřeboval bych poradit. Pořídil jsem si, v dobrém úmyslu kontrolovat otáčky, ventilátor Nexus D12SL-12 PWM a to dva kusy s tím, že je umístím do přední a zadní části skříně. Mám desku Gigabyte GA-MA770-DS3 (rev. 2.0) s tím, že jsou tam celkem 3 konektory pro ventilátory. Problém je, že oba Nexusy mají 4-pinový konektor a na desce jsou pouze dva 4-pinové konektory (z toho jeden je pro ventilátor CPU) a jeden 3-pinový. Chápu to dobře, že jsem udělal blbost, že jsem koupil dva 4-pinové ventilátory (tím pádem musím koupit ventilátor bez řízení otáček) anebo můžu jeden z nich zapojit do toho 3-pinové konektoru na desce s tím, že sice příjdu o řízení otáček, nicméně ventilátor v pohodě poběží?
    Úplně ten samý problém,jen deska Gigabyte P43 DS3.Nevíte,jestli ta deska umí regulovat otáčky?
    A který vodič se má nechat volný?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Akorat na tom chladici je te pasty zbytecne moc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,050

    Citace Původně odesláno od nunyn Zobrazit příspěvek
    Úplně ten samý problém,jen deska Gigabyte P43 DS3.Nevíte,jestli ta deska umí regulovat otáčky?
    A který vodič se má nechat volný?
    Umí. U fanu na CPU a dalšího se čtyřpinovým konektorem.Viz. obr. Trochu nerozumím tomu: "který vodič nechat volný".
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: untitled.JPG 
Zobrazení: 381 
Velikost: 162.5 KB 
ID: 8384  
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,050

    Citace Původně odesláno od mstejska Zobrazit příspěvek
    Akorat na tom chladici je te pasty zbytecne moc.
    No, malinko jo. Ale trochu jsem s ním na CPU zatočil a výsledky (teploty) naznačují, že jsem špatně neudělal, když jsem ji tam všechnu nechal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Citace Původně odesláno od fanynek Zobrazit příspěvek
    Umí. U fanu na CPU a dalšího se čtyřpinovým konektorem.Viz. obr. Trochu nerozumím tomu: "který vodič nechat volný".
    Pokud jsem dobre pochopil, tak ventilatory ktere maji 4 draty jsou PWM a ty 3 dratove jsou regulovane napetim. Ale deska by to mela poznat (aspon moje gigabytka to pozna) a podle toho nastavit typ regulace. nebo ji klidne muzes nastavit sam v biosu. Jsou tam volby: Auto, PWM a Voltage.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    33

    Citace Původně odesláno od husky14 Zobrazit příspěvek
    Klidně je zapoj (bacha jakej vodič necháš volnej) a v BIOSu se zkus podívat na typ regulace. Mohly by tam být možnosti PWM a Voltage. Ta volba Voltage by ti mohla umět zregulovat i 3pin fany.... ale nevím to 100%
    Myslel jsem tady to,který nechat volný,když má 4piny na fanu a 3piny na desce,tak jeden přebývá.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Citace Původně odesláno od nunyn Zobrazit příspěvek
    Myslel jsem tady to,který nechat volný,když má 4piny na fanu a 3piny na desce,tak jeden přebývá.
    Myslim, ze mas pouze jednu moznost jak ten konektor do desky zastrcit. Je tam prece zamek, ne? Myslim ten vystupek na jedne strane konektoru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,050

    Citace Původně odesláno od mstejska Zobrazit příspěvek
    Pokud jsem dobre pochopil, tak ventilatory ktere maji 4 draty jsou PWM a ty 3 dratove jsou regulovane napetim. Ale deska by to mela poznat (aspon moje gigabytka to pozna) a podle toho nastavit typ regulace. nebo ji klidne muzes nastavit sam v biosu. Jsou tam volby: Auto, PWM a Voltage.
    Ne. Čtyřpinový FAN to jasně bude regulovat. Jak, záleží ne tom, co si nastavíš v BIOSu. Ale ten třípinový konektor je zem, +12V a snímání otáček a regulovat ti to nebude. Pojede pořád na maximum toho FANu. Podívej se na tom obrázku na legendu vpravo.
    @nunyn: Přesně, jak psal mstejska. Jinak ho tam nenarveš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    V desce mam zapojeny 3 pinovy i 4 pinovy fan a jsou regulovane oba. Jeden je prave PWM (4 pinovy) a druhy regulovany napetim (3 pinovy)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 09-05-2008, 14:39
  2. Nexus Breeze
    Od Leroj v sekci Skříně
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 23-07-2007, 17:38