Prosim pomoc! Athlon 64 3000+ s ASUS A8V-XE
Prosím pomôžte mi. Mám MB ASUS A8V-XE s procesorom Athlon 64 3000+, RAM 512MB 266 a mám problém s teplotou procesora. Bez zataze ma teplotu okolo 40C, no fulload az 70C a viac a niekedy mi sam vypne cely pocitac. Pritom mam riadne nainstalovany chladic, pridavny vetrak a skrinka je dokonca otvorena.
Neviem ci je spravna hodnota Vcore, ta sa pohybuje v rozmedzi 1,47V az 1,49V, no docital som sa, ze by to malo byt len okolo 1,40. Neviem ani, ako ju zmenit, lebo v BIOS-e som nasiel len polozku Hammer Vid a to neviem ci s tym suvisi. Nastavil som ju na 1,40 ale ziadna zmena. A tiez neviem, ci nevadi to, ze moja starsia RAM ide len na 266MHz.
Mam zmenit Vcore? Ak ano, ako to na tejto doske urobim?
Prosim Pomozte.
Neviem ci je spravna hodnota Vcore, ta sa pohybuje v rozmedzi 1,47V az 1,49V, no docital som sa, ze by to malo byt len okolo 1,40. Neviem ani, ako ju zmenit, lebo v BIOS-e som nasiel len polozku Hammer Vid a to neviem ci s tym suvisi. Nastavil som ju na 1,40 ale ziadna zmena. A tiez neviem, ci nevadi to, ze moja starsia RAM ide len na 266MHz.
Prosim Pomozte.
[QUOTE=HeReTiCo]Prosím pomôžte mi. Mám MB ASUS A8V-XE s procesorom Athlon 64 3000+, RAM 512MB 266 a mám problém s teplotou procesora. Bez zataze ma teplotu okolo 40C, no fulload az 70C a viac a niekedy mi sam vypne cely pocitac. Pritom mam riadne nainstalovany chladic, pridavny vetrak a skrinka je dokonca otvorena.
Prosim Pomozte.[/QUOTE]
a co je to za chladic?
Prosim Pomozte.[/QUOTE]
a co je to za chladic?
nejde tam nastavit neco jako "default"? na pastu sem se nechtel ptat abych nedelal z autora threadu blbce:) no P@pi už se zeptal...:turtle
Ano, s povodnou pastou bol ten problem este horsi, dal som vlastnu pastu, a trochu sa to zlepsilo, ale uz zas vypina. Ako suvisi ten Hammer Vid s Vcore? a ma vobec Vcore vplyv na teplotu?
[quote=P@pi]Lze nastavit i níž než 1,4V? Je tam pasta? Sundal si tu ochranou vrstvu z pasty?[/quote]
Ano, POZOR na pastu, která je z výroby nanesena na tom chladiči od AMD!!! Sundat, chladič důkladně vyčistit a nanést novou kvalitní pastu - klidně i obyčejnou silikonovou, ale hlavně tam nenechávat ten "hnus". Jinak pokud nemáš CPU nataktovaný, mělo by mu stačit i kolem 1,35V, možná i méně - liší se to kus o kusu.
[quote=HeReTiCo]Ano, s povodnou pastou bol ten problem este horsi, dal som vlastnu pastu, a trochu sa to zlepsilo, ale uz zas vypina. Ako suvisi ten Hammer Vid s Vcore? a ma vobec Vcore vplyv na teplotu?[/quote]
Hammer VID slyším opravdu poprvé:confused: - a to s deskami ASUS přicházím do kontaktu dost často, každopádně to zřejmě s napětím CPU bude souviset. Téměř určitě. A vliv na teplotu CPU nemají takty jak se často chybně uvádí, ale právě napětí CPU:)
Ano, POZOR na pastu, která je z výroby nanesena na tom chladiči od AMD!!! Sundat, chladič důkladně vyčistit a nanést novou kvalitní pastu - klidně i obyčejnou silikonovou, ale hlavně tam nenechávat ten "hnus". Jinak pokud nemáš CPU nataktovaný, mělo by mu stačit i kolem 1,35V, možná i méně - liší se to kus o kusu.
[quote=HeReTiCo]Ano, s povodnou pastou bol ten problem este horsi, dal som vlastnu pastu, a trochu sa to zlepsilo, ale uz zas vypina. Ako suvisi ten Hammer Vid s Vcore? a ma vobec Vcore vplyv na teplotu?[/quote]
Hammer VID slyším opravdu poprvé:confused: - a to s deskami ASUS přicházím do kontaktu dost často, každopádně to zřejmě s napětím CPU bude souviset. Téměř určitě. A vliv na teplotu CPU nemají takty jak se často chybně uvádí, ale právě napětí CPU:)
[QUOTE=HeReTiCo]Ano, s povodnou pastou bol ten problem este horsi, dal som vlastnu pastu, a trochu sa to zlepsilo, ale uz zas vypina. Ako suvisi ten Hammer Vid s Vcore? a ma vobec Vcore vplyv na teplotu?[/QUOTE]
s pretaktovanim nemam moc zkusenosti ale Vcorem se zvysuje i frekvence procíku ne?-> vliv to určitě má! s tim Hammerem ti neporadim...
s pretaktovanim nemam moc zkusenosti ale Vcorem se zvysuje i frekvence procíku ne?-> vliv to určitě má! s tim Hammerem ti neporadim...
[QUOTE=HeReTiCo]Ano, s povodnou pastou bol ten problem este horsi, dal som vlastnu pastu, a trochu sa to zlepsilo, ale uz zas vypina. Ako suvisi ten Hammer Vid s Vcore? a ma vobec Vcore vplyv na teplotu?[/QUOTE]
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=993989&page=6
Citace: "HAMMER VID CONTROL--->This option controls your cpu's core voltage. You should probably leave this setting alone if you don't plan to overclock too much." = napětí jádra
Má to vliv a velkej ;).
http://www.hardforum.com/showthread.php?t=993989&page=6
Citace: "HAMMER VID CONTROL--->This option controls your cpu's core voltage. You should probably leave this setting alone if you don't plan to overclock too much." = napětí jádra
Má to vliv a velkej ;).
Zda sa, ze som dosiahol velky pokrok. V BIOS-e som VYPOL Cool n' Quiet, Hammer Vid som nastavil na 1,350v a teraz mi to pri fulloade da nejakych 64C (so zavretou skrinkou). Pritom mi SpeedFan ukazuje Vcore 1,39.
Predtym ked som menil v BIOS-e Hammer Vid nic sa nedialo a SpeedFan ukazoval Vcore stale 1,47 - 1,49.
Mimochodom, ked sme pri Cool n' Quiet, co vy na to? Treba mi to? Treba to niekomu?
Diki moc za pomoc
Predtym ked som menil v BIOS-e Hammer Vid nic sa nedialo a SpeedFan ukazoval Vcore stale 1,47 - 1,49.
Mimochodom, ked sme pri Cool n' Quiet, co vy na to? Treba mi to? Treba to niekomu?
Diki moc za pomoc
[QUOTE=HeReTiCo]Zda sa, ze som dosiahol velky pokrok. V BIOS-e som VYPOL Cool n' Quiet, Hammer Vid som nastavil na 1,350v a teraz mi to pri fulloade da nejakych 64C (so zavretou skrinkou). Pritom mi SpeedFan ukazuje Vcore 1,39.
Diki moc za pomoc[/QUOTE]
Vypadá to, že tvoje desku ten CPU trošku přiživuje.. co je to za desku a zdroj?
Mno jestli je v reálu na CPU 1,39V, tak bys moh ještě níž. Jinak, když vypneš CnQ, tak se svět nezboří, ale nevim proč by měl mít tak zásadní vliv na teploty.
Vypadá to, že tvoje desku ten CPU trošku přiživuje.. co je to za desku a zdroj?
Mno jestli je v reálu na CPU 1,39V, tak bys moh ještě níž. Jinak, když vypneš CnQ, tak se svět nezboří, ale nevim proč by měl mít tak zásadní vliv na teploty.
[quote=HeReTiCo]Zda sa, ze som dosiahol velky pokrok. V BIOS-e som VYPOL Cool n' Quiet, Hammer Vid som nastavil na 1,350v a teraz mi to pri fulloade da nejakych 64C (so zavretou skrinkou). Pritom mi SpeedFan ukazuje Vcore 1,39.
Diki moc za pomoc[/quote]
Cool n Quiet vypínám prakticky ze zvyku. Snížil se mi výkon a spotřeba neklesla:confused:. Klidně to nech vypnuté. Pokud bude Tvůj PC stabilní, snižuj dál napětí. Vždy sniž a otestuj (nejlépe PRIME95) jakmile to stabilní přestane být, zvyš ho na poslední stabilní hodnotu:)
Diki moc za pomoc[/quote]
Cool n Quiet vypínám prakticky ze zvyku. Snížil se mi výkon a spotřeba neklesla:confused:. Klidně to nech vypnuté. Pokud bude Tvůj PC stabilní, snižuj dál napětí. Vždy sniž a otestuj (nejlépe PRIME95) jakmile to stabilní přestane být, zvyš ho na poslední stabilní hodnotu:)
[QUOTE=P@pi]Vypadá to, že tvoje desku ten CPU trošku přiživuje.. co je to za desku a zdroj?
Mno jestli je v reálu na CPU 1,39V, tak bys moh ještě níž. Jinak, když vypneš CnQ, tak se svět nezboří, ale nevim proč by měl mít tak zásadní vliv na teploty.[/QUOTE]
no z názvu cool n´ quiet usuzuju že vliv na teploty to mít může- vždyť quiet asi sníží otáčky větráku a cool taktne procík ne? ale neznám tuhle technologii takže mě dyžtak opravte...
Mno jestli je v reálu na CPU 1,39V, tak bys moh ještě níž. Jinak, když vypneš CnQ, tak se svět nezboří, ale nevim proč by měl mít tak zásadní vliv na teploty.[/QUOTE]
no z názvu cool n´ quiet usuzuju že vliv na teploty to mít může- vždyť quiet asi sníží otáčky větráku a cool taktne procík ne? ale neznám tuhle technologii takže mě dyžtak opravte...
[QUOTE=HeReTiCo]Zda sa, ze som dosiahol velky pokrok. V BIOS-e som VYPOL Cool n' Quiet, Hammer Vid som nastavil na 1,350v a teraz mi to pri fulloade da nejakych 64C (so zavretou skrinkou). Pritom mi SpeedFan ukazuje Vcore 1,39.
Co se týče toho, co ukazuje speedfan, tak to ještě neznamená, že tomu tak je. Tyto hodnoty musíte brát orientačně.
Jinak Cool 'n' Quiet bych být Vámi nevypínal, obzvláště když máte špatně větranou skříň. Hodně komponentám ulevíte....jinak co se týče napájení, tak bych Vám doporučil nastavit na "auto".
Co se týče toho, co ukazuje speedfan, tak to ještě neznamená, že tomu tak je. Tyto hodnoty musíte brát orientačně.
Jinak Cool 'n' Quiet bych být Vámi nevypínal, obzvláště když máte špatně větranou skříň. Hodně komponentám ulevíte....jinak co se týče napájení, tak bych Vám doporučil nastavit na "auto".
[QUOTE=BlackFrog]no z názvu cool n´ quiet usuzuju že vliv na teploty to mít může- vždyť quiet asi sníží otáčky větráku a cool taktne procík ne? ale neznám tuhle technologii takže mě dyžtak opravte...[/QUOTE]
pokut myslíte slovem "taktne", že sníží násobič a napětí, tak máte pravdu. ;-)
pokut myslíte slovem "taktne", že sníží násobič a napětí, tak máte pravdu. ;-)
[QUOTE=SmartMole]pokut myslíte slovem "taktne", že sníží násobič a napětí, tak máte pravdu. ;-)[/QUOTE]
myslel jsem to tak, ale řikám že sem se s touhle technologií nesetkal takže nevím jak to může vypadat...
myslel jsem to tak, ale řikám že sem se s touhle technologií nesetkal takže nevím jak to může vypadat...
[quote=SmartMole]pokut myslíte slovem "taktne", že sníží násobič a napětí, tak máte pravdu. ;-)[/quote]
Cool n Quiet by měl v určitých situacích snižovat snad i násobič CPU - případně HT a podle toho i napětí, ale jak říkám, ve stolním PC ho vždy vypínám, pro jistotu:). Jednou mi jeden PC nepravidelně vytuhával, vypnul jsem Cool n Quiet a bylo po problémech
Cool n Quiet by měl v určitých situacích snižovat snad i násobič CPU - případně HT a podle toho i napětí, ale jak říkám, ve stolním PC ho vždy vypínám, pro jistotu:). Jednou mi jeden PC nepravidelně vytuhával, vypnul jsem Cool n Quiet a bylo po problémech
Podla mojich informacii je to technologia AMD na setrenie CPU tym, ze ked je malo vytazeny, tak znizi jeho takt a otacky chladica. Zaroven to znizuje aj spotrebu a predlzuje zivotnost. Otazkou je, ci to nema aj nejake neziaduce "vedlajsie ucinky" :)
[QUOTE=boboco]Cool n Quiet by měl v určitých situacích snižovat snad i násobič CPU - případně HT a podle toho i napětí, ale jak říkám, ve stolním PC ho vždy vypínám, pro jistotu:). Jednou mi jeden PC nepravidelně vytuhával, vypnul jsem Cool n Quiet a bylo po problémech[/QUOTE]
Já sám ho mám také vypnuté, ale z toho prostého důvodu, že mám přetaktováno a ještě snížené napětí. (takový kompromis výkon x teplota x spotřeba) Ale pokud člověk nemá přetaktovaný procesor, tak je to dobrá věc a určitě ulehčí špatně větraným skříním.
Já sám ho mám také vypnuté, ale z toho prostého důvodu, že mám přetaktováno a ještě snížené napětí. (takový kompromis výkon x teplota x spotřeba) Ale pokud člověk nemá přetaktovaný procesor, tak je to dobrá věc a určitě ulehčí špatně větraným skříním.
Nejlepší na podtaktování je starý dobrý RMClock, funguje navíc i při přetaktovném procesoru :)
Co si pamatuji svůj starý Athlon 64 3200+ Venice, tak to mi šlo při zvýšení frekvence o 10 % a snížení napětí na 1,35 V, takže bych se nebál snižovat napětí dál, až dokud to nebude stabilní při testování pomocí Stress Prime 2004 / Orthos.
Co si pamatuji svůj starý Athlon 64 3200+ Venice, tak to mi šlo při zvýšení frekvence o 10 % a snížení napětí na 1,35 V, takže bych se nebál snižovat napětí dál, až dokud to nebude stabilní při testování pomocí Stress Prime 2004 / Orthos.
Na teto zavade je zajimave to, ze cim vetsi pritlak chladice na CPU, tim rychleji vyleti teplota CPU, az se kvuli prehrati vypne PC. Procesor je samozrejme studeny. Pokud nechces reklamovat MB, da se to obejit tak, ze podlozis plastovy ramecek chladice 2 mi podlozkami o prumeru 6mm. Ramecek se mirne zvedne a tim se snizi pritlak na CPU. Dale pomuze snizeni VCore. CPU, ktere jsem mel k dispozici slapalo spolehlive pri 1.1V. Tuto zavadu jsem zjistil u mnoha desek tohoto typu. Je to nechutna casovana bomba, ktera se projevila cca po 1 roce pouzivani. PC.