Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problem s bootovanim

Johny1B (58)|30.11.2008 18:26
Mel jsem na jednom harddisku(jiný než kde mám windows) naistalovaný Ubuntu 8.10. Chtěl jsem zkusit starší verzi tak mě nic jinýho nenapadlo a ve Windowsech jsem ho zformátoval. Restartoval jsem pc a ejhle píše mi GRUB loading - error 17. Proste se nemůžu dostat do windowsu ikdyž odpojim všechny disky pořád to píše. Vim že jsem udělal chybu s tim formátováním. Zkusil jsem znovu nainstalovat ubuntu na ten disk ale furt nic. Nešlo by to nějak vyřešit? S linuxem vůbec neumim chtěl jsem se to naučit.
Jiziii (796)|30.11.2008 18:34
No hod do mechaniky instalační cd Win dej obnovení (myslím že klávesa R)
No a v těch volbách vyber repair MBR bo něco v tom slova smyslu
Tahle sem to spravil já když sem smáznul ubuntu
S tím Ubuntu když je dáš do mechaniky ve win tak je mužeš nainstlovat bez dělení disku
grapherX (888)|30.11.2008 18:37
Pokud chceš spustit opět windows. Tak dej do mechaniky cd od windows a nech jej nabootovat. Poté dej R je to možnost opravit. naskočí ti konzole tam vyber svůj systém popř. zadej heslo. A poté dej příkaz FIXMBR pak se neco vypise zadej A a povrď poté dej exit. A windows by už měli normalne naskočit

edit: pozdě...
Johny1B (58)|30.11.2008 18:41
Tohle řešení mě napadlo a měl jsem ho v plánu jako poslední možnost, ale dám na vás a jdu to hned zkusit.
Johny1B (58)|30.11.2008 19:12
Zkoušel jsem nejdřív cd s WinXP Pro SP1 pak i WinXP Pro SP2 a u obou mám stejný problém. Vždycky začnou načítat ty data z cd a pak se objeví černá obrazovka s kurzorem a po 5 sekundach se restartuje místo aby najelo na to menu z cd. Nevíte co s tím?

edit: CD jsou dobrý už nespočetkrát jsem z nich instaloval.
Jiziii (796)|30.11.2008 19:33
Jen taková hloupější otázka
nastavení bootování z mechaniky je?
nezapoměls zmáčknout jakoukoli klávesu pro spuštění cd?
Johny1B (58)|30.11.2008 19:53
[QUOTE=Jiziii;189101]Jen taková hloupější otázka
nastavení bootování z mechaniky je?
nezapoměls zmáčknout jakoukoli klávesu pro spuštění cd?[/QUOTE]

Samozřejmě nedělám to poprvé ale tohle se mi stalo jen na mém PC. Proste nejdřív se načítají ovladače, rozbalují se soubory atd v tý modrý obrazovce a pak, když to mám přejít na to menu instalace, tak se objeví černá obrazovka a restartuje se.
Johny1B (58)|5.12.2008 15:26
Vyřešeno. Dal jsem harddisk do druhýho kompu a opravil ho tou konzolí. Díky

EDIT: Nemáte nějakou radu pro příště jak mohu bezpečně odinstalovat linux?
hyro (80)|5.12.2008 15:41
Linux jsi bezpecne odinstaloval (nic po nem nezbylo) ale aby jsi pri startu PC mohl vybrat system, tak existuje zavadec. A protoze win zavadec nedokaze zavest linux, tak je tu lilo, grub a pod... takhle to budes muset resit vzdy (existuje oklika hodit lilo, grub na usb flash, ale ja to nikdy nezkusil)
Jiziii (796)|5.12.2008 16:49
[QUOTE=Johny1B;191351]Vyřešeno. Dal jsem harddisk do druhýho kompu a opravil ho tou konzolí. Díky

EDIT: Nemáte nějakou radu pro příště jak mohu bezpečně odinstalovat linux?[/QUOTE]

No jedinej způsob jak bezpečně odinstalovat je ho prostě odinstalovat ve Win ( uměj to snad jen Ubuntu)
ale musíš je mít i ve win instalovaný
Jinak to nejde než je smazat oddíl a tím i grub.
Proto je na zkoušení linuxu nejlepší virtualizace (virtualbox, VMware .... např.) nebo klasika live CD