Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém se systemem

Maximus12 (763)|5.12.2008 12:56
Ahoj,
mam NTB Toshiba s HDD Fujistu Siemens - a ne a ne naběhnout system. Zkoušel jsem checkdisk, dale konzoli opravu, ale tam me nejdriv s jednim CD napise ze nenalezl system, s druhym naskoci BSOD, v Biosu je disk videt. Nouzak taky nenabehne, kdyz ho pripojim pres redukci tak slozky na nem vidim. Nevite kde by mohl byt problem ?

Pripadne poradte nejakou utilitu pro HDD FS SATU kterou projed zda je ten disk zdravej.. Ted zkousim HDD regenerator ale je to na dlouho.. Diky :)
EditorPO (2819)|5.12.2008 13:00
Napis konkretne a presne, co sa deje pocas bootovania. Vsetky hlasky sytemu, pripadne sem hod foto obrazovky, na ktorej sa to zastavi.
SamecP (1751)|5.12.2008 13:01
Vyfoť sem co se píše v tom BSOD...
Maximus12 (763)|5.12.2008 13:06
Pri startu system vidim jen moznost skocit do Biosu a kdyz to ma najet do systemu je cerna obrazovka.
BSOD to hlasi kdyz tam nacpu XP SP3 kvuli oprave systemu. Kdyz XP SP1 pise ze nevidi HDD..
Pavel Boček (4169)|5.12.2008 13:08
Na disk bych zkusil SeaTools.
Maximus12 (763)|5.12.2008 13:10
[QUOTE=Pavel Boček;191285]Na disk bych zkusil SeaTools.[/QUOTE]

Projede i jine nez od Seagetu ? Resp. Fujitsu ?
Pavel Boček (4169)|5.12.2008 13:19
Projede všechno, maximálně napíše něco že to není Seagate atp. S úspěchem jsem používal WDDIAG i SeaTools na všelijaké disky, ale SeaTools se mi zdá lepší, minimálně tedy oproti poslední verzi WDDIAGu, kterou jsem používal.

Hrubý test určitě udělá, nicméně jestli dokáže správně přečíst S.M.A.R.T. a z disku zjistit nějaké další zajímavosti už jisté není.
Maximus12 (763)|5.12.2008 13:23
[QUOTE=Pavel Boček;191290]Projede všechno, maximálně napíše něco že to není Seagate atp. S úspěchem jsem používal WDDIAG i SeaTools na všelijaké disky, ale SeaTools se mi zdá lepší, minimálně tedy oproti poslední verzi WDDIAGu, kterou jsem používal.

Hrubý test určitě udělá, nicméně jestli dokáže správně přečíst S.M.A.R.T. a z disku zjistit nějaké další zajímavosti už jisté není.[/QUOTE]

Ok dik du na to dam vedet :)
Maximus12 (763)|5.12.2008 13:37
Tak Long test projel a v pohode zadny problem. Docela uz to je zahada.. Kdyby nebylo treba zachranit data - tak to preinstaluju , ale takhle resim proc kdyz ma nabihat system je videt jen cerna obrazovka, kdyz nekolikrat zmacknu klavesu tak to hrabe na HDD a pak se NTB restartne.
Dojigiri (1629)|5.12.2008 13:46
[QUOTE=Maximus12;191280]Pri startu system vidim jen moznost skocit do Biosu a kdyz to ma najet do systemu je cerna obrazovka.
BSOD to hlasi kdyz tam nacpu XP SP3 kvuli oprave systemu. Kdyz XP SP1 pise ze nevidi HDD..[/QUOTE]

Jestli to je SATA disk a je v Biosu nastavenej v AHCI režimu (nebo tam taková položka vůbec není) potřebuješ nejspíš F6 driver (a samozřejmě i pro nastartování Recovery console z CD) jinak disk neuvidí. To, že při absenci F6 driveru spadne do BSOD, je možný - většinou v takovým případě píše, že nenašel disk, ale v některých případech (kombinace SP a HW) to i padá do BSOD.

[QUOTE=Maximus12;191299]Kdyby nebylo treba zachranit data - tak to preinstaluju...[/QUOTE]

Je ještě možnost stáhnout livecd nějakýho linuxu, nabootovat z něj, připojit ten disk a data přes síť zkopírovat jinam (nebo na disk v externím boxu apod.), pokud teda není možnost ten disk připojit k jinýmu PC.
Maximus12 (763)|5.12.2008 14:13
[QUOTE=Dojigiri;191302]Jestli to je SATA disk a je v Biosu nastavenej v AHCI režimu (nebo tam taková položka vůbec není) potřebuješ nejspíš F6 driver (a samozřejmě i pro nastartování Recovery console z CD) jinak disk neuvidí. To, že při absenci F6 driveru spadne do BSOD, je možný - většinou v takovým případě píše, že nenašel disk, ale v některých případech (kombinace SP a HW) to i padá do BSOD.

Je ještě možnost stáhnout livecd nějakýho linuxu, nabootovat z něj, připojit ten disk a data přes síť zkopírovat jinam (nebo na disk v externím boxu apod.), pokud teda není možnost ten disk připojit k jinýmu PC.[/QUOTE]

Tak pretazeni dat je malickost mame tu redukci, ja se to spis snazim rozchodit resp. ted otestovat disk a pak pripadne nejak dostat tu konzoli na opravu a zkusit to. Ale kdyz pripadne v Biosu prepnu na AHCI, aby to proste bralo SATa disk, tak tim schodim system.
Maximus12 (763)|5.12.2008 15:41
Tak test projel v pohodě žádné chyby, takže asi poslední šance vysosnout data a přeinstalovat PC.. a pak se uvidi zda to bude OK nebo ne :(
pcmaker (354)|5.12.2008 19:07
Vypni AHCI v BIOSu, pokud to jde (pocitam, ze spis asi ne). Pokud to chces preinstalovat zase na XP, tak mas u notebooku jen 2 moznosti. Pomoci Unattend instalace (u tebe nepripada v uvahu), nebo integrovat driver pro ICH (AHCI) v nLite. S Vistou nebudes mit problemy (tedy s instalaci). :)
Maximus12 (763)|5.12.2008 19:25
Tak ono to v biosu ani nejde vypnout resp. prepnout. S instalaci si ale poradim to neni problem, tady slo hlavne o to pokusit se to rozchodit bez ni kvuli docela velkemu mnozsti dat a nutnosti na tom notesu makat co nejdriv, proto sem se tim takto zaobiral.

Hold ted uz fakt jen reinstal, ac je to poprve co vidim u mrkvosoftu NEEE modrou smrt ale totalne cernou :-D ze by nejaka zaplata :-D