Problém se startem PC.
Zdravím chtěl bych se vás lidi zeptat na názor. Můj kamarád si složil PC MB: GA-P35-DS3P CPU: Q9300 RAM: 4GB A-Data Vitesta EE@800Mhz Zdroj: 550W a má následující problém zapne pc, všechny ventilátory se na pár sekund rozjedou a pak se vypnou po několika sekundách se zase rozjedou a zase vypnou. PC jsem kontroloval složené je dobře. Všechno z desky jsme odpojili až na Desku+CPU+RAM. Vzhledem k tomu že říkal že základní desku mu prý známý co mu to prodával kontroloval a říkal že s ní nebyl problém zbývá mi Zdroj, nebo CPU v tomhle pořadí.
Taky by mě zajímalo jestli Q9300 stačí na desku zapojený 12V 4pin (současný stav) nebo potřebuje už 24V 8pin. Bohužel zatím nemá jak vyzkoušet s jiným zdrojem.
Předem dík za nápady.
Taky by mě zajímalo jestli Q9300 stačí na desku zapojený 12V 4pin (současný stav) nebo potřebuje už 24V 8pin. Bohužel zatím nemá jak vyzkoušet s jiným zdrojem.
Předem dík za nápady.
Tuším že to byl nějaký EuroCase, z toho jeho popisu si myslím že žádná echt kvalita to nebude. Od pohledu si myslím že je to tenhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pricin muze byt mnoho. Od zkratu pod MB, az po zasekly RESET tlacitko. Vymontovat a zkusit na stole.
No dneska jsem ho poslal domů s tím ať ten zdroj zkusí na svojem starém PC, zaseklý restart to nebude reset tlačítko odpojil od desky s tím že by to taky mohlo být ono, zkrat pod deskou nevylučuju.
Ahoj!
Já jsem ten, o kom se zde mluví jako o majiteli sestavy. Správně, zdroj je EuroCase 550W, odkaz dal nahoře leon. Postavit sestavu na stole jsem zkoušel a situace naprosto stejná jako ve skříni. I když zapojím jen základy - MB+CPU+RAM ...
Je možné, že by procesor potřeboval zapojení 8pinového 24V kabelu?
Jak bych mohl bez druhé desky zjistit vadu cpu nebo mb?
Díky za případné nápady, začínám z toho být zoufalý.
Já jsem ten, o kom se zde mluví jako o majiteli sestavy. Správně, zdroj je EuroCase 550W, odkaz dal nahoře leon. Postavit sestavu na stole jsem zkoušel a situace naprosto stejná jako ve skříni. I když zapojím jen základy - MB+CPU+RAM ...
Je možné, že by procesor potřeboval zapojení 8pinového 24V kabelu?
Jak bych mohl bez druhé desky zjistit vadu cpu nebo mb?
Díky za případné nápady, začínám z toho být zoufalý.
Staci zapojeny 4pin (12V :p), 8mi pin vetsinou potreba neni, napred zkus vyzkouset ten zdroj na jinem PC/ jiny zdroj, skoro bych rekl, ze to muze byt tim :)
Myslím, že desku dělají s 3 či 4 revizemi. Podívej se na podporu CPU, nepotřebuješ aktualizovat BIOS ? Sorry nemám moc času, jinak bych se Ti podíval.
Tak tu to je: Všechny revize musí mít BIOS min F9
Ten zdroj byl docela krok vedle. EC zdroje bych se strašně rychle zbavil .... asi hned :thumb
Tak tu to je: Všechny revize musí mít BIOS min F9
Ten zdroj byl docela krok vedle. EC zdroje bych se strašně rychle zbavil .... asi hned :thumb
[QUOTE=ToncekV;194327]... Je možné, že by procesor potřeboval zapojení 8pinového 24V kabelu?...[/QUOTE]
Jen te nejdriv upozornim, ze i ten 8mi pin je stale jen 12V (PC zdroj zadnych 24V nevyrabi :-)) maximalne tam mohou byt (u kvalitnejsiho zdroje) vyvedeny dve nezavisle 12V vetve, ale vetsinou je to jen vice vodicu paralelne od stejne napajeci vetve.
A ted k veci - deska pro napajeni CPU muze vyzadovat 8pin zapojeni, ale nebyva to pravidlem. Doporucim ti (pokud jsi to uz neudelal) aby jsi provedl reset nastaveni BIOSu (nektere desky na to maji primo tlacitko, jine switch na desce) - jak to udelat najdes pripadne v manualu. Pokud ji znamy testoval mohl nastavit nejake pro tebe nevhodne hodnoty frekvenci, casovani a buchvi ceho jeste. Dalsi vec co bych vyzkousel, pokud mas dula-channel pameti, tak vzdy jeden ze dvou slotu vyndej a otestuj tim, jestli neni jeden z modulu vadny. A samozrejme jako psali ostatni, otestovat PC s jinym zdrojem pripadne alespon tento zdroj jinde...
Jen te nejdriv upozornim, ze i ten 8mi pin je stale jen 12V (PC zdroj zadnych 24V nevyrabi :-)) maximalne tam mohou byt (u kvalitnejsiho zdroje) vyvedeny dve nezavisle 12V vetve, ale vetsinou je to jen vice vodicu paralelne od stejne napajeci vetve.
A ted k veci - deska pro napajeni CPU muze vyzadovat 8pin zapojeni, ale nebyva to pravidlem. Doporucim ti (pokud jsi to uz neudelal) aby jsi provedl reset nastaveni BIOSu (nektere desky na to maji primo tlacitko, jine switch na desce) - jak to udelat najdes pripadne v manualu. Pokud ji znamy testoval mohl nastavit nejake pro tebe nevhodne hodnoty frekvenci, casovani a buchvi ceho jeste. Dalsi vec co bych vyzkousel, pokud mas dula-channel pameti, tak vzdy jeden ze dvou slotu vyndej a otestuj tim, jestli neni jeden z modulu vadny. A samozrejme jako psali ostatni, otestovat PC s jinym zdrojem pripadne alespon tento zdroj jinde...
Zdroj jsem zkoušel na starším pc a normálně funguje. S těmi 24V to byl omyl no... Reset biosu jsem zkoušel, vyzkouším ještě jednou... vyzkouším i různé pozice pamětí (i když obě zapojení dualu jsem zkoušel a nešlo nic)...
Musel by jsi dát procesor, který je podporován tvým BIOSem. Není v manuálu napsáno jakou verzi BIOSu máš na desce nahranou ?
Bohužel v manuálu jsou jen nějaké zmínky o verzi F1d, ale pochybuju, resp. doufám, že tato verze není na desce. Jiný intel procesor o této patici nemám možnost sehnat.
Aku tam mas graficku kartu?
Ak mozes, tak sem hod foto celej dosky, ako je zapojena pri skusani. Ale nejake kvalitne foto, aby sme daco na tom rozoznali :-).
Ak mozes, tak sem hod foto celej dosky, ako je zapojena pri skusani. Ale nejake kvalitne foto, aby sme daco na tom rozoznali :-).
[QUOTE=ToncekV;194360]Bohužel v manuálu jsou jen nějaké zmínky o verzi F1d, ale pochybuju, resp. doufám, že tato verze není na desce. Jiný intel procesor o této patici nemám možnost sehnat.[/QUOTE]
Nemohla by to být verze F12b místo F1b ? Nevím, tedy jestli by tu desku s tímto BIOSem prodávali, neboť u tohoto BIOSu je napsáno, že je to beta verze. Verze BIOSu by šla cca +/- nekonečno určit podle datumu nákupu desky - datumy vydání jednotlivých verzí BIOSu. Ale je to dost nepřesné.
Nemohla by to být verze F12b místo F1b ? Nevím, tedy jestli by tu desku s tímto BIOSem prodávali, neboť u tohoto BIOSu je napsáno, že je to beta verze. Verze BIOSu by šla cca +/- nekonečno určit podle datumu nákupu desky - datumy vydání jednotlivých verzí BIOSu. Ale je to dost nepřesné.
Zdravím! Fotku sem odpoledne určitě hodím. Dokonce už jsem i s jedním známým domluvený, že to zkusí pomíchat se svými komponenty - vyzkouší MB a CPU. Případně mi i flashne bios. Verze biosu F12b tam určitě nebude, nemyslím že by betu dávali do desky. Jediné popisy a návody v manuálu jsou směřovany na F1d jak jsem psal. To by snad mohlo pomoci. Dík za rady
[QUOTE=ToncekV;194354]Zdroj jsem zkoušel na starším pc a normálně funguje. S těmi 24V to byl omyl no... Reset biosu jsem zkoušel, vyzkouším ještě jednou... vyzkouším i různé pozice pamětí (i když obě zapojení dualu jsem zkoušel a nešlo nic)...[/QUOTE]
Mel jsem na mysli ne ruzne pozice dualu,ale vyzkouseni kazdeho z obou kusu pameti jednotlive. Mohla by totiz byt jedna vadna a zpusobovat tyto problemy - proste vzdy zapoj jen jednu z pameti do libovolneho slotu (asi radeji jednoho ze slotu pro 1. kanal) a uvidis, jestli to neni tim...
Mel jsem na mysli ne ruzne pozice dualu,ale vyzkouseni kazdeho z obou kusu pameti jednotlive. Mohla by totiz byt jedna vadna a zpusobovat tyto problemy - proste vzdy zapoj jen jednu z pameti do libovolneho slotu (asi radeji jednoho ze slotu pro 1. kanal) a uvidis, jestli to neni tim...
No ten muj problem byl prave pamet i kdyz system jel dochazelo k nahodnym restartum s jednim modulem to jelo ok .. nemel jsem bohuzel cas to ani otestovat protoze pc muselo jet pres vikend .. ten jeden modul tu mam na otestovani tak pak dam kdyztak vedet jestli je ci neni ok ..
Paměti jsem zkusil zapojit různě, i samostatne do různých slotů a stále stejná situace...
Mám nafoceno, takže to hnedka nahraju, ale myslím, že na pohled - technicky nic špatně není, myslím.
Doufám, že všechno vyřeší vložení druhého cpu a nahrání nového biosu.
Mám nafoceno, takže to hnedka nahraju, ale myslím, že na pohled - technicky nic špatně není, myslím.
Doufám, že všechno vyřeší vložení druhého cpu a nahrání nového biosu.
Mozno to nepomoze, ale
- USB kabel z predneho panelu daj do USB1 (podla manualu)
- vyhod tie redukcie z napajacich kablov - 6pin priamo do graf.karty a 4pin priamo do maticnej dosky, mal by ist do hornej pozicie, v dolnej pozici by mala byt zaslepka (neviem ci je to len atrapa, alebo ma nejaku funkciu)
Z manualu
• Use of a power supply providing a 2x4 12V power connector is recommended by the CPU manufacturer when using an Intel Extreme Edition CPU (130W).
• To meet expansion requirements, it is recommended that a power supply that can withstand high power consumption be used (400W or greater). If a power supply is used that does not provide the required power, the result can lead to an unstable or unbootable system.
• The power connectors are compatible with power supplies with 2x2 12V and 2x10 power connectors. When using a power supply providing a 2x4 12V and a 2x12 power connector, remove the protective covers from the 12V power connector and the main power connector on the motherboard. Do not insert the power supply cables into pins under the protective covers when using a power supply providing a 2x2 12V and a 2x10 power connector.

- USB kabel z predneho panelu daj do USB1 (podla manualu)
- vyhod tie redukcie z napajacich kablov - 6pin priamo do graf.karty a 4pin priamo do maticnej dosky, mal by ist do hornej pozicie, v dolnej pozici by mala byt zaslepka (neviem ci je to len atrapa, alebo ma nejaku funkciu)
Z manualu
• Use of a power supply providing a 2x4 12V power connector is recommended by the CPU manufacturer when using an Intel Extreme Edition CPU (130W).
• To meet expansion requirements, it is recommended that a power supply that can withstand high power consumption be used (400W or greater). If a power supply is used that does not provide the required power, the result can lead to an unstable or unbootable system.
• The power connectors are compatible with power supplies with 2x2 12V and 2x10 power connectors. When using a power supply providing a 2x4 12V and a 2x12 power connector, remove the protective covers from the 12V power connector and the main power connector on the motherboard. Do not insert the power supply cables into pins under the protective covers when using a power supply providing a 2x2 12V and a 2x10 power connector.

Zkusil jsem zapojení jak 2x2 + 2x10pin, tak 2x4 + 2x12 a ani jedno nejede. Do grafiky samozrejme 6pin pres redukci na ati 4850 8pin
Proč používáš ty redukce ? Zdroj nemá vyvedenou větěv přímo pro grafickou kartu ? Zkusil jsi pro jistotu i jiný zdroj ? Zkusil jsi flashnout BIOS ?
[quote=ToncekV;194822]Zkusil jsem zapojení jak 2x2 + 2x10pin, tak 2x4 + 2x12 a ani jedno nejede. Do grafiky samozrejme 6pin pres redukci na ati 4850 8pin[/quote]
zapoj len velky 24 pin konektor (2x12) a pomocne napajanie 2x2 12V (staci, lebo nemas 130W procak)
zapoj len velky 24 pin konektor (2x12) a pomocne napajanie 2x2 12V (staci, lebo nemas 130W procak)
Ne, zdroj nemá vyvedenou osmipinovou větev pro grafiku, jako vetev pro grafiku je uvedena 6pin a primo v baleni u grafiky byla redukce 6pin -> 8pin... redukci z 2x2 na 2x4 jsem zkusil ze zoufalosti.
Jiný zdroj jsem zatím neměl možnost vyzkoušet a bios neflashnu, aniž bych pc rozjel... Zatím doufám, že se pc s jiným cpu rozjede, flashnu bios na verzi vyšší než F6 (tuším, že právě v šestce přidali Yorkfield Intel architekturu) a počítač poběží. Pokud ne, musím hledat chybu jinde.
Jiný zdroj jsem zatím neměl možnost vyzkoušet a bios neflashnu, aniž bych pc rozjel... Zatím doufám, že se pc s jiným cpu rozjede, flashnu bios na verzi vyšší než F6 (tuším, že právě v šestce přidali Yorkfield Intel architekturu) a počítač poběží. Pokud ne, musím hledat chybu jinde.
Pokud se podíváš na seznam podporovnaných CPU potřebuješ BIOS min. ve verzi F9. Pokud budeš flashovat BIOS flashni ten nejnovější - F12b. pokud máš obavy z beta verze BIOSu, pak F11.