Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vypínají se mi programy!

Kmanglogi (30)|14.12.2008 12:26
Ahoj, mam problem, vypinaji se mi programy, pr. Word.. asi po 5.min se vypne. Nebo se mi vypinaji nektere hry, pr. GTA SA, NFS Carbon atd. A pocitacum vubec nerozumim. Tak mi prosim poradte.

CPU Intel Celeron D 346, 3066 MHz (23 x 133)
MSI 945GZM3 (MS-7267) (3 PCI, 1 PCI-E Lite, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Deee-aN (3834)|14.12.2008 13:04
Vypínají se jen programy, nebo komp? Jak to probíhá? Blik a konec?
mstejska (2912)|14.12.2008 13:07
Otevri event log a podivej se jestli tam nejsou psany nejake chyby.
Napr druhym tlacitkem mysi na "tento pocitac" -> spravovat -> prohlizec udalosti
kevin00 (10238)|14.12.2008 13:53
PC zamrzne ? Objeví se BSOD ? Skočí zpět do OS ? Co máš za OS ?
Kmanglogi (30)|14.12.2008 16:08
Jo vypinaji se jen programy. Proste se vypnou, jo blik a konec. A pc nezamrza. Jen se vypne ten program ktery mam zrovna spusteny. A OS = operacni system? .. Mam Windows XP. A co je to BOSD? To se mi stavalo driv ze se mi vypinal cely pocitac, ale pak sem ten pocitac dala kamosovi a on mi vycistil chladic od prachu a uz se nevypina. Ted jen ty programy. A na co se mam presne podivat v tom prohlizeci udalosti?

Poslala bych screeny ale nejak to nejde.
Kmanglogi (30)|14.12.2008 18:19
Poradte mi prosim
pas!k (3765)|14.12.2008 18:22
Jak stara je ta instalace OS? Jede to mesic.. rok .. vic? Pouzivas nejaky antivir? Cistis to pc obcas nejakym softem ?
Kmanglogi (30)|14.12.2008 18:23
no asi rok a pul.. a antivir- pouzivam AVAST..
pas!k (3765)|14.12.2008 18:25
Zacal bych tim ze bych si stahnul Kaspersky Antivirus 2009 - česká verze Nainstaloval a cele pec projel testem ...
Kmanglogi (30)|14.12.2008 18:26
[QUOTE=pas!k;194405]Cistis to pc obcas nejakym softem ?[/QUOTE]

myslis jako ze bych tu mela nakej vir?
pas!k (3765)|14.12.2008 18:27
Mno jako programy se samy od sebe vetsinou nezaviraji ..
Kmanglogi (30)|14.12.2008 18:28
tak ja udelam ten test a napisu..
Kmanglogi (30)|14.12.2008 20:07
Takze, naslo to 12virů.
7x červ
4x Rootkit
1x Trojský kůň
Deee-aN (3834)|14.12.2008 20:10
Gratuluju!;) Takže smazat a projet znovu... (pro jistotu) BTW, špatný není Ad-Aware.
kevin00 (10238)|14.12.2008 20:10
Pomocí Process Explorer můžeš zkontrolovat procesy, které se Ti spouštějí. pokud nevíš, co který znamená, můžeš e vyhledat na netu. K tomu antiviru bych doporučil Eset Smart Security
Kmanglogi (30)|14.12.2008 20:12
No ted sem zkusila hru, a vypina se porad.
mstejska (2912)|14.12.2008 20:12
Takze bude nejlepsi cista instalace windows, hned potom naistalovat antivir. napr AVAST. zapnout firefall a HLAVNE nespoustet nezname, nebo radoby crackle programy.
Deee-aN (3834)|14.12.2008 20:20
[quote=mstejska;194463]Takze bude nejlepsi cista instalace windows, hned potom naistalovat antivir. napr AVAST. zapnout firefall a HLAVNE nespoustet nezname, nebo radoby crackle programy.[/quote]
Ano, pokud antivir při ověřovacím testu nic nenajde, je to asi to nejjednodušší a nejefektivnější řešení.
mstejska (2912)|14.12.2008 20:25
[QUOTE=deeean;194468]Ano, pokud antivir při ověřovacím testu nic nenajde, je to asi to nejjednodušší a nejefektivnější řešení.[/QUOTE]

V okamziku kdy jsou tam nejen antiviry ale i rootkity, tam muze byt cokoliv, i s rozdrbanym zabezpecenim windows. Mel bych strach pak delat na takovem pocitaci. (ebanking atd)
pas!k (3765)|15.12.2008 05:33
Existuji dve moznosti. Bud k tomu nekdo sedne a dukladne to odviruje. (obavam se ze odstraneni antivirem stacit nebude). Nebo reinstall.
pkovak (93)|15.12.2008 06:59
Souhlasím, reinstall. Pokud je disk rozdělen na systémovou a datovou část (partition), tak sice tuto část zazálohovat (třeba program Acronis True Image) a poté tuto partition smazat a na jejím místě udělat novou. Pokud disk rozdělen není ale místo na to bez problémů je (osobně bych na XP nechal tak 15 GB kvůli instalaci základních programů a nemělo by to ovlivnit ), tak před další instalací rozdělit na tyto dvě části. Ale tohle rozhodně chce někoho kdo má zkušenosti, tam stačí udělat jednu chybu a o něco přijdeš. Je pravdou že jak je tam rootkit, může tam být cokoli, rootkity se používají právě na to aby před systémem velmi účinně schovávaly sebe a další programy.

Po instalaci systému a nainstalování běžných programů které používáš (tím myslím třeba Firefox, Office, oblíbený správce souborů atd) je možné velmi snadno kompletní partition zazálohovat zase např. pomocí Acronis a pokud později budou problémy, do tohoto stavu systém obnovit.

Osobně ihned po instalaci systému nainstaluji antivir a firewall, pokud mám instalačky stažené na disku, tak dokonce před tím vytáhnu síťový kabel. Je to pojistka aby se mi než se tak stane nemohlo na počítač z internetu nic dostat. A ihned po instalaci antiviru další kompletní kontrola. Pokud je systém čerstvý, šance že je napaden rootkitem je velmi malá takže antivir bude mít lepší šanci najít další hrozby.

Ale jak říkám, většina kroků které popisuji je pro někoho kdo počítače zná, nejde o inteligenci a schopnosti, ale taky hlavně o zkušenosti. Při tak zásadních operacích jako dělení disku a reinstall systému který je teď ve špatném stavu je nutné mít trochu počítačové praxe a hlavně myslet dopředu, jinak zjistíš že ti něco chybí a je to definitivně smazané a nemůžeš to získat zpět. Typickým příkladem je chyba kdy nezazálohuješ adresář Documents and Settings, kde spousta lidí ukládá dokumenty a fotky. Programy máš šanci získat znovu, osobní věci, pokud nejsou uloženy na dalších místech, ne.
pas!k (3765)|15.12.2008 07:47
Pokud je ta instalace starsiho data jak tvrdi reinstal by pomohl i systemu a byl by urcite sviznejsi .. Jeste k tem antivirum .. avasta nemusim .. nemam s nim zrovna dobre zkusenosti co se tyce free reseni doporucil bych aviru. Ovsem uplne nejlepsim resenim by byl zrejme nejaky komplexni balik treba kaspersky internet security 2009. Rocni licence pro jeden pocitac stoji 1 237,60 Kč s DPH a na dva roky 1 980,20 Kč s DPH. Tento produkt sam pouzivam a muzu doporucit vsema deseti...
Kmanglogi (30)|15.12.2008 12:50
Takze to mam dat do naky opravny? A ta cista instalace windows vymaze uplne vsechno, a dostanu jakoby novej prazdnej PC?
pas!k (3765)|15.12.2008 12:57
[QUOTE=Kmanglogi;194652]Takze to mam dat do naky opravny? A ta cista instalace windows vymaze uplne vsechno, a dostanu jakoby novej prazdnej PC?[/QUOTE]

No a nemas v okoli nejakeho kamarada kdo se v tom vyzna? U koho je pc kupovane? Odkud jsi ? Mozna by se nasel i nekdo tady kdo by na to mrknul ..
Kmanglogi (30)|15.12.2008 13:04
No sem z chebu, mamky kolega ma nakou vlastni firmu, opravnu, obchod, pccko.. tak by se na to mohl kouknout. A ty rootkity, co to je? Jsou hodně nebezpečný?
PC je kupovane u firmy Epos a Idea.
mstejska (2912)|15.12.2008 13:38
Rootkit, je takovy lepsi virus. Rozdil mezi rootkitem a virem je asi takovy jako mezi rakovinou a nachlazenim
pkovak (93)|15.12.2008 17:44
Rootkity toho můžou udělat hodně. Nemůžu říct co, protože se případ od případu liší, ale ve své podstatě jsou tak nebezpeční proto, že je velmi těžké je najít, skrývají se před samotným systémem, prostě se díváš na nějaký adresář plný rootkitů ale nevidíš nic, systém je vůči nim slepý. Různé nástroje používají různé mechanismy jak je odhalit, tak třeba prohledat celý disk pomocí standardní metody kterou používá systém, a pak vlastním, rozdílným mechanismem. Když najdou soubory, které klasická metoda nenašla, jedná se s největší pravděpodobností o rootkit. Antivir který používá klasickou metodu hledání ho nedokáže objevit, prostě proto, že mu systém vůbec neřekne, že existuje.
Rootkity často slouží jako ochranný štít pro další nákazu, kryjí ji stejně jako sebe. Sami o sobě nic jiného dělat nemusí, ale když máš prostě v počítači aktivní rootkit, nemůžeš s jistotou vědět co dalšího tam je, to je jejich hlavní hrozba.

Důležité je aby ten kdo bude reinstalaci provádět věděl co dělá a velmi, velmi důkladně mu bylo vysvětleno, že nechceš aby jsi přišla o data na disku, a konkrétně o co - dokumenty, instalačky programů, fotky, mptrojky, cokoli. Pokud neví jak je bezpečně zálohovat a zajistit aby se jim nic nestalo, tak by se do toho neměl co pouštět.
Zkušený známý (s důrazem na zkušený, ne ten co to jen tvrdí) je pak často lepší než neznámý opravář v servisu kde nevíš jak je zkušený a když o něco příjdeš? Smůla, to se stává, to víte, ukázalo se že tam byl vadný disk / kabel / řadič disku, to proto se data poškodily, ale nebojte, rádi vám doporučíme co si od nás koupit aby vám to zas fungovalo. Jistě, ta šance že ti něco zkazí je malá když ví co dělají, ale můžu tě ujistit že mi před lety vrátili počítač s vadným procesorem a já pak zjistil že zformátovali disk, protože systém byl nestabilní (co by taky byl stabilní když byl poškozený procesor, že...), a jejich oprava nestabilního systému je smazat to celý a zkusit přeinstalovat. A pak se divili že to nepomohlo.
Prostě, musíš to zvážit, vždy je to o konkrétních lidech a jaké mají možnosti.

A nezapomeň, že všechno co na disku zbude je podezřelé na viry. Dokud to nespustíš nebo to nespustí nějakým způsobem systém tak to není nebezpečné, ale to, že reinstaluješ systém, neznamená, že infekce je pryč, je stále připravená udeřit, když jí dáš šanci. Takže okamžitě kompletní kontrola všeho co na disku je, a klidně dvěma antiviry (ale ne aby byly nainstalované zároveň, jeden, zkontrolovat, korektně odinstalovat, pak teprve můžeš nainstalovat a spustit druhý, jinak by se mohli ovlivnit a zkazit výsledky). Antiviry můžou v některých případech najít takzvané "false positives", to jest myslí si, že našli virus, ale je to neškodný soubor. Občas se to dá těžko rozpoznat, mě například Bitdefender, se kterým mám velmi dobré zkušenosti, rozpozná virus v ovladačích od tiskárny, a to v různých verzích ovladače, přímo stažených od výrobce (HP). Takže předpokládám, že je to omyl, ale jistotu nemám.
pas!k (3765)|15.12.2008 21:23
Mno tak aby sme jen nestrasili .. proste pokud se ti na to podiva nekdo kdo tomu rozumi za dve tri hodky ti to da dohromady .. Dulezite je abys zdruaznila ze potrebujes zalohovat postu a data ktere potrebujes zalohovat ..