Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 41

Téma: Struktura disku je NEUSTÁLE poškozena a není čitelná

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Dobrý den,

    Před týdnem nám vypadl proud během práce s PC. Měl jsem puštěno stahování (JDownloader), Firefox, pár dokumentů ve Wordu a hru Zaklínač. Klasický vteřinový výpadek, PC se samo restartovalo, a naběhlo.

    ALE od té doby mám neustále problémy na dvou discích (D:\ a E:\ - oba jsou oddíly jednoho fyzického pevného disku (Samsung SpinPoint F1 640GB)), ostatní jsou vždy v pořádku.

    Při pokusu u kopírování, vytvoření složky, uložení dokumentu, spuštění programu JDownlaoder (ten se neinstaluje, mám ho na E:\) mi PC hlásí chybu 'Struktura disku je poškozena a není čitelná'. U JDownloaderu navíc dojde k spuštění procesu, ale ten se následně sekne (při určité výši využité paměti).

    Umím tuto chybu opravit, ale pouze dočasně. Navzdory volným 40GB (celkem kapacita 135GB) na disku E:\ nemůžu kvůli 'nedostatku volného místa' provést kontrolu CHKSDSK při startu systému (i když se sama NEUSTÁLE nabízí - teď už vím, že je zbytečná, ručně ji ukončuji stiskem klávesy v limitu). při vyvolání ruční kontroly přes 'chkdsk /f E:' a následném 'odpojení popisovačů' mohu kontrolu provést, a s diskem normálně pracovat, jako kdyby byl zcela v pořádku (i JDown. funguje). Problém je, že po dalším startu (tedy nejčastěji druhý den) se situace opakuje. Ne vždy, ale často.

    Disk jsem testoval pomocí HDTune, vše v pořádku. Počítač nemá žádné jiné problémy, druhý disk (fyzický disk) je také v pořádku, stejně jako (pokud vím) zbylé diskové oddíly (C:\-I:\). Na D:\ mám nainstalované všechny aplikace, a formátu bych se tedy rád vyhnul, na E:\ jsou jen data, a teoreticky to není problém, mám nový disk, kam se mi 100GB v pořádku vejde …


    Sestava:

    Intel Core 2 Quad Q9450 + CM GeminII / Gigabyte GA-EP35C-DS3R / A-Data Vitesta EE 4096 MB 800+ MHz / Samsung SpinPoint F1 640GB / WD 6400AAKS 640GB / Sapphire Radeon HD4850 512MB + AC Accelero S1 rev. 2 + Turbo Module / Samsung SH-S203P / CM Centurion 534 Lite - Černá / Corsair HX520 / 3× Noctua NF-P12 / Silentmaxx HD Silencer

    + Microsoft Windows Vista Home Premium CZ 64bit (originál, aktualizovaná a spol.)

    ___
    Nevíte tedy prosím, jak tento problém natrvalo vyřešit?

    Děkuji a přeji hezký den,

    Zeus

    PS: Pro detailní popis situace jsem jako obvykle napsal předlouhý román, ale zvýraznil jsem to nejdůležitější tučně, abyste se lépe orientovali. Vyhovuje, nebo Vám takhle strakatý text vadí? Stačí říct … Díky!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Může se stát, že takový výpadek způsobí, že dojde k poškození zdroje, základní desky, nebo některé periferie. Po opětovném naskočení se může vyskytnout v síti napěťový ráz. http://www.odbornecasopisy.cz/index....document=23834

    Viz citace:
    Napěťovými rázy nazýváme stav, kdy dojde k napěťové špičce cca 20 000 V s dobou trvání 10 až 100 mikrosekund. Běžně jsou způsobovány přeskokem jisker při spínání a elektrostatickými výboji. Tyto změny se v elektrické rozvodné síti mohou projevit několikrát denně, když dodavatel řeší problémy v rozvodné síti. U digitální techniky se mohou následky této anomálie projevit vymazáním paměti, chybami v datech a poškozením komponent.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Jednoduše řečeno: To nezní dobře … Co s tím??
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Osobně bych ho nechal projet Scandisk-em a provedl bych i kontrolu povrchu nějakým nástrojem (pokud to scandisk neumí). U nových widlí nevím (používám Linux ). Vada řadiče se dá vyloučit použitím jiného disku na stejné kšandě. A vada elektroniky disku se bohužel může projevit až časem. Spíš bych to viděl na poškození struktury disku. A to znamená, že pokud to bude možné zálohovat co se dá a pak vytvořit oddíly znova a formát.

    Jednou se mi dokonce stalo, že mi po podobné story začal odcházet zdroj a tím pádem začalo blbnout napájení disků.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Obávám se, že se formátu nevyhneš. Rozhodně i před nějakym scandiskovánim atd... si zazálohuj důležitý data, občas tydle programy víc pokazej než zachráněj.
    Doporučil bych Ti: nahraj vše co můžeš z těch disků na jinej, zformátuj a zkopíruj zpátky, pokud se nevejde všechno jinam, vem disk k nějakýmu kamarádovi a u něj si odlož zbytek.
    Vypadá to sice složitě, ale ve výsledku to bude nejrychlejší cesta.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Sakra ale to mě pěkně štve … Přecejen je to 250GB, a kdybych měl kopírovat celý disk, tak 600! A pak reinstal :-!

    No nic, díky za rady … Nejspíš se podle nich budu muset řídit
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, celej disk nemusíš, jen ty partišny. A můžeš klidně jednu po druhý - odendat data z jedný, zformátovat, hodit na ni dočasně data z druhý...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Logout: To už zní líp - jen ještě dotaz. Pokud vezmu ten disk D: s aplikacemi formou CTRL+A, CTRL+C a někam jinam na záložní CTRL+V, a po formátu nakopíruju zpět - budu muset přeinstalovávat ty aplikace? Uznávám, že by to neuškodilo, ale čas na to fakt nemám momentálně (i když na druhou stranu mě nic nehoní ...)

    Moc děkuju
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Pokud zůstanou zachovaný cesty (což by 100% měli), tak poběžej. Leda by nějaká aplikace si např. z důvodu ochrany proti kopírování nekontrolovala přesný umístění na disku (to ale snad nedělaj, člověk taky občas třeba defragmentuje, po čemž by to taky neběželo). Dokonce neni problém takhle vyměnit disk za jinej, když zachováš cesty
    (tzn. překopíruješ tak jak to je a novýmu disku přiřadíš stejný písmenko jako měl starý).

    PS: Jen zas možná bych pro odkládání dat radši nepoužíval ty zkažený (a ještě neopravený) partition.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Oj, na mé mozkové závity zatížené představou zítřejší školy je to moc složité

    Myslel jsem toto: Na disku S:\, který je v pořádku, a navíc je to i jiný HDD (Western Digital mimochodem) a HLAVNĚ na něm mám 250GB místa, tam přehodím celý obsah disku D:\, tedy 100GB. Vše, celý disk CTRL+C … Potom D:\ naformátuji a pak tam zase hodím celý jeho zálohovaný obsah zpátky. Potom udělám to samé s diskem E:\, u kterého to opravdu není problém, protože jde 'jen' o data, žádné aplikace.

    A udělám to teda z časových důvodů nejspíš až v neděli.

    Poslední dotaz: Použít formátovač ve Vistě a možnost RYCHE? Nebo radši extreně a ještě k tomu třeba pomalu, ať si užije . Během formátu na něm nebude ani bajt dat, takže by to nemuselo ani tak dlouho trvat.

    Díky moc!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Tvůj postup by ti vyjít měl ale zdá se mi ale když jsem formátoval před prodejem 160 GB pomalu, tak nějaký extra rychlý to nebylo, takže se mi zdálo, že stejně to maže prázdnej prostor Možná to píšu špatně, nevim, říkam že jsem lajk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Obcas sa pri takychto vypadkoch elektriny poskodi FAT tabulka. Subory proste nie su tam, kde by mali byt a taktiez informacia o volnom mieste nie je pravdiva (vadne sektory, prekrizene subory,...).
    Mozes pouzit nastroj checkdisk, alebo program HDDRegenerator, ten sa nachadza na Hiren's BootCD.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    VencaX: asis dělal pomalej formát. Myslím, že pokud nechceš zlikvidovat smazaný data (ale zas na to je i úplnej formát spíš málo), tak rychlej stačí a ten je hned.
    EditorPo: Fat(32)... to ještě někdo používá? Brrrrrr, ravek na data :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    EditorPo: Fat(32)... to ještě někdo používá? Brrrrrr, ravek na data :-)
    Myslel som to vseobecne - tabulku suborov. Nemyslel som len na suborove systemy FAT, ale aj NTFS s jeho MFT :-).
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Logout: No psal jsem Zeus-ovi k pomalýmu formátu, že to stejně maže prázdnej prostor.. jak už jsem řek, jsem lajk, takže je to možná blbost Pokud prodávam disk, tak ho hodim k druhýmu PC a necham ho 5x uplně naformátovat. Proto vim, že je to dost pomalý.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Struktura disků – Návrh?
    Od Paullik74 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 28-05-2013, 11:01
  2. USB HDD - Neni ve Spave Disku
    Od Hangman v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 22-05-2010, 16:32
  3. Tiskárny: Není místo na disku??
    Od userX v sekci Periferie
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 22-01-2010, 22:21
  4. Struktura tohoto fóra
    Od Karel Polívka v sekci Jste tu poprvé?
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 05-05-2007, 14:56
  5. neustale vyzadovana kontrola disku
    Od DEMON25 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 27-12-2006, 13:52