Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Pokud chcete dat do Spectry jinou desku...

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Rozhodnul jsem se, ze si Spectru upravim. Motivaci pro me byl hlavne mene topici procesor. Par postrehu z upravy.

    Fyzicky se tam vejdou pravdepodobne vsechny micro ATX desky.Myslim, ze by se tam vesly i bezne ATX desky s tim, ze 5-ty a dalsi slot (PCI/PCI-e/AGP) budou prekryte riser cardem a nebudou vyuzitelne

    Poloha procesoru (chaldice) je dulezita jen pri pouziti pasivniho chlazeni. Vetsina desek pro s939 ma polohu podobne jako original deska + - 3cm. Duletita je take orientace zeber vuci zdroji, ale to je myslim jasne.

    S konektrory uz je to o neco horsi.
    Napajeci konoktor od zdroje ma delku presne na original board. Pokud chcete pouzit desku s napajecim konektorem na jinem miste, budete mit problem. Ja jsem to vyresil redukci 20 -> 24 pin ATX a vsechno jelo bez problemu.
    Pridavny konektor ATX (4 piny) ma dostatecnou delku.
    Zadni panel s audiem, USB a dalsimy porty je bez problemu, je to standardni velikost. Nasledujici konektory maji standardni provedeni - plastova klicka v jednom kuse, jednotlivy piny jde jednoduse prohazovat jako u beznych konektoru beznych skrini.
    USB predni a zadni konektory maji standardni konektory, takze taky bez problemu. Spectra vyuziva 4 rozsirujici USB, coz je myslim standard. Firewire ma opet standardni konektory. Spectra vyuziva 2 rozsirujici Firewire, coz kazde deska nema. Chybejici konektory vas az tak moc trapit nemusi, pokud je nebudete pouzivat. Konektory S/PDIF mely trochu jine zapojeni nez na me desce a protoze toto bezne nezapojuji, tak nevim, co je standardni. V manualu k desce FIC to bohuzel nebylo popsano. Spectra vyuziva 2xS/PDIF-out coz taky neni uplny standard. Audio IN/OUT jsou standardni konektory (CD-in a AUX). Jsou pouzite 2, coz je bezna vybava vetsiny boardu.
    Riser card obsahuje bezney PCI konektor. Deska musi mit jako 4.slot PCI (sloty je mysleno jeden z techto: PCI+AGP+PCIe).
    To miva taky vetsina desek. IDE a SATA zarizeni by se snad vyresili u jakekoliv desky.
    Kdyby jste nekdo chtel neco premerit, budu mit skrin jeste par dni rozebranou -) .
    Ja mam take jeden dotaz. Musi byt PCI slot pro Riser card nejak specialni nebo jde o standarni PCI slot?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    78

    Musím Vás poopravit. Spectra využívá nikoli 2x SPDIF OUT, nýbrž 1x SPDIF OUT a 1x SPDIF IN. Výstup je pouze zdvojen pro lepší univerzálnost na optický a metalický (cinch). Oba headery jsou rovněž popsány v manuálu desky na straně 2-13 nahoře včetně definice pinů.
    Bylo by jistě zajímavé uvést jakou desku jste použil. Dále mi chybí Vaše reakce na problém s TV kartou, je již vyřešeno?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Zakladni deska : DFI RS482 Infinity - ATI Xpress 200
    Procesor : AMD Athlon64 3200+
    Chladic : Arctic Cooling Silencer 64 TC - musel se sundat vetrak, muze se misto nej dat standardni 8cm ventilator.
    Zbytek sestavy asi neni podstatny.

    Fyzicka tam pujde dat libovolna deska microATX pokud vyresite problem s ATX kabelem a procesor bude alespon priblizne umisten pobliz ventilatoru zdroje. S aktivnim chlazenim nebo mene topicim (mobilnim) procesorem nemusite splnit ani druhou podminku. Dale uz je to jen o vasich pozadavcich na pripojene konektory.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Jeste dva detajly, ktere jsem opomnel.
    Predni display, cidlo dalkoveho ovladani a cidlo ke klavesnici je pripojeno pres USB, takze to rozbehate na libovolne dece.
    Predni sluchatkovy MIC konektory asi nerozchodite, protoze vsechny bezne desky maji volbu pouzit bud zadnich zvukovych vstupu (5.1 + mic) nebo prednich (stereo + mic). Zakladni deska ve Spectre umoznuje zapojit oba dva.

    Nevite, k cemu jsou 2 kabely, ktere maji z jedne strany mono sluchatkovy jack a z druhe strany neco jako prijimac dalkoveho ovladani?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    78

    Nemůžu se nezeptat - protože jste zmínil, že hlavním důvodem byla teplota CPU původního řešení - jaký je výsledek? V klidu pod Windows a např. po hodině přehrávání HD videa nebo DVD (až vám pojedou). Chladič který jste použil, mi nepřijde jako nejšťastnější volba pro takto stísněný systém, zvlášť pokud nebude mít vlastní fan (který by ale zvýšil hluk) a bude se spoléhat pouze na ventilátory zdroje.
    A co se týká PCI slotu pro riser card nemám přesnější specifikace, ale jisté je, že musí zaručit dostatečný příkon pro dvě karty místo jedné, což může být u některých desek problém.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    78

    Citace Původně odesláno od vavri
    Nevite, k cemu jsou 2 kabely, ktere maji z jedne strany mono sluchatkovy jack a z druhe strany neco jako prijimac dalkoveho ovladani?
    Jedná se o IR blastery, infračervené vysílače sloužící k ovládání externích přijímačů obrazového vysílaní jako např. dekodér satelitu nebo kabelovky. Bližší nástin např. zde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Co se tyce teplot, tak vam bohuzel nemuzu predet uplne vypovidajici hodnoty. Po dvou dnech neuspesnych pokusu rozbehat TV kartu jsem vyse zminenou desku DFI vyndal ze skrine. Alespon par hodnot ohledne teploty.

    Athlon64 3200+(2000MHz) + Arctic Cooling Silencer 64 bez chladice
    teplota vzduchu 21, deska vyndana ze skrine -(.
    defaultni voltaz (1,4V) pasivne - po 15-ti minutach teplota sla lehce pres 55stupnu
    defaultni voltaz (1,4V) + 80mm vebtilator na 1500ot - po hodine teplota 38 stupnu
    snizena volataz (1,1V) - po hodine teplota 52 stupnu
    Presto, ze byl na procesoru je nevelky hlinikovy pasiv bez heatpipe, teploty byl v pohode. Podle me, by P4 takove teploty se stejnym chlazenim nenabidl.

    Sestava FIC Spectra , jak jsem ji ja mel postavenou neni neslysitelna, ale troufnu si rict, ze je pomerne ticha. S procesorem P4 se hlucnost asi uz prilis nezvysi, pokud se vubec zvysi.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    78

    Souhlasím, že se stejným chlazením jaké jste použil Vy nemá Prescott šanci, ale se "svým" heatpipe chladičem je na tom před Vaším řešením pochopiteně teplotně výrazně lépe. Předpokládám, že budete hledat ještě další alternativu lepšího pasivu a jeho propojení na intake zdroje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    55

    Nene. Ten chladic zase neni tak maly, jak se mozna z obrazku zda. Me prijde zbytecne investovat vetsi castky do pasivniho chladice, kdyz stavajci funguje obstojne. Jedna strana chladice se prakticky dotyka ventilatoru zdroje. Bez vetsich problemu vse fungovalo i bez tech plastovych usmernovacu vzduchu ke zdroji.

    Mozna teploty uvede vyse nebyly spravne pochopeny. Tam byl pasiv zcela bez aktivniho chlazeni (vyjma 2. pripadu). Takze nebyl ochlazovan ani ventilatory zdroje.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Chcete se stát specializovaným moderátorem?
    Od Karel Polívka v sekci Fórum a magazín SHW
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 05-02-2013, 18:24
  2. Reakcí: 148
    Poslední příspěvek: 09-08-2009, 14:55
  3. Lze použít jinou základní desku?
    Od Spectra Support v sekci Spectra - FAQ (z HW i SW oblasti)
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 26-10-2006, 18:27
  4. Jak na montáž Spectry?
    Od Spectra Support v sekci FIC Spectra aneb co Vás zajímá
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 25-10-2006, 22:28