Modrá smrt, vypínání PC
Ahoj, prosím o radu, kde by mohl být pověstný zakopaný pes mého problému:
Konfigurace mého PC:
Základní deska - DFI Lanparty nForce3 Ultra-D s poslední verzí BIOSu
CPU - AMD Athlon X2 4200+
RAM - 2x1GB Geil (duální režim)
Grafika - Sapphire Atlantis ATI Radeon X1950GT 256MB
HDD - HDD Hitachi T7K500 320GB SATA300, Hitachi Deskstar P7K500 - 500GB SATA II (původně bylo PC osazeno 3HDD - jeden SATA a dva PATA)
DVD - DVD-R/+R LG SuperMulti GSA-4167B PATA, LG GH22LS30 - DVDRW SATA
Zdroj - Fortron 400W ATX FSP400-60THN S
Zvuk - Sound Blaster Audigi 4
TV tuner - Leadtek Winfast TV2000 XP Expert
USB rozbočovač do PCI sběrnice - 4USB
externí USB rozbočovač - 7USB s vlastním napájením
Včera jsem do PC (viz výše popsaná konfigurace) připojil HDD Hitachi Deskstar P7K500 - 500GB SATA II a DVDRW SATA mechaniku LG s tím, že vše proběhlo bez problémů. Poté jsem se rozhodl pro přeinstalování mých původních a fungujících ovladačů grafické karty ATI Catalyst z verze 7.4 na verzi 8.11. Postup byl odinstalování původních ovladačů, restart do nouzového režimu k pročištění zbylých fragmentů po původních ovladačích pomocí programu driver swepper, následně restart do normálního režimu a instalace nových ovladačů. A od té chvíle se začaly dít podivné stavy typu náhodné vypnutí pc (ve windows), dokonce se PC vypnulo či skončilo modrou smrtí i po snaze najet v nouzovém režimu. Po asi půldenním boji se mi podařilo původní ovladače přeinstalovat a pc vypadalo stabilně (ovšem catalysty nenabíhaly automaticky po nastartování windows do system tray, ale šly spustit přes pravé tlačítko myši na ploše). Zkusil jsem softwarevý overclocking grafiky přes catalysty, kdy proběhlo hledání maxima a po opětovném restartu systém vypadal rovněž OK. Musím předeslat, že jsem měl mírně přetaktovaný CPU (místo dafault frekvence CPU overclock 200MHz jsem měl nastaveno 225MHZ - vše testováno a stabilní). Poslední věc, kterou jsem netestoval byla vypalovačka. Nechal jsem tedy vypálit medium a ouha - mechanika sice četla a mazala, ovšem nevypalovala. Vzpomněl jsem si, že na deskách s chipsetem Nvidia nForce 3 jsou problémy s druhou dvojicí SATA konektorů (tuším řadič Marwel) při přetaktování - do koupě DVD mechaniky jsem měl v BIOSu druhý řadič vypnutý. Proto jsem nahodil defaultní hodnoty taktů v BIOSu a palírna šlapala. Zkusil jsem tedy, do jakého stavu přetaktování bude fungovat korektně a testoval jsem po 1MHz - vždy vyzkoušení vypalování, restart, nově nastavená hodnota frekvence. Takto jsem se dostal na stabilní frekvenci CPU overclock 205MHz. Přešel jsem tedy na 206, ovšem při náběhu systému došlo k zatuhnutí (nebo restartu - už si nepamatuju přesně) a od té doby jsem nedokázal systém dostat do stabilního stavu ani při defaultních hodnotách, modrá smrt následuje modrou smrt a z cca 5ti pokusů se dostanu na chvíli do windows (nepomohlo ani obnovení poslední známé funkční konfigurace při startu windows, ani použití bodu obnovení z windows). Teď se snažím provést zálohu ve chvílích, kdy se dostanu do windows než windows opět skončí modrou smrtí (vždy po několika minutách chodu - pokud už se do win dostanu). Pokusím se přeinstalovat systém, ale nevím, zda není chyba ještě někde jinde? Problém s novým diskem, slabý zdroj? Pokud je to zdrojem pořídit Fortron Epsilon FX600-80 600W či něco podobného?
Ještě pár zajímavostí - nový disk při detekci vydává tenké vysoké zahvízdání jako když se roztáčí malinká turbína, nebo začíná ždímat pračka - jen velmi potichu (což jsem hned po připojení nezaznamenal).
Nejčastěji končí windows v modré smrti s označením "DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" s chybou STOP nejčastěji 0x0000000A (případně jiné jako 0x000000D1) - naposledy BAD_POOL_CALLER (STOP 0x000000C2), modrá smrt nastane většinou již při načítání windows (před nebo při obrazovce vítá vás windows), případně po naběhnutí windows.
Předem díky za jakékoli rady či postřehy co s tím?
Konfigurace mého PC:
Základní deska - DFI Lanparty nForce3 Ultra-D s poslední verzí BIOSu
CPU - AMD Athlon X2 4200+
RAM - 2x1GB Geil (duální režim)
Grafika - Sapphire Atlantis ATI Radeon X1950GT 256MB
HDD - HDD Hitachi T7K500 320GB SATA300, Hitachi Deskstar P7K500 - 500GB SATA II (původně bylo PC osazeno 3HDD - jeden SATA a dva PATA)
DVD - DVD-R/+R LG SuperMulti GSA-4167B PATA, LG GH22LS30 - DVDRW SATA
Zdroj - Fortron 400W ATX FSP400-60THN S
Zvuk - Sound Blaster Audigi 4
TV tuner - Leadtek Winfast TV2000 XP Expert
USB rozbočovač do PCI sběrnice - 4USB
externí USB rozbočovač - 7USB s vlastním napájením
Včera jsem do PC (viz výše popsaná konfigurace) připojil HDD Hitachi Deskstar P7K500 - 500GB SATA II a DVDRW SATA mechaniku LG s tím, že vše proběhlo bez problémů. Poté jsem se rozhodl pro přeinstalování mých původních a fungujících ovladačů grafické karty ATI Catalyst z verze 7.4 na verzi 8.11. Postup byl odinstalování původních ovladačů, restart do nouzového režimu k pročištění zbylých fragmentů po původních ovladačích pomocí programu driver swepper, následně restart do normálního režimu a instalace nových ovladačů. A od té chvíle se začaly dít podivné stavy typu náhodné vypnutí pc (ve windows), dokonce se PC vypnulo či skončilo modrou smrtí i po snaze najet v nouzovém režimu. Po asi půldenním boji se mi podařilo původní ovladače přeinstalovat a pc vypadalo stabilně (ovšem catalysty nenabíhaly automaticky po nastartování windows do system tray, ale šly spustit přes pravé tlačítko myši na ploše). Zkusil jsem softwarevý overclocking grafiky přes catalysty, kdy proběhlo hledání maxima a po opětovném restartu systém vypadal rovněž OK. Musím předeslat, že jsem měl mírně přetaktovaný CPU (místo dafault frekvence CPU overclock 200MHz jsem měl nastaveno 225MHZ - vše testováno a stabilní). Poslední věc, kterou jsem netestoval byla vypalovačka. Nechal jsem tedy vypálit medium a ouha - mechanika sice četla a mazala, ovšem nevypalovala. Vzpomněl jsem si, že na deskách s chipsetem Nvidia nForce 3 jsou problémy s druhou dvojicí SATA konektorů (tuším řadič Marwel) při přetaktování - do koupě DVD mechaniky jsem měl v BIOSu druhý řadič vypnutý. Proto jsem nahodil defaultní hodnoty taktů v BIOSu a palírna šlapala. Zkusil jsem tedy, do jakého stavu přetaktování bude fungovat korektně a testoval jsem po 1MHz - vždy vyzkoušení vypalování, restart, nově nastavená hodnota frekvence. Takto jsem se dostal na stabilní frekvenci CPU overclock 205MHz. Přešel jsem tedy na 206, ovšem při náběhu systému došlo k zatuhnutí (nebo restartu - už si nepamatuju přesně) a od té doby jsem nedokázal systém dostat do stabilního stavu ani při defaultních hodnotách, modrá smrt následuje modrou smrt a z cca 5ti pokusů se dostanu na chvíli do windows (nepomohlo ani obnovení poslední známé funkční konfigurace při startu windows, ani použití bodu obnovení z windows). Teď se snažím provést zálohu ve chvílích, kdy se dostanu do windows než windows opět skončí modrou smrtí (vždy po několika minutách chodu - pokud už se do win dostanu). Pokusím se přeinstalovat systém, ale nevím, zda není chyba ještě někde jinde? Problém s novým diskem, slabý zdroj? Pokud je to zdrojem pořídit Fortron Epsilon FX600-80 600W či něco podobného?
Ještě pár zajímavostí - nový disk při detekci vydává tenké vysoké zahvízdání jako když se roztáčí malinká turbína, nebo začíná ždímat pračka - jen velmi potichu (což jsem hned po připojení nezaznamenal).
Nejčastěji končí windows v modré smrti s označením "DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" s chybou STOP nejčastěji 0x0000000A (případně jiné jako 0x000000D1) - naposledy BAD_POOL_CALLER (STOP 0x000000C2), modrá smrt nastane většinou již při načítání windows (před nebo při obrazovce vítá vás windows), případně po naběhnutí windows.
Předem díky za jakékoli rady či postřehy co s tím?
zkus použít live cd s linuxem tím zjistíš jestli je chyba v hardwaru nebo ve widlích(některý zatuhnutí je mohlo zlikvidovat)
případně můžeš pres linux zazálohovat data
případně můžeš pres linux zazálohovat data
Záloha se mi naštěstí podařila - sice to byly nervy znamenalo to několik nepříjemných pádů systému při kopírování dat :-( ale podařilo se. S linuxem nemám zkušenosti, ale bratránek linux používá, tak bych ho mohl sehnat od něj, ale jak bych zjistil přes instalační cd linuxu, zda je problém v HW - tím, že spadne i linux, nebo bude hlásit chyby? A co ten zdroj? Je dostačující? Nemůže způsobovat problémy on (šlape mi nějaké dva roky bez problémů, ale člověk nikdy neví...)?
bylo myšleno live cd (to se neinstaluje jen vypálíš na cd a necháš pc z něj nabootovat) když to spadne hledej chybu v hardware
Neporadím Ti přímo co udělat, ale hledal jsem trochu na netu, tak snad Ti to pomůže:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Díky za rady, zjistil jsem, že HW to opravdu (zřejmě) nebude -> pc jsem protáhl 3D markem i PC markem - dokončeno bez potíží, nechal jsem to přes půl hodiny (déle se mi u toho ve 2 ráno sedět nechtělo :)) testovat memtesterem a rovněž v pohodě. Z HW tesy zdroj, grafiku, CPU a RAM (včetně disku - testováno v PC marku) mohu vynechat. Rovněž jsem zkusil načíst Linux - live distribuci UBUNTU a vše v pořdáku, problém tedy zřejmě bude někde ve windows. Ač nerad se dnes pustím do přeinstalace, tak poté dám vědět, zda se problém vyřešil. Snad jen otázka pro klid duše - instalovat 3roky staré (novější neexistují) drivery k desce (síťovka, řadič atd.) od nVidie, nebo to nechat na windows a ovladače instalovat až ve chvíli, kdy si winy nenajdou žádný vyhovující ovladač? A rovněž dotaz k SP3 - nahodit ho ihned po instalaci windoews (mám originálku windows se SP2) a pak teprve blastit různé drivery (grafika, directX, zvuk atd.)? Jsem rovněž zvědavý, zda to pomůže mé starší HP multimediální tiskárně, která po instalaci SP3 přestala tisknout (dříve se mi to stalo po instalaci SP2 (to jsem měl win bez SP1 a SP2), pomohlo taky přeinstalování systému a instalace tiskárny až na SP2). Tak uvidíme. Zatím moc děkuju a snad bude nějaká odpověď dotaz tákající se ovladačů, než zformátuju disk a nahodím windows:)
Tak reinstall windows nepomohl:( Navíc jsem narazil při testování RAM na problém v duálním režimu RAM (2x1GB) GEIL, který se dříve nevyskytl... Sice chyba jen ve 2 místech (adresách), ale jsou tam. Mohlo by být toto důvodem pádů? Divný je, že samostatně jednou paměti v pohodě... A jak je možné, že před tím tam chyby nebyly a nejednou ano? Jsou to naprosto shodné paměti koupené jako celek, tak by se měly snášet v pohodě, jen teď nevím, zda je problém v pamětech, nebo v CPU (řadiči pamětí)?
Aby jsi vyloučil desku musel by jsi ji vyměnit. Napiš přesné označení motherboardu nebo se jukni na http://www.dfi.com.tw/portal/CM/xxcmsitemap podle řady LANParty na support list, jestli jsou RAM moduly podporovány.
Můžeš zkusit pamětem i procesoru trošku přidat na napětí. Podopora ze strany desky je více méně formální, jelikož řadič jak bylo řečeno je v procesoru.. Takže nějaký support list je imho zbytečně popsaný cár papíru..
Pamětem jsem trošku přidal (z 2,6 na 2,7 - můžu skusit i 2,8 - dle GEIL by měly paměti vydržet do 3V), procesoru jsem taky trošku přidal - o 0,1V (z hravy si teď bohužel nepamatuju voltáž). Jen vnevím, kde by tedy mohla být chyba? Zkusil jsem paměti ve všech bancích - samostatně OK, v duálu stále ty samé chyby. Nevím, jestli reklamovat paměti (doživotní záruka) nebo procesor (ještě cca rok záruka), nebo že by byla chyba v desce? To by znamenalo výměna krom mechanik a disků všeho:(
Bylo to takto defaultně nastaveno v BIOSu, ale je pravda, že je to nejnižší hodnota, kterou lze u memorty voltage nastavit... Teď tam mám 2,7 (kdy bios ukazuje, že je do nich puštěno cca 2,84V). Začínám z toho být trošku zoufalý...
Zpustil jsem Gold memory 6.92 test ve shareware verzi a už to našlo dokonce 8 chyb a to test ještě nodoběhl do konce :( Zkusím pusiti jiný mem test, jestli to bude házet taky chyby...
Zpustil jsem Gold memory 6.92 test ve shareware verzi a už to našlo dokonce 8 chyb a to test ještě nodoběhl do konce :( Zkusím pusiti jiný mem test, jestli to bude házet taky chyby...
Aha, asi jsem někde přehlídl, že jsou to DDR1...:mistake
Co jsem koukal, jedna z těch hlášek z postu 1 (BAD_POOL_...) by se mohla týkat právě RAMek...:notsure
Co jsem koukal, jedna z těch hlášek z postu 1 (BAD_POOL_...) by se mohla týkat právě RAMek...:notsure
[QUOTE=speedsnail;198543]Nepleť DDR1 a DDR2 paměti.. 2.6 -2.7V je pro DDR1 zcela standardní napětí :thumb[/QUOTE]
Ano jsou to DDR1 paměti. Teď jsem je nechal jet opět a zatím půl hodiny bez chyby (před tím bylo prvních 6 chyb do 20ti minut), fakt jsem z toho blázen (je pravda, že teď v mistnosti celou dobu větrám, tak je tam chládek, ale zase mám celou dobu co ladím PC odkrytované, tak i tak by to mělo chladit dobře). Asi po vánocích sjedu do czechcomputeru v Praze reklamovat ramky a hned je poprosím, že bych tam s novými spustil test v PC, pokud to bude i tak blbnout, nezbyde mi, než někde v servisu nechat desku proměřit a v horším případě to znamená investici cca 10 - 15ti fíků do nové desky, procesoru, ramky a grafiky...
Ano jsou to DDR1 paměti. Teď jsem je nechal jet opět a zatím půl hodiny bez chyby (před tím bylo prvních 6 chyb do 20ti minut), fakt jsem z toho blázen (je pravda, že teď v mistnosti celou dobu větrám, tak je tam chládek, ale zase mám celou dobu co ladím PC odkrytované, tak i tak by to mělo chladit dobře). Asi po vánocích sjedu do czechcomputeru v Praze reklamovat ramky a hned je poprosím, že bych tam s novými spustil test v PC, pokud to bude i tak blbnout, nezbyde mi, než někde v servisu nechat desku proměřit a v horším případě to znamená investici cca 10 - 15ti fíků do nové desky, procesoru, ramky a grafiky...
Tak jsem nechal celé PC diagnostikovat v místě koupě (Czechcomputers), jsem tedy zvědavý, jak to dopadne a kde bude problém. Zjistil jsem nepříjemnou věc - záruka na desce mi skončila řped cca 9ti dny:( Ale i kdyby byl problém v desce, tak podobné se stejně už nedělají a tak by mě čekalou pouze hledání po bazarech, nebo nová investice...snad tedy bude problém pouze v pamětech... Máte ještě někdo zkušenost s placenou diagnostikou - pokud nezjistí jiný problém než ten, který reklamuji (paměti) budu muset i tak za diagnostiku zaplatit?
Dobrý den všem
Mam problem s PC
Konfigurace pc základní deska asrock 775i945gz 2048g ram hdd 250 g procesor intel 2.66 mhz grafická karta karta invidia geforce 8500gt windws xp home zdroj 400 w
objevujsesemi modrá obrazovka i po přeinstalování os
z hláškami impage data erŕor win32k.sys někdy i něco jiného pc běží půl hodky i míŇ pak se zastaví a objevíse moédrá obrazovka, prosím co mám dělat díky všem mjesko
Mam problem s PC
Konfigurace pc základní deska asrock 775i945gz 2048g ram hdd 250 g procesor intel 2.66 mhz grafická karta karta invidia geforce 8500gt windws xp home zdroj 400 w
objevujsesemi modrá obrazovka i po přeinstalování os
z hláškami impage data erŕor win32k.sys někdy i něco jiného pc běží půl hodky i míŇ pak se zastaví a objevíse moédrá obrazovka, prosím co mám dělat díky všem mjesko
Máš dobrou instalaci Windows ?
Analyzoval bych Minidumb file (návod) a budeš hned vědět je-li BSOD chybou softwaru či hardwaru
Analyzoval bych Minidumb file (návod) a budeš hned vědět je-li BSOD chybou softwaru či hardwaru
[QUOTE=kevin00;202276]Analyzoval bych Minidumb file[/QUOTE]
Pokud se na to necítíš, tak sem vlož jako přílohu zabalený obsah složky C:\Windows\Minidump.
[QUOTE=mjesko;202288]jzdroj 400w[/QUOTE]
Co je to přesně za značku a typ?
Pokud se na to necítíš, tak sem vlož jako přílohu zabalený obsah složky C:\Windows\Minidump.
[QUOTE=mjesko;202288]jzdroj 400w[/QUOTE]
Co je to přesně za značku a typ?
[QUOTE=mjesko;202291]který soubor máš namysli[/QUOTE]
Zabal celou složku. Obsahuje soubory MiniXXXXXX-XX.dmp.
Zabal celou složku. Obsahuje soubory MiniXXXXXX-XX.dmp.
[QUOTE=mjesko;202307]zdroj je redstar model lcb400atx[/QUOTE]
No, mohl by to způsobovat on. Pokud máš možnost, vyzkoušej jiný.
[QUOTE=mjesko;202310]doufám že to je ono[/QUOTE]
Jestli jsi chtěl vložit přílohu, tak se ti to nepodařilo (dělá se to pomocí tlačítka Spravovat přílohy při psaní příspěvku).
[QUOTE=mjesko;202318]nemohu ten soubor najit[/QUOTE]
Co máš ve složce C:\Windows\Minidump?
No, mohl by to způsobovat on. Pokud máš možnost, vyzkoušej jiný.
[QUOTE=mjesko;202310]doufám že to je ono[/QUOTE]
Jestli jsi chtěl vložit přílohu, tak se ti to nepodařilo (dělá se to pomocí tlačítka Spravovat přílohy při psaní příspěvku).
Co máš ve složce C:\Windows\Minidump?
Tento počítač --> C:\ --> Windows --> složka Minidump
Tento počítač --> C:\ --> Windows --> složka Minidump
[QUOTE=mjesko;202346]něco mi to našlo[/QUOTE]
Ty soubory by měly být ve tvaru Minixxxxxx-xx.dmp. Podívej se, kde jsou uloženy. Měli by být v jedné složce v adresáři Windows.
Ty soubory by měly být ve tvaru Minixxxxxx-xx.dmp. Podívej se, kde jsou uloženy. Měli by být v jedné složce v adresáři Windows.
ne jenom
admlugin. apl
admparse.dll
wmdmp.dll
wmdmps.dll
admparse.dll
admparse.dll.mui
wmdmps.dll
admarse.dll
wmdmps.dll
unp184386277.tmp.mdmp
to je vše co mi našlo
admlugin. apl
admparse.dll
wmdmp.dll
wmdmps.dll
admparse.dll
admparse.dll.mui
wmdmps.dll
admarse.dll
wmdmps.dll
unp184386277.tmp.mdmp
to je vše co mi našlo
[QUOTE=mjesko;202383]koukla sem podrobně nic sem nenašel ale přesto děkuju všem[/QUOTE]
Jestli to padne znova, tak se uvidí...
Jestli to padne znova, tak se uvidí...
[QUOTE=mjesko;202425]ne bohužel pořád nic tu není[/QUOTE]
Až Ti PC zkolabuje, vyfoť onu BSOD a dej sem screen. Pokud se samo automaticky restartuje, zruš Automatický restart (Ovládací panely -- Systém -- Upřesnit -- Spuštění a zotavení systému -- Nastavení -- a v sekci Selhání systému odškrtni Automaticky restartovat
Až Ti PC zkolabuje, vyfoť onu BSOD a dej sem screen. Pokud se samo automaticky restartuje, zruš Automatický restart (Ovládací panely -- Systém -- Upřesnit -- Spuštění a zotavení systému -- Nastavení -- a v sekci Selhání systému odškrtni Automaticky restartovat
Ja jsem mel podobny problem, modra smrt, PC casto zamrzalo, nepomahal ani format. Windowsy ukazovaly ze je funkcni jen jedno jadro v procesoru a nefunguje zvukovka i kdyz ve skutecnosti normalne fungovala, nepomahalo zkratka nic. Odbornici na IT me rikali ze je to 100% hardwarova chyba... Pak jsem jen tak pred vyhozenim PC z okna nainstaloval Visty, a svete div se, PC slape bez nejmensich problemu, vcetne procesoru a zvukovky. Proto doporucuji nez kupovat novy hardware, nejprve nainstalovat novy operacni system...
Tak za mne byl problém (doufám) vyřešen vyreklamováním pamětí - verdikt technika nekompatibilita paměti GEIL v duálním režimu s chipsetem nForce 3, případně s řadičem v procesoru AMD Athlon 64 X2 4200+. Paměti vyměněny za Kingstone a zatím drží v pohodě.
Děkuji všem za rady a snahu pomoci.
Toto vlákno je možné uzavřít.
Děkuji všem za rady a snahu pomoci.
Toto vlákno je možné uzavřít.
ahoj tak se mi objevila obrazovka modrá napsaloto
stop 0x000000F4(0x00000003,0x8965|E020,0x8965E194,0x805F13046)
můžetemi pradit co to znamená díky všem
stop 0x000000F4(0x00000003,0x8965|E020,0x8965E194,0x805F13046)
můžetemi pradit co to znamená díky všem
Lepší je to BSOD vyfotit a upoadovat. Podle toho kódu těžko říci .... vždy se tam ještě zobrazí třeba jméno nějakého souboru či procesu ....
Jinak k chybě Stop 0x000000F4 jsem našel tyto možná řešení: Google, MSDN, Microsoft TechNet
Uploaduj adresář C:\Windows\Minidump ...
Jinak k chybě Stop 0x000000F4 jsem našel tyto možná řešení: Google, MSDN, Microsoft TechNet
Uploaduj adresář C:\Windows\Minidump ...