Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: HDD cvakání, (+ přepnutí disku Hitachi na SATA 1)

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    5

    Po zapnutí PC mi HDD brutálně cvaká. Při nabíháni systému musím, tak minutu čekat, než zmizí hláška SCAN DEVICES, PLEASE WAIT a potom asi po další minutě naběhne REBOOT AND SELECT PROPER BOOT DEVICE OR INSERT BOOT MEDIA IN SELECTED BOOT DEVICE AND PRESS A KEY. Zkoušel jsem HDD na základní desce (starý ASROCK 775Dual-880Pro) zapojit do jiné "ždířky", ale to nepomhlo, výsledek je stejný. Když pustím instalaci Visty, tak když se dostanu do fáze "kam chci instalovat OS" tak se mi nezobrazí žádný disk - nemám to kam instalovat. Napojení na jinou napájecí větev nepomohlo - zkoušel jsem různé kombinace, ale nic. Přitom v boot menu je správně nalezen RAID:WDC WD1600JS- (tak to bylo vždycky).

    Smířil jsem se s tím, že mi HDD odešel a zakoupil zbrusu nový Hitachi Deskstar 160GB SATAII. Původní WD byl SATA a ten nový HITACHI je SATAII, ale bylo mi řečeno, že to nevadí. Ale tady ho BIOSU ani v BOOT nenajdu. (jak na to?).

    Prosím jestli znáte řešení jak rozběhat ať už starý WD nebo HITACHI, dejte vědět.
    Jestli to pomůže před 3 týdny jsem nainstaloval nové paměti, zdroj mám 450W. Prostě jednou ráno zapnu PC a cvak, cvak,...
    Jsem holt lama.

    Děkuji za odpovědi a přeji pěkné svátky.

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    62

    mne takto odisli postupne 3 disky, az som prisiel na to, ze som mal priliz vytazeny zdroj... (400W)
    zacalo to tiez cvakanim, a postupne cvakali viac a viac, potom uz nebootovali... ked zdroj vychladol, mohol som zas chvilu robit. jak som zapol nejaku hru netrvalo ani 5 minut a cvak/cvak/cvak - reset. takze ja by som to videl na zdroj... i ked pricin moze byt samozrejme viac.



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Asi by to chtělo napsat přímo typ zdroje a i ostatní komponenty - hlavně tedy GPU, i když si nejsem jistý, jestli ji máš tak žravou, aby dělala problémy hned při startu. Jedině, kdyby ten zdroj byl hodně nekvalitní, nebo poškozený (nafouklé kondíky atp.).

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,269

    Můžeš udělat test disku. Napiš celou sestavu i se značkou a wattáží zdroje. Na disku by měli být jumpery pro přepnutí pro SATA 1 či SATA II mod, pak by jsi měl v BIOSu disk vidět

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    Pokud je slyset pravidelne cvakani disku, neni co resit. Vyhodit a koupit novy. Je to v amaterskych podminkach neopravitelna zavada.

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    5

    Co jsem tak pročítal internet, tak jsem přišel na to, že při cvakání disku je lepší HDD rovnou vyhodit, pokud nechci platit nákladnou opravu. Takže s tímhle WD se rozloučím...
    ...a zkusím zprovoznit ten HITACHI, tam ovšem musím přehodit nějaký režim pomocí jumperu. resp. přes nějakou utilitu přímo od hitachi.

    Má s tím někdo zkušenosti?

    PS: Mám tam "super starou" graf.kartu, i v servisu když když jsem kupoval zdroj (kvalitní EUROCASE :X), tak říkali, že je zbytečně silný pro tu mojí sestavu.
    Zdroj jsem uváděj hlavně kvůli pořádku.
    Naposledy upraveno uživatelem Remedy: 24-12-2008 v 13:05 Důvod: ps dospěl jsem k názoru, že příčinou problémů nebude zdroj (ale je to EC)

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,269

    Remedy: Děkuji za pokus o udělení reputačních bodů, ale můžeš je přidělit pouze, když máš napsáno min. 15 příspěvků a uděleno 10 rep. bodů. Copak Ti pomohlo .... jumpery ?



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Je-li problém vyřešen, bylo by fajn napsat, jak.

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    5

    Moc jsem nepostoupil musím použít prográmek Feature Tool a nabootovat ho.
    To mám. Úspěšně jsem jej nabootoval, ale mám G15 a ta potvora není schopna s programem/PC komunikovat. Už se mi to stalo asi před půl rokem když jsem bootoval nějakou diagnostiku. Tehdy jsem to vyřešil tak, že jsem si od bráchy půjčil starou obyč. klávesnici a v poho. Teď musím chvíli počkat - holt jsou vánoce.
    Je to vůbec normální, že v tomto "režimu klávenice nefungují?

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,269

    Aby USB klávesnice fungovala v BIOSu či v těchto bootovacích programech musí být v BIOSu povolena. (USB Legacy či tak nějak).

    EDIT: Copak chceš měnit pomocí utiliti Feature Tools ?

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    5

    Našel jsem to na jednom fóru (teď už nevím jaký to je).
    Přímo na disku to prej přehodit nejde, musím přes tu utilitu.
    Díky za radu, fakt to pomohlo (usb legacy), ale ten program hadr prostě nenajde, zase kombinoval jsem možná zapojení a nic. Takže zase asi bios? O

    Přikládám když tak fotku, ale jumper si myslím, že tam není.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: hadr.jpg 
Zobrazení: 203 
Velikost: 31.1 KB 
ID: 8701  

  12. #12
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,269

    Zlaté HDD od WD či Samsung

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    5

    Vyřešeno ! ! !
    HDD jsem vzal k bráchovi a jeho deska HDD bez problému našla.
    Postup:
    Připojit HDD => Nabootovat CD s programem Feature Tools => Odenterovat kecy a vyčkat až PC nalezne disk => zvolit disk a najet do menu (F10) => zvolit change sata settings => hodit volbu na 1.5 =>
    zformátovat a hodit tam widle

    http://www.hitachigst.com/hdd/suppor...tm#FeatureTool

    možno uzamknout
    Naposledy upraveno uživatelem Remedy: 28-12-2008 v 21:03 Důvod: Ta gramatika . . .

Podobná témata

  1. cvakani v disku / novy disk
    Od looplo v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 30-12-2013, 22:59
  2. 3,5 HDD PATA: Občasný cvakání disku
    Od Lewia v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 13-07-2011, 14:01
  3. 3,5" HDD SATA: Přepnutí do SATA 1.5 Gb/s
    Od Semik_old1 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 25-11-2007, 15:45
  4. Cvakání a vůbec divné zvuky disku
    Od Pavel Boček v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 26-09-2007, 18:41
  5. 3,5" HDD SATA: Prepnuti SATA/150 na SATA/300 bez ztraty dat
    Od Jirri v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 19-11-2006, 15:58