Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: problém s partition na HDD

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    13

    Chtěl bych poprosit o radu od někoho kdo má zkušenost s obnovou poškozené nebo ztracené partition na HDD. Nemohu se dostat na záložní HDD, smůla je, že byl v XP dynamický a při pádu systému odešlo na 99% několik partition.. takže místo 1TB se tváří jako 33MB a nenaformátovaný.. mám sice soft Acronics Disk Director Suite, ale ten neumí pracovat s dynamickými disky.. další soft Testdisk 6.10 mi nenašel ani poškozenou ani ztracenou partition, ten by je měl umět nejen najít, ale i opravit i vytvořit a zároveň umět převést hdd bez ztráty dat z dynamického na standart.. do toho jsem se radši nepouštěl, protože umím mizerně anglicky :-) Za každou radu a pomoc budu velmi vděčný.. :-) Díky..

    p.s. pokud se podaří data zachránit, je tu možnost, že rádce odměním nějakou pozorností
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Myslim ze nastroj ktery to umel byl i soucasti norton systemworks ..
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    83

    Nevim jestli ti to pomuze ale ja mel tedka vcera problem ze sem ho nemoh rozdelit.Protoze mi ukazoval ze je plnej.Zkus zadat START-SPUSTIT-CMD- tedka tam napis do prikazoveho radku jaky je do oddil E nebo C nebo D podle toho jekej mas poskozenej potvrd entrem a napis chechdisk /F entr nech to probehnout a postupuj podle informaci co ti to pise.Pak napis jestli to pomohlo. Tak mi to poradil EditorPO
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    13

    Citace Původně odesláno od daniel.mel Zobrazit příspěvek
    Nevim jestli ti to pomuze ale ja mel tedka vcera problem ze sem ho nemoh rozdelit.Protoze mi ukazoval ze je plnej.Zkus zadat START-SPUSTIT-CMD- tedka tam napis do prikazoveho radku jaky je do oddil E nebo C nebo D podle toho jekej mas poskozenej potvrd entrem a napis chechdisk /F entr nech to probehnout a postupuj podle informaci co ti to pise.Pak napis jestli to pomohlo. Tak mi to poradil EditorPO
    jaká je záruka, že mi to totálně nerozhodí data..? stalo se mi totiž, že jsem měl podobný problém s sd kartou a data jsem v pohodě obnovil s GetDataBAck sice chyběli názvy souborů, ale data byla.. dal jsem scandisk a ten tu kartu tak domrvil, že nemít zálohu byla by data v riti mám z toho proto obavu.. je to 2mes. starý hdd a naharál jsem na něj všechny zálohy, všechny filmy, programy, dokumenty tak je to pro mě dost důležitý..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Checkdisk bych rozhodně v tomhle případě nedělal (ono to pravděpodobně ani nepůjde, pokud je ta partition jako "neznámá" - ale pokud by to šlo, pravděpodobně by pokazil i to co ještě pokažený neni).

    S dynamickýma partition nemám žádný zkušenosti - nestydím se říct, že jsem se je nikdy neodvážil použít (právě z důvodu, že jeden pořádně neví, co se tam vlastně přesně děje a kde je co uložený).

    Na Testdisk je nějakej návod tady (trochu dolejc s obrázkama):
    http://mypkb.wordpress.com/2007/03/2...o-basic-disks/

    Jinak údajně by měly dynamický disky podporovat i GetDataBack for NTFS a File Scavenger (zejména se druhým jmenovaným mám celkem dobrý zkušenosti), takže pro nalezení a přehrání dat jinam by mohly být dobrou volbou (pro obnovu dat samozřejmě potřeba plná verze - při troše hledání lze sehnat).

    Jako poslední možnost bych viděl postup zminovanej na Ms zde:
    http://support.microsoft.com/kb/245725
    ale jde o potenciálně destruktivní operaci, takže až jako poslední možnost kdyby všechno ostatní selhalo (vytvořit stejně velkou jednotku, ale neformátovat jí (!!! - to je důležitý, aby se nepřepsaly data) - jednotka musí bejt stejně velká jako ta původní, aby byla uložená "na stejný místo" - a použít nástroj Dskprobe.exe pro obnovu boot sektoru jednotky, kterej je zálohovanej na konci původní jednotky)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    13

    ano tyhle odkazy jsem také pohledal.. dám sem odkazy na vše co jsem našel.. bude to snažší, ale problém je, že getdataback ntfs mi nenajde lautr nic, respektive v posledni fázi mám složku vlevo ntfs a soubory žádné.. norton system work se na e: taky nedostane " unable to access drive e: the volume does not contain a recognized file system" testdisk 6 mi nenajde žádnou partition.. takže změna na standart http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=191006
    mě právě při připojení hdd xp jinou možnost nedali.. je divné, že ten disk lehnul, i když na něj nebylo zapisováno a nebo z něj čteno.. divný.. projel jsemm ho utilitou od seagate SeaTools for Windows a mechanicky je v poho.. Acronis*Disk Director Suite zase nepodporuje dynamicke disky.. fakt jsem zoufaly..
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    A ten disk je jeden 1TB disk a byla tam jedna dynamická partition přes celej fyzickej disk? To by mohla bejt ještě relativně dobrá situace... chtělo by to nějakej disk editor (např DskProbe.exe) a kouknout se nejprv na pár posledních sektorů fyzickýho disku, jestli tam je záloha NTFS boot sektoru (měla by bejt v posledním sektoru logický jednotky), bude mít na začátku sektoru signaturu NTFS (jak vypadá je vidět např tady http://www.ntfs.com/ntfs-partition-boot-sector.htm).

    Pokud už žádný programy na hledání dat nezabírají, tak už by asi zbejval opravdu jenom ten postup vytvořit novou nenaformátovanou jednotku tak jak byla předtím (pokud se nenaformátuje, měl by se pouze vytvořit záznam v partition table a nic jinýho) a pokusit se obnovit ten NTFS boot sektor jestli tam je.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    13

    přesně tak jedna dynamická partition a velikost 1TB.. kde vzit nebo jak spustit ten DskProbe? Takhle se tváří disk [IMG=http://img139.imageshack.us/img139/9843/problemsi2.png][/IMG]
    Naposledy upraveno uživatelem wein: 28-12-2008 v 19:02
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od wein Zobrazit příspěvek
    Chtěl bych poprosit o radu od někoho kdo má zkušenost s obnovou poškozené nebo ztracené partition na HDD.
    Hm, dynamické disky, to je dost citliva zalezitost. Uz ich radsej nabuduce nepouzivaj.
    Par otazok:
    1. kolko mas vlastne v PC fyzickych diskov?
    2. co to bol za "pad systemu" ktory spominas?

    V spravcovi diskov klikni na E: pravym tlacitkom az sa rozbali menu a urob screenshot. Ten daj sem, nech sa pozrieme.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    13

    no já bych dynamický disk nepoužil, ale při připojení mi xp jinou možnost na výběr nedali.. teď už vím poté co jsem si přečetl o tomto "super" nastavení, že se jim vyhnu..

    v pc jsou dva fyzické disky, na jednom systém a programy a tento druhý byl záložní kam jsem všechna data ukládal.. nevím odkdy je nabouraný, protože jsem na něj nekoukal tak 14dní určitě.. přišel jsem na to včera..

    pádem jsem měl na mysli tvrdej reset když mi zatuhnul firefox..

    obrázek ze správce disků je o post výše.. ;o)
    Naposledy upraveno uživatelem wein: 28-12-2008 v 20:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ještě připomínka k postupu dojigriho:
    pokud někde seženeš druhej stejnej prázdnej disk, tak bych udělal pomocí nějaký live distribuce linuxu kopii disku 1:1 (cp /dev/hda /dev/hdb , samozrejme misto hda a hdb budou nazvy tech disku (hdX či sdX)) a zkoušet destruktivní operace na kopii.

    Pokud by MS postup na kopii disku neprošel, tak bych ještě zkusil udělat novej dynamickej disk na nový jednotce, zazálohovat sektor nula, přehrát datama ze starýho disku a obnovit sektor nula (vše od druhýho kroku lze krásně pomocí linuxu).
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Presne tak, nevyzera to dobre. Ako ti radi Logout, urobit kopiu disku (ak neovladas linux, tak su na to aj DOS utility), pozicaj si najlepsie presne taky isty disk, alebo si ho kup, nie je to az taka financna polozka a mozno tie data maju pre teba aj vyssiu hodnotu. Potom budes mat aspon viac miesta na ukladanie dat.

    1. Ak teda nepoznas Linux, tak si stiahni Hiren's BootCD, su na nom utility na klonovanie diskov (Disk Clone Tools - urobia presnu kopiu disku sektor po sektore). Tu je zoznam utilit na CD.
    2. Ked urobis tu kopiu disku, tak skontroluj, ci sa kopia chova rovnako.
    3. Na CD je utilitka s nazvom HDD Regenerator. Nezaujima ju suborovy system, regeneruje sektory tak, ako boli v poslednom funkcnom stave. Bude to par hodin trvat, musis byt trpezlivy, neprerusuj tuto operaciu.
    4. Ak sa nepodari obnovit sektory, tak tu kopiu na novom disku zrus, naformatuj disk a pokus sa vydolovat data z original disku niektorym specialnym programom z CD. Zachranene data daj kopirovat na ten novy disk.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    13

    zatím bych chtěl všem poděkovat za stávající rady a čas.. hdd jsem odpojil a objednám holt ten samý disk.. sice mě to zruinuje, ale budu doufat, že se pak data podaří zachránit.. jakmile bude disk k dispozici provedu to co jste mi poradili.. a uvidíme.. a pak..
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Jinak dskprobe.exe je ve Win support tools (např. zde: http://www.microsoft.com/downloads/d...1-ba8011fabf38). Jak doporučoval EditorPO Hirens Boot CD, na něm je Norton Disk Editor 2002, což je docela dobrej diskovej editor pro DOS, kterej s oblibou používám (např. zmiňovanou obnovu boot sektoru NTFS jsem v něm už několikrát dělal manuálně, akorát je potřeba znát strukturu partition table a trochu počítat), minimálně je docela dobrý se v něm kouknout na ten fyzickej disk, jak je na tom partition table v MBR apod. (ale pozor, je to hodně silnej nástroj a většinou nelze undo takže obzvlášť platí "dvakrát měř a jednou řež").

    Pokud byl dynamickej disk přes celej fyzickej disk, tak by teoreticky obnova měla jít postupem kterej jsem uváděl, akorát mi připadá dost podezřelý, že i celková kapacita disku ukazuje jenom 32 MB, takže by novou jednotku stejnou jako byla původní ani vytvořit nešlo. Leda ho nějak znova "zinicializovat", tj. disk editorem komplet vymazat první sektor disku (dát tam nuly - ale tady dost pozor, aby to bylo skutečně na tom správným disku a ne např. na tom druhým 300 GB) a znova ho převést na dynamickej a udělat partition. Ale předtim by to skutečně chtělo udělat kopii 1:1 v linuxovým dd, jak zmiňoval logout, aby to šlo vrátit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Pokud jsi ten problém ještě nevyřešil, možná by ti mohl v něčem pomoct tenhle thread:
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...263#post201438

    kde jsme teď řešili poškozenou partition tabulku a je to poměrně pěkná ukázka práce v programu TestDisk. Šlo ovšem pouze o normální disk (ne dynamický), takže tam byla situace jednodušší.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. 3,5" HDD SATA: chybna partition
    Od stix v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 29-06-2010, 18:38
  2. Jak unformatnout partition?
    Od |Mio| v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 01-03-2010, 22:42
  3. Problém při spojování partition
    Od Scarpao v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-09-2009, 21:48
  4. problém s partition tabulkou
    Od RolandN v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 25-06-2009, 15:26
  5. problém s partition
    Od mebavi v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 04-01-2009, 20:26