Dobre rady pri vyberu notebooku
Dobry den,
Celkem by me zajimalo na co si mam u vyberu notebooku dat pozor.Taky jestli si mam dat do notu grafiku od ATI nebo od nVidie, procesor Intel nebo AMD( bude to herni not) atd. Tŕeba u intelu jsou dva druhy procesoru jeden Teckovej a druhy s oznacenim P, jaky je mezi nimi rozdil. ocenim kazdou radu nebo tip. dekuji za odpovedi.
Celkem by me zajimalo na co si mam u vyberu notebooku dat pozor.Taky jestli si mam dat do notu grafiku od ATI nebo od nVidie, procesor Intel nebo AMD( bude to herni not) atd. Tŕeba u intelu jsou dva druhy procesoru jeden Teckovej a druhy s oznacenim P, jaky je mezi nimi rozdil. ocenim kazdou radu nebo tip. dekuji za odpovedi.
Je protebe ta mobilita jako pro hrace nutnost? u desktopu usetris spostu penez a hlavne budes mit mnohem vykonejsi zelezo.
Tady je asi hlavní otázka, co hraješ a jaké nároky máš. Jestli jsi pařan-závislák a chceš hrát s max. kvalitou, nové hry, tak počítej, že budeš muset zalovit ve šrajtofli pěkně hluboko. Čistokrevné herní notebooky nejsou vůbec levné. Zároveň musíš obětovat výdrž na baterky a počítat s tím, že noťas bude spíš převozný než přenosný.
[QUOTE=Rider101;200084]Notebook se bude casto prenaset, takze mobilita je pro me dulezita.[/QUOTE]Pokud upřednostňujete mobilitu, tak můžete rovnou zapomenout na výkonný herní notebook. K mobilitě se váže kvalita a ta není zrovna doménou firem zabývající se herními notebooky (někdy jenom řadami viz. Dell).
Pokud chcete mobilitu tak se podívejte na notebooky firem jako je Dell (řada Latitude) nebo Lenovo (řada X, T). Co je pro mobilní notebooky důležité jsou použité materiály (Magnesium, Uhlíkaté slitiny apod.).
Doporučuji si dát taky pozor na papírový výkon, který rádi některé firmy vydávají za důležitý parametr (Acer, Asus apod.). Tyto firmy nabízejí notebooky, které jsou sice v porovnání s lepšími značkami lepší výkonem, ale nabízejí o poznání horší servis a taky výdrž. Důležité je si říct jestli Vám nebude ku příkladu vadit, že notebook bude ku příkladu měsíc v servisu. Firmy Dell a Lenovo nabízejí za příplatek záruku typu NBD (next business day), tj. opravu do druhého dne u zákazníka. A standardně mají některé typy 3 letou záruku.
Pokud chcete mobilitu tak se podívejte na notebooky firem jako je Dell (řada Latitude) nebo Lenovo (řada X, T). Co je pro mobilní notebooky důležité jsou použité materiály (Magnesium, Uhlíkaté slitiny apod.).
Doporučuji si dát taky pozor na papírový výkon, který rádi některé firmy vydávají za důležitý parametr (Acer, Asus apod.). Tyto firmy nabízejí notebooky, které jsou sice v porovnání s lepšími značkami lepší výkonem, ale nabízejí o poznání horší servis a taky výdrž. Důležité je si říct jestli Vám nebude ku příkladu vadit, že notebook bude ku příkladu měsíc v servisu. Firmy Dell a Lenovo nabízejí za příplatek záruku typu NBD (next business day), tj. opravu do druhého dne u zákazníka. A standardně mají některé typy 3 letou záruku.
Taky bych v souvislosti s výběrem notebooku varoval před tzv. "seriózními" časopisy, jakým je třeba Computer ( a s ním spojený web Živě.cz ). V posledním čísle, co od nich mám, vyhrál test notebooků Acer, který má podle Computeru o 2 body ( z 10 ) kvalitnější servis, než Lenovo...
Já teda ještě zkušenosti se servisem Lenova nemám, ale vzhledem k zaměření na spíše profesionálnější využití jejich výrobků si myslím, že ten test byl Acerem hodně dobře zaplacený.
Já teda ještě zkušenosti se servisem Lenova nemám, ale vzhledem k zaměření na spíše profesionálnější využití jejich výrobků si myslím, že ten test byl Acerem hodně dobře zaplacený.
[QUOTE=Intri;200104] posledním čísle, co od nich mám, vyhrál test notebooků Acer, který má podle Computeru o 2 body ( z 10 ) kvalitnější servis, než Lenovo...[/QUOTE]Podle čeho to posuzovali? Znám pár lidí co měli z Acerem co dočinění (včetně mě) a nevzpomínají na ně zrovna rádi. Dokonce někteří jedinci ve snaze řešit reklamaci osobně byli ochrankou vyvedeni ze serv. centra v Brně. U Lenova (nemají jeden servis) jsem nic podobného nezaznamenal. Navíc mám notebook rok a půl a ještě nebyl v service (T60) a Acer co jsem měl šel do servisu za půl roku provozu (přehříval se jak čert, disk přes 60?C). Navíc ho Acer ani neopravil. :mistake
Tady je jedna zkušenost s Lenovem:
http://www.boruvka.net/blog/2007/06/autorizovany-servis-ibm-lenovo.html
Tady je jedna zkušenost s Lenovem:
http://www.boruvka.net/blog/2007/06/autorizovany-servis-ibm-lenovo.html
To nepíšou. Ale řekl bych, že osobní zkušenosti to určitě nejsou, maximálně se podívali, jakou omáčku k danému notebooku která firma naservírovala.
Notebook, ktery bych chtel by mel mit parametry jako tohle MSI: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Prave se chci zeptat co ma za neduhy. Jak koukam na tihu tak oproti 3,5 kilovym Acerum si vede dobre. Ale jak je to s tou instalací OS na notebooky, pry je to slozitejsi nez na deskopy( musi byt sity na miru nebo co). Co se tyce hrani her: Mass Effect, Fallout 3, Assassins Creed, Stalker Clear Sky, sem tam Crysis- hlavne aby se to dalo hrat na vysoky detaily pri 30-50,60 FPS, samo sebou ze nepocitam Crysis.
[QUOTE=Rider101;200364]hlavne aby se to dalo hrat na vysoky detaily pri 30-50,60 FPS, .[/QUOTE] To zadna notebookova grafika neutahne .. tedy pokud se bavime o noteboocich do 30 tisic ..
[quote=Rider101;200364]Ale jak je to s tou instalací OS na notebooky, pry je to slozitejsi nez na deskopy( musi byt sity na miru nebo co).[/quote]
Hlavny problem s instalaciou OS na nove notebooky je len s WinXP. Vacsina vyrobcov notebookov uz tento OS nepodporuje, ovladace je mozne stiahnut len pre Vistu. Na instalaciu WinXP potrebujes viac skusenosti a trpezlivo hladat ovladace, vysledok vsak nemusi byt 100%-ny.
Taktiez budes mat problem s AHCI modom pri WinXP. Ale aj to sa da vyriesit pomocou nLite, len musis vediet ako na to.
Za vykonny herny notebook si pekne priplatis a casom (napriklad za rok) sa ti moze stat, ze uz nebude stihat na nove hry, lenze ako to byva u notebookov zvykom, tak moznost upgrade (oproti desktopu) je minimalna, vlastne nulova.
Hlavny problem s instalaciou OS na nove notebooky je len s WinXP. Vacsina vyrobcov notebookov uz tento OS nepodporuje, ovladace je mozne stiahnut len pre Vistu. Na instalaciu WinXP potrebujes viac skusenosti a trpezlivo hladat ovladace, vysledok vsak nemusi byt 100%-ny.
Taktiez budes mat problem s AHCI modom pri WinXP. Ale aj to sa da vyriesit pomocou nLite, len musis vediet ako na to.
Za vykonny herny notebook si pekne priplatis a casom (napriklad za rok) sa ti moze stat, ze uz nebude stihat na nove hry, lenze ako to byva u notebookov zvykom, tak moznost upgrade (oproti desktopu) je minimalna, vlastne nulova.
[QUOTE=Rider101;200364]Notebook, ktery bych chtel by mel mit parametry jako tohle MSI: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/QUOTE]
Pokud si chcete pořídit notebook podobných parametrů, tak ho doporučuji nepřenášet.
Pokud si chcete pořídit notebook podobných parametrů, tak ho doporučuji nepřenášet.
[QUOTE=Rider101;200376]Pocitam tak notbook za 26- 27 tisic. Ale ta 9600 GT by toho staklera apod. zvladnout mela?[/QUOTE] Zvladnout ho nejak zvladne ale urcite ne na 60fps
Jen bych chtěl podotknout že Assassins Creed sem nerozchodil a někde sem se dočet že nepodporuje NB chipsety a nebo jen některý (Systémový požedavky splňuju)
Tak hlavně dej bycha na čipset možná je takovejhle problem i u dalších her (u mě eště zaklínač)
Tak hlavně dej bycha na čipset možná je takovejhle problem i u dalších her (u mě eště zaklínač)
[QUOTE=Rider101;200376]Pocitam tak notbook za 26- 27 tisic. Ale ta 9600 GT by toho staklera apod. zvladnout mela?[/QUOTE]
Tak za to herní notebook nepořídíš, za to máš notebook se slušnější grafikou, hrát se na tom dá ale zázraky nečekej. Nesmíš teda věřit výrobcům, ti za herní notebook označí kde co.
Tak za to herní notebook nepořídíš, za to máš notebook se slušnější grafikou, hrát se na tom dá ale zázraky nečekej. Nesmíš teda věřit výrobcům, ti za herní notebook označí kde co.
Tak myslel jsem stroj pro multimedia, zamereny i pro hrani her. No a co rikate na to MSI, oproti jinym celkem slusny. Zazraky od toho necekam, ale hrat se na tom snad da.
[quote=Rider101;200423]Tak myslel jsem stroj pro multimedia, zamereny i pro hrani her. No a co rikate na to MSI, oproti jinym celkem slusny. Zazraky od toho necekam, ale hrat se na tom snad da.[/quote]
Musis si teda asi upresnit pojmy, chcel si herny, teraz ti staci multimedialny. Stejne si limitovany peniazmi, tak hladaj to najlepsie, co sa da za tie prachy kupit. Len si musis urcit priority, ci chces vacsi display, vacsi HDD, lepsiu grafiku, lepsi zvuk, Blue-Ray mechaniku ....
Chod na nejaky internetovy shop, nechaj si zoradit NTB podla ceny a vyberies si mozno z troch NTB v tvojej cenovej hladine. Potom sa nas pytaj, ze ktory z nich. Mozno najdeme nejake plusy, minusy ale rozhodnut sa musis stejne sam.
Musis si teda asi upresnit pojmy, chcel si herny, teraz ti staci multimedialny. Stejne si limitovany peniazmi, tak hladaj to najlepsie, co sa da za tie prachy kupit. Len si musis urcit priority, ci chces vacsi display, vacsi HDD, lepsiu grafiku, lepsi zvuk, Blue-Ray mechaniku ....
Chod na nejaky internetovy shop, nechaj si zoradit NTB podla ceny a vyberies si mozno z troch NTB v tvojej cenovej hladine. Potom sa nas pytaj, ze ktory z nich. Mozno najdeme nejake plusy, minusy ale rozhodnut sa musis stejne sam.
Dobrá inspirace je určitě v nedávném testu "herních" (v některých případech spíše pouze multimediálních" notebooků.
V této cenové relaci nic lepšího než cca P8400+9600GT neseženeš. V testu je i kolik fps ta konfigurace zvládne v některých hrách. Je otázkou jestli vzít 15"4 nebo 17" LCD a taky jaké rozlišení. Na práci je lepší 1440*900 ale hry zas pojedou lépe na nižším..
V této cenové relaci nic lepšího než cca P8400+9600GT neseženeš. V testu je i kolik fps ta konfigurace zvládne v některých hrách. Je otázkou jestli vzít 15"4 nebo 17" LCD a taky jaké rozlišení. Na práci je lepší 1440*900 ale hry zas pojedou lépe na nižším..
Uz se poohanim po nejakych notech, ktery vam sem predhodim. Ale jeste jste mi nezodpovedeli otazku jaky je rozdil mezi procesory od Intelu rada T a P. Nebo pro hrani vybrat AMD.
Přesné rozdíly jsou např v této tabulce na wiki.
Obecně platí, že C2D bude stejně výkonné jako o cca 300-400Mhz rychlejší Athlon X2 a navíc bude mít o fous nižší spotřebu. Intel je tedy vhodnější, ale taky většinou dražší.
Nejdůležitější údaj je výsledná frakvence, potom velikost cache a fsb.
Rozdíl mezi řadou procesorů T a P je ve spotřebě. T - 35W, P - 25W.
Obecně platí, že C2D bude stejně výkonné jako o cca 300-400Mhz rychlejší Athlon X2 a navíc bude mít o fous nižší spotřebu. Intel je tedy vhodnější, ale taky většinou dražší.
Nejdůležitější údaj je výsledná frakvence, potom velikost cache a fsb.
Rozdíl mezi řadou procesorů T a P je ve spotřebě. T - 35W, P - 25W.
http://www.agen.cz/produkt/67983/Toshiba-Qosmio-F50-108-PSAJ5E-00G00FCZ.htm
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Toto jsou notebooky, ktere se mi celkem zamlouvaji jak cenou tak papirovym vykonem: U Toshiby jsem udelal vyjimku, jinak se chci drzet hladiny kolem 25 000 Kc- 26 000 KC i s OS.
Toto jsou notebooky, ktere se mi celkem zamlouvaji jak cenou tak papirovym vykonem: U Toshiby jsem udelal vyjimku, jinak se chci drzet hladiny kolem 25 000 Kc- 26 000 KC i s OS.
Ztencil jsem vyber na MSI: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a na HP: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ten Asus mel slabou GF. Co jsem prosel fora tak hp ma problem s teplotama( je divny, ze jeden vysoky teploty ma druhy ne). To MSI se mi zamlouva jak vykonem, provedenim( pry castecne kovove kryty a take prislusenstvim( batoh a herni mys, ktera stoji asi 700 KC). Kdybych si vybral to MSI tak tam mohu v pohode hodit WV Home Premium( 32- bit) OEM? Dekuji za odpoved.
a na HP: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ten Asus mel slabou GF. Co jsem prosel fora tak hp ma problem s teplotama( je divny, ze jeden vysoky teploty ma druhy ne). To MSI se mi zamlouva jak vykonem, provedenim( pry castecne kovove kryty a take prislusenstvim( batoh a herni mys, ktera stoji asi 700 KC). Kdybych si vybral to MSI tak tam mohu v pohode hodit WV Home Premium( 32- bit) OEM? Dekuji za odpoved.
WV tam půjde nainstalovat bez problémů, nicméně by byla pro využití celých 4Gb ram lepší 64b verze.
Z těch dvou NB si nejsem schopen vybrat
MSI
+ rozlišení displeje pro filmy a práci
+ numerická klávesnice
- rozlišení displeje pro hry (více pixelů = méně fps při nativním rozlišení. resize vypadá hnusně) u HP je to pak logicky naopak.
- málo USB (2 je fakt zoufale málo)
HP
+ lepší výbava (čtečka otisků, DVBT Tuner)
+ delší výdrž na baterii
+ dostatek konektorů (4xUSB, Firewire, e-sata)
+ má v ceně OS, nemá myš, nemá batoh (kvalitu myši nemohu posoudit, ale batoh sem viděl na vlastní oči a je hroznej)
- nemá numerickej blok
Z těch dvou NB si nejsem schopen vybrat
MSI
+ rozlišení displeje pro filmy a práci
+ numerická klávesnice
- rozlišení displeje pro hry (více pixelů = méně fps při nativním rozlišení. resize vypadá hnusně) u HP je to pak logicky naopak.
- málo USB (2 je fakt zoufale málo)
HP
+ lepší výbava (čtečka otisků, DVBT Tuner)
+ delší výdrž na baterii
+ dostatek konektorů (4xUSB, Firewire, e-sata)
+ má v ceně OS, nemá myš, nemá batoh (kvalitu myši nemohu posoudit, ale batoh sem viděl na vlastní oči a je hroznej)
- nemá numerickej blok
Neviem, aku mate v Cesku normu DVB-T, ci ste sa uz definitivne rozhodli pre MPEG-2, MPEG-4 alebo nieco ine, takze ten DVB-T tuner by som ako vyhodu nedaval. Ten isty problem, ako ked ludia kupuju telky s tunermi MPEG-2 a po prechode vysielania na MPEG-4 su im na dve veci...
Nevim jestli bych u toho msi dal numerickou klavesnici jako plus .. zkouseli jste nekdy psat na zbytku takoveto klavesnice? Pokud je clovek zvyklej na vzdalenosti tlacitek muze to delat problem ...
Ten TV tuner je pry na houby, protoze nejmenovany z jednoho fora byl na koleji od, ktere je silny vysilac asi 18 km a nechytil nic( ale ta kolej je zelezobetonove konstrukce). Jak koukam tak MSI vs. HP je i pro vas velky orisek. Oba maji priblizne stejnou vahu, ktera nepresahne 3 Kg( coz je dulezite, jelikoz notebook bude na internate), u toho HP nevadi, ze nema Numericky blok( k notu asi prikoupim neco takovyho: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
To rozliseni proc je spatny( stejne hry hraju v rozliseni 1280,1152 po pripade 1024( beru to podle svyho sirokouhleho monitoru)). Vypada to, ze tu rozhoduje jenom vydrz a pocet USB portu( 2 je opravdu malo).
To rozliseni proc je spatny( stejne hry hraju v rozliseni 1280,1152 po pripade 1024( beru to podle svyho sirokouhleho monitoru)). Vypada to, ze tu rozhoduje jenom vydrz a pocet USB portu( 2 je opravdu malo).
ked potrebujes mobilitu, tak sa sustred na netbooky
maju zakladne vybavenie a tak lepsiu vydrz baterie, chyba im vsak mechanika
ja by som osobne doporucil Asus Eee PC
maju zakladne vybavenie a tak lepsiu vydrz baterie, chyba im vsak mechanika
ja by som osobne doporucil Asus Eee PC
Hmm, to jsem nevěděl, že na Asus EEE s Intel GMA950 a atomem na 1,6GHz se dá hrát Assassins creed, Stalker, crysis atd.
Já bych asi vzal HP. Je to imho lepší značka s lepším servisem a má i lepší konektorovou výbavu. Zase si na něm líp i zahraješ - menší nativní rozlišení, ale zase na práci a net je to rozhodně horší...
Já bych asi vzal HP. Je to imho lepší značka s lepším servisem a má i lepší konektorovou výbavu. Zase si na něm líp i zahraješ - menší nativní rozlišení, ale zase na práci a net je to rozhodně horší...