Jaká je kritická teplota CPU?
Chci se zeptat, jaká teplota je považovaná za kritickou (hraniční) pro CPU, aby nedočlo k postupné degradaci procesoru(jestli se to tak dá říct). V testu po lehkém OC cca 15% mám v zátěži jádra 61C a 63C.
Čím chladíš? Jinak tepltoy bych ekl ,že jsou vcelku dobry. Ja bych bral řešil teploty od 70°C nahoru.
zalezí od toho ktoreho CPU, 70-80°C je vsak uz hodne horuco a na tejto teplote dochadza k restartu PC, ak problem pretrvava a teplota neklesa k uplnemu vypnutiu PC (podla dosky a nastavenia v BIOSu)
CPU chladím chladičem Thermaltake TMG i1 (CL-P0370), ale protože chci CPU dostat cca na 4,2GHz mám vybrán Chladič AURAS GTO-990, nechci budovat plnohodnotného vodníka
procesory mám Core2 duo E8500 a E8600
procesory mám Core2 duo E8500 a E8600
já mám C2D E8500 nataktovaný na 4.04GHz a teplota při práci s internetem je 38 C a při decodování filmu je kolem 50 C mám chladič Thermaltake TMG i1 .
inventor: Proč zrovna 4.2Ghz?Mezi 3.6Ghz a 4.2Ghz bude nárůst výkonu minimální, ale pravděpodobně budeš muset přidat dost napětí. Není to zbytečné?
Tady: https://www.svethardware.cz/prehled-desktopovych-procesoru/22566-14 ty teploty najdeš. Hledej.....;)
Jech Josef: Tak to je na mně trochu moc, já mám stejný procesor, stejný chladič, desku Gigabyte P35C-DS3R, OS Windows XP 64bit 2003 - a když naběhne Windows a vzpamatuje se z počáteční kocoviny, tak mám okamžitě 49 až 50 C. Možná to způsobují ty 64 bitový okna. A co se té hranice 4,2GHz pokud to vtáhnu dál a spolehlivě pojede dnem i nocí proč ne?
Já bych to neviděl tak tragicky. V tom, kolik to komu ukazuje stupňů, hraje roli víc věcí. V případě podezřele vysokých teplot v idle bych to nesváděl na Visty, ale může být třeba nedokonale docvaklý chladič, špatně nanesená pasta, vypouklý IHS procesoru, špatný airflow ve skříni a v neposlední řadě hraje velkou roli (a to i v případě nízkých teplot) použitá diagnostická utilita. Dokonce i u identických sestav CPU, deska, RAM může stejná verze jednoho programu ukazovat různě. Chce to vyzkoušet víc programů. Osobně bych věřil CoreTemp, HW Monitor, Everest.
[QUOTE=inventor;200685]A co se té hranice 4,2GHz pokud to vtáhnu dál a spolehlivě pojede dnem i nocí proč ne?[/QUOTE]
Jistě,ale když to proti 3.6 Ghz nepřinese žádný výkon a cpu bude jen víc topit,bude do něj pouštěňo více napětí,tak proč,jo?Aby jsi měl dobrej pocit,že máš cpu na 4.2Ghz?:rolleyes:
Jistě,ale když to proti 3.6 Ghz nepřinese žádný výkon a cpu bude jen víc topit,bude do něj pouštěňo více napětí,tak proč,jo?Aby jsi měl dobrej pocit,že máš cpu na 4.2Ghz?:rolleyes:
Jasně pokud to bude výkonové stejné, tak je to o ničem mít to vytažené na 4,2GHz. Já to dělám hlavně proto, abych zrychlil výpočty, které mně trvají cca 12 hodin denně. Pokud ten přínos bude deset minut, tak na to samozřejmě kašlu. Teď jsem měřil teplotu při 3,9GHz a je to stejné jako u všech nižších frekvencí napětí mám 1,26V.
Říkal jsem si, že by stálo za to založit nové téma s nadpisem " Ideální sestava pro taktování" , ale možná už z toho každodenního čekání na výsledek trochu blbnu.
Říkal jsem si, že by stálo za to založit nové téma s nadpisem " Ideální sestava pro taktování" , ale možná už z toho každodenního čekání na výsledek trochu blbnu.
[QUOTE=inventor;200549]Chci se zeptat, jaká teplota je považovaná za kritickou (hraniční) pro CPU, aby nedočlo k postupné degradaci procesoru(jestli se to tak dá říct). V testu po lehkém OC cca 15% mám v zátěži jádra 61C a 63C.[/QUOTE]
Dle datasheetu intelu je maximální provozní teplota cca 72°C.
Krátkodobě to určitě přežije víc, ale dlouhodobě by se neměla překračovat.
Dle datasheetu intelu je maximální provozní teplota cca 72°C.
Krátkodobě to určitě přežije víc, ale dlouhodobě by se neměla překračovat.
[QUOTE=Deee-aN;200807]OT: co počítáš, jestli to není tajné?[/QUOTE]
Tajné to vubec není, pracuji v Inventoru a ten má nyní nádstavbu Advanced Simulation, která umí pevnostní analýzy sestav komponentů, což tady zatím moc nebylo ( myslím tím pro desktopové stanice). Nyní pracuji na tvaru nosných spěr pro nové mostní konstrukce. Problém je v tom, že i samotný Autodesk nenabízí pracovní stanici co za něco stojí, dali mi nabídku sestavy která proti mé byla asi o 20% horší. Takže mám opravdu chuť a hlavně mně to baví sestavit vše tak, aby to lépe šlapalo a výkon byl přímo kosmický
Tajné to vubec není, pracuji v Inventoru a ten má nyní nádstavbu Advanced Simulation, která umí pevnostní analýzy sestav komponentů, což tady zatím moc nebylo ( myslím tím pro desktopové stanice). Nyní pracuji na tvaru nosných spěr pro nové mostní konstrukce. Problém je v tom, že i samotný Autodesk nenabízí pracovní stanici co za něco stojí, dali mi nabídku sestavy která proti mé byla asi o 20% horší. Takže mám opravdu chuť a hlavně mně to baví sestavit vše tak, aby to lépe šlapalo a výkon byl přímo kosmický