Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: problém s partition

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Ahoj, stala se mi taková nepříjemná i neočekávaná událost s HDD.
    Mám notebook TOSHIBA Qosmio F50 a dis taky od toshiby 320GB.
    Používám windows vista ultimate.

    Z ničeho nic mi zmizela jeda partition (měl jsem to rozdělenné na 3 díly) a jeda partition se přejmenovala z F na D. Tam kde mám OS, tam to zůstalo bezezměny.
    Po pár restartech se to přejmenovalo na zpět, tedy z D na F, tak jak to bylo, ale pořád tam chybí jeda partition D.
    Zkoušel jsem několik nástrojů s diskem
    (
    partition Magic - ten nejde pod Vistama, takže bez úspěchu
    Easeus partition manager - ten mi hlásí, že mám chybu v HDD
    Partition Commander - tam to vypadá líp, ale už mi hlásí že je chyba někde v oddílej F a " "(oddíl D mi to neukáže)
    )

    Když jsem vložil instalační CD od windows a nechal ho nabootovat, tak mi to tam sice ukáže i oddíl, který zmizel, ale nejde s nim nic dělat, vůbec nic s nim nejde dělat

    Bohužel se mi stalo prostě z ničeho nic a mě se nechce věřit, že takhle by mi z ničeho nic odešel disk ...

    program HDD healt mi hlásí životnost disku na 98%.

    Prosím, poradí mi někdo co dělat ? ...

    Chtěl bych sloučit oddíli F a D do jednoho, beze stráty dat, ale zatim každý program, který jsem zkoušel mi hlásil, že je na oddílech chyba a mám zkusit nějakej repair tool a udělat log, ale to nevím kde, nebo teda nevím jak .

    předem děkuji za ochotu
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Pár postupů se zkusit dá:

    1) Mrkni na výpis ze SMARTu, jestli se tam objeví něco špatného.
    2) Zkus disky nechat projet diagnostikou v HD Tune.
    3) Do vyhledávání v nabídce Start zadej "diskmgmt.msc" a odentruj. Mkrni, jestli tam je ten chybějící oddíl. Jestli jo, můžeš ho zkusit naformátovat, ale to by znamenalo, že o data přijdeš, samozřejmě. Nutno ale říct, že to už se s největší pravděpodobností stalo.

    Pokud by odešel disk jako takový, nezmizel by jeden oddíl, prostě by kiksl celý se vším, co na něm je. Pravděpodobně bude někde jen poškozená nějaká tabulka. V tom případě by to ale spíš než opravovat asi chtělo všechno zálohovat, všechny oddíly zrušit a vytvořit je znovu, aby to bylo čisté a spolehlivé.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Takže diagnostika mi právě běží.
    Ve správě disků mi to něco našlo:
    Systémový disk (C) - V pořádku
    Primární oddíl (F) - V pořádku
    Konfugurace Sběrnice EISA - V pořádku <- tohleto nevím co to je
    a potom tam mám c GB nepřiřazených - to je z toho oddílu D - přes program testdisk-6.10 jsem v něm objevil i data, takže by se z toho dalo ještě něco vytánout

    a k tomu SMARTu, jakej se na to používá SW ? našel jsem nějakej smartmontools, ale u něho jsem ještě něpřišel na to, jak se používá.

    Potom mi není jasný, že třeba program Paragon Dard Disk Manager 8.5 mi hlásí že oddíl (C) je v pořádku - to je dobrý
    oddíl (F) je invaild - to není dobrá
    a nepřidělený místo na disku je také invaild...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od mebavi Zobrazit příspěvek
    a k tomu SMARTu, jakej se na to používá SW ?
    CrystalDiskInfo, Everest, SpeedFan. Musíš mít ale S.M.A.R.T. povolený v BIOSu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od mebavi Zobrazit příspěvek
    Z ničeho nic mi zmizela jeda partition (měl jsem to rozdělenné na 3 díly) a jeda partition se přejmenovala z F na D. Tam kde mám OS, tam to zůstalo bezezměny.
    Skutečně jen tak zničeho nic nebo se předtím něco stalo? (zásek Windows, přerušení dodávky proudu, tvrdý reset?)

    Citace Původně odesláno od mebavi Zobrazit příspěvek
    Chtěl bych sloučit oddíli F a D do jednoho, beze stráty dat, ale zatim každý program, který jsem zkoušel mi hlásil, že je na oddílech chyba a mám zkusit nějakej repair tool a udělat log, ale to nevím kde, nebo teda nevím jak .
    Tohle slučování jsi zkoušel bezprostředně předtím než se to stalo nebo až potom? Byla by to jedna z možných příčin, pokud se v SW ve kterým se to dělalo neco nepovidlo (před takovouhle operací se vždycky doporučuje nejdřív ozálohovat všechny data - takže je v principu jednodušší nejdřív nahrát data jinam, smazat obě jednotky, vytvořit novou velkou a nahrát data zpátky; nebo alespoň ozálohovat druhou jednotku, ve správci Visty jí smazat a roztáhnout tu předchozí na zbytek disku a pak nahrát data z tý druhý původní - slučovat jednotky bez předchozí zálohy bych se po určitých zkušenostech s NTFS neodvážil).


    V tom správci disků (Start/"diskmgmt.msc") je ta jednotka vidět (např. jako nenaformátovaná?) anebo tam vůbec není a je tam místo ní prázdný místo?

    *) předpokládám, že to byla normální jednotka a ne dynamická? (dynamický jednotky jsou AFAIK docela problém, z hlediska obnovy dat)

    Pokud by byla zobrazená jako nenaformátovaná, mohlo dojít ke zničení boot sektoru jednotky NTFS, stává se to poměrně často (po výpadku proudu, zamrznutí windows apod.), je na tohle dost háklivej. Tvůrci NTFS s tím nejspíš počítali, takže z toho důvodu je záloha tohohle prvního sektoru jednotky na jejím konci, takže je možný jej plně obnovit. Umí to udělat např. TestDisk (nebo je možný to udělat ručně v disk editoru, ale to už chce trochu počítání na kalkulačce).

    Pokud tam ta jednotka vůbec není (tj. místo se zobrazuje jako prázdný a bylo by např. možný na jejím místě vytvořit novou jednotku), je situace komplikovanější, protože zřejmě došlo k poškození partition tabulky (záleží na tom, jestli to byla primární jednotka nebo logická jednotka v rozšířený partition, tipoval bych, že to byla logická jednotka v Extended, takže nejspíš došlo k poškození Extended partition záznamu v sektoru před dotyčnou jednotkou - extended záznamy jsou zřetězený za sebou). TestDisk by to mohl umět obnovit, ale už je to složitější situace.

    Ve druhým případě bych doporučoval nejdřív vyskoušet nějakej soft pro obnovu dat (GetDataBack for NTFS, File Scavenger apod.) a zkusit odtamtud nejdřív dostat data (nejspíš nedostane všechny a něco možná poškozený, podle mých zkušeností), a jako poslední možnost by bylo (v případě, že je tam místo jednotky prázdný místo), vytvořit novou jednotku přesně tam a o takový velikosti, jako byla ta původní, ovšem NENAFORMÁTOVAT (při vytváření jednoky zvolit, aby se neformátovala - jinak se přepíše MFT a bude všechno v háji) - při vytvoření nenaformátovaný jednotky se pouze vyrobí správnej záznam v partition table a na data se nesáhne. A pak zkusit testdiskem obnovit ten NTFS boot sektor, aby se z tý nenaformátovaný jednotky stala ta původní. Tenhle postup by teoreticky měl fungovat i po smazání původní jednotky, ale ještě jsem to nikdy nezkoušel. Asi to jdu cvičně zkusit, samotnýho by mě to zajímalo
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Pochybuju ze se neco stane "z niceho nic"
    Nabootoval bych z inst. cd a mrknul bych pres DISKPART jak jsou tam nastaveny partitions a jaky k nim jsou prirazeny pismenka - treba u win7 bylo standartne C na partition 2 a D na partition 1, nicmene i ikdyz jsem spojoval C & D dohromady tak mi data prezily uplne v pohode.

    edit: napred bych zkusil ten DISKPART a teprve potom to "lecil" jinyma programama - s tim ze se muze stat ze prijdes o data
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Takže jsem to vyzkoušel na testovacím disku ve virtuální mašině ve VMware a skutečně to tak funguje, tj. lze plně obnovit jednotku. pokud ještě nebyla nějak přepsaná a pokud existuje záložní NTFS boot sektor. (zkoušel jsem to pod XP, pod Vistou by to mělo být relativně stejný, ačkoliv test disk se jednu chvíli ptá, zda byly partition vytvořený Vistou, já dával N, takže pokud byly od Visty, bych dal Y).

    Tím jsem ověřil, že vytvoření partition o stejný velikosti na NENAFORMÁTOVANÝ, skutečně pouze uvede záznam do partition tabulky, ale nedělá cokoliv na daný logický jednotce, takže je pak možno jednotku plně obnovit obnovou NTFS boot sektoru ze zálohy na konci disku.


    Dám sem postup, jak se mi ta obnova fungovala, pokud bys to chtěl zkusit, nebo i pro ostatní, kteří by řešili stejnou záležitost (nechtěný smazání disku nebo ztráta NTFS boot sektoru) - když by vše ostatní selhalo - ačkoliv, zdá se mi, že je to relativně spolehlivá záležitost. Ideální by samozřejmě bylo předtím data ozálohovat např. na jinej externí disk (minimálně stejně velkej) pomocí linux live cd a příkazu "dd if=/dev/hda of=/dev/hdb" (/dev/hdb je druhej disk, pokud by byl nadetekovanej jinak; nebo lze i vytvořit partition větší než hda a nakopírovat to do souboru, tj. of=/my_external_disk/my_disk_backup.bin apod. což bych osobně považoval za nejlepší) - obnovit pak lze prohozením if a of (=input file, output file).


    Takže, jak jsem postupoval - nejdřív jsem si vytvořil na pokusným disku 2 logický partition (Disk1, Disk2 na obrázku dole na 2. "fyzickým" disku):


    Potom jsem do obou diskových jednotek nakopíroval nějaký data (abych pak moh otestovat správnost), takže na disku Disk2 je následující:


    Potom jsem smazal druhou partition:



    Tím jsem "ztratil" onu jednotku. Teď nastává fáze obnovy.

    Jako první věc jsem vytvořil na stejným místě stejně velkou jednotku, nenaformátovanou (ono by to šlo asi i rovnou bez vytváření stejný jednotky, protože TestDisk umí najít i smazaný partitions, ale postup by pak byl mírně odlišnej a to už jsem pak nezkoušel):

    (v případě primární jednotky by se samozřejmě vytvářel primární oddíl a ne logická!)



    A hlavně neformátovat!!!!


    Takže ve výsledku mám novou nenaformátovanou jednotku (byl vytvořen pouze záznam v partition table, na jednotku samotnou nic nezapsáno - nenaformátována):



    Následuje restart počítače a nabootování programu TestDisk z CD (použil jsem Hirens Boot CD, ale testdisk lze stáhnout i samostatně). S programem testdisk jsem pracoval poprvé, takže je možný, že NTFS boot sektor je možný obnovit i nějakým jednodušším postupem, na kterej jsem nepřišel, ale následujícím způsobem se mi to podařilo.

    Zvolit jsem práci bez logu


    V dalším kroku se vybere fyzický disk, na kterým se bude provádět obnova - v mém případě druhý fyzický disk (testovací):


    Typ partition je Intel


    Zvolena analýzu partition:


    Nalezeny všechny jednotky, ovšem poslední jednotka se tváří jako FAT s vadným boot sektorem (což je očekáváno, neboť nenaformátovaná jednotka bývá v partition table zpravidla označená jako FAT, podle mých dosavadních zkušeností):


    Po provedení QuickSearch našel cosi (zřejmě hlavní partition - extended oddíl; v případě, že existuje i primární oddíl, to bude patrně o trochu jinak), pokračuji klepnutím na Enter, protože ještě nevidím svou partition:


    Stále ještě nic, přecházím na Deeper Search:


    A hurá, nalezeny 3 partitions (poslední byla nalezena pomocí záložního sektoru NTFS a jde právě o partition, kterou chci obnovit - vzadu je vidět jmenovka Disk2).
    Jde očividně o záznamy první je samotná extended partition, ve který jsou logický jednotky, druhej záznam je první logická jednotka (Disk1, kterej jsem předtím nesmazal) a třetí záznam je druhá logická jednotka (Disk2, kterej jsem smazal a kterej se pokouším obnovit).


    Trochu mě ovšem mate, že u všech je písmeno D (jako Deleted), protože bych očekával, že u první bude E (Extended), u druhý L (logická - která nebyla smazaná) a u třetí D (ta skutečně byla smazaná).
    Takhle je nutný nastavit zpátky status všech jednotek, takže u druhý i třetí dávám L (šipkou nahoru a dolů se lze pohybovat mezi jednotkama, a šipkama vlevo a vpravo měním písmeno u vybraný jednotky) - asi by se mělo i u první nastavit E (extended) ale to jsem neudělal a obnova fungovala. Důležitá hláška je vidět dole "NTFS found using backup sector!" což se vztahuje k poslední jednotce, kterou se chystám obnovit a je to správně:


    Pokud by existovaly ještě jiné partition, primární apod., je nutný nastavit u nich správnej status, aby byla partition správně obnovená - protože při prvním pokusu jsem nastavil L jen u druhý jednotky, která mě zajímala, a došlo ke smazání první partition!!! (což bylo trochu nečekaný - ale není to tak velkej problém, jak se zdá, protože v testdisku jsou poté opět nalezeny a je možno je obnovit)

    Pokračuji stiskem Enter. Na následující obrazovce je struktura partition table, která je nově vytvořená. Zde je důležitý zkotrolovat, že je všechno správně - musí obsahovat všechny původní partitions včetně primárních apod., vhodno zkontrolovat i velikosti jestli dobře sedí - protože pokud by zde nějaká partitions chyběla, v dalším kroku bude smazána!!!
    Pokud je všechno správně (a pouze v tom případě!!) zvolit Write. Tohle je potenciálně destruktivní krok, bude zapsána nová partition table!


    V následujícím kroku, pokud byl předtím NTFS boot sektor obnovován ze zálohy (což je to hlavní, kvůli čemu jsme tohle všechno dělali) je potřeba právě teď provést obnovu boot sektoru. Na obrazovce je vidět že u hlavního boot sektoru je "Status: bad" a u záložního "Status: OK". Proto provedeme "Backup BS" ("Copy backup boot sector over boot sector"). Předtím je ještě možno odbočit a pomocí "List" nejdřív přehrát data nalezená pomocí záložního boot sectoru někam jinam (to jsem nedělal):


    Čímž by se měl obnovit boot sector a měli bychom vidět následující (oba boot sectory jsou OK):


    Pak vylezeme z Testdisku stisky Quit a následuje restart počítače.

    Pokud všechno proběhlo dobře, stačí obnovenému disku opět přiředit písmeno (ve správci disků se zobrazuje opět jako NTFS se správnou jmenovkou) a disk je obnoven. Otestoval jsem pak "obnovená data" oproti původním porovnáním obsahů a všechny data byly OK.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Děkuji moc za vaši ochotu mi pomoct. Chvilku jsem tu nebil a najednou je tu tolik rad .... Hnedka to jdu vyzkoušet a povím vám, jak jsem dopadl.
    Jinak HD Tune Diagnóza nic závažnýho nenašla (všechny čtverečky byly zelené)
    Ještě než se mě objevil ten problém, tak jse chtěl ty disky sloučit, už si přesně nepamatuji co jsem dělal, ale vim že jsem něco instalovat, nějakej soft na partition, ale nic jsem nedělal.


    Mam tam tohleto


    Tady je SMART z Everestu



    A takhle jsem postupoval s testdiskem



    Vybírím fyzický pevný disk


    Volim Intel


    Dávám Analýzu


    Dávám rychlé hledání


    Tady toho mám o trochu více


    Tady zase nemám nic , tak dávám deep search


    Probíhá to
    Naposledy upraveno uživatelem mebavi: 02-01-2009 v 23:52
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Bohužel už mi nejde EDIT, tak píši novej post.

    když to doběhlo, tak to vypadá takhle


    Tam to navolím, podle návodu, ale tam jsem asi i namydlenej, protože to házi error


    Nevím, jestli mám i přes tu chybovou hlášku pokračovat.

    Ovšem když tam jeden oddíl dám nazpět, tak ta chyba zmizí


    Nevíte co znamenají ty oddíly jako: [bStartingTechDef] a [WinRE] ??
    Naposledy upraveno uživatelem mebavi: 03-01-2009 v 15:38
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od mebavi Zobrazit příspěvek
    Dávám rychlé hledání
    Tady to vypadá, že se ty 2 partition nějak pokazily - konec partition 3. je uveden 19647 254 63 (to jsou hodnoty Cylinder, Hlava, Sektor - ono už to neni takhle přesně, protože jde o "přepočítaný" hodnoty, ale pro zjednodušení ok), a začátek 4. partition je 19647 235 45, z toho plyne, že se překrejvá konec 3. a začátek 4. partition, což je samozřejmě problém.

    Citace Původně odesláno od mebavi Zobrazit příspěvek
    když to doběhlo, tak to vypadá takhle
    Tady v tý obrazovce to vypadá, že testdisk považuje za správný hodnoty počátku 4. partition a po prohledání disku doporučuje změnit hodnoty partition na tyhle hodnoty. Je to dost pofidérní záležitost a nevím, do jaký míry je možný mu v tomhle případě věřit, nemám s takovouhle situací žádnou zkušenost. Očividně zkrátil partition č.2 (což je systémová partition) a partition č. 3, ale záleží, na základě čeho to udělal.

    Je i docela dobře možný, že to je správně (protože změnil koncový sektory u obou partition 2 a 3 - přičemž na začátku byly hnodnoty 254 a 63, což jsou max. hodnoty který tam můžou být, a setkal jsem se už s tím, že některý SW na partitions (nevím jestli to byl snad PQmagic nebo něco jinýho) tam dávají tyhle max. hodnoty a přepíšou co tam bylo předtím).

    Podle Správce disků máš všechny oddíly primární, takže v tomhle případě nedávat k žádnýmu L (to je pouze pro logický jednotky)!

    Citace Původně odesláno od mebavi Zobrazit příspěvek
    Nevíte co znamenají ty oddíly jako: [bStartingTechDef] a [WinRE] ??
    WinRE je první primární partition, která není vidět (ve správci disků je to ta první 1,46GB) a jedná se zřejmě o recovery partition pro obnovu nastavení notebooku (reinstalace systému atd.).

    Nalezená partition označená jako [bStartingTechDef] je řek bych jenom nějakej sektor na disku někde na systémový partition, kterej je podobnej NTFS boot sektoru, protože jeho adresa je přibližně tak uprostřed systémový partition. Takže tý si nevšímat (třeba to je signatura NTFS kterou používá Windows při formátování NTFS disku nebo něco podobnýho).

    Partitions č. 2 a 3 budou systémová a první datová partition (protože ve Správci disků je vidím bez jmenovky, budou to určitě ony).

    A ta poslední je ta datová, která je nefunkční.

    Takže osobně bych to viděl takhle: v tomhle kroku
    Citace Původně odesláno od mebavi Zobrazit příspěvek
    když to doběhlo, tak to vypadá takhle
    to změnit tak, aby tam bylo:

    Kód:
    P HPFS - NTFS         0  32  33 ... [WinRE]      (recovery partition - nastavit jako primární)
    * HPFS - NTFS       191  89  27 ...              (systémová partition - nastavit jako primární bootovací)
    D HFS              1464 ... [bStartingTechDef]   (neplatná partition - nechat jako "smazanou")
    P HPFS - NTFS      7203  30  60 ...              (první datová partition - nastavit jako primární)
    P HPFS - NTFS     19647 235  45 ... [Data]       (druhá datová partition - nastavit jako primární)
    To je tak asi to nejlepší, co jsem schopnej z tohohle vykoukat. Pak to možná bude chtít obnovovat NTFS boot sektor jednotky [Data], možná že ani ne, jestli tam dosud je (v podstatě neni důvod, aby nebyl - protože ačkoliv 3. partition překrejvá 4., tak pokud má bejt skutečně menší, jak navrhuje testdisk, tak by to nemělo být přepsaný).


    Ale jako první věc, bych si buď opsal nebo nejlíp udělal zálohu přes Backup v testdisku původní partition, aby to šlo vrátit, a vypálil bootovací image testdisku na CD-RW, protože se třeba taky může stát, že po tomhle zásahu už nepůjdou spustit Windows (osobně považuju předchozí nastavení pro testdisk za správný, takže by to fungovat mělo, ale abych to moh tvrdit 100%, musel bych si tam nejdřív spustit disk editor a podívat se na disk na ty sektory na rozhraní daných partitions, co v nich je, aby byla jistota, že to je správně).
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Tak jsem to udělal tak, jak si mi poradil.
    Výsledek se dostavil




    Já ti moc děkuji, vážně si mi moc pomohl....
    Sice se mi tam objevil jeden disk navíc, ale to je kosmetický detail (doufám)
    Vážně moc díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    No tak super hlavní že se to povedlo ... ten WinRE je recovery oddíl, stačí mu odebrat ve správci disků písmeno a nebude se zobrazovat (možná ho testdisk "obnovil" víc, než bylo potřeba, protože možná byl v partition tabulce nastavenej jako skrytej oddíl, což by šlo udělat znova taky, ale asi to nemá cenu dál řešit).
    Naposledy upraveno uživatelem Dojigiri: 04-01-2009 v 19:29
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. 3,5" HDD SATA: chybna partition
    Od stix v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 29-06-2010, 17:38
  2. problém s partition na HDD
    Od wein v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 27-04-2010, 11:21
  3. Jak unformatnout partition?
    Od |Mio| v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 01-03-2010, 21:42
  4. Problém při spojování partition
    Od Scarpao v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-09-2009, 20:48
  5. problém s partition tabulkou
    Od RolandN v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 25-06-2009, 14:26