Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 26

Téma: Upgrade PC z roku 2003

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Zdravím,

    jak je z názvu patrné potřeboval bych poradit s upgradem PC z roku 2003, v současnosti mám Athlon XP 2700+, desku od MSI, stařičkou Ati RADEON 9600PRo a směšných 768 DDR1 RAM, disk jsem měnil asi před dvěma lety, ale současných 160GB mi věřte nevěřte víceméně stačí.

    Jelikož jsem student, největší limitující faktor jsou pro mě peníze. Hlavně proto se po pročtení mnoha článků na fórech nesl výběr nových komponent v duchu otřepané fráze za málo peněz hodně muziky. Usoudil jsem, že case i HDD zatím měnit nebudu protože mi nepřijdou tolik podstatné, vybíral jsem tedy CPU, patřičnou MB, k tomu RAM protože svoje DDR1 si můžu nanejvíš zavěsit na klíče a také novou grafickou kartu. Z článků na fórech jsem taky usoudil, že starý zdroj 300W by to všechno nejspíš neutáhnul, budu tedy muset koupit i ten. Můj výběr je následující, z části je okopírovaný z jiného topicu, ale upravený pro moje požadavky:

    http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...RS01IHH01HZ701

    Měl bych několik otázek:
    1. jsou 4GB RAM v současné době třeba?
    //edit// :zodpovězeno

    2. bude zmíněný větráček (Arctic-Cooling Freezer 7 Pro) na CPU (Intel E5200) stačit i při přetaktování?
    3. Ati 4670 nebo 4830? 4830 se jeví jako značně výkonnější i když za vyšší cenu, musím někde ušetřit, i když raději bych kdekoliv jinde než tady
    4. základní desku jsem sprostě okopíroval z jiného topicu, o MB nevím naprosto nic, i když vlastně můj disk je ještě ATA ne SATA takže asi budu muset volit jinou MB
    //edit// :zodpovězeno

    5. Intel E5200 je údajně skvěle taktovatelný a je zárověn levný, jaký je ale rozdíl mezi DUAL-CORE a C2D? Podporuje DC 64-bit op. systém?
    //edit// :zodpovězeno

    6. můj starý zdroj 300W tohle nejspíš neutáhne, kolik by bylo třeba?
    //edit//: zdroj z linku Corsair Power Supply VX450 450W mi udělal vážne škrt přes rozpočet, něšlo by to levněji? :X

    Děkuji za všechny odpovědi, budu rád za komentář ke kterémukoliv bodu. Ještě závěrem dodám, že pěněžní limit je šibeniční a už cena 9000,- Kč je vlastně moc.
    Naposledy upraveno uživatelem mikiseq: 05-01-2009 v 00:09 Důvod: update link a upřesnění dotazu
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Kupovat phenoma je dle meho nazoru blbost. Kup radsi e5200 nebo e7300.
    Zdroj staci vx450 nebo enermax pro82+ 425w.
    Deska gigabytze EP-P43-DS3(r)
    Ram, je blbost kupovat 1066Mhz, 800mhz adaty vpohode staci
    Grafiku, radsi ber 4830 nebo pak vyrazne levnejsi 4670.

    K dotazum:

    1) Nejsou, ale na takovou sestavu se hodi.
    2) Kterej vetracek? Accelero? To neni na cpu.
    3) To sem uz vice mene napsal
    4) 99% desek ma dneska aspon jeden ata port.
    5) Rozdil je jen v tom ze Pentiul Dual-core jsou klasicka C2D s vypnutou virtualizaci (tu maj vypnuty ale aj c2d rady 4 a 7 )a mensi cache a fsb. 5200 rozhodne neni spatnou volbou
    6) to uz sem napsal.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele SamecP
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    1,755

    9800GT je stejně výkonná jako HD4830,takže bych jí klidně bral,ale tahle dle diskuze czc píská,tak asi radči jiného výrobce.Jiank souhlas s coolem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Možná bych na tom zdroji ještě trochu ušetřil a použil Fortron GLN 350/400W ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Zatím moc pěkné, děkuji za nápady, editoval jsem úvodní post abych označil, že některé otázky už jsou zodpovězené a je tam link na košík z alfy kde je celá sestava už upravená podle coolova návrhu.
    Nicméně se s ní musím ještě uskromnit a napadají mě jen tři místa, RAM, 2GB místo 4GB (dokoupím později), grafická karta, a zdroj. Z GK bych slevovat nechtěl, konečně bych si i něco zahrál i jinak než na min. detaily a 800x600 . Pamět se dá rozšířit časem, ušetřil bych tedy tam. Zbývá ještě otázka, jestli a kolik se dá ušetřit na zdroji?
    Naposledy upraveno uživatelem mikiseq: 05-01-2009 v 00:27 Důvod: gramatika...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele SamecP
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    1,755

    Paměť se dá ušetřit pokd bude na pc Win XP,na XP 2GB ještě poměrně stačí,ale na Vistu a nové hry ne.S tou vga si zahraješ slušně...Zdroj máš vybranej dobře,ale pokud potřebuješ stáhnout cenu,tak stejnou práci udělá i Seasonic SS-400ET-F3 400W OEM.Jinak by se příští týden měli HD48xx zlevňovat,tak se vyplatí počkat..
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Leroj
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    280

    klidně ušetři na zdroji - ten Seasonic bude dobrej a taky bych se nebál Fortrona, tenhle nevypadá špatně:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4008O0V41NKLCO
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele SamecP
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    1,755

    Cenově vychází stejně,kvalitativně asi taky,ale Seasonic bude tižší..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Fortron FSP400-60GLN má pro moji potřebu málo konektorů na disky, jak říkám můj počítač je z roku nula nula tři takže tam mám dost starého haraburdí :) Seasonic se zdá být pro moji potřebu lepší.

    Koukal jsem v alfe na MB co doporučil cool, vyplatí se čekat na verzi R? V čem je vůbec jiná? Všiml jsem si že má to R navíc i v typu chipsetu a upřímně nevím v čem by byla lepší.

    Jako GF bych přece jen upřednostnil vybranou ATI 4830, podle recenze a přímého srovnání na [NOPARSE]http://www.ddworld.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1584&Itemid=61[/NOPARSE] by si měla vést oproti 9800GT lépe. I když musím říct, že z článků autora toho webu je poznat že preferuje procesory AMD a z GK zase ATI, občas i docela tvrdohlavě, tak nevím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od mikiseq Zobrazit příspěvek
    Koukal jsem v alfe na MB co doporučil cool, vyplatí se čekat na verzi R? V čem je vůbec jiná? Všiml jsem si že má to R navíc i v typu chipsetu a upřímně nevím v čem by byla lepší.
    Verze R podporuje intelovsky raid. Jinak pokud potrebujes setrit, muzes vzit klidne ep43-ds3l

    Citace Původně odesláno od mikiseq Zobrazit příspěvek
    I když musím říct, že z článků autora toho webu je poznat že preferuje procesory AMD a z GK zase ATI, občas i docela tvrdohlavě, tak nevím.
    No, hele chlape, neprijde ti divny zes to poznal i ty, "amater"? (neber to nijak osobne) DD a jeho svet je vyhlasenej "blog" tohoto typu a rozumni lide ho vuuuuubec ale vubec neberou vazne. Kvalitni webzine je treba computerbase.de
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Citace Původně odesláno od cool.user Zobrazit příspěvek
    Verze R podporuje intelovsky raid. Jinak pokud potrebujes setrit, muzes vzit klidne ep43-ds3l


    No, hele chlape, neprijde ti divny zes to poznal i ty, "amater"? (neber to nijak osobne) DD a jeho svet je vyhlasenej "blog" tohoto typu a rozumni lide ho vuuuuubec ale vubec neberou vazne. Kvalitni webzine je treba computerbase.de
    Coole ja nejsem žádný expert, to bych jinak neprosil o radu že? Tak když si člověk přečte více článků od DD a následnou diskuzi do které přispívá, je docela zřejmé odkud fouká vítr . Jinak poprosím tebe i další aby jste mi alespoň trošku osvětlili rozdíl v tom co navrhujete oproti návrhu předešlému, ať se i něco přiučím. Konkrétně třeba verze L u MB co jsi navrhl atd.
    Naposledy upraveno uživatelem mikiseq: 05-01-2009 v 01:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od mikiseq Zobrazit příspěvek
    Coole ja nejsem žádný expert, to bych jinak neprosil o radu že? Tak když si člověk přečte více článků od DD a následnou diskuzi do které přispívá, je docela zřejmé odkud fouká vítr . Jinak poprosím tebe i další aby jste mi alespoň trošku osvětlili rozdíl v tom co navrhujete oproti návrhu předešlému, ať se i něco přiučím. Konkrétně třeba verze L u MB co jsi navrhl atd.
    Verze L znamena light verzi, neboli "oskubem zakaznika o nejake feature ktere nas stoji moc centu a prodame mu to o neco levnejsi" Neco jako fabia junior mezi deskama, akorat ze v pripade p43-ds3l v tom stale neni naprosto zadny problem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Napadlo mě, jak si ta MB povede s přetaktováním vybraného Dual-core 5200? Ja s OC vlastně počítám, takže by to neměla brzdit. Trochu jsem prozkoumal ty rozdíly a L verzi chybí firewire a má méně PCIe slotů, s tím myslím můžu žít.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od mikiseq Zobrazit příspěvek
    Napadlo mě, jak si ta MB povede s přetaktováním vybraného Dual-core 5200? Ja s OC vlastně počítám, takže by to neměla brzdit. Trochu jsem prozkoumal ty rozdíly a L verzi chybí firewire a má méně PCIe slotů, s tím myslím můžu žít.
    Tak pcie slotu ma paradoxne vic, tys spis myslel pcie 16x slotu, ale to je jedno, stejnak dalsi 2-3 sloty pod grafikou budou zabity.

    Co se tyce oc, vsechny tyto desky si vedou vyborne a sance ze bys byl spis limitovanej moznostma desky nez samotnyho cpu je velice miziva.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Dobře, poslední otázka co mě jěště napadá je: jakou RAM? Jednu 2GB nebo 2x1GB kit? Může být http://www.alfacomp.cz/php/product.p...400820TW0AKH3S ?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Lion 400C - externi HDD z roku 1994
    Od vlask v sekci Muzeum komponent
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 26-10-2011, 17:43
  2. Hra roku 2008 - Vyhlaseni
    Od cool.user v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 12-02-2009, 18:45
  3. Hra roku 2008 - Nominace
    Od cool.user v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 33
    Poslední příspěvek: 11-02-2009, 22:51
  4. Hra roku 2008 - Kategorie FPS&RPG
    Od cool.user v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-01-2009, 10:46
  5. Hra roku 2008 - Kategorie RTS a ostatní
    Od cool.user v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 06-01-2009, 13:37