Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: výběr switche/routeru

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    23

    Ahoj všem!

    mám připojení od Centria 30/30 Mbps a chtěl bych připojit druhé PC. Kabelem, ne přez WiFi.

    Na každé připojení jsou rezervovány 3 veřejné IP adresy.

    Rád bych, kdyby ste mi mohli doporučit nějaký switch nebo router (byl mi doporučen z hlediska bezpečnosti). Jsem v tomto oboru amatérem a nemám žádné reference o tom, který výrobce je kvalitní, který méně a atd...

    Jde mi o to, udržet se cenově někde kolem 800,- a abych mohl využít celý potenciál rychlosti připojení. (Problém s ADSL routery...)

    Jedná se vysloveně o domácí připojení 2 PC.

    Díky moc všem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    Router teda odporucili preto, ze ak planujes vytvorit si domacu siet kde budes zdielat data medzi pocitacmi, je vhodne ju "schovat" za router, vdaka NATku a zakladnemu Firewallu je tam iste zlepsenie bezpecnosti ...
    -
    Nevyhoda je to, ze ked sa schovas za router prides o moznost "ostej" ipcky a 2 alebo viac tvojich pc bude vystupovat za routrom (za NATkom) pod jednou verejnou ip adresou ...
    Tu budu mat problem niektore aplikacie ktore potrebuju "priame" spojenie ktore nieje prekladane cez cisla portov, najznamejsie z tejto kategorie P2P programy ako DC++ alebo Torrent klienti... vystupoval by si tak ako passivny uzivatel, pre vytvorenie spojenia musi mat aspon jeden z dvoch ludi co sa spajaju, ostru IP, ...
    Dalej by to boli niektore hry
    -
    Vacsinou sa to da vyriesit nastavením Port Forwardingu na routri, len to treba manualne ponastavovat,...


    Cenovy rozdiel Router vs Switch nieje uz nijak zavratny rozhodne nie v SOHO rieseniach, ktore su si kvalitou pomerne podobne ...
    -
    Doporucene znacky by sa dali povedat: D-Link, Belkin, Netgear, TP-Link, dalo by sa menovat aj viac ...
    ruky prec od Cisco Linksys, nato ze Cisco odkupil celu diviziu linksysu by sa mohlo viac starat co chrlia z liniek, pride mi to ako keby si linksys robil co sa mu paci a cisco ma v pazi cele svoje dobre meno ... hlavne ze si ma na co capnut nalepku ... fail ...


    // len taky doplnok pod ostrou ip rozumej privatna ip, ostra podla toho ze ide o ostry rozsah ktory nieje za ziadnym NATkom...
    Naposledy upraveno uživatelem Pabler: 06-01-2009 v 14:07
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    23

    Tak to asi vypadá na switch. jedno PC totiž bude připojeno stále 24/7 a druhé spíš nárazově.

    Někdo nějaký konkrétní odzkoušený model kolem 800,- ? Aby zvládal rychlost 30/30?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    ja jsem pro router od asus zvlada 100mg a s pripojenim 4 lan a wifi vse v poho a 800se taky vejdes , vstup wlan a od nat az po filt MAC vse v poho
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Boze, vsak piste trochu zrozumitelnejsie, vsak vam Dwarfosaurus s najvacsou pravdepodobnostou nerozumie. Radsej menej slov a viac kvalitneho obsahu.
    A neradte, ked mate sami problemy v tejto oblasti ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    85

    Tvoje cenová podmínka je docela na hraně.
    Pokud chceš kvalitní zařízení a ne jen marketingové samolepky tak je lepší si připlatit aby jsi z té rychlé sítě něco měl :-)

    Používám na vyšší rychlosti profi zařízení, což na domů není ....

    a na malé hoby sítě se mi osvědčily Mikrotiky http://www.i4wifi.cz/?cls=spresenttrees&strid=394
    doporučuji střední a vyšší modely.

    Pokud neumíš linux a nechceš si udělat router na PC tak toto je dobrý kompromis.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    10

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Boze, vsak piste trochu zrozumitelnejsie, vsak vam Dwarfosaurus s najvacsou pravdepodobnostou nerozumie. Radsej menej slov a viac kvalitneho obsahu.
    A neradte, ked mate sami problemy v tejto oblasti ...


    problem nemam , na strechu bych taky vlezl nebyt tam 20cm snehu . jen to chci vyresit z pohodli domova . proc bych vas jinak otravoval kdybych nedoufal ze mi poradite
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Dwarfosaurus Zobrazit příspěvek
    Na každé připojení jsou rezervovány 3 veřejné IP adresy.
    To bolo ako myslene? Ze mozes mat na sucasnej pripojke (kabli) 3 pocitace a kazdy s verejnou IP?

    Mas domov privedeny len kabel, alebo uz je na jeho konci nejake zariadenie?

    Inak pozeral som na stranku CenTria a podla toho by mali dodavat nejake switche, dokonca manazovatelne (Zyxel ES-108A, ES-305 a ES-2108).
    Naposledy upraveno uživatelem EditorPO: 08-01-2009 v 13:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    To bolo ako myslene? Ze mozes mat na sucasnej pripojke (kabli) 3 pocitace a kazdy s verejnou IP?

    Mas domov privedeny len kabel, alebo uz je na jeho konci nejake zariadenie?

    Inak pozeral som na stranku CenTria a podla toho by mali dodavat nejake switche, dokonca manazovatelne (Zyxel ES-108A, ES-305 a ES-2108).
    Jojo, tak mi to psali. Zatím mám připojeno jedno PC kabelem přímo a chci připojit druhé. Vím, že nějeké prodávají, ale bál sem se značky, protože v tomhle směru fakt nevím a pak, že bych to moh jinde sehnat levněji. Proto jsem chtěl jenom poradit nějaké ozkoušené zařízení pro 30/30 síť, nemusí mít WiFi, bude zvládat rychlost a nebude moc drahé. Jedná se opravdu jen o domácnost. Nic extra, jen aby to stačilo a nebyl to šmejd, který klekne po tejdnu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Dwarfosaurus Zobrazit příspěvek
    Jojo, tak mi to psali. Zatím mám připojeno jedno PC kabelem přímo a chci připojit druhé. Vím, že nějeké prodávají, ale bál sem se značky, protože v tomhle směru fakt nevím a pak, že bych to moh jinde sehnat levněji. Proto jsem chtěl jenom poradit nějaké ozkoušené zařízení pro 30/30 síť, nemusí mít WiFi, bude zvládat rychlost a nebude moc drahé. Jedná se opravdu jen o domácnost. Nic extra, jen aby to stačilo a nebyl to šmejd, který klekne po tejdnu.
    Myslim, ze mozes v pohode zobrat priamo od CenTria. V pripade poruchy alebo problemov mozes okamzite riesit a reklamovat. Zyxel ma kvalitne produkty. Mozno to aj davaju na splatky, alebo do prenajmu.
    A TV nahodou od CenTria nemate? To by vam asi mali dat ten switch hned.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Myslim, ze mozes v pohode zobrat priamo od CenTria. V pripade poruchy alebo problemov mozes okamzite riesit a reklamovat. Zyxel ma kvalitne produkty. Mozno to aj davaju na splatky, alebo do prenajmu.
    A TV nahodou od CenTria nemate? To by vam asi mali dat ten switch hned.
    Nemám TV, mám jen ten net. Jde o to, že ten switch od Centria stojí 610 a na alfě je za 353. Chtěl jsem právě koupit nějakej jinde a tady si nechat doporučit od zkušenějších nějakej odzkoušenej, co by mi vyhovoval (nebrzdil mi rychlost 30/30, nebyl nijak předraženej-jen na domácí použití a nebyl šmejd co klekne po tejdnu...proztě viz můj první příspěvek)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    30mbit ti da dnes hravo jaki-saki switch poskladany v cine za hrnek ryze ... to ze to klekne po tyzndni je druha vec
    -
    Pri vybere treba hladat produkty oznacene 100Mbit, rychlejsie mas 1Gbit no je to viac menej zbytocnost ...
    -
    Odporucit ti neviem, zalezí na co by si to chel pouzivat, no pokial ti poskytovatel dava az 3 verejne ip adresy tak by som nespekuloval s routrom a pripojil to cez switch, na kompoch by som nepovolil zdielanie cez klasicke SMB aby sa tam neripal kazdy, na prenos suborov z jedneho pc na druhe by som pouzival FTP, ...
    Vyhoda 2 pre pripojenie switchom, mas zapnute pc a si niekde v terene a napadne ta nieco si stiahnut, ... kedze mas verejnu adresu nebude problem sa na FTP server vytvoreny na tvojom pc pripojit a stiahnut si co treba ... ale to je skor potreba ktoru pocitujem ja a pre teba moze byt bezpredmetna ... navyse vacsina soho routrov umoznuje presmerovat port ....
    ---
    takze dako zhrniem svoje myslienky
    Switch - Stale mozes vyuzivat verejne ip adresy, medzi pocitacmi sice mozes rozbehnut zdielanie ale je to na tvoje vlastne riziko, kedze tvoje PCcka maju verejne ip adresy tak sa ti niekto moze dostat na tvoj PC rovnako ako sa nan budes dostavat ty z toho druheho...
    ----
    Router - Verejna ip bude na jeho vonkajsom rozhraní, za nim budu tvoje PC vystupovat ako jeden (pod spolocnou adresou) za routrom sa vytvorí tvoja domaca siet, ip adresy budu z ineho rozsahu, najcastejsie triedy c ale je to jedno, po tejto sieti si mozes zapnut zdielanie coho chces, bez obav ze sa ti tam niekto z netu bude hrabat ...
    ----
    //Domace routre za malo penazí co nieco znesu, TP-Link, D-Link, Ovislink, s inaksimi nemam priame (osobne) skusenosti ...
    //Co sa switchov tyka tam je situacia obdobna ... IMHO ti bude stacit aj maly 5port 100mbit switch od Asusu ...


    //toto bude skor pre niekoho diskutujuceho co by vedel poradit...//
    Vzhladom na to, ze mas tie verejne adresy celkom 3, ma napada este jedna vec, vytvorenie NAT Poolu o tychto 3 adresach, ked je vonkajsich adries >= pocet pc pre ktore treba robit preklad tak sa vyuziva klasicke NAT nie PAT, pri NATku nieje tolko problemov s P2P a priamym adresovaním, dokonca sa da nastavit ktoru ip ma vzdy prekladat ktorou ip, .... no zial s tymto mam len teoreticke znalosti z cisco labaku
    a doporucit domov kupovat cisco router rady 2800/K9 by bola konina (a to bol mierny vyraz pre taky vystrelok)....
    Kam tym mierim, ak mate niekto skusenost so SOHOm routrom ktory by umoznoval vyssie zmienovane, mohla by to byt fajn alternativa, ....
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Dwarfosaurus Zobrazit příspěvek
    Nemám TV, mám jen ten net. Jde o to, že ten switch od Centria stojí 610 a na alfě je za 353. Chtěl jsem právě koupit nějakej jinde a tady si nechat doporučit od zkušenějších nějakej odzkoušenej, co by mi vyhovoval (nebrzdil mi rychlost 30/30, nebyl nijak předraženej-jen na domácí použití a nebyl šmejd co klekne po tejdnu...proztě viz můj první příspěvek)
    Vidim, ze si si vybral ten najlacnejsi. Ja by som osobne kupil ten drahsi ES-305, lebo je manazovatelny - ma firewall, ochranu proti utokom DoS, dynamicky DNS, QoS, DHCP ... proste idealna vec pre okoncenie metropolitnej siete. Nie je to router, takze v pohode vyuzijes svoje verejne IP. Vzhladom na jeho kvalitu urcite zvladne tebou pozadovanu rychlost, co by som o tych spominanych cinskych lacnakoch netvrdil.
    Vies na jednej strane mas pomerne vysoke poziadavky, ale na druhej strane chces lacne zariadenie. To moc dohromady nejde.
    Takze ja doporucujem ten Zyxel ES-305, v Cesku sa da kupit za 1500 Kč.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Výběr Wi-fi routeru
    Od Hadejkoho v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-01-2013, 14:25
  2. Výběr-routeru.
    Od 3hardware3 v sekci Sítě
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 23-06-2011, 22:54
  3. jak na nastavení switche jako routeru
    Od petr.svec v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-05-2011, 16:44
  4. Výběr routeru
    Od P1D4 v sekci Sítě
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 09-12-2010, 13:56
  5. Výběr routeru
    Od bright v sekci Sítě
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 09-06-2009, 13:15