Sestava na vše - zhodnoťte prosím
Zdravím všechny zdejší matadory. Po delší době se na vás obracím se žádostí o radu -
snažím se poradit kamarádovi s postavením nového PC,
mělo by zvládat vše od práce s videem, grafikou, prací s kancelářskými aplikacemi až po hraní her v nějvyšší kvalitě, přehrávání full HD videa a podobně - to vše s tím, aby to nějakou dobu vydrželo a nebylo potřeba provádět upgrade během půl roku (rep u grafiky se s tím teoreticky počítá).
Níže vypisuji vybrané komponenty prosím vás o komentář - jde především o grafickou kartu (doporučení na konkrétní výrobce) - v sestavě prosím ponechat procesor AMD, ponechat grafiku od ATI - jde mi jen o případ, kdyby se někomu z vás něco na té sestavě nezdálo.
Zboží bdue 100% brát u CZC, takže jsem vybíral také podle toho co mají a mohou dodat v nejbližší době.
Díky moc za postřehy předem!!!
CPU: AMD Phenom X4 9950 Black Edition (HD995ZFAGHBOX) BOX
Chladič: Scythe SCNJ-2000 Ninja 2
Board: Asus M3A79-T Deluxe - AMD 790FX
HDD systém: Western Digital VelociRaptor WD1500HLFS 150GB
HDD data: Samsung Spinpoint F1 HD642JJ - 640GB SATA II
Paměti: Geil DIMM 4096MB DDR II 1066MHz GX24GB8500C5UDC Plus Ultra (2x 2GB)
GPU: Sapphire HD 4850 X2 1GB, PCI-E
Mechanika: LG GH20LS15 černá bulk
Case: Thermaltake VA8004BWS Armor Extreme Edition
Zdroj: Thermaltake ToughPower W0132R 1000W
Systém: Microsoft Windows Vista Home Premium 64bit CZ OEM
cenová hranice této sestavy je cca 40K vč daně ;-)
snažím se poradit kamarádovi s postavením nového PC,
mělo by zvládat vše od práce s videem, grafikou, prací s kancelářskými aplikacemi až po hraní her v nějvyšší kvalitě, přehrávání full HD videa a podobně - to vše s tím, aby to nějakou dobu vydrželo a nebylo potřeba provádět upgrade během půl roku (rep u grafiky se s tím teoreticky počítá).
Níže vypisuji vybrané komponenty prosím vás o komentář - jde především o grafickou kartu (doporučení na konkrétní výrobce) - v sestavě prosím ponechat procesor AMD, ponechat grafiku od ATI - jde mi jen o případ, kdyby se někomu z vás něco na té sestavě nezdálo.
Zboží bdue 100% brát u CZC, takže jsem vybíral také podle toho co mají a mohou dodat v nejbližší době.
Díky moc za postřehy předem!!!
CPU: AMD Phenom X4 9950 Black Edition (HD995ZFAGHBOX) BOX
Chladič: Scythe SCNJ-2000 Ninja 2
Board: Asus M3A79-T Deluxe - AMD 790FX
HDD systém: Western Digital VelociRaptor WD1500HLFS 150GB
HDD data: Samsung Spinpoint F1 HD642JJ - 640GB SATA II
Paměti: Geil DIMM 4096MB DDR II 1066MHz GX24GB8500C5UDC Plus Ultra (2x 2GB)
Zdroj: Thermaltake ToughPower W0132R 1000W
cenová hranice této sestavy je cca 40K vč daně ;-)
HDD Systém: zbytečnost, WD Caviar Black 640Gb je v podstatě stejně rychlý za zlomek ceny.
HDD DATA: WD6400AAKS (nejlepší poměr výkon/cena)
GPU: po současných slevách (ohlášeny po vydání GTX285, do týdne by to mělo být vidět v českých obchodech) bych vzal HD4870X2, ušetříme jinde.
Zdroj: Naprostá zbytečnost, pokud nebudeš za rok upgradovat na Intel Core i7 (kterej papá fakt slušně) tak vezmi Enermax PRO/MODU82+ 625W, corsair HX620 nebo Tagan SuperRock 680W
HDD DATA: WD6400AAKS (nejlepší poměr výkon/cena)
GPU: po současných slevách (ohlášeny po vydání GTX285, do týdne by to mělo být vidět v českých obchodech) bych vzal HD4870X2, ušetříme jinde.
Zdroj: Naprostá zbytečnost, pokud nebudeš za rok upgradovat na Intel Core i7 (kterej papá fakt slušně) tak vezmi Enermax PRO/MODU82+ 625W, corsair HX620 nebo Tagan SuperRock 680W
Co na to říct... Za AMD si stojíš...:notsure
Potřebuješ takovou desku? Ostatní viz speed. (já než to napíšu...)
Potřebuješ takovou desku? Ostatní viz speed. (já než to napíšu...)
Nad intelom si nerozmýšľal?
ak AMD tak zober potom Phenom II 920 alebo 940BE...len ako to bude z dostupnosťou
ak AMD tak zober potom Phenom II 920 alebo 940BE...len ako to bude z dostupnosťou
[QUOTE=cool.user;204917]Nez kupovat zastaralyho phenoma I tak to radsi vem phenoma II[/QUOTE]
konkrétně? a desku s chladičem ponechat? :)
konkrétně? a desku s chladičem ponechat? :)
[QUOTE=megawir;204919]konkrétně? a desku s chladičem ponechat? :)[/QUOTE]
Bud 9200 nebo 940BE ktera ma otevreny nasobic, zalezi jestli chces taktovat.
Uprimne, prijde mi uchylny vrazet do desky pro amd 4 a pul tisice Kc, ale kdyz si nedas rict tak se neda nic delat. Jo, ta deska az na to ze je predrazena vypada dobre, bohuzel nic moc levnejsiho a rozumnejsi pro amd s SB750 asi snad ani neni)
Uprimne, ja (a nejen ja) bych volil intel, ale jsou to tve penize.
Bud 9200 nebo 940BE ktera ma otevreny nasobic, zalezi jestli chces taktovat.
Uprimne, prijde mi uchylny vrazet do desky pro amd 4 a pul tisice Kc, ale kdyz si nedas rict tak se neda nic delat. Jo, ta deska az na to ze je predrazena vypada dobre, bohuzel nic moc levnejsiho a rozumnejsi pro amd s SB750 asi snad ani neni)
Uprimne, ja (a nejen ja) bych volil intel, ale jsou to tve penize.
no upřímně, jak jsem psal - nejsou moje :)
jestliže mi někdo řekne, proč vzít raději Intel a k němu rozumnou desku, tak to samozřejmě za pouvažování stojí ;-)
u desky bych pak uvítal info jaký chipset a opět proč :)
proč Intel (taktování není v plánu) ..??
dík za vaše reakce, nafukuje mi to hlavu :D
jestliže mi někdo řekne, proč vzít raději Intel a k němu rozumnou desku, tak to samozřejmě za pouvažování stojí ;-)
u desky bych pak uvítal info jaký chipset a opět proč :)
proč Intel (taktování není v plánu) ..??
dík za vaše reakce, nafukuje mi to hlavu :D
[QUOTE=megawir;204927][/QUOTE]
Protoze:
1) Phenom 9950 je zastaraly procesor s silenou spotrebou a nepresvedcivym vykonem
2) Protoze:
kombinace AMD Phenom II X4 920 + Asus M3A79-T Deluxe te vyjde na 10 424,-
kombinace Intel Core 2 Quad Q9550 +Gigabyte GA-EP43-DS3 te vyjde na 10 448,-
A pritom varianta s intelem bude si bude davat s prstem v nose i phenoma 940.
Ted me napada, kdyz pises ze se nebude taktovat, tak by se u AMD dalo usetrit na desce a vzit neco levnejsiho, ale to je jen tak bokem, na intelu si stale (asi nejen ja) trvam jako na vhodnejsi volbe.
Protoze:
1) Phenom 9950 je zastaraly procesor s silenou spotrebou a nepresvedcivym vykonem
2) Protoze:
Ted me napada, kdyz pises ze se nebude taktovat, tak by se u AMD dalo usetrit na desce a vzit neco levnejsiho, ale to je jen tak bokem, na intelu si stale (asi nejen ja) trvam jako na vhodnejsi volbe.
Zdroj rozhodně ne TX750, není vyráběn seasonicem ale CWT! Phenom 2 mi prijde vzhledem k Q9400 dost predrazeny..
...dyt je to fuk :D jen ho nech, az uvidi co umi tahle deska s Wordem, Excelem a nebo dokonce PowerPointem tak se vsadim ze jinou uz chtit nebude :shut
[QUOTE=cool.user;204936]Protoze:
2) Protoze:
Ted me napada, kdyz pises ze se nebude taktovat, tak by se u AMD dalo usetrit na desce a vzit neco levnejsiho, ale to je jen tak bokem, na intelu si stale (asi nejen ja) trvam jako na vhodnejsi volbe.[/QUOTE]
hmm :) mno to zní docela dost přesvědčivě :)
asi bych se mohl podívat po nějakých testech nebo máš přímo nějaký srovnání?
mně jde taky hlavně o to, aby se mu tam nic "nehádalo" ... ok, uvažuju o Intelu, protože pokud je cena stejná a výkon jinde, není moc co řešit.. každopádně by to chtělo nějakej argument :)
2) Protoze:
Ted me napada, kdyz pises ze se nebude taktovat, tak by se u AMD dalo usetrit na desce a vzit neco levnejsiho, ale to je jen tak bokem, na intelu si stale (asi nejen ja) trvam jako na vhodnejsi volbe.[/QUOTE]
hmm :) mno to zní docela dost přesvědčivě :)
asi bych se mohl podívat po nějakých testech nebo máš přímo nějaký srovnání?
mně jde taky hlavně o to, aby se mu tam nic "nehádalo" ... ok, uvažuju o Intelu, protože pokud je cena stejná a výkon jinde, není moc co řešit.. každopádně by to chtělo nějakej argument :)
[QUOTE=Richmond;204940]...dyt je to fuk :D jen ho nech, az uvidi co umi tahle deska s Wordem, Excelem a nebo dokonce PowerPointem tak se vsadim ze jinou uz chtit nebude :shut[/QUOTE]
podobný příspěvky mají nulovou hodnotu, takže není nutný je psát ;-)
pokud máš rozumný argumenty, sem s nima, výkřiky jsou k ničemu ...
podobný příspěvky mají nulovou hodnotu, takže není nutný je psát ;-)
pokud máš rozumný argumenty, sem s nima, výkřiky jsou k ničemu ...
tady je dobrý test
http://xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-phenom-ii-x4_5.html
http://xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-phenom-ii-x4_5.html
Honza23: mno podle toho je ten Core 2 Quad 9550 vykonove hodne podobnej tomu Phenom II X4 940 ...
:)
:)
[QUOTE=megawir;204953]mno podle toho je ten Core 2 Quad 9550 vykonove hodne podobnej tomu Phenom II X4 940 ...
:)[/QUOTE]
v takových 80 ti % je Q9550 výkonnější
v takových 80 ti % je Q9550 výkonnější
[QUOTE=Honza23;204960]v takových 80 ti % je Q9550 výkonnější[/QUOTE]
no dobře, ale o kolik? nejsou to jen např zanedbatelný 2-3 procenta??
teď jako dilema veliký no :)
tak sbírám teda info..
no dobře, ale o kolik? nejsou to jen např zanedbatelný 2-3 procenta??
teď jako dilema veliký no :)
tak sbírám teda info..
[QUOTE=megawir;204953]mno podle toho je ten Core 2 Quad 9550 vykonove hodne podobnej tomu Phenom II X4 940 ...
Musis se proklikat dal nez jen za 3dmark. Ve hrach je Phenom 2 deklasovan prakticky o 1-2 tridy intele 9550 a 9400 mu ve vetsine pripadu ukazuje taky zada nebo si s nim minimalne podava ruce.
Navic q9x00 maji mnohem vyrovnanejsi vykon v dnesnich aplikacich. V rade aplikaci/her q9550 deklasuje phenoma rozdilem (nekolika) trid(y), ale opacnej jev (ze phenom 940 drti aspon q9400) najdes jen vyjmecne.
Musis se proklikat dal nez jen za 3dmark. Ve hrach je Phenom 2 deklasovan prakticky o 1-2 tridy intele 9550 a 9400 mu ve vetsine pripadu ukazuje taky zada nebo si s nim minimalne podava ruce.
Navic q9x00 maji mnohem vyrovnanejsi vykon v dnesnich aplikacich. V rade aplikaci/her q9550 deklasuje phenoma rozdilem (nekolika) trid(y), ale opacnej jev (ze phenom 940 drti aspon q9400) najdes jen vyjmecne.
Nemluvě o tom, že podvozek pod Q9550 (socket 775) je k dostání v haldě vyladěných variant za rozumné peníze.
fajn, řekněme, že dáme toho Q9550, jakou desku k němu? peníze jsou tady vedlejší, důraz je kladen na stabilitu a odpovídající výkon ;-) s ohledem na podporu pamětí v odpovídajících frekvencích..
[quote=megawir;204972]fajn, řekněme, že dáme toho Q9550, jakou desku k němu? peníze jsou tady vedlejší, důraz je kladen na stabilitu a odpovídající výkon ;-) s ohledem na podporu pamětí v odpovídajících frekvencích..[/quote]
Např. tuhle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (GA-EP45-UD3R) - když už až tak o peníze nejde...;)
Např. tuhle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (GA-EP45-UD3R) - když už až tak o peníze nejde...;)
takže teď ta sestava vypadá takto:
Deska: Gigabyte GA-EP45-UD3R - Intel P45
CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 2,83GHz 12MB 1333MHz 775pin BOX
Chladič: ??
Paměti: Geil DIMM 4096MB DDR II 1066MHz GX24GB8500C5UDC Plus Ultra
HDD: 2x Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II
Zdroj: Tagan TG680-U33II Super Rock - 680W
co vy na to? :)
+ prosím o radu s chladičem na cpu ;-)
btw - cenu to dělá kolem 36K s daní ;-)
Deska: Gigabyte GA-EP45-UD3R - Intel P45
CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 2,83GHz 12MB 1333MHz 775pin BOX
Chladič: ??
Paměti: Geil DIMM 4096MB DDR II 1066MHz GX24GB8500C5UDC Plus Ultra
HDD: 2x Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II
Zdroj: Tagan TG680-U33II Super Rock - 680W
co vy na to? :)
+ prosím o radu s chladičem na cpu ;-)
btw - cenu to dělá kolem 36K s daní ;-)
Deska: No, pokud se ti vejde do rozpoctu ok, ale pokud bys potreboval usetrit tak vem klidne ber i ep43-ds3
CPU: ok
chladic: Freezer nebo cooler master 212 nebo ninju
pameti: zbytecne drahe, vem obycejne adaty 800mhz
gpu: No, to radsi gtx260 216SP nebo 4870 1GB
Hdd: Ok
zdroj: enermax pro82+ 525w
CPU: ok
chladic: Freezer nebo cooler master 212 nebo ninju
pameti: zbytecne drahe, vem obycejne adaty 800mhz
gpu: No, to radsi gtx260 216SP nebo 4870 1GB
Hdd: Ok
zdroj: enermax pro82+ 525w
Na co ten Tagan?:mistake Jak už tu někdo psal: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (Ener 625) nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (Corsair HX620).
Chladič: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (Noctua NH-U12P)
GPU - ATI začíná zlevňovat 4870X2. V Americe v přepočtu na 8000,-. U nás to tak slavné asi nebude, ale v nejbližší době to půjde pod 10k i u nás.
BTW, teď jsem koukal, že už teď je na Alfě 4870X2 za cca 10200,-
Chladič: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (Noctua NH-U12P)
GPU - ATI začíná zlevňovat 4870X2. V Americe v přepočtu na 8000,-. U nás to tak slavné asi nebude, ale v nejbližší době to půjde pod 10k i u nás.
BTW, teď jsem koukal, že už teď je na Alfě 4870X2 za cca 10200,-
Z mé osobní zkušenosti Ti doporučím CM Hyper212,který navíc modře svítí.
A grafiku vezmi nějakou GTX260(SP216),jestli už seženeš nějakou 55nm verzi.Teďka se už snad jen doprodávají staré kusy,na alfě už nemají ani jednu.
A grafiku vezmi nějakou GTX260(SP216),jestli už seženeš nějakou 55nm verzi.Teďka se už snad jen doprodávají staré kusy,na alfě už nemají ani jednu.
[quote=megawir;205010]jj, ten zdroj jsem prehledl, diky za upozorneni ;-)[/quote]
U něj pozor na to, ke které kartě bude. K té GTX260 216 nebo 4870 stačí 525W, k těm duálním už to bude chtít ten silnější.
U něj pozor na to, ke které kartě bude. K té GTX260 216 nebo 4870 stačí 525W, k těm duálním už to bude chtít ten silnější.
Když nekoukáš moc na peníze,tak bych volil chladič cpu velmi kvalitní [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] .
CoolerMaster RR-CCH-LB22-GP Hyper 212
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
dopadl v testu lepe nez noctua, a stoji polovinu
dopadl v testu lepe nez noctua, a stoji polovinu
[quote=bandolier.wz;205033]CoolerMaster RR-CCH-LB22-GP Hyper 212
dopadl v testu lepe nez noctua, a stoji polovinu[/quote]
Ano, to už jsme tady probírali x-krát, že ve skutečnosti chladí stejně a i důvody, proč je Noctua dražší...;)
BTW, Ninja je dobrej.:thumb
dopadl v testu lepe nez noctua, a stoji polovinu[/quote]
Ano, to už jsme tady probírali x-krát, že ve skutečnosti chladí stejně a i důvody, proč je Noctua dražší...;)
BTW, Ninja je dobrej.:thumb
[quote=bandolier.wz;205092]to jsem asi chybel,osvětkíš mi to?[/quote]
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/28578-cim-chladit-e8400-3-4ghz#204182
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/28578-cim-chladit-e8400-3-4ghz#204182
[QUOTE=megawir;205035]mno já jsem tam dal toho Ninju teda ;-)
o svícení fakt nejde :)[/QUOTE]
Radči než Ninju bych vzal ten CM Hyper 212.Chladí podstatně líp,stojí míň a kvalitou zpracování se podle mě nelíší..
o svícení fakt nejde :)[/QUOTE]
Radči než Ninju bych vzal ten CM Hyper 212.Chladí podstatně líp,stojí míň a kvalitou zpracování se podle mě nelíší..
[QUOTE=SamecP;205136]Radči než Ninju bych vzal ten CM Hyper 212.Chladí podstatně líp,stojí míň a kvalitou zpracování se podle mě nelíší..[/QUOTE]
link?
link?
Nemůžu najít přímý porovnání s Ninjou,ale tohle snad bude stačit,abych tě přesvědčil [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].Na tenhle chladič z hlediska výkonu mají jen velký pasivy od Thermalright s 12cm fanama.Jinej chladič se na něj nechytá a Ninja podává spíš průměrný výkony (Měl jsem jí sám půl roku v PC).Jestli tomu nevěřříš,tak můžu hledat dál,ale tenhle chladič fakt chladí jak drak ;)
EDIT:TAk mi to nedalo a našel jsem to.Při 600 otáčkách ještě Ninja může lehce konkurovat,výš už ne :-)
EDIT:TAk mi to nedalo a našel jsem to.Při 600 otáčkách ještě Ninja může lehce konkurovat,výš už ne :-)
Opět ten test z PCT...:mistake:stupid:runaway:thumbdown...
Pro mě má nulovou vypovídací hodnotu. Pokud jim jejich testovací metodika ukázala takové rozdíly mezi Noctua U12P a C12P, nemůžu ten test brát vážně. I kdyby byl zbytek v pořádku.
Pro mě má nulovou vypovídací hodnotu. Pokud jim jejich testovací metodika ukázala takové rozdíly mezi Noctua U12P a C12P, nemůžu ten test brát vážně. I kdyby byl zbytek v pořádku.
OK,ten test má podle tebe nulovou vypovídací hodnotu.Můžeš mi ukázat jinej test,kterej je podle tebe serioznější?PCT možná není profesionální web,ale pochybuju,že by jen tak přešel nějaké odchylky nebo něco upravil podle sebe,proč by to dělali?
OT Já netvrdím, že si něco vymysleli nebo upravili. Každý test je jiný a výsledky se liší o nějaký ten stupínek, ale 8-10°C rozdílu u prakticky stejného chladiče je moc a výzkumníci z PCT někde udělali chybu, která vrhá špatné světlo na zbytek naměřených hodnot. Takový test prostě nemůžu brát jako bernou minci.
Kdybych věděl o jiném testu, kde se vyskytuje CM212, už bych ho dávno postnul. Je zvláštní, že se tak dobrý chladič nevyskytuje v testech častěji...
Kdybych věděl o jiném testu, kde se vyskytuje CM212, už bych ho dávno postnul. Je zvláštní, že se tak dobrý chladič nevyskytuje v testech častěji...
Oni ty chladiče zas tak stejné nejsou,mají uplně jinou koncepci,ale až tak velké teplotní rozdíly jsou fakt zvláštní...Jiný test bohužel nemůžu najít ani na zahraničních webech.Ale stále jsem přesvědčen,že CM Hyper 212 chladí líp než Ninja 2.To je podle mě bezesporu..Budu hledat dál a případně postnu,ale zatim kde nic,tu nic :notsure
Je pravda, že montáž s pomocí šroubů a backplate je minimálně jistější a některé chladiče využívající systém upnutí jako Ninja2 mají problém s přítlakem. Na Ninju jsem v tomhle dosud stížnosti nezaznamenal. Jejím slabým místem bývá ventilátor, ale ten dělá při základních otáčkách psí kusy i u CM212.
Když dá člověk dohromady všechny tyhle mínusy, pochopí, proč stojí Noctua 1300,-.
Když dá člověk dohromady všechny tyhle mínusy, pochopí, proč stojí Noctua 1300,-.