Výměna CPU_výkon vs. spotřeba
Nazdar, řeším takové menší dilema, mám dva procesory:
1) Sempron 64 2800+, s.754, 256kb L2, 1600MHz, 59W
2) Mobile Sempron 3300+, s.754, 128kb L2, 2000MHz, 25W
Momentálně mám v desce první jmenovaný, avšak uvažoval jsem o výměně za druhý neboť má nižší TDP a vyšší frekvenci, na druhou stranu má však menší cache L2. PC je využíváno na všechno, tedy internet, kancelář, filmy, hubda, hry. O taktování se nestarám, deska to neumožňuje a ani to nepotřebuji. Je podle Vás lepší ponechat stávající procesor, nebo jej vyměnit. Podle toho co jsem se dočetl na různých fórech jsou notebookové procesory slabší, ale v tomto případě se jedná o výše ratingovaný model a tak by to mělo vyjít výkonostně lépe a hlavně s nižší spotřebou - jde mi o co možná nejlepší poměr výkonu ku spotřebě.
1) Sempron 64 2800+, s.754, 256kb L2, 1600MHz, 59W
2) Mobile Sempron 3300+, s.754, 128kb L2, 2000MHz, 25W
Momentálně mám v desce první jmenovaný, avšak uvažoval jsem o výměně za druhý neboť má nižší TDP a vyšší frekvenci, na druhou stranu má však menší cache L2. PC je využíváno na všechno, tedy internet, kancelář, filmy, hubda, hry. O taktování se nestarám, deska to neumožňuje a ani to nepotřebuji. Je podle Vás lepší ponechat stávající procesor, nebo jej vyměnit. Podle toho co jsem se dočetl na různých fórech jsou notebookové procesory slabší, ale v tomto případě se jedná o výše ratingovaný model a tak by to mělo vyjít výkonostně lépe a hlavně s nižší spotřebou - jde mi o co možná nejlepší poměr výkonu ku spotřebě.
Z blata do louze.
Verim ze ve vetsine aplikaci by sis mirne pomoh, na druhou stranu, uz tech 256KB je pro k8 celkem malo, 128KB je uz celkem vrazednych a pokud bys narazil na aplikaci ktera ma rada hodne l2 cachky tak bys dojel imho uplne. Osobne bych si asi spis ponechal soucasneho semprona a snizil voltaz.
Verim ze ve vetsine aplikaci by sis mirne pomoh, na druhou stranu, uz tech 256KB je pro k8 celkem malo, 128KB je uz celkem vrazednych a pokud bys narazil na aplikaci ktera ma rada hodne l2 cachky tak bys dojel imho uplne. Osobne bych si asi spis ponechal soucasneho semprona a snizil voltaz.
Jasně o tomhle jsem také uvažoval, jenže jednak mám problém s tím, že má deska toto neumožňuje (investovat do jiné si myslím je úplně mimo), nemám vůbec žádné nastavení pro procesor - jediné co mohu ovlivnit je zapnout nebo vypnout CnQ. A druhak nevím jaký má pro běžného smrtelníka velikost L2 smysl, obzvláše s ohledem na to jak dlouho používal Intel u svých celeronů 128kb jako standard.
[QUOTE=Vezir;205394]obzvláše s ohledem na to jak dlouho používal Intel u svých celeronů 128kb jako standard.[/QUOTE]
No a se tim stal celeron standardem pro naprostej lowend.
Ne, ted vazne. Kazda architektura ma mirne jine naroky na velikost l2 cachky, takze nelze rict ze kdyz 256KB l2 cachky bylo dost pro amd k8, ze to bude dost i pro intel nebo naopak. Naopak, architektura netburst (pentium 4, pentium D, celeron a celeron D) byla extremne zavisla na velikosti l2 cachky.
Co se tyce cnq, tak to na 2800+ nezapnes, protoze ho nepodporuje.
No a se tim stal celeron standardem pro naprostej lowend.
Ne, ted vazne. Kazda architektura ma mirne jine naroky na velikost l2 cachky, takze nelze rict ze kdyz 256KB l2 cachky bylo dost pro amd k8, ze to bude dost i pro intel nebo naopak. Naopak, architektura netburst (pentium 4, pentium D, celeron a celeron D) byla extremne zavisla na velikosti l2 cachky.
Co se tyce cnq, tak to na 2800+ nezapnes, protoze ho nepodporuje.
Z těhle dvou je imo lepší volba mobile Sempron 3300+, těch 400Mhz v 95% aplikací dožene deficit L2 cache. A menší spotřeba se v dnešních cenách za elektřinu hodí!
[QUOTE=cool.user;205399]Co se tyce cnq, tak to na 2800+ nezapnes, protoze ho nepodporuje.[/QUOTE]
Zde si dovolím nesouhlasit, neboť CnQ podporují všechny procesory počínaje Senpronem 2600+ (pro s.754), takže jen 2500+ je mimo hru.
Nicméně jak vidím, vesměs jsme se zde shodli, že výhodnější pro mě bude Mobile Sempron 3300+, takže to zkusím vyměnit a uvidíme jak se to projeví :).
Zde si dovolím nesouhlasit, neboť CnQ podporují všechny procesory počínaje Senpronem 2600+ (pro s.754), takže jen 2500+ je mimo hru.
Nicméně jak vidím, vesměs jsme se zde shodli, že výhodnější pro mě bude Mobile Sempron 3300+, takže to zkusím vyměnit a uvidíme jak se to projeví :).
[QUOTE=Vezir;205571]Zde si dovolím nesouhlasit, neboť CnQ podporují všechny procesory počínaje Senpronem 2600+ (pro s.754), takže jen 2500+ je mimo hru.[/QUOTE]
Ja si taky dovolim nesouhlasit, protoze CnQ podporuji jen modely s nasobicem 9 a vetsim, to znamena 3000+ a vetsi
Ja si taky dovolim nesouhlasit, protoze CnQ podporuji jen modely s nasobicem 9 a vetsim, to znamena 3000+ a vetsi
[QUOTE=Vezir;205571]Zde si dovolím nesouhlasit, neboť CnQ podporují všechny procesory počínaje Senpronem 2600+ (pro s.754), takže jen 2500+ je mimo hru.
Nicméně jak vidím, vesměs jsme se zde shodli, že výhodnější pro mě bude Mobile Sempron 3300+, takže to zkusím vyměnit a uvidíme jak se to projeví :).[/QUOTE]
Ano, doporučuju výměnu aspon vyzkoušet. Podle mě bude v běžné kancelářské práci cítit zrychlení. :thumb
Nicméně taky musím nesouhlasit s první částí, Sempron 2800+ je naopak poslední který C&Q nepodporuje, jak napsal cool správně
Nicméně jak vidím, vesměs jsme se zde shodli, že výhodnější pro mě bude Mobile Sempron 3300+, takže to zkusím vyměnit a uvidíme jak se to projeví :).[/QUOTE]
Ano, doporučuju výměnu aspon vyzkoušet. Podle mě bude v běžné kancelářské práci cítit zrychlení. :thumb
Nicméně taky musím nesouhlasit s první částí, Sempron 2800+ je naopak poslední který C&Q nepodporuje, jak napsal cool správně
Pak tedy nechápu jak je možné, že mě bez problému funguje na mojem procesoru (výše uvedeném), neboť jestli tomu dobře rozumím, pak CnQ snižuje frekvenci a voltáž procesoru, pokud není procesor intenzivně využíván. Běžná pracovní frekvence je v případě Sempronu 64 2800+ již zmíněných 1600MHz, ale pokud mám PC jen zapnuté a v podstatě na něm nic nedělám, ihned klesá rychlost na 800MHz, což beru jako důsledek zaplého a funkčního CnQ.
[QUOTE=Vezir;205634]Pak tedy nechápu jak je možné, že mě bez problému funguje na mojem procesoru (výše uvedeném), neboť jestli tomu dobře rozumím, pak CnQ snižuje frekvenci a voltáž procesoru, pokud není procesor intenzivně využíván. Běžná pracovní frekvence je v případě Sempronu 64 2800+ již zmíněných 1600MHz, ale pokud mám PC jen zapnuté a v podstatě na něm nic nedělám, ihned klesá rychlost na 800MHz, což beru jako důsledek zaplého a funkčního CnQ.[/QUOTE]
Tak v tom pripade existuji nasledujici vysvetleni
1) bud mas nejakej hodne zvlastni kousek
2) nebo amd udelalo u poslednich revizi nejakej update a cnq povolilo i na CPU s nasobicem nizsim nez 9.
Celkem by se hodil screen z cpuz.
Tak v tom pripade existuji nasledujici vysvetleni
1) bud mas nejakej hodne zvlastni kousek
2) nebo amd udelalo u poslednich revizi nejakej update a cnq povolilo i na CPU s nasobicem nizsim nez 9.
Celkem by se hodil screen z cpuz.
No hodne zvláštní je i ta frekvence 800Mhz, vzhledem k tomu, že minimální násobič je 6x pak je celkem záhadou jak se toho dosáhlo. Spíš mě napadá varianta, že je na desce nainstalován nějaký soft pro řízení spotřeby a ten v nečinnosti snižuje fsb ze standardních 200 na 100. To CPU_Z by mě tedy taky zajímalo :)
[QUOTE=speedsnail;205680]No hodne zvláštní je i ta frekvence 800Mhz, vzhledem k tomu, že minimální násobič je 6x pak je celkem záhadou jak se toho dosáhlo. Spíš mě napadá varianta, že je na desce nainstalován nějaký soft pro řízení spotřeby a ten v nečinnosti snižuje fsb ze standardních 200 na 100. To CPU_Z by mě tedy taky zajímalo :)[/QUOTE]
Minimalni nasobic pri pouziti cnq je 5x, ovsem k8 maj otevreny nasobic az do 4x :p
Minimalni nasobic pri pouziti cnq je 5x, ovsem k8 maj otevreny nasobic az do 4x :p
[QUOTE=cool.user;205732]Minimalni nasobic pri pouziti cnq je 5x, ovsem k8 maj otevreny nasobic az do 4x :p[/QUOTE]
Nevim jestli je to to same, ale AMD Turion (notebookovy) ML30 1.6GHz ma nasobic 4-8.
Nevim jestli je to to same, ale AMD Turion (notebookovy) ML30 1.6GHz ma nasobic 4-8.
Tak z testování CPU zatím sešlo, musím sehnat, nebo nějak upravit chladič (momentálně BOX), protože se nedotýká procesoru, je asi 1,5mm nad ním :(.
Jak budu mít chvilku tak testnu to CPU-z a uvidíme, pak dyžtak postnu screen.
Jak budu mít chvilku tak testnu to CPU-z a uvidíme, pak dyžtak postnu screen.
[QUOTE=cool.user;205732]Minimalni nasobic pri pouziti cnq je 5x, ovsem k8 maj otevreny nasobic az do 4x :p[/QUOTE]
No tak v tom to je, omlouvám se za ten Intelovskej min násobič 6x..
Takže jsou 2 možnosti.. Buď CPU a deska opravdu nějak záhadně podporují C&Q a nebo totéž dělá nějaký soft od výrobce desky, snižuje násobič z 8 na 4. To CPU_Z už asi potřebovat nebudeme, ale podívejte se jestli se spolu se systémem nespouští nějaká utilitka na řízení spotřeby. A nebo že by to řídila přímo Vista? :)
No tak v tom to je, omlouvám se za ten Intelovskej min násobič 6x..
Takže jsou 2 možnosti.. Buď CPU a deska opravdu nějak záhadně podporují C&Q a nebo totéž dělá nějaký soft od výrobce desky, snižuje násobič z 8 na 4. To CPU_Z už asi potřebovat nebudeme, ale podívejte se jestli se spolu se systémem nespouští nějaká utilitka na řízení spotřeby. A nebo že by to řídila přímo Vista? :)
[QUOTE=speedsnail;205761]Takže jsou 2 možnosti.. Buď CPU a deska opravdu nějak záhadně podporují C&Q a nebo totéž dělá nějaký soft od výrobce desky, snižuje násobič z 8 na 4. To CPU_Z už asi potřebovat nebudeme, ale podívejte se jestli se spolu se systémem nespouští nějaká utilitka na řízení spotřeby. A nebo že by to řídila přímo Vista? :)[/QUOTE]
Ee, tohle musi byt zalezitost cpu. Jak sem rekl, bud ma nejakej hodne unikatni kousek, nebo amd v poslednich revizich pridalo CnQ pro vsechna cpu.
Ee, tohle musi byt zalezitost cpu. Jak sem rekl, bud ma nejakej hodne unikatni kousek, nebo amd v poslednich revizich pridalo CnQ pro vsechna cpu.
Sempron 64 2800+ CNQ, co si ho já pamatuji, neměl. Jaké má OPN Tray? Stepping? Pokud Vám funguje, tak ho má a pak lze použít například utilitku RMClock. :-) Jenom dodám, že minimálně podle testů co jsem já dělal, 256 KB cache je výhodnější pro "stálejší" výkon (v průměru ale vyjde lépe ten s větším taktem). Ideál bude přetaktovaný/podvoltovaný 2800+. Jo, tenkrát to bylo hodně muziky za málo peněz...