Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS M2A-VM - WIN VISTA a SATA disk

maiwi (14)|15.1.2009 12:19
Ahoj, Chtěl bych poprosit o radu k téhle desce. Mám ji už asi rok. Doposud jsem na ní měl napojený jeden PATA disk a PATA DVD mechaniku. Nyní jsem si koupil SATA disk a napojil ho. Mám teď napojené dvě PATA mechaniky a jeden SATA disk. Bios mi vše najde, ale problém nastane při instalaci VIST. Když mám nastavený v Biosu IDE mod, tak mi to při instalaci jednou hodí chybu, jednou nenajde disk. A když nastavím SATA mod. Tak vše probíhá vcelku v pořádku až když je poslední stav a to DOKONČENÍ INSTALACE. Trvá to dlouho a restartne se PC asi dřív než má. Pak jak najíždí mělo by to najet do fáze, kdy se zadává uživatelské jméno, ale bohužel nenajede to a napíše to POČÍTAČ byl předčastně restartován proveďte instalaci znova.

Nevím co s tím vyzkoušel jsem už snad všechno. Disk mám nastavený na 3.0Gb/s...

Tak se chci zeptat jestli nevíte co mám udělat, aby disk šel v režimu SATA mod. A jde to když mám zapojený SATA disk a PATA mechaniky ???
kevin00 (10238)|15.1.2009 13:44
To, že máš připojený SATA disk a PATA mechaniku by nemělo mít nějaký vliv. Jakou chybu instalace hlásí, pokud instaluješ Visty na HDD v IDE režimu? V tomto režimu by instalace měla být vůbec bezproblémová. Zkoušel jsi instalaci provést, je-li HDD nastaven na SATA I (většinou k tomu slouží jumpery na HDD).
Je instalační CD v pořádku ?
Napiš co máš za motherboard a harddisk.
maiwi (14)|15.1.2009 15:43
No tak mám desku ASUS M2A-VM a SEAGATE 500GB. Disk podporuje rychlost 3.0Gb/s stejně jako deska. A jinak mám nastavené 3.0Gb/s teď. No jediné co právě můžu nastavit jumperem je 1.5Gb/s nebo 3.0Gb/s ... a to už jsem zkoušel a nic. Tak jsem se koukal a mám na výběr z IDE controler a to mi při KOPÍROVÁNÍ SOUBORU hodí chybu, ale číslo nevím z hlavy. A dále tam mám AHCI controler a to když dám tak to jede strašně pomalu instalace trvá dlouho, a když už to dodělá nakonec tu instalaci a měla bý najet obrazovka kde zadám uživatelské jméno tak to nenajede a svítí červená dioda, že to neustále něco dělá a obrazovka je černá.Instalační CD by mělo být v pořádku můžu zkusit ještě druhé, ale nevím nevím ...
kevin00 (10238)|15.1.2009 15:54
Nevím tedy jak u Vist ... není tam taky potřeba nahrát SATA drivery při instalaci ?
KunNy (410)|15.1.2009 16:02
A co takhle naistalovat Visty v IDE módu (nastavit v biosu), a po dokončení instalace (před posledním restartem) disk zpátky přepnout do SATA režimu?
kevin00 (10238)|15.1.2009 16:09
[QUOTE=KunNy;207039]A co takhle naistalovat Visty v IDE módu (nastavit v biosu), a po dokončení instalace (před posledním restartem) disk zpátky přepnout do SATA režimu?[/QUOTE]

Kdyby jsi četl, tak o příspěvek výše píše, že v IDE módu mu to při kopírování nahlásí chybu .... :rules
maiwi (14)|15.1.2009 16:13
A to nevadí když po instalaci se mění režimy ???
maiwi (14)|15.1.2009 16:15
Ty drivery to nechce jede to normálně bez nich ... Kua a nemůže být třeba disk špatný ??? A ještě nevíte proč když je to v SATA režimu to nastavené tak proč to jede tak pomalu ???
kevin00 (10238)|15.1.2009 16:25
Můžeš udělat test HDD. Stáhni si Hiren´s BootCD a v něm je utilita pro kontrolu disku (HDD Regenerator) nebo si můžeš stáhnout SeaTools (diagnostický program pro HDD Seagate přímo od výrobce).

EDIT: Obojí jsou bootovací CD a lze je spustit bez OS.
maiwi (14)|15.1.2009 16:26
Díky moc to je supernííí ... Vyzkouším ...
maiwi (14)|15.1.2009 16:30
No vypadá to, že disk je OK... tak já už nevím :-(
maiwi (14)|15.1.2009 18:19
Tak jsem i flashnul BIOS a nic to nepomohlo no ...
kevin00 (10238)|16.1.2009 07:36
Zkus to instalovat v tom IDE modu a napiš sem chybu, kterou instalace hází .... třeba se toho dá chytit. Zkoušel jsi i jinou instalaci (pokud je možnost) ? Instaluj s jedním HDD a jedou DVD mechanikou. Proveď Memtest.
maiwi (14)|25.1.2009 17:49
No tak zkoušel jsem ten disk připojit ke starému IDE na kterém mám XP a normálně jede zapisuji na něj všechno v poho ...

Číslo te chyby v tom IDE režimu je 0x8007045D ....

Jinak už jsem zkoušel jak s jednou nebo druhou mechanikou tak jsem vytáhl i jednu pamět ze dvou ... zkoušel jsem snad všechny možné kombinace ...
maiwi (14)|25.1.2009 21:13
Tak hardware je v pořádku, protože jsem ted nainstaloval komplet Win XP bez problému ...
Režim mám nastavený na AHCI...

Tak problém se musí hledat ve Vistách ... Jen nevím kde a co
maiwi (14)|26.1.2009 14:19
Pomůžete mi někdo prosím ??? napsal jsem i číslo té chyby snad tohle nějak pomůže ...
kevin00 (10238)|26.1.2009 14:47
Je instalace legální a je disk v pořádku ? Dělal jsi kontrolu HDD, jestli není poškozen ? Máš vypojené veškerá nepotřebná zařízení (TV karta, zvuk. karta apod.) ?
maiwi (14)|26.1.2009 15:35
jj disk je legální ... No disk je OK protože šel na reklamačku a tam byl zjištěn jako OK... A no vypojené mám vše co jde ...

A nevíš co by mohla být ta chyba jejíž číslo jsem sem napsal ...
maiwi (14)|26.1.2009 16:02
A nechápu, že XP jdou bez nejměnšího problému, ale VISTY ne ... nedělám snad něco špatně ??? Nebo nemusím něco jiného nastavit v BIOSU ??? ...
kevin00 (10238)|26.1.2009 16:34
Nevím, jak instaluješ, ona se snad ani chyba udělat nedá. Ale našel jsem obrázkový návod instalace krok po kroku. Tak to zkus projet, jestli se shoduješ.

Linky:
Poradce při potížích s instalací Windows
Instalace Windows - nejčastější dotazy
Microsoft Vista Forum CZ
Windows Vista Forum EN

EDIT:
[QUOTE=maiwi]No s návodem se plně shoduji tak to nechápu ...[/QUOTE]

Nemáš možnost zkusit jinou instalaci Vist ?
maiwi (14)|26.1.2009 16:54
No s návodem se plně shoduji tak to nechápu ...

Právě to už jsem dělal mám doma Home Premium a Business ... jako ještě může být špatná deska a odpalovat mi to deska ...
maiwi (14)|27.1.2009 13:40
A mám dotaz ... v biosu mám pár položek, které se mi nezdají ...

Parallel port mode = [Normal] nebo [EPP] nebo [ECP] nebo [Bi-Directional] ... co z toho mám dát

IDE DMA transfer access = [Enabled] nebo [Disabled] ... co z toho mám dát

OnChip IDE Channel0= [Enabled] nebo [Disabled] ... co z toho mám dát(když dám Disabled nenačtou se mi mechaniky)

IDE Prefetch Mode = [Enabled] nebo [Disabled] ... co z toho mám dát
kevin00 (10238)|27.1.2009 13:55
Parallel Port Mode - pokud nepoužíváš paralelní port (např. staré tiskárny) můžeš nastavit Disable
IDE DMA Transfer Access - Enable
OnChip IDE Channel0 - pokud používáš nějaké PATA zařízení nastav Enable (zřejmě ano, pokud se při vypnutí nenačtou DVD mechaniky)
IDE Prefetch Mode - Enable