Osazení RAM do zákl. desky
Dobrý den
Potřeboval bych poradit ohledně pamětí...
Na vánoce jsem dostal novou paměť DDR A-DATA 1GB, 400MHz, CL3.
V počítači jsem měl do té doby pouze DDR A-DATA 512MB, 400MHz, podle všeho taky CL3 (jistý si tím ale nejsem).
Obě dvě jedou samostatně krásně, ale když je dám do základní desky obě, tak jede jen ta, která je vložena ve slotu DIMM1. Z manuálu zákl.desky a z různých fór jsem bohužel nic nevyčetl. Prosím poraďte. Předem děkuji za reakce.
Pár informací:
Základní deska MSI KT6 Delta
Paměti DDR A-DATA 400MHz 512 a 1024MB
Potřeboval bych poradit ohledně pamětí...
Na vánoce jsem dostal novou paměť DDR A-DATA 1GB, 400MHz, CL3.
V počítači jsem měl do té doby pouze DDR A-DATA 512MB, 400MHz, podle všeho taky CL3 (jistý si tím ale nejsem).
Obě dvě jedou samostatně krásně, ale když je dám do základní desky obě, tak jede jen ta, která je vložena ve slotu DIMM1. Z manuálu zákl.desky a z různých fór jsem bohužel nic nevyčetl. Prosím poraďte. Předem děkuji za reakce.
Pár informací:
Základní deska MSI KT6 Delta
Paměti DDR A-DATA 400MHz 512 a 1024MB
Ty paměti, byť od stejného výrobce, spolu nemusí zrovna randit. Je možné, že prostě vedle sebe nedokážou pracovat.
Zkoušel jsi prostřídat jejich osazení do různých slotů? Na té desce jsou tři, se dvěma moduly máš 9 kombinací zapojení ( nebo kolik, nejsem matematik ), tak si možné komibnace vypiš a můžeš zkoušet, jestli třeba nějaké konkrétní zapojení nepomůže.
Taky bys mohl ještě trochu rozvést, co znamená, že paměť "nejede".
Zkoušel jsi prostřídat jejich osazení do různých slotů? Na té desce jsou tři, se dvěma moduly máš 9 kombinací zapojení ( nebo kolik, nejsem matematik ), tak si možné komibnace vypiš a můžeš zkoušet, jestli třeba nějaké konkrétní zapojení nepomůže.
Taky bys mohl ještě trochu rozvést, co znamená, že paměť "nejede".
Tím že nejede jsem myslel, že výsledná paměť, která se mi zobrazí ve widowsu se rovná paměti jednoho modulu. Neobjeví se mi celková paměť 1,5GB, ale buď jen 1GB, nebo 512MB.
Před chvíli jsem vyzkoušel všechny kombinace a zde jsou výsledky:
DIMM1.....DIMM2.....DIMM3.....Výsledek
.1024........512..........X.............1024
..512........1024.........X.............512
.1024.........X...........512............PC 3x pípne a dál nejede
..512..........X..........1024..........1024
....X..........512........1024..........1024
....X.........1024........512............PC 3x pípne a dál nejede
....X.........1024........512............PC 3x pípne a dál nejede
Zkusil jsem zběžně vygooglit manuál k té desce, ale našel jsem jen stránku, kde bych se musel registrovat. Díval se do manuálu, co znamená trojpíp?
Manuál jsem našel třeba tady...
http://global.msi.eu/index.php?func=downloadfile&dno=3735&type=manual
Přesně ten jsem dostal k základní desce. Bohužel je v angličtině a v pípání PC se absolutně nevyznám. Jen dokážu spočítat kolikrát pípne.
http://global.msi.eu/index.php?func=downloadfile&dno=3735&type=manual
Přesně ten jsem dostal k základní desce. Bohužel je v angličtině a v pípání PC se absolutně nevyznám. Jen dokážu spočítat kolikrát pípne.
Hmm, pamětem se v tom manuálu zrovna moc nevěnují. Mě už toho víc nenapadá, krom té nekompatibility paměťových modulů mezi sebou. Třeba se objeví ještě někdo, kdo dostane nějaký nápad.
Na akej frekvencii pracuje zbernica pamätí?
Odpíš v biose nastavenia fsb, delička fsb/ram, nastavené časovanie a napätie pamätí.
Odpíš v biose nastavenia fsb, delička fsb/ram, nastavené časovanie a napätie pamätí.
V biosu jsem zjistil, že je všechno nastavené na AUTO, ale při náběhu PC jsem si ve výpisu RAM všiml 400 MHz a CL 3. Napětí a FSB jsem v biosu našel jen u CPU
Môžeš vyskúšať nastaviť : SDRAM Frequency na 333MHz (nepredpokladám u teba použitie procesora s fsb400).
Pokiaľ by to nabehlo, môžeš znížiť na tejto frekvencii CL na 2,5. Pre manuálne nastavenie časovania si však odpíš hodnoty z programu CPU-Z, v záložke memory-SPD.
Nastavenie napätia pamätí - Frequency/Voltage control - DDR Voltage - zmeň z Auto na 2,5V (môže byť aj 2,6V) - skontroluj ešte na moduloch RAM, či na štítku nie je uvedené napätie a to nastav.
Pokiaľ by to nabehlo, môžeš znížiť na tejto frekvencii CL na 2,5. Pre manuálne nastavenie časovania si však odpíš hodnoty z programu CPU-Z, v záložke memory-SPD.
Nastavenie napätia pamätí - Frequency/Voltage control - DDR Voltage - zmeň z Auto na 2,5V (môže byť aj 2,6V) - skontroluj ešte na moduloch RAM, či na štítku nie je uvedené napätie a to nastav.
ja bych prvni provedl load default bios setup = nastavit tovarni nastaveni, pak bych dal nejnizsi moznou frekvenci pameti jak jinak nez manualne a vyzkousel vsechny mozne kombinace, ktere dovlouji sloty a RAM, nekdy ten pocitac takhle blbne, me se to taky stalo, kolikrat pomuze clear CMOS...
[QUOTE=Thommy.p;207744]Tím že nejede jsem myslel, že výsledná paměť, která se mi zobrazí ve widowsu se rovná paměti jednoho modulu. Neobjeví se mi celková paměť 1,5GB, ale buď jen 1GB, nebo 512MB.
....X.........1024........512............PC 3x pípne a dál nejede[/QUOTE]
Co znamená, když BIOS pípá ....
3 pípnutí - chyba základních 64 kB RAM
Asi bych zkusil udělat Memtest.