Jaký software pro praci s partition?
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jakou máte zkušenost se softwarem pro správu partition?
Koupil jsem nový 640 GB disk, který potřebuju rozdělit a zároveň na původním 250GB partitiony sloučit.
Původně jsem používal Powerquest Partition Magic 8, ale nejsem si jistý, jestli zvládá pracovat s partition 200 GB a víc. Nemáte s tím někdo zkušenost?
A otázka obecnějšího charakteru, který ze software obecně doporučujete?
Acronis Disk Director Suite, Paragon Partition Manager, EASEUS Partition Manager nebo stary Powerquest Partition Magic 8?
Díky za tip.
chtěl bych se zeptat jakou máte zkušenost se softwarem pro správu partition?
Koupil jsem nový 640 GB disk, který potřebuju rozdělit a zároveň na původním 250GB partitiony sloučit.
Původně jsem používal Powerquest Partition Magic 8, ale nejsem si jistý, jestli zvládá pracovat s partition 200 GB a víc. Nemáte s tím někdo zkušenost?
A otázka obecnějšího charakteru, který ze software obecně doporučujete?
Acronis Disk Director Suite, Paragon Partition Manager, EASEUS Partition Manager nebo stary Powerquest Partition Magic 8?
Díky za tip.
V minulosti jsem dělal s Partition Magic 8 a vše ok,ale nefunguje pod Vistou,tak jsem shodou okolností před chvíly doinstaloval Acronis Disk Director Suite v 10 a zatím jen samé dobré dojmy.Zítra budu vědět víc,ale zatím mě překvapilo hodně přívětívé a propracované uživatelské rozhraní..Podle mě daleko lepší než u Partition Magicku.
Na to IMHO stačí správce disků ve Windows. Na tom 640GB si můžeš vytvořit nový partitions jak chceš (když je novej, tudíž zřejmě prázdnej?) pokud už tam je jedna velká tak jí před tím smažeš (jistější než se jí snažit nějak "dělit"). A z toho menšího překopíruješ potom všechny data na ten velkej, smažeš na něm původní partitions a vytvořiš velkou (pokud máš Vistu, tak stačí odzálohovat a smazat všechny partitions kromě první a pak první roztáhnout na zbytek disku; pokud nemáš Vistu, tak to lze provést v PQ magic, pokud na první part. máš systém a nechceš ho přeinstalovávat).
PQ magic by to dát měl, ale rozdělování a slučování disků je obecně (nejen v PQ magic) velmi riziková operace (obzvlášť s NTFS, mám s tím už určitý zkušenosti, nehledě na možnost výpadku proudu a tím ztráty komplet všech dat na slučovaných jednotkách), proto je stejně potřeba všechno, na co se bude sahat, ozálohovat. Zvětšování partition NTFS je relativně bezpečná věc, zmenšování nikoliv (konkrétně už jsem při zmenšování NTFS jednou přišel o dost dat).
PQ magic by to dát měl, ale rozdělování a slučování disků je obecně (nejen v PQ magic) velmi riziková operace (obzvlášť s NTFS, mám s tím už určitý zkušenosti, nehledě na možnost výpadku proudu a tím ztráty komplet všech dat na slučovaných jednotkách), proto je stejně potřeba všechno, na co se bude sahat, ozálohovat. Zvětšování partition NTFS je relativně bezpečná věc, zmenšování nikoliv (konkrétně už jsem při zmenšování NTFS jednou přišel o dost dat).
Já na tohle používám také Partition Magic, který mám na Live CD Hiren's Boot CD. Jednoduše z toho necháš zavést zakladní rozhraní a odtud pak voláš jednotlivé programy. Je tam většina toho, co kdy můžeš při řešení potíží potřebovat :)
Dojigiri: Já to teda dělal zatím jen několikrát (zmenšování), ale nikdy jsem o žádná data nepřišel. Vždy to tedy bylo přes Hiren's, ne z PQ magic instalovaného v systému.
Dojigiri: Já to teda dělal zatím jen několikrát (zmenšování), ale nikdy jsem o žádná data nepřišel. Vždy to tedy bylo přes Hiren's, ne z PQ magic instalovaného v systému.
Díky za reakce.
Budu se drzet PM8, i když Acronis vypadá lákavě.
Další zkušenosti s podobným softwarem jsou i nadále vítány.
Budu se drzet PM8, i když Acronis vypadá lákavě.
Další zkušenosti s podobným softwarem jsou i nadále vítány.
[QUOTE=Petr S.;207995]Dojigiri: Já to teda dělal zatím jen několikrát (zmenšování), ale nikdy jsem o žádná data nepřišel. Vždy to tedy bylo přes Hiren's, ne z PQ magic instalovaného v systému.[/QUOTE]
No, já to kdysi dělal z PQ pro DOS (což je verze která je i na Hirens), nedošlo ani ke ztrátě napájení, bohužel při dokončení "zmenšení" zničehonic vypsal nějakou chybu (už je to dost dávno, pár let, tak už si nepamatuju jakou) a jednotka poté nebyla vůbec čitelná, zřejmě se mu nějak podařilo zrušit MFT. Data jsem zrovna bohužel ozálohovaný neměl a už jsem je z toho nedostal ani přes GetDataBack atd. (tehdy jsem nevěděl, že NTFS zálohuje boot sektor na konec disku, takže by to bývalo možná obnovit šlo, ale to nevím) - takže při zmenšování doporučuju zálohovat. Jde o operaci, kdy se musí něco třeba i přesouvat, měnit MFT apod. - pokud se zvětšuje, tak se na stávající data v podstatě nemusí šahat, a jenom se zapíše do NTFS boot sektoru větší číslo (+ asi nějaký drobný úpravy MFT).
No, já to kdysi dělal z PQ pro DOS (což je verze která je i na Hirens), nedošlo ani ke ztrátě napájení, bohužel při dokončení "zmenšení" zničehonic vypsal nějakou chybu (už je to dost dávno, pár let, tak už si nepamatuju jakou) a jednotka poté nebyla vůbec čitelná, zřejmě se mu nějak podařilo zrušit MFT. Data jsem zrovna bohužel ozálohovaný neměl a už jsem je z toho nedostal ani přes GetDataBack atd. (tehdy jsem nevěděl, že NTFS zálohuje boot sektor na konec disku, takže by to bývalo možná obnovit šlo, ale to nevím) - takže při zmenšování doporučuju zálohovat. Jde o operaci, kdy se musí něco třeba i přesouvat, měnit MFT apod. - pokud se zvětšuje, tak se na stávající data v podstatě nemusí šahat, a jenom se zapíše do NTFS boot sektoru větší číslo (+ asi nějaký drobný úpravy MFT).
[QUOTE=Dojigiri;208142]No, já to kdysi dělal z PQ pro DOS (což je verze která je i na Hirens), nedošlo ani ke ztrátě napájení, bohužel při dokončení "zmenšení" zničehonic vypsal nějakou chybu (už je to dost dávno, pár let, tak už si nepamatuju jakou) a jednotka poté nebyla vůbec čitelná, zřejmě se mu nějak podařilo zrušit MFT. Data jsem zrovna bohužel ozálohovaný neměl a už jsem je z toho nedostal ani přes GetDataBack atd. (tehdy jsem nevěděl, že NTFS zálohuje boot sektor na konec disku, takže by to bývalo možná obnovit šlo, ale to nevím) - takže při zmenšování doporučuju zálohovat. Jde o operaci, kdy se musí něco třeba i přesouvat, měnit MFT apod. - pokud se zvětšuje, tak se na stávající data v podstatě nemusí šahat, a jenom se zapíše do NTFS boot sektoru větší číslo (+ asi nějaký drobný úpravy MFT).[/QUOTE]
Ja mam s PQ magic vesmes dobre zkusenosti - jednou jsem tedy malem prisel o data-bylo to kdysi s pouzitim tusim verze 6, kdy behem nejake prace v DOSu se zacala obrazovka plnit barevnymi obdelnicky a program naprosto nereagoval a po restartu byl problem... nastesti tam byl FAT32 a data jsem tusim zachranil. Jinak s PQMagic8 jsem nikdy zadny problem nemel.
Jinak k te velikosti si nejsem jisty - 320GB disk bez problemu, ale u 640GB SATAII mi pise nejakou chybu a cely disk je oznacen zlute a pracovat s nim nemohu. Disk je jinak OK a nevim jestli je problem v PQmagicu a nejakem jeho limitu nebo v tom, ze jsem vyjimecne proti svym zvykum vytvoril oddily pomoci spravce disku ve WinXP...
Ja mam s PQ magic vesmes dobre zkusenosti - jednou jsem tedy malem prisel o data-bylo to kdysi s pouzitim tusim verze 6, kdy behem nejake prace v DOSu se zacala obrazovka plnit barevnymi obdelnicky a program naprosto nereagoval a po restartu byl problem... nastesti tam byl FAT32 a data jsem tusim zachranil. Jinak s PQMagic8 jsem nikdy zadny problem nemel.
Jinak k te velikosti si nejsem jisty - 320GB disk bez problemu, ale u 640GB SATAII mi pise nejakou chybu a cely disk je oznacen zlute a pracovat s nim nemohu. Disk je jinak OK a nevim jestli je problem v PQmagicu a nejakem jeho limitu nebo v tom, ze jsem vyjimecne proti svym zvykum vytvoril oddily pomoci spravce disku ve WinXP...