PC zamrzne při startu OS
Dobrý den, koupil jsem si nové komponenty do PC. Základní desku Biostar TA790GX A+ s int. grafikou, procesor AMD Athlon X2 4850 E a paměťový modul 2 GB Kingmax 800 Mhz. Už při instalaci Windows Vista mi počítač při spuštění grafického průvodce instalací zatuhnul. Nakonec se systém podařilo nainstalovat, ale teď mi počítač zatuhne při startu při zobrazení titulku Microsoft Corporation. Pomůže vymazání nastavení biosu na desce. Pak počítač normálně najede ale pokud ho regulérně vypnu uz se nerozjede. Myslíte že je to způsobené nekompatibilitou hadwaru nebo mám zkusit nainstalovat raději windows XP. Děkuji za každou radu.
[QUOTE=pajka1;208472]Dobrý den, koupil jsem si nové komponenty do PC. Základní desku Biostar TA790GX A+ s int. grafikou, procesor AMD Athlon X2 4850 E a paměťový modul 2 GB Kingmax 800 Mhz. Už při instalaci Windows Vista mi počítač při spuštění grafického průvodce instalací zatuhnul. Nakonec se systém podařilo nainstalovat, ale teď mi počítač zatuhne při startu při zobrazení titulku Microsoft Corporation. Pomůže vymazání nastavení biosu na desce. Pak počítač normálně najede ale pokud ho regulérně vypnu uz se nerozjede. Myslíte že je to způsobené nekompatibilitou hadwaru nebo mám zkusit nainstalovat raději windows XP. Děkuji za každou radu.[/QUOTE]
Doplň informace o zbytku HW a projeď paměti memtestem.
Doplň informace o zbytku HW a projeď paměti memtestem.
V jakém slotu je tento paměťový modul nainstalován? Měl by být nejblíže procesoru, každopádně jej ale zkus hodit také do jiného.
Jinak k tomu memtestu, nejlépe pokud jej necháš běžet dlouho. Čím déle poběží, tím spolehlivější test bude.
Jinak k tomu memtestu, nejlépe pokud jej necháš běžet dlouho. Čím déle poběží, tím spolehlivější test bude.
Děkuji za radu, memtest určitě vyzkouším jen co přijdu domu. Jinak zbytek HW: 2x IDE HDD. vypalovačka SATA Samsung, zdroj Fortron 350W v souvislosti s tím bych se chtěl zeptat jestli by na to mohlo mít vliv, když ten zdroj má jen 20 pinový konektor a na desce je 24 pinový? Měřil jsem multimetrem a čtyři piny navíc jsou na desce propojeny na jiný pin se stejným napětím.
Skus v BIOSe nastavit "Load Optimal Defaults". Zisti aky mas BIOS a ci na stranke vyrobcu nie je novsi. Ak ano, tak preflashuj.
[quote=pajka1;208529]Děkuji za radu, memtest určitě vyzkouším jen co přijdu domu. Jinak zbytek HW: 2x IDE HDD. vypalovačka SATA Samsung, zdroj Fortron 350W v souvislosti s tím bych se chtěl zeptat jestli by na to mohlo mít vliv, když ten zdroj má jen 20 pinový konektor a na desce je 24 pinový? Měřil jsem multimetrem a čtyři piny navíc jsou na desce propojeny na jiný pin se stejným napětím.[/quote]
Problém by to být neměl. 24pin by měla být jen modifikace standardního 20pinu pro systémy s vyšší spotřebou. Pokud jsou větve zdroje dostatečně dimenzované, neměl by být problém. K dispozici jsou i různé redukce, ty bych ale raději nepoužíval. Dochází pak totiž k přetěžování zdroje.
Ten BIOS určitě zkus.
Problém by to být neměl. 24pin by měla být jen modifikace standardního 20pinu pro systémy s vyšší spotřebou. Pokud jsou větve zdroje dostatečně dimenzované, neměl by být problém. K dispozici jsou i různé redukce, ty bych ale raději nepoužíval. Dochází pak totiž k přetěžování zdroje.
Ten BIOS určitě zkus.
děkuji všem za radu, ale bohužel je to pořád stejné. Pamět jsem nechal projet memtestem z bootovaciho cd. Běželo to hodinu a bez chyb. Ale zarazilo mě že memtest z bootovací diskety nefungoval. Počítač se restartoval. Pro jistotu jsem vyzkousel i jiný paměťový modul od Adata. Našel jsem i novější bios ale i ani to nepomohlo. Myslíte že je možné že by se něco přehřívalo? Na základní desce je větší chladič čipsetu kde je i grafické jádro. To je docela dost teplé, chladič procesoru je skoro studený. Děkuji za každou radu
Hodina je docela málo. Nechal bych to klidně celou noc. Ale paměťmi to asi nebude, jak tak tipuji. Máš možnost si někde vypůjčit ještě jiný zdroj?
Tipnul bych asi ten zdroj .... já bych asi ten 24pin zapojil ... myslím si, že i pokud není 4pin zapojen přes nějakou redukci je zdroj přetěžován .... tak i tak si musí vzít kolik potřebuje
Asi je to možné, že by to bylo tím. Většina případů, o kterých vím, ale toto neřešila. V pořádku jim vše fungovalo, i když zdroj nebyl 24pin.
zdroj bohužel vypujčit nemůžu, nikdo ze známých 24 pin nemá, ale sehnal jsem redukci. Ale problém je pořád. Nemůžu pochopit proč po ručním vymazání nastavení biosu na desce pomocí jumperu, počítač normálně regulérně najede. Ale po jednom vypnutí uz nenajede. I kdyz mezitím žádný zásah do biosu nedělám. Kontroloval jsem jestli správně dosedá chladič na procesoru. Vše se zdá v pořádku.
Zkusil bych flash BIOSu, pokud by nepomohlo, moc možností již není. Moduly RAM jsou dle testu v pořádku. Nezbývá, než zkusit zdroj.
Kolik ukazuje BIOS teploty komponent? Jak je ten zdroj starý? Možná na tu sestavu už nestačí, i když to by nevysvětlovalo to "podivné" chování po resetu CMOS. Máš k počítači připojené ještě něco dalšího, nějakou komponentu, kromě těch, které jsi už jmenoval?
Jinak teď mě napadlo, zkus namísto resetu celého CMOS vymazat jenom paměť ESCD - je to v sekci PNP / PCI Configuration Setup, položka Reset Configuration Data (Force Update ESCD, Clear ESCD, Clear NVRAM).
Jinak teď mě napadlo, zkus namísto resetu celého CMOS vymazat jenom paměť ESCD - je to v sekci PNP / PCI Configuration Setup, položka Reset Configuration Data (Force Update ESCD, Clear ESCD, Clear NVRAM).
a pokud by byl vadný procesor tak by to asi nenaběhlo vůbec, nebo by se to mohlo taky takto projevovat?
Přesně tak, nenaběhlo by to vůbec. Nebo by taky mohlo docházet k zatuhávání systému, většinou vždy ale v různý okamžik jeho běhu. Rozhodně by na to ale nepomohl reset CMOS.
[QUOTE=pajka1;208744]a pokud by byl vadný procesor tak by to asi nenaběhlo vůbec, nebo by se to mohlo taky takto projevovat?[/QUOTE]
Většinou se jen roztočí ventilátory a nic víc se neděje
Většinou se jen roztočí ventilátory a nic víc se neděje
[quote=pajka1;208744]a pokud by byl vadný procesor tak by to asi nenaběhlo vůbec, nebo by se to mohlo taky takto projevovat?[/quote]
Stuhne to az pri bootovani win, alebo niekedy aj pri prvej BIOS obrazovke? Ked to vytuhne hned na zaciatku, tak podla diagnostickych LED zistis pricinu.
Napada mi, ze pokial to tuhne pri cerstvom nabehu win, tak sa to deje pocas nacitavania ovladacov a inicializacii komponentov. Tu moze byt problem prave s ovladacmi. Dalo by sa to overit, keby si hned po zapnuti PC nabootoval do nudzoveho rezimu.
Stuhne to az pri bootovani win, alebo niekedy aj pri prvej BIOS obrazovke? Ked to vytuhne hned na zaciatku, tak podla diagnostickych LED zistis pricinu.
Napada mi, ze pokial to tuhne pri cerstvom nabehu win, tak sa to deje pocas nacitavania ovladacov a inicializacii komponentov. Tu moze byt problem prave s ovladacmi. Dalo by sa to overit, keby si hned po zapnuti PC nabootoval do nudzoveho rezimu.
Kdyz bych moch neco pridat,tak z meho hlediska je to vadna deska od vyrobce. Protoze kdyz ti najede pouze po resetovani biosu nic jine bych v tom nevidel. Mel jsem podobny problem a bylo to deskou,nevim mas moznost si pujcit jinou desku,urcite bych to skusil.
Moc díky za všechny rady, nakopnuli jste me s tím že dochází k inicializaci všeho hardwaru. A delal jsem celou dobu takovou blbost. Měl jsem připojenou USB myš přes hub u monitoru a ta no dělala. Když jsem ji odpojil všechno funguje jak má. Když ji připojím přímo do USB v počítači tak je to v pohodě. I samostatně připojený hub v monitoru nevadí, ale jak je do něj myš tak systém nenastartuje. Ještě jednou díky.
[QUOTE=pajka1;208794]Moc díky za všechny rady, nakopnuli jste me s tím že dochází k inicializaci všeho hardwaru. A delal jsem celou dobu takovou blbost. Měl jsem připojenou USB myš přes hub u monitoru a ta no dělala. Když jsem ji odpojil všechno funguje jak má. Když ji připojím přímo do USB v počítači tak je to v pohodě. I samostatně připojený hub v monitoru nevadí, ale jak je do něj myš tak systém nenastartuje. Ještě jednou díky.[/QUOTE]
A co jiné USB zařízení ? To je divné, že by takto USB Hub nefungoval či dělal neplechu. Jsou k monitoru nainstalovány všechny ovladače ? Co to je za monitor ?
A co jiné USB zařízení ? To je divné, že by takto USB Hub nefungoval či dělal neplechu. Jsou k monitoru nainstalovány všechny ovladače ? Co to je za monitor ?
[quote=pajka1;208794]Moc díky za všechny rady, nakopnuli jste me s tím že dochází k inicializaci všeho hardwaru. A delal jsem celou dobu takovou blbost. Měl jsem připojenou USB myš přes hub u monitoru a ta no dělala. Když jsem ji odpojil všechno funguje jak má. Když ji připojím přímo do USB v počítači tak je to v pohodě. I samostatně připojený hub v monitoru nevadí, ale jak je do něj myš tak systém nenastartuje. Ještě jednou díky.[/quote]
Mi vobec nenapadlo, ze mas takto pripojene periferie, bol som v tom, ze mas vsetko "zbytocne" odpojene.
Mi vobec nenapadlo, ze mas takto pripojene periferie, bol som v tom, ze mas vsetko "zbytocne" odpojene.
mám možnost vyzkoušet z jiných USB zařízení pouze flashku 1GB a ta nevadí, dělá to jen ta myš. Pravda že jsem zatím ovladače k monitoru neinstaloval. Jedná se o monitor LCD Hyudai Q90U
No, tak to je teda krutý :D Člověk se holt pořád učí - sice jsem měl podezření, že to může dělat nějaká komponenta, ale že zrovna USB hub, a ještě k tomu v kombinaci s myší :notsure :D