Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: c# Prevod ze 16 soustavy do 10

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    1

    Dobrý den nemohli byste mi pomoci s napsaním programu v c# ktery po zadni cisla v 16 soustave prevede cislo do 10 soustavy? dekuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    115

    pokial pouzivas Microsoft Visual C#, tak ma online HELP, zadaj si tam spojenie : HexNumber enumeration member a mas tam aj priklad ako to urobit, a aj pouzite prikazy aj kniznice

    EDIT: a ak je to pre teba tazke, tak tu mas par konkretnych prikladov :
    http://www.geekpedia.com/KB8_How-do-...o-decimal.html
    a vsetko je na googli http://www.google.sk/search?hl=sk&q=...meta=&aq=f&oq=
    Naposledy upraveno uživatelem Drobcek9056: 19-01-2009 v 18:04
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Aspon algoritmus (od synatora )

    Kód:
    print("cislo v16-kovej sustave %02X je v desiatkovej sustave: %d", cislo, cislo);
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    115

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Aspon algoritmus (od synatora )

    Kód:
    print("cislo v16-kovej sustave %02X je v desiatkovej sustave: %d", cislo, cislo);
    nic v zlom,ale synator sa uci asi C++, a mache potrebuje C#. Aj ked, algoritmus, "mozno" vyuzije, len v C# je uz iny kontext.

    EDIT : tak tu je kod, aj s prelozenym popisom :

    int decValue = 182; // zadavanie cisla (inicializovanie) v desiatkovej sustave
    string hexValue = decValue.ToString("X"); // konvertovanie cisla do HEXa sustavy (string = znaky, kedze HEXa vyuziva aj A,B,C,D,E)
    int decAgain = int.Parse(hexValue, System.Globalization.NumberStyles.HexNumber); // konvertovanie HEXa tvaru naspat do ciselneho (ale uz HEXa hodnota nie desiatkova)

    Este by bolo dobre keby si uviedol ci to chces ako konzolovu, alebo formularovu aplikaciu a ci chces aj obmedzenie napr. do 128, alebo nieco viac k tvojmu programu. V tych linkoch je uvedene (v pokeci k tomuto zdojaku) aj zdrojak pre C++
    Naposledy upraveno uživatelem Drobcek9056: 19-01-2009 v 18:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Drobcek9056 Zobrazit příspěvek
    ale synator sa uci asi C++
    no vidis, ja mu to spocitam, ze nerozozna C# od C++
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    69

    Hmm a co neco zalozeneho na faktu ze:
    123ABC je v desitkove soustave 12*16^0 + 11*16^1 + 10*16^2 + 3*16^3 + 2*16^4 + 1*16^5 =1 194 684 coz tedy je 4*10^0 + 8*10^2 + 6*10^3 + 4*10^4 ... atd.
    Naposledy upraveno uživatelem grafnev: 26-01-2009 v 12:52 Důvod: Smazani blbosti
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    115

    Citace Původně odesláno od grafnev Zobrazit příspěvek
    Hmm a co neco zalozeneho na faktu ze:
    123ABC je v desitkove soustave 12*16^0 + 11*16^1 + 10*16^2 + 3*16^3 + 2*16^4 + 1*16^5 =1 194 684 coz tedy je 4*10^0 + 8*10^2 + 6*10^3 + 4*10^4 ... atd.
    neuvazujes zle,len by som ta chcel vidiet ako to urobis v programe a aky bude dlhy zdrojak pouzitim tento metody
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    69

    Citace Původně odesláno od Drobcek9056 Zobrazit příspěvek
    neuvazujes zle,len by som ta chcel vidiet ako to urobis v programe a aky bude dlhy zdrojak pouzitim tento metody
    No me spise slo o to, zda to nema mit take nejaky vzdelavaci ucel . Pokud je to ciste prakticka zalezitost tak je mnou navrhovany postup samozrejme zbytecny.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od Drobcek9056 Zobrazit příspěvek
    neuvazujes zle,len by som ta chcel vidiet ako to urobis v programe a aky bude dlhy zdrojak pouzitim tento metody
    Hmm v programu poměrně snadno, vezmu písmeno, odečtu od jeho kódu kód znaku '0' (nula), pokud bude větší než 9 tak je to nejspíš písmeno, tak odečtu A, pokud nebude mezi 0 a 5 tak chyba (jinej znak), pokud jo tak přičtu 10. A mám znak převedenej na DEC číslici. (možno udělat i jinak, např. rovnou převodní tabulkou)
    A začnu od první číslice zleva. Hodnotu kterou získám, pokud nejsem na konci, vynásobím 16 (resp. nejlíp posunu bitově o 4 bity doleva) a připočítám další hodnotu, dokud nedojdu do konce, a mám číslo dekadicky.

    Tomu se říká algoritmus. Samozřejmě málokdo něco takovýho programuje tak, že bude brát všechny varianty a násobit to podle toho, na jaký je to pozici x 16^5 apod. (ale i tak to lze udělat, jít zprava a pamatovat si, na kolikátý pozici zprava jsem ...).

    Pokud už je na to v nějaký knihovně funkce, tak je samozřejmě snadnější zavolat tu funkci, to je jasný, ale ono to v ní bude udělaný nějak podobně a je celkem prima mít představu, jak to prostě spočítat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    115

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Hmm v programu poměrně snadno, vezmu písmeno, odečtu od jeho kódu kód znaku '0' (nula), pokud bude větší než 9 tak je to nejspíš písmeno, tak odečtu A, pokud nebude mezi 0 a 5 tak chyba (jinej znak), pokud jo tak přičtu 10. A mám znak převedenej na DEC číslici. (možno udělat i jinak, např. rovnou převodní tabulkou)
    A začnu od první číslice zleva. Hodnotu kterou získám, pokud nejsem na konci, vynásobím 16 (resp. nejlíp posunu bitově o 4 bity doleva) a připočítám další hodnotu, dokud nedojdu do konce, a mám číslo dekadicky.

    Tomu se říká algoritmus. Samozřejmě málokdo něco takovýho programuje tak, že bude brát všechny varianty a násobit to podle toho, na jaký je to pozici x 16^5 apod. (ale i tak to lze udělat, jít zprava a pamatovat si, na kolikátý pozici zprava jsem ...).

    Pokud už je na to v nějaký knihovně funkce, tak je samozřejmě snadnější zavolat tu funkci, to je jasný, ale ono to v ní bude udělaný nějak podobně a je celkem prima mít představu, jak to prostě spočítat.
    no ja niesom proti tvojmu algoritmu,nepovedal som ze je zly,len naco robit nieco,co je uz vytvorene a je na to priamo kniznica,ktoru pouziva C# staci len pohladat na nete, ako som uz uviedol linky a riesenie sa najde a je jednoduchsie ako vytvarat algoritmy,kedze C# obsahuje priamo prevod zo 16 do 10tkovej ale aj inych sustav
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Jasný, no, pokud to lze použít z knihovny a znám tu funkci (nebo najdu přes help nebo google) tak je to samozřejmě nejsnadnější. To bylo jen, že takovej algoritmus neni až tak složitej, a někoho (třeba mě) baví takový věci vymejšlet

    (btw. mám udělanou funkci, která umožňuje zadat pro konverzi libovolnej radix - pro C++, kde většina funkcí umí radix max. 16, já tuhle potřeboval číslo s nějakým vyšším základem, asi 32 nebo kolik už nevim přesně k čemu jsem to použil - je to teda omezený abecedou, což je nějakých 36 - a neni to tak těžký udělat, algoritmus je stejnej jako jsem zmiňoval, akorát číslo, kterým se násobí, neni 16 ale požadovanej radix )
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Převod a vypálení z AVI na DVD
    Od ronalik v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 19-09-2010, 13:46
  2. Převod obrázku do PC
    Od koren3 v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 11-12-2009, 22:04
  3. Převod z VHS na DVD
    Od Zoidik v sekci Video a TV
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 29-04-2008, 19:51
  4. prevod z ogg do mp3
    Od )aguar v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 21-04-2008, 20:14
  5. Převod na DVD
    Od Mr.Tom v sekci Video a TV
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-09-2007, 11:36