Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Pretaktovani E8400 na desce GIGABYTE GA-X48-DQ6 s DDR2 2x2GB a jeho napeti aj.

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    Zdravim,
    rad bych si konecne zcela vyjasnil jak se to vlastne ma s mym pretaktovanym systemem.

    stezejni komponenty meho PC systemu jsou nasledujici:

    procesor: INTEL Core 2 Duo 8400 @ OC 3600MHz (9x400MHz)
    zakladova deska: GIGABYTE GA-X48-DQ6 (BIOS F7)
    pameti: DDR2 CORSAIR Dominator 2x2GB 1066MHz 2.1V
    zdroj: SEASONIC M-12II 500W
    HD: WD VelociRaptor 300GB
    GPU: EVGA e-GeForce GT8800 SSC 512MB (pretaktovano jiz z vyroby)
    (Core: 700MHz, Memory Clock: 2000MHz, Shader Clock: 1728MHz)
    OS: Windows XP 32-bit SP2


    na zakladni desce GIGABYTE GA-X48-DQ6 mam muj E8400 procesor pretaktovany na 3600GHz (400x9) pri 1,25000V (viz. nize hodnoty meho BIOSu), oficialni napeti nepretaktovaneho E8400 je 1,22500V. velice me zajima zda-li je mnou zvolene napeti, tedy 1,25000V pro me CPU tikajici na 3600MHz optimalni a neni zbytecne vysoke.
    nerad bych totiz procesoru daval vyssi nebo naopak prilis nizke napeti. prvni moznost by mohla vest z dlouhodobeho hlediska k problemum s HW, druha varianta ma zase dopad na stabilitu systemu.

    • prvni indicie, ktera me navedla abych tema meho pretaktovani prodiskutoval byla nedavna 'BSoD udalost'. konvertoval jsem videosoubor velke velikosti, pritom jsem mel spustene jeste dalsi aplikace vcetne prehravace videosobouru. vytizenost systemu byla myslim na vcelku vysoke urovni. v momente kdy jsem spustil v prehravaci vystupni z casti jiz ulozeny videosoubor konvertovaciho programu, ktery s nim stale pracoval objevila se na zlomek sekundy modra obrazovka vcetne nejake hlasky ci popisu chyby a pocitac se okamzite restaroval. bohuzel popis chyby jsem zaregistrovat nestacil a stejne tak v prohlizeci udalosti jsem take zadny zaznam neobjevil. je mozne, ze chyba byla ciste softwarova a netykala se spatneho nastaveni meho pretaktovaneho systemu. tim si vsak jist nejsem, jelikoz se mi dalsi BSoD udalost stala o par dnu pozdeji, kdyz jsem pouzival opet dve narocnejsi operace (thready) najednou. cekal jsem, ze dve v meme E8400 jadra zde prave ospravedlni sami sebe, ovsem namisto toho doslo opet k BSoD. sosobne si myslim, ze je neco v neporadku, protoze kdyz dojde na skutecne vyuzivani 2 jader PC pada. podotykam, ze pokud PC takto nadprumerne nezatezuji tak jde vse jako na dratkach.

    • dalsi indicie, ktera s mym PC putuje jiz od sameho prvopocatku pretaktovani je hlaska v BIOSu v sekci pretaktovani ("MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)") v podskupine "System Voltage" a to: "SYSTEM VOLTAGE NOT OPTIMIZED!!". tato hlaska stale cervene blika a hlasi tak, ze je neco v neporadku. stejne tak u vsech klicu teto podskupiny je tez cervene uvedeno konkretnejsi varovani, ze hrozi zniceni ci snizeni zivotnosti konkretni HW komponenty jako PCI-e, NB, atd. znamena to, ze je neco v mem pretaktovani spatne a system detekuje (vypocita) automaticky chybu pri spatnem nastaveni voltaze u pretaktovani nebo se jedna o hlasku obecnou, ktera nikdy pri pretaktovani nezmizi a vyvstane tak vzdy pri jakemkoliv pretaktovani a jen timto upozornuje uzivatele, ze ma system pretaktovany?? velice me zajima, jak se veci maji! !
    navic je zrejme, ze pokud je zde problem nemusi to byt pouze otazkou nastaveni voltaze pro CPU, ale i pro ostatni polozky v sekci "System Voltage" jako nastaveni voltaze pro PCI-E, FSB, (G)MCH (viz. muj BIOS nize). je nutne pro mou konfiguraci pridat napeti i na ostatnich polozkach jako predevsim FSB a (G)MCH (severni mustek)?
    napeti meho CPU mam z defaultu 1,22500V navyseno na 1,25000V. je tato hodnota dostacujici pro plne vytizeni? jakou hodnotu byste poporucili? mate nekdo zcela konkretni zkusenost s touto konfiguraci? dalsi volby jsou 1,23750V, 1,24375V, 1,25000V, atd.

    • a konecne treti indicie je nemoznost dokoncit test v programu StressPrime 2004 ORTHOS 0.41.110.18. ihned po spusteni vsech tri testu testujici samostatne CPU, samostatnou RAM, ale i CPU a RAM spolecne ("Small FFTs - stress CPU", "Large, in-place FTTs" a "Blend") se test zastavi a s odlisnostmi pouze v delce FFT se zobrazi nasledujici hlaska u vsech tri testu:
    Test 1, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M172031 using 8K FFT length.
    FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
    Hardware failure detected, consult stress.txt file.
    Torture Test ran 0 minutes 0 seconds - 1 errors, 0 warnings.
    Execution halted.

    pro poradek uvadim, ze ostatni testy, kterymi jsem muj pretaktovany system testoval ihned po pretaktovani probehli uspesne. testoval jsem system na Hot CPU Tester Pro 4, PCMark05, 3DMark05 & 3DMark06 a zadny z nich nezaznamenal nejaky problem az na obcasny problem s 3DMark06, ktery se v urcitych testech a po vetsinou na stejnych mistech kousnul a hazel programove chyby vyzivajici k uzavreni programu. mozna slo prave o znak toho, ze system nema dolazenou voltaz (nebo mohlo jit o bug programu?).
    stejne tak system mi nejaky ten mesic jiz pod touto konfiguraci bezi a de facto bez problemu. pravdou vsak je, ze jsem jeho potencial zdaleka nevyuzival naplno, coz by se vsak melo v nejblizsi dobe zmenit. proto take vznikl tento muj prispevek s prosbou o konzultaci a pomoc.

    > kde je tedy problem??? je vubec nejaky? mam za to, ze zcela jiste ano. stejne tak ovsem vim, ze ORTHOS testuje systemy az na jejich skutecne limity a prokaze chyby, ktere mnohe aplikace neodhali a to prave i v konfiguracich, ktere se zdaji a pracuji dosud stabilne.
    ovsem ja chci opravdu 100% stabilni system, tedy stabilni i pri jeho opravdu maximalnim a dlouhodobem vytizeni.

    rad bych zde na tomto miste pozadal erudovane prispevovatele a redaktory o pomoc a vyreseni meho problemu! nechci se poustet do sahodlouhych experimentu, proto uvitam jen prispevky od lidi, kteri s timto maji zcela konkretni zkusenost a vi kde problem vezi.

    predem diky za relevantni prispevky a pomoc!
    zdravim
    S.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    zde take uvadim mou doposud posledni funkcni konfiguraci pretaktovaneho systemu v BIOSu. pro ucely pretaktovani je smerodatna polozka "MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)" aj. dal jsem si s prehlednym vypsanim hodnot meho BIOSu trochu praci (vcetne angl. a ceskych poznamek). mozna se to nekomu i jako jisty navod muze hodit
    tedy..

    > MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)

    Robust Graphics Booster...........: Turbo
    CPU Clock Ratio...................: 9x
    Fine CPU Clock Ratio..............: +0.0
    CPU Frequency.....................: 3.60GHz (400x9)
    CPU Host Clock Control............: Enabled
    CPU Host Frequency (MHz)..........: 400
    PCI Express Frequency (MHz).......: Auto
    C.I.A. 2..........................: Disabled
    Performance Enhance...............: Standard
    System Memory Multiplier (SPD)....: 2.66D (FSB: DRAM 3:4; mod 2.66D je pro 400MHz FSB)
    Memory Frequency (MHz)............: 800 & 1066
    DRAM Timing Selectable............: Manual

    ********Standard Timing Control********
    CAS Latency Time (tCL)............: 5
    DRAM RAS# to CAS# Delay (tRCD)....: 5
    DRAM RAS# Precharge (tRP).........: 5
    Precharge Delay (tRAS)............: 15

    ********Advanced Timing Control********
    ACT to ACT Delay (tRRD)...........: (3) Auto
    Rank Write to READ Delay (tWTR)...: (3) Auto
    Write To Precharge Delay (tWR)....: (6) Auto
    Refresh to ACT Delay (tRFC).......: (52) Auto
    Read To Precharge Delay (tRTP)....: (3) Auto
    Static tRead Value (tRD)..........: (8) Auto
    Static tRead Phase Adjust.........: (5) Auto
    Command Rate (CMD)................: (2) 2T

    Note: () = (Probably default settings staying side by value descriptions)

    ********Clock Driving and Skew Control********
    CPU/PCIEX Clock Driving Control...: 800mV
    CPU Clock Skew Control............: Normal
    (G)MCH Clock Skew Control.........: Normal

    ********System Voltage********
    System Voltage Control............: Manual
    DDR2 OverVoltage Control..........: +0.30V (1.80V > 2.10V)
    PCI-E OverVoltage Control.........: Auto (1.50V?)
    FSB OverVoltage Control...........: Auto (1.10V?)
    (G)MCH OverVoltage Control........: Auto (1.45V?)
    Loadline Calibration..............: Auto
    CPU Voltage Control...............: 1.25000V
    Normal CPU Vcore..................: 1.22500V

    A DALSI MA DULEZITA NASTAVENI PRO PRETAKTOVANI

    > Advanced BIOS Features

    Limit CPUID Max. to 3.............: Disabled
    No-Execute Memory Protect.........: Disabled
    CPU Enhanced Halt (C1E)...........: Disabled
    CPU Thermal Monitor 2 (TM2).......: Disabled
    CPU EIST Function.................: Disabled
    Virtualization Technology.........: Disabled
    Naposledy upraveno uživatelem Smeli: 22-05-2009 v 20:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    To je román, ti povím!
    Nejsem zas takový guru, ale vím, že napětí bys měl mít co nejnižší při zachování stability. Příliš vysoké napětí je to, co ti může odepsat procesor. K tomu optimálnímu se dostaneš jen postupným testováním. Dobrý je ten Orthos a také OCCT. 3DMarky nejsou pro testování stability CPU vhodné. Jsou na testování grafických karet a to ještě ne na stabilitu, ale na výkon.
    BTW, taktování E8400 se tu věnuje speciální thread http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=25889.
    Vůbec nepíšeš, kolik procesor při zhroucení hřeje, to je dost důležité (CoreTemp). Čím chladíš?
    To, že v BIOSu bliká něco červeně je pokaždé, když nějakým způsobem pohneš nějakým kritickým nastavením. Bez toho se taktovat nedá.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Subtech Zobrazit příspěvek
    • prvni indicie, ktera me navedla abych tema meho pretaktovani prodiskutoval byla nedavna 'BSoD udalost'.
    Nahraj sem zabalený obsah adresáře C:\Windows\Minidump.

    Citace Původně odesláno od Subtech Zobrazit příspěvek
    • a konecne treti indicie je nemoznost dokoncit test v programu StressPrime 2004 ORTHOS 0.41.110.18. ihned po spusteni vsech tri testu testujici samostatne CPU, samostatnou RAM, ale i CPU a RAM spolecne ("Small FFTs - stress CPU", "Large, in-place FTTs" a "Blend") se test zastavi a s odlisnostmi pouze v delce FFT se zobrazi nasledujici hlaska u vsech tri testu:
    Test 1, 800000 Lucas-Lehmer iterations of M172031 using 8K FFT length.
    FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
    Hardware failure detected, consult stress.txt file.
    Torture Test ran 0 minutes 0 seconds - 1 errors, 0 warnings.
    Execution halted.
    Na první kolo bych tipoval problém s pamětmi. Pojeď je pomocí GoldMemory (alespoň dva passy). Pokud to neprojde, tak nastav poměr FSB:DRAM na 1:1 a testuj znovu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    diky za reakci. ja ted na netu byvam vcelku malo, proto pisu tak opozdene.
    takze upresneni:

    chlazeni mam NUCTUA NH-U12P @ 1200rpm. na teploty musim v zatezi kouknout, ale mam za to je vse ok. pri pokojovy teplote cca 23C ma moje CPU v idle 28C..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Myslim že na 3.6Ghz je 1.25V málo, to je pro spoustu kousků startovní napětí. Do 1.35V můžeš přidávat bez obav, pokud dobře chladíš (do 70°C v zátěži). Druhá možnost jsou ty paměti viz r34ktor

    Jinak že projde 3D mark nebo jiný test, ještě neznamená že je taktování v pořádku. PC musí vydržet Orthos/Prime95 a testy na paměti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    na C:\Windows\Minidump kouknu a nahraju ho sem. taktez zkusim napred testnout pameti v GoldMemory.
    jinak dikec
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Honza23
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    492

    Já tam osobně mám natvrdo 1.225 V a vše stabilní,každej procík je jinej,ale můžeš to zkusit.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    1.25 je na 3.6GHz imho dostmalo, ale jestli ti to docela jede a pada jen pri vytizeni tak by cca 1.27 mohlo stacit ke stabilite (s jeste vyssim napetim se samozdrejme dostanes velmi pravdepodobne pres 4GHz, pokud snizis delicku pameti na 2.0x)

    muzes sem hodit screenshot CPU-Z ze zalozky CPU, memmory a spd?

    a hlidej si ty teploty, zatim mas nizke napeti takze to bude OK, ale pri zvysovani napeti je nutny je kontrolovat (pri zatizeni orthosem, v idle to je bezvyznamny stejne tak jako hodnota kterou vetsina programu udava jako CPU... dulezity jsou core0 a core1)
    ktery program je aktualne schopny spravne merit 45nm bohuzel nevim, vim ze s tim byly dost problemy a poradne vsechno fungovalo jen s 65nm. jak to je za posledni dva nesice nevim. urcite poradi ostatni

    RAM by imho mely byt OK (pokud se divam spravne ze jedou na 1066MHz, 2.1V a casovani je defaultni podle SPD)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Honza23
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    492

    Subtech
    Loadline Calibration nastav na Enabled a C1E a EIST můžeš mít zapnutý.
    Zde jsem to řešil s Fanynkem
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...=25889&page=14
    Naposledy upraveno uživatelem Honza23: 23-01-2009 v 08:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Loadline calibration sice zlepsi stabilitu, ale taky je nebezpecne. ono totiz pro CPU ani tak neni nebezpecne napeti ktere se nastavi, ale to ktere do neho jde pri prechodu z load do idle. a pri zaplem loadline se nejen zvysi napeti v load, ale taky rana, kterou CPU dostane pri ukonceni zateze... pokusim se nacrtnout



    popisky:
    osy: x - cas, y - VCore
    1 - Vdrop. pokles napeti, rozdil mezi napetim v idle a load. jsou na to tusim i nejaky dalsi pojmy jestli Vdropp nebo tak nejak... dalo by se vygooglit ale neznam je presne tak nebudu pouzivat. loadline calibration se snazi snizit tuto hodnotu

    2 - CPU je v IDLE

    3 - spusteni zateze CPU. nez napajeni zakladni desky zareaguje na zvyseny odber proudu, dojde k propadu Vcore. v tento moment muze CPU vytuhnout nebo dojit k nestabilite pokud je zvolene nizke napeti... (samozdrejme muze i jindy, ale tady to je dost mozny)

    4 - LOAD

    5 - ukonceni zateze. nez napajeni stihne zareagovat na snizeny odber, jde do CPU vyssi napeti nez je nastavene VCore. pokud se zapne loadline calibration, dojde i ke zvyseni tohoto extremu a tim zvyseni sance odpaleni CPU. v tomto bode totiz CPU nejpravdepodobnej umre

    6 - IDLE

    takze na loadline calibration bacha, pri nizkych napetich to je OK a pomaha ke zvyseni stabilty. pri vyssich napetich ale zaroven pomaha k odpaleni CPU. kde je hranice mezi tim kdy pomaha a kdy uz skodi nevim, ale tak do tech 1.4V bych se toho jeste nebal
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    1 - Vdrop. pokles napeti, rozdil mezi napetim v idle a load. jsou na to tusim i nejaky dalsi pojmy jestli Vdropp nebo tak nejak... dalo by se vygooglit
    Fanynek googlí za nás... http://www.svethardware.cz/forum/sho...6&postcount=25
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    tak jsem zase tady..
    opet dik VSEM za prispevky

    mam tu par veci..

    1/ @ r34ktor
    hledal jsem v C/Windows "Minidump" a namam ho tam.. jak ho vytahnout/zaktivovat??

    2/ @ mech13
    screeny z CPU-Z jsem postnu snad behem dneska.
    diky za tvuj odhad ohledne navyseni napeti, urcite tech 1,27V vyzkousim.
    jinak teploty core0 a 1 mam v idle na 38C. pri konverzi videa tedy nejake zatezi na prumernych 60-70% vykonu jsem mel v CoreTempu obe jadra na 42C.
    a taky diky za nazorny priklad jak se to ma s LC. do LC se mi nijak nechce a myslim, ze se bez toho obejdu.

    3/
    vadi nejak kdyz se vsak pri OC dostanu na vyssi (ne vsak kritickou!) hodnotu napeti a budu ji pouzivat aniz bych musel a mohl tedy pouzivat nizsi (zde napr. predbezne 1,32V)?

    4/
    a co napeti pameti? na 1066MHz mam onech doporucenych 2,1V. bylo by k necemu nebo vadilo by kdyz bych je navysil na 2,2V? a jeste jedna vec... napeti FSB a NB aka (G)MCH?? nejak se to nikde moc nezminuje.. mam tam nastaveny "Auto". je to tak v poradku? hadam, ze ano..

    5/
    t(r)esty..
    takze jako prvni vyzkouset pameti [GoldMemory, MemTest], pak CPU [Orthos/OCCP (popr. Prime)]. je to tak ideal?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od Subtech Zobrazit příspěvek
    t
    3/
    vadi nejak kdyz se vsak pri OC dostanu na vyssi (ne vsak kritickou!) hodnotu napeti a budu ji pouzivat aniz bych musel a mohl tedy pouzivat nizsi (zde napr. predbezne 1,32V)?
    Když přitom procesor neupečeš, tak ne. Proto se při vyšším taktování používá vodní chlazení a při extrémním tekutý dusík.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Přetaktování E8400
    Od kadett v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 31-01-2010, 18:18
  2. DDR2: 2x2GB DDR2 do sestavy
    Od Darkhunter v sekci Operační paměti
    Reakcí: 33
    Poslední příspěvek: 08-09-2009, 18:13
  3. problem s DDR2 na desce MB GIGABYTE MA790X-UD3P - AMD 790X
    Od chlumec83 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 07-08-2009, 14:08
  4. Napětí na desce (CPUID Hardware Monitor)
    Od magix2008 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 12-10-2008, 20:12